If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Интересно цената на златото в Гърция вдигна ли се по време на кризата? И ако да с колко?
не съм ги следил, но по-скоро ако е имало разлика е била в маржа, защото сме ЕС и движението на стоки е доста облекчено. Реално при Гърците криза на парите (еврото) няма, а има криза с финансовия сектор и финансите на цялата им държава. При тях и държането на парите в кеш им върза гащите (както го и направиха масата хора)... виж държалите пачки левове по времето на Виденовата зима не вързаха гащите.
поздрави
това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
Монетата се дава в пластмасова опаковка, не съм имал проблеми с дефекти. По принцип идеята е да не се вади от опаковката, защото 24 к злато е меко и остават отпечатъци. При опаковането се използват специални ръкавици. Ако се повреди и има следи по монетата се изкупува на грамаж като 24 к злато. Няма проблем да се разгледа това , което се купува, аз съм сменял предлагана филхармония с по-нова емисия, защото опаковката беше надраскана. В мол Варна има, предполагам и в София отделна изолирана кабина, където на спокойствие могат да се огледат.
Не се изисква документ за самоличност, освен ако сумата не налага декларация за произход.
Купувайте популярни монети с изобразен номинал.
Виенска филфармония, ам. Орел, кенгуру , кан. Кленов лист са добри опции.
Две кенгура, два листа и 10 унции за месеца. Засега добре. И забравих: опции за 110 унции злато с възможност за доставка при поискване.
и преди сме го писали.. най-добре е да имаш от всичко имам предвид всичко популярно.
хипотетично!!! представи си банкова ваканция или някаква сериозна криза на парите .. златото излита.. тогава продаваш наполеони , за да покриваш текущи нужди без да се набиваш на очи с лъскави и големи кюлчета или монети от 1 унция (минт качество) .. "откъде го имаш тоз наполеон - от баба ми" и приключва темата.
ако пък решиш да пазаруваш на едро имот или нещо отиваш с 2 ключета и свършваш работата.
в този ред на мисли и среброто не е за подценяване , макар и у нас да няма проникване и да се облага с ДДС, което е един вид стопиране на търговия (от сорта на тази със злато - то е освободено)
поздрави
ПП каквото и да правиш с ценни метали най-важното е да си организираш сигурно място(а) за съхранение по възможност да е на поне 2 места.
Интересно цената на златото в Гърция вдигна ли се по време на кризата? И ако да с колко?
Не казвам, че е по-добър избор от филхармонията 1 унция.
Има няколко предимства, но не са нищо особено:
- малки проции и можеш по-регулярно да взимаш, ако нямаш накуп сумата за 1 унция
- тъй като са били в объщение вскичите имат някакви недостатъци (надрасквания, петна) и това не е фактор
Иначе маржа между купува и продава по-голям от на 1 унция
и преди сме го писали.. най-добре е да имаш от всичко имам предвид всичко популярно.
хипотетично!!! представи си банкова ваканция или някаква сериозна криза на парите .. златото излита.. тогава продаваш наполеони , за да покриваш текущи нужди без да се набиваш на очи с лъскави и големи кюлчета или монети от 1 унция (минт качество) .. "откъде го имаш тоз наполеон - от баба ми" и приключва темата.
ако пък решиш да пазаруваш на едро имот или нещо отиваш с 2 ключета и свършваш работата.
в този ред на мисли и среброто не е за подценяване , макар и у нас да няма проникване и да се облага с ДДС, което е един вид стопиране на търговия (от сорта на тази със злато - то е освободено)
поздрави
ПП каквото и да правиш с ценни метали най-важното е да си организираш сигурно място(а) за съхранение по възможност да е на поне 2 места.
Гледал съм по-малкия му събрат (10 франка) който е 3,22 гр. А на този 6.45 маржа му е 8,5%.
Не ми стана ясно защо е предпочитан ? Не се гледа за повреди или понеже на по-малки порции в случай на нужда може да се изкупува ?
Вие защо го предпочитате ?
Не казвам, че е по-добър избор от филхармонията 1 унция.
Има няколко предимства, но не са нищо особено:
- малки проции и можеш по-регулярно да взимаш, ако нямаш накуп сумата за 1 унция
- тъй като са били в объщение вскичите имат някакви недостатъци (надрасквания, петна) и това не е фактор
Иначе маржа между купува и продава по-голям от на 1 унция
Я пак? Наполеона с е 6.45 гр злато и маржа между купува и продава е около 9 %.
Гледал съм по-малкия му събрат (10 франка) който е 3,22 гр. А на този 6.45 маржа му е 8,5%.
Не ми стана ясно защо е предпочитан ? Не се гледа за повреди или понеже на по-малки порции в случай на нужда може да се изкупува ?
Вие защо го предпочитате ?
Гледам премията хич не му е малка на този малко над 1/10 унция Наполеон. Над 13% е в момента. Сравнено с 1 унция филхармония на 7.5% никак изгодно не ми изглежда...
Я пак? Наполеона с е 6.45 гр злато и маржа между купува и продава е около 9 %.
Никой ли не го притеснява, че в момента, в който купи монетата е с минус 7/8 процента, ако реши да я продаде. Т.е. трябва цената в бъдеще да се увеличи с повече от това, за да е на плюс.
ако ще купуваш злато от днес за утре или за другата седмица - хартиеното му е майката през посредник...чиста работа.
ако ще трупаш златен резерв, който ще те крепи, когато посредника е хлопнал кепенците ( + банкова ваканция) ... тогава тези 5-10% не са фактор.
въпрос на хоризонт
Гледам премията хич не му е малка на този малко над 1/10 унция Наполеон. Над 13% е в момента. Сравнено с 1 унция филхармония на 7.5% никак изгодно не ми изглежда...
Нямам идея къде го гледаш, на свободен пазар, за 1/5 нещата не са фрапиращи. Т.нар. 20 франка/лири.Макар щом Хармонията е на толкова бива горе-долу. Абе то и на 50 % над материала да е, въпроса е да има мегдан при нужда все пак да си поне на 0.
Купувай си напАлѝони!
И пак - ако ще е да трупаш кюлци - оптималния вариант си е наполеончето. Ниска премия, отлична ликвидност.
Никой ли не го притеснява, че в момента, в който купи монетата е с минус 7/8 процента, ако реши да я продаде. Т.е. трябва цената в бъдеще да се увеличи с повече от това, за да е на плюс.
Ако тия проценти са притеснителни то да видим при друг тип монети как са нещата?
А ако я купиш на 60 лв материал и я продадеш на 70 - процента вече е с друг знак.
Койт' играй пичели!
Купувай си напАлѝони!
Имах Киви, бърсано, същата компания искаше под борсата да си го вземе.
Всичко, освен състоянието от матрицата е греда. Ето БНБ излизат фабрично с проблеми - кеф ти петна, кеф ти поръбвания на гурта, май драскотини не е имало. Но едни ГЛАНЦОВИ драскотини на такъв тип монета трошат нещата. За Лев и Георги да речем. Предполагам с Хармонията е сходно, но нямам много опит с тях.
И пак - ако ще е да трупаш кюлци - оптималния вариант си е наполеончето. Ниска премия, отлична ликвидност.
+1
стане ли горещо на пазара на злато ще взимат и дъвкана монета за цяла ... стига да иска някой да им я отнесе...
поздрави
Благодаря за отговорите. Не разбрах само какво се води повреда. Едно е да има съвсем леко нещо някъде видимо с лупа, друго е явно и изразено.
И в двата варианта ли цената пада като за скрап и не е ли това просто повод за изкупуване на по-ниска цена ако "повредата" е почти невидима да кажем. При разглеждането в тази изолирана кабина може ли да се отвори пластмасовата опаковка и а се разгледа директно, тъй като малко или много тази опаковка пречи да се огледа реално дали има нещо по монетатa или е на самата опaкoвка или най-малкото изисквa допълнителано голямо усилие да се прецени ?
Купувай си напАлѝони!
Имах Киви, бърсано, същата компания искаше под борсата да си го вземе.
Всичко, освен състоянието от матрицата е греда. Ето БНБ излизат фабрично с проблеми - кеф ти петна, кеф ти поръбвания на гурта, май драскотини не е имало. Но едни ГЛАНЦОВИ драскотини на такъв тип монета трошат нещата. За Лев и Георги да речем. Предполагам с Хармонията е сходно, но нямам много опит с тях.
Благодаря за отговорите. Не разбрах само какво се води повреда. Едно е да има съвсем леко нещо някъде видимо с лупа, друго е явно и изразено.
И в двата варианта ли цената пада като за скрап и не е ли това просто повод за изкупуване на по-ниска цена ако "повредата" е почти невидима да кажем. При разглеждането в тази изолирана кабина може ли да се отвори пластмасовата опаковка и а се разгледа директно, тъй като малко или много тази опаковка пречи да се огледа реално дали има нещо по монетатa или е на самата опaкoвка или най-малкото изисквa допълнителано голямо усилие да се прецени ?
Коментар