IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Те си мислят,че плащат,ние си мислим,че работим.....до кога.

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• VajVaj,
    Ще се опитам да отговоря на въпросите ти тук.
    1.На работодателя си струваш освен заплатата и още 60% от осигурителната тежест.Оборудване(каска,компютър) не се брои защото то е актив на фирмата.
    2.Много трудно да се отговори.Примерно ще кажеш юриста нищо не ми носи,пише разни договорчета и чете Сиела и Апис.Ама знаеш ли едно некадърно написано договорче колко ще ти струва.Или едно недовиждане на клопката заложена от юриста на другата фирма.
    3.Примерно на един счетоводител ,никой не може да му свърши работата,ако не са екип.
    4.Виж отговор 3.
    5.Да кжем юриста на строителна фирма може да помъкне тухлите и цимента,но не може да шпаклова,ама и да боядисва може.
    6.Тук съм съгласен,това е проблем но работодателя е длъжен да осведомява поне най-важните си служители,да знаят какво е състоянието на фирмата.Истината е че повечето служителе хабер си нямат какво е състоянието на фирмата.
    7.Отново съгласен,процента е малък ,за това обаче работодателя не трябва да гледа да намели заплатата,а да оптимизира състава и за позиция за която не се изисква повече от 2-3 часа дневно работа,да възложи работата на друг и съответно да му даде по-голама заплата.
    8.Последния въпрос е много условен ,а и по -скоро за човек които сега работи за друг,за това няма да отговарям на него.

Коментар

• Първоначално изпратено от forex_guru
      Преди всичко искам да кажа че само една година работих като наемен служител,това беше 2 000-ната веднага след като завърших образованието си.Разбрах че е безмислено и от тогава се занимавам с търговия на финансовите пазари.
      Та мнението ми за работодателите.Вярно е че българина действително с необичайните си почивки за цигарка,пиенето на кафенце и др. андрешковщини до някъде си е заслужил съдбата.Обаче работодателите в България-масата имам предвид се просто едни алчни ,полуграмотни еснафи и първенюта.Ами не може ти да даваш на юриста си 500-600лв заплата,на счетоводителя 600,на работниците по 300,а фирмата ти да има 2 000 000 оборот и 1 000 000 печалба.От този един мил. печалба 500 000 отиват за спортна кола на малкото лайненце отглеждано да наследи така наречения бизнес,за цици и дранкулки на любовниците ,за дрехи на увехтяващата съпруга,ама все пак майка на детето му.Другите 500 000 са за увеличаване на бизнеса-разбираемо.
      Това е масовия провинциален БГ работодател със средно голям бизнес!Съжелявам много но мисля че от тези 500 000 -дай 400 000 под формата на бонуси по коледа,на добрите служители,на малкия пиклю купи кола за 20 000 ,а не за 200 000 и т.н.Но това е булгаристан-трябва да се види колко сме по-по най.Кога ли служби като ДАНС,Кушлев,данъчни,икономическа ще ги питат същите тези хубостници-от къде пари,след като декларираш 10 000 чиста печалба.Ама айде.
      Смятам ,че това е приблизителната оценка на този спор!!!

Коментар

• VajVaj,
        Навярено си работодател и затова са на тази теза.Фирмата в която работех ,беше голям индустриален холдинг.Не съм описвал точно тях.Дори и високо да ми беше заплащането ,пак нямаше да стоя при който и да е работодател,защото искам да работя за мен си и за никой друг.А с разпределнието на тези 400 000 исках да кажа,как той харчи огромни суми за благосъстоянието си ,а на хората подхвърля трохи.Разлика трябва да има в стандарта на работника и работодателя и тя не трябва да е малка.Ама не е ужасяващо чудовищна.Най-малко мен трябва сега в комунизъм да обвиняваш.Викаш да не се гледа в канчето на другия,но хората които полагат труда си,също са хора,а не животни и не може да се отнасяш с тях като кучета.Това бил проблема казваш.
        АМИ КАКВО ДА ПРАВИ,ДА НАВЕЖДА ГЛАВАТА И ДА СЕ КЛАНЯ НА ТАКА НАРЕЧИЯ СОБСТВНИК-НЕ НЕ НЕ.От това кланене и робско самосъзнание сме на този хал.В страните от ЕС веднага има стачки и при най-малкото бръкване в социалния статус на работниците-било той увеличаване на работното време ,намалени заплати ,увеличени осигуровки и т.н.
        Хайде да не си говорим за оборот печалба-защото това което казах е действителността.Повечето строителни фирми примерно работят на 100% печалба.Ама те от няма и къде дават по 1 500лв. на простия работник,защото ще иде в Германия и там ще вземе 1 500евро.Така ще стане и в другите сектори,така че опичайте си акъла,просто няма кой да ти бачка за стотинки.
        Как ще се справиш с краденето на работно време-много просто давай му 1 000лв,ако до вчера е вземал 300 и просто ще трепери за работното си място.Сега какво си мисли знаеш ли-аз ше ти кажа.Ами да ме уволни-пука ми с 300-400 лв и без тях все тая.Ама като му вземеш 1 000-ката с която може да иде като човек на ресторант ,че и на почивка с цялото семейство,друго ще е и ще му пари,като му кажеш,закъснееш ли още един път с 15 мин си отиваш!

Коментар

• Залитаме в лично отношение и психология.
          Аз искам да се базирам на фактите. Съответно виждам нещата така:
          Българската икономика, поради субективни или гео причини, е недоразвита. Малко са бизнесите, които са се развили и предлагат конкурентен пазар на работната сила.

Пример: Ако си асансьорен техник, колко фирми могат да ти предложат работа?

За мен е въпрос на шанс каква професия имаш. Например преди време банките даваха добри пари. Сега това се случва в ИТ сектора.

Но извън водещите 2-3 сектора средно за даден период, остават стотици хиляди специалисти, които не намират реализация. Изходът - масов отлив навън. Страната вече загуби около 2-2,5 млн жива сила. Сре тях има потециални работодатели и служители. Изтичането е не само на количество, но и на качество. И при положение, че е изтичало десетилетия, поправянето ще отнеме още повече, а то още не е започнало.

Дотук с причина 1.

Друга причина: В България масово пари се изкарват с незаконни методи - имам предвид откровено незаконни, не сива икономика. Колега по-долу каза каква му е заплатата в ИТ сектора, което уважавам заради искреността. Питам се, с тази заплата, кога ще си купи нормална кола (не говорим за джип X5 или Cayenne) или апартамент и ще отгледа семейство и т.н.

(дотук дадох някакво начало на дискусията от моя поглед)

Първоначално изпратено от vajvaj
          Първоначално изпратено от stdmv

Ако ви се дискутира за причините, можем да го направим...
          Това е много добро предложение. По принцип този спор е стар като света. В него трудно се намира допирна точка. Има една съществена разлика, която пречи на качествената дискусия. Аз, като работодател знам всичко за работата на моите работници, а те и понятие си нямат за моята. Така че дискусията по скоро ще се превърне в серия нападки и обвинения, а аз нямам нито нерви, нито време, за да обяснявам всичко от А и Б. Могат да ме разберат хора, които заемат или са заемали длъжности като висши ръководни кадри или като човешки ресурси (личен състав :-) ). Но съм склонен да дам наръч хинтове или по-скоро серия въпроси, на които, ако можете да отговорите,ри значи имаме основа за дискусия:
          1. Знаете ли колко струвате на работодателя си месечно?
          2. Знаете ли колко пари носите на работодателя си месечно?
          3. Знаете ли във фирмата в която работите, колко хора могат да вършат вашата работа?
          4. А знаете ли те тези хора (въпрос №3) колко печелят?
          5. Вие можете ли да вършите работата на някои от вашите колеги и ако да, на колко?
          6. Имате ли представа какво е финансовото състояние на вашата фирма?
          7. Според вас какъв процент от вашите колеги работят пълни 8 часа дневно.
          8. Ако имате проблем в работата си, можете ли да се оправите без да се обръщате към прекия си началник и ако да, колко пъти сте го правили.
          Ако сте в състояние да отговорите на тези въпроси точно, без да използвате думичките "много", "малко", "страшно много" и "страшно малко", то можем да започнем сериозна дискусия на тема "Бъдещето на пазара на труда в България".

Коментар

• Първоначално изпратено от forex_guru
            Преди всичко искам да кажа че само една година работих като наемен служител,това беше 2 000-ната веднага след като завърших образованието си.Разбрах че е безмислено и от тогава се занимавам с търговия на финансовите пазари.
            Та мнението ми за работодателите.Вярно е че българина действително с необичайните си почивки за цигарка,пиенето на кафенце и др. андрешковщини до някъде си е заслужил съдбата.Обаче работодателите в България-масата имам предвид се просто едни алчни ,полуграмотни еснафи и първенюта.Ами не може ти да даваш на юриста си 500-600лв заплата,на счетоводителя 600,на работниците по 300,а фирмата ти да има 2 000 000 оборот и 1 000 000 печалба.От този един мил. печалба 500 000 отиват за спортна кола на малкото лайненце отглеждано да наследи така наречения бизнес,за цици и дранкулки на любовниците ,за дрехи на увехтяващата съпруга,ама все пак майка на детето му.Другите 500 000 са за увеличаване на бизнеса-разбираемо.
            Това е масовия провинциален БГ работодател със средно голям бизнес!Съжелявам много но мисля че от тези 500 000 -дай 400 000 под формата на бонуси по коледа,на добрите служители,на малкия пиклю купи кола за 20 000 ,а не за 200 000 и т.н.Но това е булгаристан-трябва да се види колко сме по-по най.Кога ли служби като ДАНС,Кушлев,данъчни,икономическа ще ги питат същите тези хубостници-от къде пари,след като декларираш 10 000 чиста печалба.Ама айде.
            Този пост е точно това за което ви говоря - пълна липса на осведоменост и абсолютно погрешна представа за собствените възможности
            Вярно е че българина действително с необичайните си почивки за цигарка,пиенето на кафенце и др. андрешковщини
            Ами... за това сме на този хал. т.нар. АНДРЕШКОВЩИНА си е чиста проба кражба. Това е като да отидеш в магазина и да откраднеш дреха или нещо друго. Ти КРАДЕШ, пич!
            2 000 000 оборот и 1 000 000 печалба
            може... ако пласираш наркотици
            на юриста си 500-600лв
            а този юрист завършил ли е висше образование или сте го взели от някакъв техникум за юристи :-) . Съвсем друг е въпроса, ако фирмата е на абонамент в юридическа кантора, ама там нещата са далеч, далеч по-различни.
            дай 400 000 под формата на бонуси по коледа
            на това какъв му е смисъла според теб? Явно мислиш, че бонусите се дават, защото си ходил на работа, а заплатата е ей така, по принцип.
            печалба 500 000 отиват за спортна кола на малкото лайненце отглеждано да наследи така наречения бизнес,за цици и дранкулки на любовниците ,за дрехи на увехтяващата съпруга,ама все пак майка на детето му
            Това е най голямата беда на българина. Канчето на другия. Не е въпроса ТИ ДА СИ КАТО НЕГО - БОГАТ, ВЪПРОСА Е ТОЙ ДА Е КАТО ТЕБ - БЕДЕН!
            Кога ли служби като ДАНС,Кушлев,данъчни,икономическа ще ги питат същите тези хубостници-от къде пари,след като декларираш 10 000 чиста печалба.Ама айде.
            Абе ти сигурен ли си, че фирмата в която си работил не е пласирала наркотици?
            При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура

Коментар

• Цени/заплати е друга дискусия.

Първоначално изпратено от Optic
              Първоначално изпратено от stdmv
              Ама как се хапете.... Очевидно има 2 основни страни в спора и те не намират общ език.
              Това е показателно за тази тема по принцип.

И честно казано, прогнозата ми е, че ще става още по-зле: работодателите ще намират все по-малко качествена работна ръка, а заетите ще бъдат все по-недоволни от това, което им се предлага.

Ами вече сме ги дискутирали... http://forum.investor.bg/viewtopic.p...E8%F0%EF%E8%F7

Коментар

• Много бъркате, разни измислени фирми с подставени лица на този и онзи, с гарантирани приходи и лумпени за бушони, които дават по 300 лв. защото не му пука, тoй не се бори с конкуренция, не го ебават разни чиновници и всичко му е през оная работа. Еми те да дават 300 лв. Вие защо им работите? Защо при мен никой не се оплаква от парите? Защото труда се оценяват и с ръка на сърцето мога да кажа че е с поне 50% повече от колкото в конкуренти фирмии. А знаете ли и нещо друго, аз взимам повече пари от работниците ми, но знаете ли че работният ми ден е над 14 часа и че за последните 6 години единстваната ми почивка беше миналата година за 5 дена на морето. Ако чичо не те е уредил, единствения начин е или да работиш здраво и да взимаш прилична заплата, или да учиш много, да работиш още по здраво и да взимаш още по-прилична заплата или да направиш като мен, да теглиш кредит, да вложиш всичко, да се блъскаш и ако имаш поне малко акъл и в мизерната ни държава ще го добуташ до някъде.

Направете си сметка и за друго, при мен ако допусна гаф, губя всичките си вложения + 6 години робски труд, ако съм на заплата какво губя? Не може цял живот да лежиш и да се оплакваш само, не може да не опиташ да постигнеш нещо и само да гледаш в канчето на другия и да завиждаш. За това и аз и вайвай се нервираме.

Коментар

• Първоначално изпратено от stdmv

Това е много добро предложение. По принцип този спор е стар като света. В него трудно се намира допирна точка. Има една съществена разлика, която пречи на качествената дискусия. Аз, като работодател знам всичко за работата на моите работници, а те и понятие си нямат за моята. Така че дискусията по скоро ще се превърне в серия нападки и обвинения, а аз нямам нито нерви, нито време, за да обяснявам всичко от А и Б. Могат да ме разберат хора, които заемат или са заемали длъжности като висши ръководни кадри или като човешки ресурси (личен състав :-) ). Но съм склонен да дам наръч хинтове или по-скоро серия въпроси, на които, ако можете да отговорите,ри значи имаме основа за дискусия:

NB! Тези въпроси са си лично за вас. Вижте дали можете да СИ отговорите на тях. И НЕ МЕ ЗАНИМАВАЙТЕ С ГЛУПОСТИ!
                  1. Знаете ли колко струвате на работодателя си месечно?
                  2. Знаете ли колко пари носите на работодателя си месечно?
                  3. Знаете ли във фирмата в която работите, колко хора могат да вършат вашата работа?
                  4. А знаете ли те тези хора (въпрос №3) колко печелят?
                  5. Вие можете ли да вършите работата на някои от вашите колеги и ако да, на колко?
                  6. Имате ли представа какво е финансовото състояние на вашата фирма?
                  7. Според вас какъв процент от вашите колеги работят пълни 8 часа дневно.
                  8. Ако имате проблем в работата си, можете ли да се оправите без да се обръщате към прекия си началник и ако да, колко пъти сте го правили.
                  Ако сте в състояние да отговорите на тези въпроси точно, без да използвате думичките "много", "малко", "страшно много" и "страшно малко", то можем да започнем сериозна дискусия на тема "Бъдещето на пазара на труда в България".
                  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура

Коментар

• Парвенющината, кича и мутробарока са отличителни черти на новозабогателите 'работодатели'. Интересното е, че те са неспособни да създадат някакъв ред в собствените си компании, наблъскват по 20 души служители в стаичка, слагат някоя руса шефка без мозък и после служителите им били некадърни и не можели да работят като хората, били само мързеливи, хитри и не знам си какви си. Да сте чували нещо за кюбикъли, за правила за вътрешния ред, за плащане на осигуровки, за спазване отпуска за ненормирано работно време и за доплащане за извънреден труд? Да сте чували за модерно управление на човешките ресурси, за поощряване на хората и т.н.? Че кой е луд да си жертва живота за онези, които паразитират на негов гръб?
                    Мнението е лично - не препоръчвам нищо.

Коментар

• Преди всичко искам да кажа че само една година работих като наемен служител,това беше 2 000-ната веднага след като завърших образованието си.Разбрах че е безмислено и от тогава се занимавам с търговия на финансовите пазари.

Коментар

• Първоначално изпратено от stdmv
                        Ама как се хапете.... Очевидно има 2 основни страни в спора и те не намират общ език.

И честно казано, прогнозата ми е, че ще става още по-зле: работодателите ще намират все по-малко качествена работна ръка, а заетите ще бъдат все по-недоволни от това, което им се предлага.

Ами вече сме ги дискутирали... http://forum.investor.bg/viewtopic.p...E8%F0%EF%E8%F7
                        "Only when the dusk starts to fall does the owl of Minerva spread its wings and fly."

Коментар

• Ама как се хапете.... Очевидно има 2 основни страни в спора и те не намират общ език.

Коментар

• Re: Те си мислят,че плащат,ние си мислим,че работим.....до к

Първоначално изпратено от Ballomed
                            vajvaj остави ги, няма да те разберат. Такива хора не знаят как се изкарват пари, никога не са работили, никога не са рискували и най-важното винаги са недооценени в техните очи, винаги другите са им виновни. Няма да разберат какво им говориш, дори не могат да си го представят.
                            +1
                            Знам, че си прав, братче! Ама винаги скачам, де да знам и аз защо. Явно го приемам много присърце.
                            +1 Защото знаеш как са нещата всъщност.

Коментар

Първоначално изпратено от Ballomed
                              vajvaj остави ги, няма да те разберат. Такива хора не знаят как се изкарват пари, никога не са работили, никога не са рискували и най-важното винаги са недооценени в техните очи, винаги другите са им виновни. Няма да разберат какво им говориш, дори не могат да си го представят.
                              +1
                              Знам, че си прав, братче! Ама винаги скачам, де да знам и аз защо. Явно го приемам много присърце.

Коментар

Магура, аз не отричам че има много причини. Сигурно там фигурират и тези. Но знам едно - за десетте години през които съм работодател качеството на работната ръка става все по-лошо, а количеството и - все по-малко. Читавите заминаха. Останаха хитрите, мързеливите и лузърите. Знам още, че читав работник върши работа за трима "обикновени". Знам също така, че такъв взема четири пъти колкото "обикновен". И знам кои останаха да реват и да се оплакват в тази криза за работници.

Коментар

Working...
                                X