IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Запитване относно система

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• kredit

Първоначално изпратено от индианеца Разгледай мнение
    Илияна,
    При равни месечни погасителни вноски, в началото на периода, при по-висока лихва и по-дълъг срок, се погасява много малка част от главницата. По-голямата част от вноската са лихви, които като част са повече при 10 годишен заем ,отколкото при 5. Виж в тая банка да ти кажат за всеки месец колко от главницата си погасила и каква лихва си внесла. Твоите предсрочни 23 вноски са вече само по главницата и там банката евентуално може да начили някоя такса за предсрочно погасяване, ако ти е част от договора. Реално си погасила половината кредит и то предимно с предсрочните вноски, което е добра идея. Иначе не знам какво може да се направи, просто коментирам случая.

Благодаря Ви за успокоението,
    такса за предсрочно погасяване е отпаднала по закон.
    Моля отново за съвет хора, които имат опит като моя проблем
    с поздрав
    ilianailieva60

Коментар

• Първоначално изпратено от ilianailieva60 Разгледай мнение
      Обръщам се към Начев и Уннс
      Здравеите,
      Бях писала преди относно моят кредит около26,26,27.ноември 2012 и ме бяхте посъветвали какво да направя. Пиша да Ви кажа резултата. НИЩО НЕ СТАВА С БАНКАТА разговарях с кредитен инспектор и тои беше като грамофонна плоча повтаряше едно и също, - не се сърдя, з-то така е инструктиран.
      Та да напомня. Изтеглила сък кредит 18,600. за 10год трябва да върна 34,600лв. Лихвата ми е из4ислена за тези 10 години - 120 месеца. Аз съм редовен платец и съм изплатила 56 вноски редовни и 23 вноски престрочно, това са 22,500л. искам да прекратя договора и сумата която трябва да доплатя , която банката иска е 9,938л. значи за 4,5год трябва да платя 30,000л. Помолих в банката да ми направят разпечатка за 60м или 5 години на същия заем, лихвата там е 7000л, значи заема ми ще е около 25,000л това означава че аз трябва да доплатя само за времето което съм ползвала заема още около 2,500л, а не близо 10 хил лева./ лихвата ми е вдигана от 9%, 11,5% и 13,%/
      Знам, че според закона трябва да напиша до Комисията за защита на потребитея, написах заедно с договора и погасителния план, нямам представа какъв ще е отговора, но ако не ме удовлетворява, МОЛЯ посъветваите ме как реда е нататък.
      Искрено Ви благодаря.
      Моля да не пишете коментар, тези които не сте добронамерени към случая, благодаря.
      с поздрав
      Илияна
      Илияна,
      При равни месечни погасителни вноски, в началото на периода, при по-висока лихва и по-дълъг срок, се погасява много малка част от главницата. По-голямата част от вноската са лихви, които като част са повече при 10 годишен заем ,отколкото при 5. Виж в тая банка да ти кажат за всеки месец колко от главницата си погасила и каква лихва си внесла. Твоите предсрочни 23 вноски са вече само по главницата и там банката евентуално може да начили някоя такса за предсрочно погасяване, ако ти е част от договора. Реално си погасила половината кредит и то предимно с предсрочните вноски, което е добра идея. Иначе не знам какво може да се направи, просто коментирам случая.

Коментар

Здравеите,
        Бях писала преди относно моят кредит около26,26,27.ноември 2012 и ме бяхте посъветвали какво да направя. Пиша да Ви кажа резултата. НИЩО НЕ СТАВА С БАНКАТА разговарях с кредитен инспектор и тои беше като грамофонна плоча повтаряше едно и също, - не се сърдя, з-то така е инструктиран.
        Та да напомня. Изтеглила сък кредит 18,600. за 10год трябва да върна 34,600лв. Лихвата ми е из4ислена за тези 10 години - 120 месеца. Аз съм редовен платец и съм изплатила 56 вноски редовни и 23 вноски престрочно, това са 22,500л. искам да прекратя договора и сумата която трябва да доплатя , която банката иска е 9,938л. значи за 4,5год трябва да платя 30,000л. Помолих в банката да ми направят разпечатка за 60м или 5 години на същия заем, лихвата там е 7000л, значи заема ми ще е около 25,000л това означава че аз трябва да доплатя само за времето което съм ползвала заема още около 2,500л, а не близо 10 хил лева./ лихвата ми е вдигана от 9%, 11,5% и 13,%/
        Знам, че според закона трябва да напиша до Комисията за защита на потребитея, написах заедно с договора и погасителния план, нямам представа какъв ще е отговора, но ако не ме удовлетворява, МОЛЯ посъветваите ме как реда е нататък.
        Искрено Ви благодаря.
        Моля да не пишете коментар, тези които не сте добронамерени към случая, благодаря.
        с поздрав
        Илияна
        Доколкото разбирам, от банката ти искат т.нар. наказателна такса. Ако я имаш регламентирана в договора или в общите условия (най-вероятно е така), няма какво да направиш освен да я платиш.
        Last edited by ggnore13; 03.03.2013, 23:46.

Коментар

• Към Начеф и Уннс

Здравеите,
          Искрено Ви благодаря.
          с поздрав
          Илияна
          ilianailieva60

Коментар

• blagodarnost

[blagodarja,
            njamam bg ezik, 6te napravja tozi opit kato se pribera v Bg
            OK Thanks
            ilianailieva60

Коментар

Здравеите,
              Благодаря на всички, които ми отговориха.
              Илияна,
              Противно на здравия разум смятам, че тук е място за добронамерени приказки ... и, което е много важно, без никаква корист.
              За да се избегне и най-малко потенциално съмнение за корист в действията и приказките ми, считам за неудачно да те насочвам към кредитен консултант. Случаят ти е не особено труден и не се налага намеса на изтъкнати (и скъпи) капацитети по темата.
              Първо, считам, че трябва да отидеш на още един подробен разговор с банката и да настояваш да ти обяснят, как се стига до исканата сума. Ако вътре в тази сума има и някакви такси (от рода за предварително погасяване), да ти обяснят по какво правило са пресметнати и къде са показани като размер.
              Ако този разговор не даде задоволителен резултат, следва да потърсиш помощ отвън.
              Написваш в Гугъл "кредитен консултант", избираш няколко, които са се представили приемливо, провеждаш разговори и отиваш на среща с този (тези), които те предразполагат. Пък и вие жените имате развита интуиция.
              Тези 10 000 лв., които ти искат, очевидно представляват брутото на оставащата за погасяване сума. На нали смисълът на предсрочното погасяване е да се спести от лихви за периода, в който не ползваш парите. Вярно, трябва да се отчете и ефекта на таксите за предсрочно погасяване. Тази информация трябва да се изведе и покаже убедително. Провери при какви условия си подписала. Има ли посочен ГПР в договора ти? Нямам конкретен опит с потребителските кредити, но доколкото си спомням, имаше ограничения в размера на таксите при предсрочно.
              Може да проведеш разговор под мотото "искам да проверя възможности за рефинансиране на кредита ми". Тогава консултацията би могла да ти излезе и без пари, но все пак не забравяй, че минаване през нова процедура за кандидатстване, нови такси и т.н. не винаги е изгодно.
              Носи си копие на договора и други документи, които си подписвала.
              Направи си в една таблица с пълна събрана информация за сумите, които си плащала от самото начало. Сума и дата в една екселска таблица.
              Тези допълнителни вноски, които правиш по твоя инициатива, не ги разбрах ясно.
              От написаното излиза, че от август тази година вместо дължимите по план 282,- лв, внасяш 1+3=4 вноски, което е 1128,- лв. месечно. Дали е така? Ако е вярно, излиза, че за 4 месеца - от август до ноември вкл. си върнала ок. 4500 лв. Твърде много е и се усъмних.
              Успех!

Коментар

• допълнително разясняване

Здравеите,
                Благодаря на всички, които ми отговориха. Моля да ме извините , че писах на латиница.
                Подписала съм договор с банката през юни 2008г за кредита с 11,5% лихва с месечна вноска от 278л, по късно лихвата е скочила на 13,5% и вноската ми стана 282л. Плащала съм редовно до този момент, но от м, август т.г. започнаг да внасям по 3 вноски повече, като всеки път съм получавала допълнитено споразумение на намаляване периода на плащане и така от крайния срок юни 2018 сам го намалила до юни 2016г, вноската не се е променила. Поисках от банката няколко пъти да ми кажат каква сума трябва да заплатя за приключване на кредита, месец март сумата беше 12,000л, а сега е 10,000л, до този момент,за да прекратя договора трябва да внеса тези 10,000л. + досега изплатените ми 20,988л/ от лятото до сега съм внесла около 5,600л/. Имам погасителен план и на него е написано салдото от 10,000л а накрая, дължимата сума от 34,000 сега е 27,000л,
                Разбрах, че е въведен нов закон за потребителските кредити, но моя кредит е преди влизане в сила на този закон.
                Каквито и разговори да водя/ два от тях с кредитни инспектори/ винаги отговора е 10,000л или самата банкова служителка ми казва сама да си го изчисля.
                Много съм притеснена, винаги съм се справяла сама със всичко, ама тоя път се огъвам, винаги съм си плащала задълженията/ от всякакъв вид/ навреме, з-то моито мото винаги е било, че не се страхувам от задължението си, а от ЛИХВИТЕ, и сега ми се стовари като удар върху главата, огромната сума, която трябва да заплатя. Не бих искала децата ми да плащат задълженията ми, затова помолих за съвет и ОТНОВО БЛАГОДАРЯ ЗА ДОБРОНАМЕРЕНИТЕ ОТГОВОРИ,
                моля Ви даите ми някои кредитен консултант, макар и срещу заплащане.
                Ще послушам съветите.
                Благодаря Ви.
                с поздрав
                ilianailieva60

Коментар

• Първоначално изпратено от Wyand Разгледай мнение
                  Здравейте,

Имам намерение да започна търговия с валута и се ориентирах към bulbrokers. Бих искал предварително някой, който ги използва да каже мнение за тях, тъй като за един друг сайт, към който се бях ориентирал прочетох много негативни мнения относно изплащането. Интересува ме също така при тях едно и също ли е да използваш демо акаунт и реален (като динамичност, ликвидност), ако приемем, че сумата с която съм започнал демо акаунта е същата като тази с която ще започна реалния си акаунт. Също така бих искал да ми кажете с две думи какво ще ми коства да си извадя нужните документи като време и евентуално като пари.

Благодаря предварително!
                  Пак ли хазарт ? Колко е джакпота ? хаха

Коментар

лихвите в банките
                    Молйа за савет
                    Изтеглила сам потребителски кредит в размер на 18,600л и за 10 год трйабва да варна 34,000л.
                    Пла6там редовно по 300л на месец, но запо4нах да внасйм по 1 редовна +3 допалнителни вноски всеки месец. банката запо4на да ми намалйава срока/ок/, но сега ре6их да изплатйа заема редсро4но. До този момент сам изплатила 21000лева Банката иска да изплатйа о6те 10хил лева и заема е прилу4ен, За 4,5год аз трйбва да изплатйа 31,000лева, а за 10год 34,000л.
                    Каде е логиката. Имам ли право да подам молба в банката да ми баде преис4ислена лихвата само за периода на изпла6тане, а не да пла6там из4ислената лихва за 10год, койато сам пла6ала до този момент? за 5 год лихвата не е са6тата сума нали така?
                    Про4етох договора си кам банката и правилата за отпускане на кредит навсйакаде е написано за пла6тане на лихва по кредита, но никаде не е написано при предварително погасйаване дали се запазва размера на лихвата при парвона4алнийа подписан договор.
                    Уйасно не6то НАПРАВО НЕ Е ЗА КОМЕНТАР.
                    Молйа Ви даите ми савет дали мога да се справйа с банката, като сега 6те си подам молба за намалйаване на лихвата.
                    Благодарйа Ви предварително за времето което 6те отделите за мен.
                    Илиана, спестила си доста важна информация, което най-вероятно се е случило неволно, но винаги има лек.
                    Най-важното е да се успокоиш и да си събереш мислите.
                    Така "на око" преценявам, че си теглила кредита при около 14 - 15 % лихва, което си пропуснала да споменеш?
                    Също не е ясно, как е формирана лихвата в договора?
                    Не се разбира, колко време си плащала тези редовни 300 лв. месечна вноска.
                    От колко време започна с ускореното връщане и дали тава стана на база някакво допълнително споразумение с банката?
                    Има ли въобще някакъв погасителен план в договора?
                    Не става еднозначно ясно дали сега преговаряш за внасяне на някакви 10000 лв. накуп, или отново при някакъв план.
                    Ако обсъждате предсрочно внасяне на 10000 лв. накуп към 4,5 година и при вече платени 21 0001 очевидно се опитват да те изработят.

Най-важното е, че имаш всички права да поискаш всякаква информация. Почваш кротко. Искаш погасителни планове, в които да е видно, колко е лихвата и колко главницата, които се отнасят за всеки месец. Не е необходимо да знаеш формули, ще се ориентираш.
                    Отиваш на някой кредитен калкулатор в нета и започваш да си смяташ сама.
                    Ето примерно един такъв ТУК
                    Ако почнат да те въртят при инспектора, отиваш при началника му. Ако и той не е кооперативен, кореспондираш си с тях с писма с входящ номер.

Ако се чувстваш несигурна, винаги можеш да се отнесеш за консултация към някой кредитен консултант, но срещу парички.

Спокойно, случаят ти никак не е сложен.
                    Успех.

Коментар

• ilianailieva60

Ако можеш и заплатата ти не минава през тях , просто спри да им плащаш !
                      D.Y.F-091066

Коментар

• Илиева, пиле шарено, резюмирай ми проблема си, за да го разбера по лесно?
                        Да се поучим от п-р Петров, да прегърнем дори и враговете си за да живеем в мир и разбирателство.

Коментар

• lihvite v bankite

лихвите в банките
                          Молйа за савет
                          Изтеглила сам потребителски кредит в размер на 18,600л и за 10 год трйабва да варна 34,000л.
                          Пла6там редовно по 300л на месец, но запо4нах да внасйм по 1 редовна +3 допалнителни вноски всеки месец. банката запо4на да ми намалйава срока/ок/, но сега ре6их да изплатйа заема редсро4но. До този момент сам изплатила 21000лева Банката иска да изплатйа о6те 10хил лева и заема е прилу4ен, За 4,5год аз трйбва да изплатйа 31,000лева, а за 10год 34,000л.
                          Каде е логиката. Имам ли право да подам молба в банката да ми баде преис4ислена лихвата само за периода на изпла6тане, а не да пла6там из4ислената лихва за 10год, койато сам пла6ала до този момент? за 5 год лихвата не е са6тата сума нали така?
                          Про4етох договора си кам банката и правилата за отпускане на кредит навсйакаде е написано за пла6тане на лихва по кредита, но никаде не е написано при предварително погасйаване дали се запазва размера на лихвата при парвона4алнийа подписан договор.
                          Уйасно не6то НАПРАВО НЕ Е ЗА КОМЕНТАР.
                          Молйа Ви даите ми савет дали мога да се справйа с банката, като сега 6те си подам молба за намалйаване на лихвата.
                          Благодарйа Ви предварително за времето което 6те отделите за мен.
                          Last edited by X_Y; 26.11.2012, 10:23. Причина: Пишете на кирилица!
                          ilianailieva60

Коментар

• Има ли някои които търгува с акции с посредничеството на Bulbrokers да разясни за таксите.

Коментар

• Да не отварям друга тема още въпроси които може да ви подразнят.
                              http://www.investor.bg/drugi/128/a/k...e-borsi,36681/ сравнителната таблица
                              нещо подобно но да не е от преди 5г.
                              А и някъде където може да ме пуснат с 2000$

Коментар

• Първоначално изпратено от Wyand Разгледай мнение
                                ... Не разбирам защо е този негативизъм....
                                От разликите в достигането до информацията. Ако беше прочел повече , нямаше за всеки въпрос да правиш тема. Като си чел документите не ти ли стана ясно кое за какво е , кой ти трябва и как да процедираш нататък ?? Вместо да питаш тук , защо не вдигнеш телефона и да разбереш от първа ръка ? Защото след време очаквам всяка сутрин да отваряш тема "Какво да търгувам днес и в каква посока " .
                                За сметка трябва лична карта и кеш или сметка за превод.
                                Преди време имаше един младеж , дето половин година задава въпроси за данъците от форекс . Накрая отвори сметка някъде , занули я за седмица и сагата приключи.
                                Затова стигни до информацията , която те интересува сам. И не с въпроси , а с четене . За да не ти се носи после славата из форумите.
                                А негативизма ми е към всички , дето смятат че тук е забавачка и само чакаме някой да си зададе въпросите за да се размажем от любезност

Коментар

Working...
                                X