If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Абсолютно прав си. Така би трябвало да е на теория защото трезора по същество ще е един склад а парите ще са складови разписки на приносител. А за склад се плаща нали?
Хубавото на златото е, че е възможно вай-евтиният материал за съхранение! Нищо друго не му трябва освен охрана за да не открадне. Ето защо тези разходи на склада доста лесно ще могат да се избиват от комисионната която получава този склад като прехвърля осбствеността от едно лице на друго - от купувач на търговец!Това самата конкуренция между "складовете" ще го определи...
Кредити и лихви винаги ще има. Никой не може да ми забрани ако аз имам 100 сертификата да ги дам назаем за 1 година и да получа 102 сертификата. Просто кредитополучателят е произвел стоки и услуги и ги е продал. Този на който ги е продал просто вече ще има 2 сертификата по-малко! Къде пише че след като имаш 100 лева и си платил за нещо 2 лева трябва да ти останат 100 лева?!?! Това само в мокрите сънища на анонимния го има...
И какво става с идеята ти когато напраскат 50-100 деривата върху сертификатите ти
По-точно е да се каже, че златният стандарт се е изчерпал като възможности. Той е съществувал до тогава, дакато са обрали златото от населението (имало е постоянно увеличаване на "паричната" маса).
Не можеш с ограничена маса на разплащателните средства да имаж растеж.
Или какво става - правиш революционно изобретение, но ти казват - Виж какво, не сме изкопали достатъчно злато, за да ти платим. Така ще се спре развитието на цивилизацията.
Аз му разбирам мераците на Майстора. С въвеждане на златен стандарт ще се неутрализира човешкия фактор. Все пак, паричната система е най-доброто нещо засега, стига тя да бъде управлявана добре. Върху този проблем трябва да се работи, а не върху разни фантасмагории тип - Умно парче -> Майстора.
за съжаление фантасмагориите ги говориш ти - златния стандарт не спира нищо а балансира всичко - както парите в обръщение така и търговията между държавите
прави периодите на еуфория и криза много по-кратки и неболезнени за разлика от централната банка
Аз друго разбрах, бе хора- за да си държиш златото в банките, ти плащаш за това, а не банките.Поправете ме ако греша!
Абсолютно прав си. Така би трябвало да е на теория защото трезора по същество ще е един склад а парите ще са складови разписки на приносител. А за склад се плаща нали?
Хубавото на златото е, че е възможно вай-евтиният материал за съхранение! Нищо друго не му трябва освен охрана за да не открадне. Ето защо тези разходи на склада доста лесно ще могат да се избиват от комисионната която получава този склад като прехвърля осбствеността от едно лице на друго - от купувач на търговец!Това самата конкуренция между "складовете" ще го определи...
Кредити и лихви винаги ще има. Никой не може да ми забрани ако аз имам 100 сертификата да ги дам назаем за 1 година и да получа 102 сертификата. Просто кредитополучателят е произвел стоки и услуги и ги е продал. Този на който ги е продал просто вече ще има 2 сертификата по-малко! Къде пише че след като имаш 100 лева и си платил за нещо 2 лева трябва да ти останат 100 лева?!?! Това само в мокрите сънища на анонимния го има...
при златния стандарт имаме ограничено количество пари и кредит в системата - ТОВА Е БИЛ ОСНОВНИЯТ ПРИНОС НА ЗЛАТНИЯ СТАНДАРТ - да не позволявао раздуване на паричното предлагане и отпускането на много кредити
също така и еграел ограмна рола и в балансирането на международната търгавия
По-точно е да се каже, че златният стандарт се е изчерпал като възможности. Той е съществувал до тогава, докато са обрали златото от населението (имало е постоянно увеличаване на "паричната" маса).
Не можеш с ограничена маса на разплащателните средства да имаж растеж.
Или какво става - правиш революционно изобретение, но ти казват - Виж какво, не сме изкопали достатъчно злато, за да ти платим. Така ще се спре развитието на цивилизацията.
Аз му разбирам мераците на Майстора. С въвеждане на златен стандарт ще се неутрализира човешкия фактор. Все пак, паричната система е най-доброто нещо засега, стига тя да бъде управлявана добре. Върху този проблем трябва да се работи, а не върху разни фантасмагории тип - Умно парче -> Майстора.
при златния стандарт имаме ограничено количество пари и кредит в системата - ТОВА Е БИЛ ОСНОВНИЯТ ПРИНОС НА ЗЛАТНИЯ СТАНДАРТ - да не позволявао раздуване на паричното предлагане и отпускането на много кредити
също така е играел ограмна роля и в балансирането на международната търговия
за да се оправи междунаодната финнасова систева са нужни 2 неща :
1. Закриване на частните централни банки манпулиращи в паричното предлаганне и валутните курсове и връщане правото на издаване на банкноти на СУВЕРЕНА - ДЪРЖАВНАТА ХАЗНА - така ще се премахне дългът в системата
2. връщане на златния стандарт - така ще се премахне инфлацията
Хубаво де, Майсторе. Да те питам някои неща.
Аз имам в джоба 10 гр. самородно злато, което съм намерил в близката река. Ти също имаш 10 гр. злато, но добито от преработката на 50 тона златна руда. Моето и твоето злато еднаква покупателна сила ли трябва да имат?
Друго. Да кажем, че всичкото злато е изкопано и е по банките (нали казваш, че е краен ресурс и не може да се "печата").
Ти като фен на депозитите, кажи ми банката ще може ли да ти плаща лихва на 1 кг. злато, което си оставил при нея? И ако кажеш, че ще ти я плаща от кредитите в злато на длъжниците им, кажи ми тези длъжници от къде ще намират допълнително злато, за да плащат лихвите по главницата, част от които банката ще плаща по твоя депозит.
Трето. Повечето държави нямат златни находища. От кого ще трябва да си купуват златото за обезпечение и най-вече - с какво ще купуват това злато??
Това ми хареса!
1. А ако аз намеря на улицата 10лв., те по-малко ли ще струват от тези за които си работил? Добивът на злато е изоставащ от възможностите на производството на стоки. Това е добре като защита от свръхпроизводство, и зле за тези които ламтят за мноооого. Ако намерим злато, ще може да произведем още малко стока срещу него. И двете страни ще спечелят. Те печатарите това правят, но златото ще им е голям зор да го копат. Поне да се потрудят за парите си.
2. Какво значение за получаваната лихва имат вида на употребяваните пари? Който взема заем знае от къде ще го върне - дали от производство, дали от търговия, дали от златотърсачество...
3. Парите се печелят, независимо под каква форма са. Нали така са се зародили в процеса на размяната, като носители на универсална стойност?
Предлагам просто да се премахнат лихвите и кредитите, а банките да станат държавна собственост и да изпълняват единствено функцията на трезори за съхранение на физическо злато и сертификати. Частната собственост и развиването на какъвто и да било бизнес да се забрани и всичко да бъде собственост на държавата. Ами така де, като ще се прави нещо да се прави както трябва
не си далече от истината - проблемът който имаме в момнета наречен ГЛОБАЛНА ДЪЛГОВА КРИЗА идва именно от там - от банките и то основно централните но не само
В момента това което имаме Е КРИМИНАЛЕН МОНОПОЛ ВЪРХУ ПРОИЗВОДСТВОТО НА ПАРИЧНИ ЕДИНИЦИ които се отдават срущу лихва на правителствата - за това имаме тази криза сега с дълговете .....
трябва да се премахне ЧАСТНОТО ЦЕНТРАЛНО БАНКИРАНЕ и да се премахне лихвата
всички естествени мопонополи трябва да бъдат държавни - включително и доста банки - ние правим точно обратното - резултатът е видим за всички
Без значение, ще изкарват каквото им се отдава по-лесно, защото парите ще имат златно покритие - тоест могат да се обменят във всеки един момент за точно определено количество злато и и обратно!
Когато някой плаща с пари със златно покритие, той прехвърля собсвеността на златото намиращо се в трезора. Като плаща с дебитна карта купувача всъщност прехвърля собствеността върху съответното количество злато в полза на магазина откъдето пазарува!
Анонимов, езък ти за претенциите че разбираш от икономика. Вземи си прочети как е функционирала паричната система преди 1971 г.
Все още не съм взел отношение по квалификацията ти..., но ще пробвам с по-елементарен пример:
Приемаме, че целият свят е от население 100 човека, които живеят в едно село. Едни гледат чушки, други домати, правят компютри, трети учат децата и т.н.
Цялото злато е изкопано и то е 100 кг. и се намира в селската банка. Повече злато няма под земята, в реките или в населението.
От тези 100кг. 1 кг. е твой (ти си местния чорбаджия) и си го оставил в банката на 2% годишна лихва, т.е. банката е задължена всяка година да ти добавя по 20 гр. злато или златен сертификат в сейфа.
Идвам аз, местния бедняк и искам заем за 1 година от 1 кг. злато или сертификат, за да започна местен бизнес с подстригване на селяните, между които си и ти. Банката ми казва, че ще ми даде 1 кг. злато на 4% годишна лихва. Т.е. в края на годината, аз трябва да съм върнал 1 кг. и още 40гр. злато или сертификат за него.
Кажи ми ти, умно парче - от къде ще намеря тези 40 грама?
"Друго. Да кажем, че всичкото злато е изкопано и е по банките (нали казваш, че е краен ресурс и не може да се "печата").
Ти като фен на депозитите, кажи ми банката ще може ли да ти плаща лихва на 1 кг. злато, което си оставил при нея? И ако кажеш, че ще ти я плаща от кредитите в злато на длъжниците им, кажи ми тези длъжници от къде ще намират допълнително злато, за да плащат лихвите по главницата, част от които банката ще плаща по твоя депозит." Аз друго разбрах, бе хора- за да си държиш златото в банките, ти плащаш за това, а не банките.Поправете ме ако греша!
Знанието само по себе си не струва много, ако липсва въображение.
1. Надълго и нашироко обясних, че никой няма да пазарува със златни монети и кюлчета по джобовете. Ще се пазарува със сертификат за притежамане на това злато. Този сертификат ще е или на хартиен или на електронен носител. Накратко казано, новата валута ще има разплащателна система както настоящите но ще бъде със златно покритие. Всеки който иска може да я занесе до сертифициран трезор/банка и да получи съответното физическо злато... Не зная какво вече трябва да си мисля за теб, след като дни на ред ти се обеснява едно и също... Може би наистина си доста тъпо парче?!
2. Банката ще плаща по моя депозит част от лихвата която получава от кредитополучателя на който е дала кредит! Длъжниците ще трябва да работят и да изкарват пари за да плащат а не да разчитат че някой ще напечата пари и ще им даде зада си върнат кредита! Разбира се, няма да може да ми плаща лихвата с новонапечатани банкноти защото не може да печата злато!
3. Държавите произвеждат и изнасят стоки. Добиват и изнасят суровини. Така те получават злато или пари със съответното златно покритие!
Предлагам просто да се премахнат лихвите и кредитите, а банките да станат държавна собственост и да изпълняват единствено функцията на трезори за съхранение на физическо злато и сертификати. Частната собственост и развиването на какъвто и да било бизнес да се забрани и всичко да бъде собственост на държавата. Ами така де, като ще се прави нещо да се прави както трябва
Последно - длъжниците пари ли трябва да изкарват или злато или както там му казваш сертификати за злато?
Без значение, ще изкарват каквото им се отдава по-лесно, защото парите ще имат златно покритие - тоест могат да се обменят във всеки един момент за точно определено количество злато и и обратно!
Ако цялото злато е по банките, от къде тези длъжници ще ИЗКАРВАТ ПАРИ/ЗЛАТО в твоя случай?
Когато някой плаща с пари със златно покритие, той прехвърля собсвеността на златото намиращо се в трезора. Като плаща с дебитна карта купувача всъщност прехвърля собствеността върху съответното количество злато в полза на магазина откъдето пазарува!
Анонимов, езък ти за претенциите че разбираш от икономика. Вземи си прочети как е функционирала паричната система преди 1971 г.
Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!
2. Банката ще плаща по моя депозит част от лихвата която получава от кредитополучателя на който е дала кредит! Длъжниците ще трябва да работят ида изкарват пари за да плащат а не да разчитат че някой ще напечата пари и ще им даде зада си върнат кредита! Разбира се, няма да може да ми плаща лихвата с новонапечатани банкноти защото не може да печата злато!
Сега имам време за кратък въпрос по т.2.
Тъй-като ти си спестил удобно моето пояснение:
Последно - длъжниците пари ли трябва да изкарват или злато или както там му казваш сертификати за злато?
Ако цялото злато е по банките, от къде тези длъжници ще ИЗКАРВАТ ПАРИ/ЗЛАТО в твоя случай?
Коментар