IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Меком АД (MKX / MEKOM)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
    За теб винаги! Ти си позитивен пич
    http://www.dnevnik.bg/pazari/2010/09..._v_tursene_na/
    Много благодаря!

Имам акции на Меком - и определено живо се интересувам от компанията!

Коментар

• Първоначално изпратено от ATILA Разгледай мнение
      Къде го четеш това?? Линк моля!
      За теб винаги! Ти си позитивен пич
      http://www.dnevnik.bg/pazari/2010/09..._v_tursene_na/

Кризата и изчерпаните възможности за заемно финансиране заради висока задлъжнялост принуждават някои компании да обещават много високи дивиденти за инвеститори, които решат да вложат парите си в техни привилегировани акции.

Силистренското месопреработвателно предприятие "Меком" и производителят на биодизел "Торн" ще предложат съответно 18% и 25% гарантиран годишен дивидент по планираните от тях емисии привилегировани акции - рекордно високо обещание за доходност, което досега не е правено на българския капиталов пазар.

Подобни проценти са доста над банковите заеми, което е сигнал, че дружествата са изчерпали възможностите за финансиране с кредити. "Обещанията за висок дивидент издават очаквания за затруднено набиране на капитал, което изисква представяне на атрактивни параметри на емисията. Понякога това е и опит за привличане на инвеститори в непозната компания", коментира Надя Неделчева, портфолио мениджър в "Карол капитал мениджмънт".

За намеренията на първата компания вчера информира консултантът й "Експат капитал" на бившите министри Николай Василев и Никола Янков, а за проекта на втората се разбра от покана до тесен кръг инвеститори, тъй като емисията не е публична и ще има частно пласиране. "Експат капитал" ще е консултант и на "Торн".

"Меком" готви корекция във вече утвърдения от финансовия надзор (КФН) свой проспект, в който първоначално заложеният дивидент беше 12%. Очакванията са регулаторът да се произнесе по корекцията следващата седмица. Компанията иска да привлече до 14 млн. лв.

От "Експат капитал" отказаха да коментират проекта на "Торн" преди днешната среща с поканените инвеститори, които са предимно взаимни фондове и индивидуални инвеститори с големи възможности, а от самата компания не бяха открити за коментар. Компанията ще се опита да набере 4 млн. лв. чрез 4 хил. акции с емисионна стойност 1000 лв. и номинална 10 лв., с които да финансира покупката на суровини и земеделска техника.

"Торн" е собственост на 6 физически лица и е представена в поканата за инвеститорите като втория по големина производител на биодизел, за което е получила комплексно разрешително от екоминистерството в началото на тази година.

Срещу предоставените средства тя се ангажира да плаща на включилите се инвеститори по 25% кумулативен дивидент на година (до 1 млн. лв. четири години поред) и след това да ги преобразува в обикновени акции.

При неплащане на дивидент заради евентуална загуба от дружеството предвиждат като компенсация да конвертират привилегированите акции без право на глас в обикновени с право на глас при оценка наполовина от балансовата им стойност, което би предоставило контрола над компанията в ръцете на новите инвеститори.

От друга страна, сегашните собственици си запазват правото след първата година и изплащане на дължимия дивидент (общо 1 млн. лв.) да изкупят новата емисия по емисионната им стойност.

Именно върху бурното развитие на индустрията с биодизела стъпва и бизнес планът на компания, чрез който по нейните изчисления трябва да увеличи двойно размера на годишните си приходи до 2014 г., когато трябва да прави по 45 млн. лв. Печалбата пък от под 400 хил. лв. трябва да скочи почти два пъти още тази година, а след 4 години трябва да достигне над 5.7 млн. лв.

Коментар

• Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
        Никой не коментира коригираното предложение за 18% дивидент на привилегированите акции. Мен лично, това ме накара да се замисля. Толкова ли не могат да си осигурят заем с по-нисък процент лихва? Ще поизчакам тук!
        Къде го четеш това?? Линк моля!

Коментар

• Никой не коментира коригираното предложение за 18% дивидент на привилегированите акции. Мен лично, това ме накара да се замисля. Толкова ли не могат да си осигурят заем с по-нисък процент лихва? Ще поизчакам тук!
          Last edited by tony1975; 09.09.2010, 20:11.

Коментар

• Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение
            Да, поведението на повечето мажоритари (изкл. Софарма, Монбат..) е големия Х при сегашната ситуация на БФБ. Чудно ми е как най-малкото не ги е срам от цените им на борсата. Да не говорим за логиката да си изкупуват акциите като бесни на тия цени.
            Ами явно някой днес е решил да се отсрами Като нищо ще се върне на 75 ст., където си беше месеци наред. Нали емисията привигилировани трябва да бъде атрактивна?

Коментар

• Първоначално изпратено от vale1 Разгледай мнение
              При тази "ликвидност" всеки средно голям играч на борсата може да вдигне или понижи цената с повече от 10% на почти всички позиции на БФБ с малки средства.
              Но какво правят мажоритарите и другите по-големи играчи и маркет мейкъри - явно и тях ги устройва ситуацията или не им пука.
              Да, поведението на повечето мажоритари (изкл. Софарма, Монбат..) е големия Х при сегашната ситуация на БФБ. Чудно ми е как най-малкото не ги е срам от цените им на борсата. Да не говорим за логиката да си изкупуват акциите като бесни на тия цени.

Коментар

• При тази "ликвидност" всеки средно голям играч на борсата може да вдигне или понижи цената с повече от 10% на почти всички позиции на БФБ с малки средства.
                Но какво правят мажоритарите и другите по-големи играчи и маркет мейкъри - явно и тях ги устройва ситуацията или не им пука.

Коментар

Кой точно ще се пречка? Тук фри-флота не беше ли 5-6%?
                  ПФ на ДСК също са възможен продавач.
                  Те нашите ПФ вече се доказаха като тотални лузъри! Купувай на връх, провадавай на дъно! Класика!
                  Лошо ли е да продават на дъно ? Въпроса е обаче, на кое дъно? - на сегашното, или на следващото ??? ха ха

Коментар

• УД пропиляха парите на много инвеститори. Само обещания, реклами и комисионни. Нищо друго не можеш да видиш при тях. Вземат си комисионните още преди да са направили нещо за теб. Това никъде го няма в икономиката. А какви боклуци са нагушили за своите клиенти - ЧУРУЦИ!!!

Коментар

• Първоначално изпратено от SEBULBA Разгледай мнение
                      .... За целта трябва колкото може дребните акционери да не се пречкат....
                      Кой точно ще се пречка? Тук фри-флота не беше ли 5-6%?
                      ПФ на ДСК също са възможен продавач.
                      Те нашите ПФ вече се доказаха като тотални лузъри! Купувай на връх, провадавай на дъно! Класика!

Коментар

• Първоначално изпратено от vale1 Разгледай мнение
                        При таз цена за мен привилиригованите не са атрактивни - в проспекта им пише ,че в края на петата година се обръщат в обикновени.При 4 или 5 дивидента цената ще стане приблизително равна на сегашната.
                        Не е препоръка.Имам.
                        Това е целта. При тази цена, обикновените са по-атрактивни. Айде опитай се обаче да вкараш 1-2 милиона в обикновени. Подобна покупка е възможна само ако при увеличението много права отидат на аукцион и цената на правата е минимална. За целта трябва колкото може дребните акционери да не се пречкат....

Коментар

Не мисля че това е причината. Продава се през ОББ. Може би фондовете им са взели рашение да бягат от тук. Или пък мажоритара продава през тях, за да мачка цената и да откаже мераклиите за записване на привилигировани акции, да си ги запише той и да си лапа тлъстата лихва.
                          Не мисля, че излизат фондове. То няма и 15К оборот за седмицата. По-скоро се натиска цената, но не от мажоритаря.

Коментар

Не мисля че това е причината. Продава се през ОББ. Може би фондовете им са взели рашение да бягат от тук. Или пък мажоритара продава през тях, за да мачка цената и да откаже мераклиите за записване на привилигировани акции, да си ги запише той и да си лапа тлъстата лихва.
                            При таз цена за мен привилиригованите не са атрактивни - в проспекта им пише ,че в края на петата година се обръщат в обикновени.При 4 или 5 дивидента цената ще стане приблизително равна на сегашната.
                            Не е препоръка.Имам.

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
                              Що продавате саламаджийници за без пари - бе - "Дупатата" ви стреснаха ли?
                              .

Коментар

• Що продавате саламаджийници за без пари - бе - "Дупатата" ви стреснаха ли?

Оня шебекоид Цветанов да ми ближе същото - вместо да атакува с неговите мухлювци Столипиново, дето във всяка втора къща се продава дрога, он се чуди кви простотии да измисли, неговата кожа сръпска.
                                Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

Working...
                                X