Първоначално изпратено от trader1
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Златото - Балон или не ? (архив до 12.07.2012 г.)
Collapse
Заключена.
X
X
-
Първоначално изпратено от mechobikov Разгледай мнениепродадох злато
купих същото количество платинаlife is simple and clear when you make the right choices
Коментар
-
Първоначално изпратено от prodigal Разгледай мнение, извинявай, но:
1. Фундаментална причина да се смъкнат акциите на водещи в своите сектори компании до смешни нива също няма, но е факт;
2. Факт е и че златото по подобен начин е било най-куцата инвестиция в продължение на десетилетия;
3. Съвременните технологии позволяват добив на злато в нечувани размери, спрямо последните столетия;
4. Ако една от централните банки наруши джентълменското споразумение за не продажба на злато, не знам къде ще му иде цената. Малко вероятно, но възможно при ситуация като сегашната.
5. Големи купувачи са Мексико, Китай и Индия ( и за физически обществени нужди в последната), но не и Щатите и Европа.
Нищо не препоръчвам, но го има по всички вестници като яка инвестиция. Вероятно пак искат да обогатят масите.
Коментар
-
Първоначално изпратено от dani de vito Разгледай мнениеКакво каза Бъфет за Щатите- могат да печатат когато си искат и колкото искатИ тъй като цената е само в долари .....
Та кое расте като балон -златото ли с 5 процента годишно ,доларите ли ...
абе Фед не подари ли 16 трилиона за няколко години....
Долара де ,не кюлчета ....
Коментар
-
Не знам...... аз като гледам търсенето и предлагането по години ... Забелязвам, че на годишна база има сравнително постоянно търсене и съответно достатъчно предлагана за Злато за Накити.Т.е. от тук няма причини за повишение на цената на Златото
. Златото за Наките е около 60 и над 60% от годишното търсене на Злато. Златото за Индустрията стои и то на постоянни нива, т.к. златото има приложение в индустрията, но не толкова мащабно и сравнително не толкова широко. Единствено гледам расте дялът на [U]"Златото с инвестиционна цел"[/U] и то покупки чрез ETF-и, което само по себе си е пълна глупост, т.е. расте виртуалното търсене на Златото. Абе с две думи ПЪЛЕН БАЛОН, подготвен от големите инвестиционни фондове в САЩ.
Интересно ми е защо за 2010 година US Government е най-големия нетен продавач на злато в света???
Първоначално изпратено от dani de vito Разгледай мнениеТози въпрос са си го задавали доста хора от хилядолетияОтговаряш и ....докторска степен в Харвард по икономика ...ако искаш де
Last edited by Shemata; 07.08.2011, 22:16.Мнението ми не е препоръка!!!
Коментар
-
ЗЛАТНАТА НАЛИЧНОСТ НА БНБ ОТ СЪЗДАВАНЕТО Й ДО 1997 ГОДИНА
Дисертация на Тодор Вълчев е за значението на златото в миналия век.Ще е интересно,ако някои има link за нея.От вестници той е известен и като член на Римски клуб и като agent Сотир.
"01.12.1995 г. по заповед на Управителя на БНБ проф. Тодор Вълчев е назначена пълна ревизия на Управление „Емисионно", включително на златото и операциите по всички благородни метали в страната и чужбина. Ревизията завърши през април 1997 г и констатира, че към датата на откриването й - злато на кюлче - борсов стандарт, основен резерв е с бруто тегло 32.101 тона, равностойно на 1 031 222 тройунции. Оборотното злато на кюлче на отчет на Главния касиер на БНБ е с бруто тегло 1.258 тона, а общата оборотна наличност от злато възлиза на 1.785 тона. Ревизията откри в повече 2.999 килограма злато на кюлче, количество чийто произход се уточнява.
Към 31.12.1996 г. златото на кюлче в стандартни и други форми възлиза общо на 1 299 хил. тройунции злато, около 40 403 килограма." http://borsi.blog.bg/biznes/2009/11/...-godina.436447
Коментар
-
Първоначално изпратено от dani de vito Разгледай мнениеКато стана дума за лесно производство на злато .....годишно добивите се качват с 5 процента ,въпреки напредъка на технологиите .Това е значително изоставане в сравнение с растежа на населението например на планетата ,да не говорим за парична маса ...Работата е там че златото вадено преди 10 века ,пак го има ако не е заровено ,или е в някой индийски храм
Залежи вече няма, освен алуминий почти нищо не би стигнало за следващите десетилетия при това потребление.
Коментар
-
Като стана дума за лесно производство на злато .....годишно добивите се качват с 5 процента ,въпреки напредъка на технологиите .Това е значително изоставане в сравнение с растежа на населението например на планетата ,да не говорим за парична маса ...Работата е там че златото вадено преди 10 века ,пак го има ако не е заровено ,или е в някой индийски храм
Коментар
-
Първоначално изпратено от Georgi Разгледай мнениеНяма огромни залежи лесни за добиване. През целия ХХ век армии геолози са проучили всяко кътче на планетата. Със спътници проучват и знаят къде и колко има. Е, в Сибир има консервирани находища,. Не знам дали са включени в златновалутния баланс на Русия. Предполагам и други държави имат консервирани запаси. Но имат ли самите правителства интерес от обезценяване на жълтия метал? А помислете от този ъгъл. Все едно аз да имам нещо ценно у дома, и да го пропилея!!!
Факт е, че от 1 тон стари компове се изкарва повече злато спрямо най доходоносното находище. Когато видиш в Гана американци да купуват сметища, то златото наистина ще е ценно!
Коментар
Коментар