IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Меком АД (MKX / MEKOM)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Според мен може да се изкара някой лев от това IPO.
    Райчев е ченге, но същото може да се каже за доста мажоритари на БФБ. Не виждам това да пречи на някого. Тъкмо обратното, доста хора се умиляват пред подобни личности.
    Съпоставката с фирми като "Тандем", "КФМ" и "Бони оборот" е неточна. Основният бизнес на Меком е месодобив, а не месопреработка. Месопреработката е съставлява едва 20% от продажбите.
    Предприятието е експортно ориентирано. Миналогодишния ръст на инфлацията в България е допринесла твърде малко за ръста на продажбите.
    Дали мин 2,20лв за акция си струва, зависи от това дали мениджмънта ще успее да да постигне прогнозните резултати. Към момента акцията действително изглежда скъпичко при Р/Е 33. Въпреки това очаквам презаписване 7-8 пъти.

П.С. Чудя се защо някои хора изобщо се хабят да пишат в тоя форум, след като дори не са чели проспекта.
    ФОРЕКС ФОРУМ - forex системи, forex брокери, forex коментари, forex, forex, forex

Коментар

• Ако някой се разрови и потърси мисля, че във в-к 24 часа преди 2-3 години имаше статия за това с какви пари е построил хотела си, ще може да си отговори на много въпроси. )) iv7771950 е напълно прав. Изброените от него предприятия са на светлинни години от Меком.

Ето тук 1 статийка на бързо:

На същия принцип в грубо нарушение на правилата за субсидиране по САПАРД силистренският социалдемократ и бизнесмен Стефан Райчев е усвоил над 30 милиона лева с 15 проекта по програмата. Чрез 9 фирми - негови, на жена му Росица Иванова и на дъщеря му Галина Райчева. Райчев е собственик на прочутата фирма "Меком" АД, която според свидетелствата на силистренци владее половината град. На парламентарните избори през 2005-а Райчев беше четвърти в силистренската листа на БСП като представител на Политическо движение "Социалдемократи". Наскоро името му беше замесено от медиите в скандал с покупката на камиони по САПАРД от друга фирма, върху които обаче се мъдреше логото на "Меком". Собственикът на камиона наивно обясни, че марката била просто реклама на фирмата на Райчев.

взето от тук:

http://www.politika.bg/article?sid=&aid=6098&eid=96

Още тук: http://www.sedembg.com/151/page19.htm

Коментар

• За предприятието съм чувал, че било много стабилно и модерно. Това ми събуди интереса още преди да излезе проспекта. Обаче този Райчев ми звучи доста съмнителен, въпреки че съм чувал, че прави солиден бизнес. Забележете, че:

1. За инвестиционната програма трябват около 22 000 000 лв., точно да се съберат от ИПО на минимална цена. Вече знаем как е образувана цената
        2. Преди ИПО-то Райчев е апортирал в предприятието 50+ милиона негови дялове, с което увеличава към 17-18 пъти основния капитал и своите акции. Т.е. като пусне после 10 000 000 акции на ИПО за необходимите му 22 милиона, те да са под 20% от всички акции. А сигурно е апортирал собствените си дялове в предприятията, които държи и Меком. За него са от единия джоб в другия, но може би чрез тях по-голяма част от печалбата на дъщерните дружества ще минава през Меком?
        3. И няма ли да се появи някой Директор за връзка с инвеститорите от Меком да отговори на някои въпроси?

Цената ми се струва височка и за момента може би ще участвам на минимума от 2,20 лв. Само че анализът ми е малко аматьорски, да не се подведете по авторитетния тон, ей

Не е препоръка.

Коментар

• Пълна измама е това така наречено IPO....
          Другарят Стефан Райчев - ченге и половина....Задайте си въпроса, защо такива мощни месарски фирми като "Тандем", "КФМ" и "Бони оборот" не излизат на борсата.????..защото производството на колбаси в повечето случаи досега работи почти на загуба в България....а той имал и семейни хотели ...с какви пари...да с тези, които изкара през 1997-98г. от вноса на 20 -годишно говеждо месо от Австралия , което преподаваше на Месокомбинатите в Североизточна България/ тогава никой не се беше сетил да прави такива строги проверки от ДВСК както миналата година/ .....

Коментар

• Първоначално изпратено от Abritus
            Първоначално изпратено от мЪнипулатор
            Дали са прогнозни ОПР и баланси до 2012г. За 2007г. нетната печалба е прогнозирана на 4.257 млн., при което Р/Е=33 при 2.20 лв за акция, а P/S=2.18.

Мен ме смущава в тези прогнози, че през годините балансовата стойност на ДМА остава непроменена или дори намалява, т.е. няма да се правят нови инвестиции, а същевременно прогнозираните продажби растат с по 20-30, че и повече % годишно.

Нашето земеделиe отива на хаос, месопроизводителите трябва да внасят месо от западна европа, тук да го преработват и да продават готовата продукция пак там на по-ниски цени. Нещо което трудно ще стане.
            Тази година местните изделия поскъпнаха много и е нормално да има значителен ръст на продажбите, обаче за следващите години това не е сигурно. Този ръст на приходите и печалбите за да се постигне трябват сериозни инвестиции и слаба конкуренция. Не че е невъзможно, но като гледам то скоро западно европейските местни деликатеси ще струват по евтино от българските, а ние как ще ги конкурираме с тези цени на техния пазар не знам.

Коментар

• Прогнозите за бъдещи приходи и печалби са добри, но дали ще се сбъднат?

Коментар

• Първоначално изпратено от мЪнипулатор
                Мен ме смущава в тези прогнози, че през годините балансовата стойност на ДМА остава непроменена или дори намалява, т.е. няма да се правят нови инвестиции, а същевременно прогнозираните продажби растат с по 20-30, че и повече % годишно.
                някой студент е опънал формула в ексел с по 20-30% годишно и готово
                разбира се е забравил, че някой ще забележи липсата на "козметика" в ДМА

Това е само хипотеза
                Не е препоръка за покупка или продажба

Коментар

• Дали са прогнозни ОПР и баланси до 2012г. За 2007г. нетната печалба е прогнозирана на 4.257 млн., при което Р/Е=33 при 2.20 лв за акция, а P/S=2.18.

Коментар

• Първоначално изпратено от Диагностик
                    Позициите в износа са добри, но на вътрешния пазар присъстието им е неособено забележимо.
                    В този бранш се създадаха много нови и на изключително технологично равнище предприятия, които са водещи на вътрешния пазар и е въпрос на време да пробият и на европейския. Така, че позициите не трябва да се гледат като твърди.

Тук мен ме притеснява следното. В предприятие което е приватизирано чрез масовата приватизация, мажоритарят е успял да купи всички акции и да го превърне в семейно. Аз лично не се сещам за много други такива, в които да не е оставена и акция в дребни акционери. Всички, дори и работещите в предприятието са накарани да си продадат акциите.

Цитираните извадки ме карат да мисля, че качества като безскупулност може би не са чужди на Райчев. Тогава какво гарантира, че целта му не е временно осребряване на собственост?
                    Малко ли емблематични мажоритари правят с публични дружества, БФБ каквото си искат?
                    мерси
                    аз при тея цени и без това нямаше да играя, а сега още повече се отказах

Коментар

• Позициите в износа са добри, но на вътрешния пазар присъстието им е неособено забележимо.
                      В този бранш се създадаха много нови и на изключително технологично равнище предприятия, които са водещи на вътрешния пазар и е въпрос на време да пробият и на европейския. Така, че позициите не трябва да се гледат като твърди.

Тук мен ме притеснява следното. В предприятие което е приватизирано чрез масовата приватизация, мажоритарят е успял да купи всички акции и да го превърне в семейно. Аз лично не се сещам за много други такива, в които да не е оставена и акция в дребни акционери. Всички, дори и работещите в предприятието са накарани да си продадат акциите.

Цитираните по долу линкове към извадки ме карат да мисля, че качества като безскупулност може би не са чужди на Райчев. Тогава какво гарантира, че целта му не е временно осребряване на собственост?
                      Малко ли емблематични мажоритари правят с публични дружества, каквото си искат?

Коментар

• Първоначално изпратено от мечо
                        Първоначално изпратено от Respect
                        Първоначално изпратено от мечо
                        тук какво ще правим?
                        моя анализ показва P/E за 2007 г. към 30 и P/S към 2,5
                        при които цени по-добре да си купя нещо, което е сега на БФБ
                        но се чудя защо Алианц е комениджър
                        да не я изкупят и да я надуят емисията?
                        Аз като го смятах P/E е нещо като 40, а P/S е около 2,36 при 53414000 + 10682800 акции и при годишни приходи и годишна печалба, равна на удвоената за шестмесечието. Те вярно, че имат ръст на продажбите покрай коледните празници, но все пак е доста. Ти как си смятал твоите?
                        аз смятах на око
                        Кефиш ме

Коментар

• Първоначално изпратено от forex_trader
                          Respect:
                          "годишна печалба, равна на удвоената за шестмесечието"
                          Tova nikak ne e sigurno, moje puk da se okaje po-malka pe4albata prez 2-roto shestmese4ie?
                          на мажоритар не вярвай
                          мисля че повечето на БФБ надуват печалбите, нерално високи, когато прават IPO, увеличение и т.н.

лично мнение, не е препоръка

Коментар

• Respect:
                            "годишна печалба, равна на удвоената за шестмесечието"
                            Tova nikak ne e sigurno, moje puk da se okaje po-malka pe4albata prez 2-roto shestmese4ie?

Коментар

• Първоначално изпратено от Respect
                              Първоначално изпратено от мечо
                              тук какво ще правим?
                              моя анализ показва P/E за 2007 г. към 30 и P/S към 2,5
                              при които цени по-добре да си купя нещо, което е сега на БФБ
                              но се чудя защо Алианц е комениджър
                              да не я изкупят и да я надуят емисията?
                              Аз като го смятах P/E е нещо като 40, а P/S е около 2,36 при 53414000 + 10682800 акции и при годишни приходи и годишна печалба, равна на удвоената за шестмесечието. Те вярно, че имат ръст на продажбите покрай коледните празници, но все пак е доста. Ти как си смятал твоите?
                              аз смятах на око

Коментар

• А, да, това е при цена 2,2 лв. - минималната.

От друга страна прогнозите им са бесни и ако се изпълнят, ще е супер.

Коментар

Working...
                                X