IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Зърнени Храни България (ZHBG)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Зърнени храни България с 6,3 млн. лв. деветмесечна печалба и 52 млн. приход
    04.12.2007 11:07 ( CCB, CHIM, SLBG )

    Консолидираната печалба на Зърнени храни България за деветмесечието на 2007 г. е 6,35 млн. лв., което е ръст с 1,2 млн. лв., спрямо 5,15 млн. лв. за същия период на 2006 г., показва отчет на дружеството публикуван в сайта на мениджъра на емисията ЦКБ.

    Консолидираните приходи на годишна база нарастват с 27,6% до 52,17 млн. лв. за деветмесечието на 2007 г.

    Поръчки за участие в първоначалното публично предлагане на до 42 696 400 акции от Зърнени храни България АД или до 25% от капитала на дружеството ще се приемат от 12 декември до 17 ч. на 14 декември, показва публикация в Държавен вестник. Първоначалните намерения бяха за продажба на до 20% от капитала на дружеството.

    Дружеството възниква в резултат на сливане на Слънчеви лъчи България АД със 7 други дружества в бранша. В началотото на ноември 2007 г. общите събрания на сливащите се дружества гласуваха за преобразуването. Капиталът на новообразуваното Зърнени Храни - България АД е 170 785 600 лева, разпределен в акции с номинал 1 лв.

    За продажба се предлагат съществуващи акции от капитала на дружеството, като продажната им цена ще бъде определена по метода "бук-билдинг" (book-building) от водещия мениджър на предлагането "Централна кооперативна банка" - АД (ЦКБ), съвместно с продаващите акционери и дружеството на основата на заявените количества и цени за предлаганите акции в подадените от инвеститорите поръчки. Лицата, които желаят да придобият предлаганите акции, следва да подадат поръчки до ЦКБ директно (лично или чрез пълномощник) или чрез друг инвестиционен посредник.

    На първия работен ден след деня, в който изтича крайният срок за подаване на поръчки за покупка на акции, ще бъдат публично оповестени определената продажна цена за акциите, както и общият брой разпределяни акции по подадените поръчки, в границите на обявения общ брой предлагани акции. Инвеститорите с класирани поръчки ще бъдат своевременно уведомени относно разпределените им акции и определената продажна цена. Плащането на акциите ще се извърши чрез ЦКБ, съответно чрез другите инвестиционни посредници, посредством които инвеститорите са подали поръчки за покупка на акции, съобразно инструкциите на инвестиционните посредници. СДелките по прехвърлянето на разпределените акции се очаква да бъдат извършени на Българска фондова борса - София на или около 17 декември, като сетълментът на сделките е при условията на доставка срещу плащане на ден Т+2 (очаква се на или около 19 декември 2007 г.).

    В новото дружество, приемник на публичното Слънчеви лъчи България АД, с най-голям дял ще е Химимпорт АД притежаващ 54%. ЦКБ ще бъде и стабилизиращ мениджър и ще извърши стабилизация в 30 дневен срок, в размер до 3% от капитала на новото дружество.

    Компанията има 14 зърнени бази, което е 35% от лицензирания капацитет. Маслодобивното предприятие в Провадия ще продължи да произвежда слънчогледово олио под марката Слънчеви лъчи. През 2008 г. от компанията планират да бъде стартиран завод за биодизел с капацитет 100 хил. тона годишно, който ще бъде първият в България. Работи се и по проект за още една инсталация за биодизел, отново с капацитет 100 хил. тона.

    Дружеството планира да има 36% пазарен дял в изкупуването на маслодайни семена през 2012 г., спрямо 14% в момента. До 2050 г. потреблението на храни в света ще се удвои поради увеличаване на населението и нарастване на доходите, прогнозират от Зърнени храни България.

    До 2012 г. около 11% от растителните масла ще се използват за биодизел, а годишният ръст в производството на биодизел ще достигне 36%, се казва в прогнозата.

    Според Зърнени храни България АД у нас има 38 млн. дка земеделска земя, от които 8 млн. дка пустеещи земи, като от дружеството се надяват фермерите да увеличат обработваните площи стимулирани от субсидиите и високите изкупни цени. От компанията очакват 7 млн. тона земеделско производство у нас за 2007 г., като очакват ръст с 40% до 2012 г. Фактор за увеличението ще бъде и повишаване на добива от единица площ, които в момента у нас са с 30-35% по-ниски от тези в държавите от ЕС.

    Делът на биодизела в общите продажби ще варира около 35-40% в следващите 5 години прогнозират от компанията, като за 2008 г. този процент ще е 57%, а за 2012 г. - 66%.

    Зърнени храни - България планира и навлизане в производството на земеделска продукция, чрез придобиване на права по договори за аренда.

    Коментар


    • Vinagi moze da si kupim CHIM

      Коментар


      • Първоначално изпратено от franky4fingers
        Kompaniqta e dobra, i zatova ste q prodadat dosta skupo.
        Taka e priqtelu, ama kato obqvqt parametrite i 6te ahnete. Pri gornata granica na cenoviq diapazon kapitalizaciqta e potresava6ta Dano e pogre6na informaciqta mi i nivata sa normalni

        Коментар


        • Kompaniqta e dobra, i zatova ste q prodadat dosta skupo.

          Коментар


          • Външните играчи доста ще ни попречат тука Имало доста интерес което значи , че нас пак ще ни резнат
            superstar, може да е за убаво бе човек, какво си седнал да плачеш нема нужда

            Коментар


            • nide, neznam kolko sa verni dannite na CCB, 6toto ne sam gi proverqval.No znae6 koi e zad CCB i zad Zarneni Hrani i az li4no ne bih kupuval spored tqhnite zenovi diapazoni. Biznesat na Zaharni Zavodi oba4e e v sekotor, koito 6te e i prioritet na pravitelstvoto ni prez sledva6tite godini i naistina ima hlqb v nego. Ako znaehme i kak sledva6toto pravitelstvo 6te razpredeli ikonomi4eskata renta v tozi sektor 6te6e da e napravo perfektno. Ako imah cash opredeleno 6te vlqza ama znam 4e nqma da imam,taka 4e uspeh na vsi4ki tuk

              Коментар


              • Външните играчи доста ще ни попречат тука Имало доста интерес което значи , че нас пак ще ни резнат

                Коментар


                • http://www.ccbank.bg/display.php?page=ipo_zhb
                  RESEARCH (BG) – pdf

                  Диапазон на справедлива цена на акция – Цена на капитала (CoE)

                  DCF, Дисконтирани чисти парични потоци: 7.05 9.00 лв.
                  DDM, Дисконтирани дивиденти: 5.627.21 лв
                  Пазарни аналози (PEG): 4.619.29 лв (Bunge, ADM)
                  IPO на Кернел Холдинг: 4.948.15 лв

                  Източник: оценки на ЦКБ

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от kif
                    за да не стане недоразумение между Super Star и Батя - ще трябва да си определите новите ценови диапазони, т.к. в крайна сметка Химимпорт ще пусне не 20 % от акциите, както обяви първоначално, а 25 %.
                    аз очаквам цена между4,30 и 4,80 лв.
                    и цялтата фирма да струва 735-820 млн. лв.?

                    Коментар


                    • за да не стане недоразумение между Super Star и Батя - ще трябва да си определите новите ценови диапазони, т.к. в крайна сметка Химимпорт ще пусне не 20 % от акциите, както обяви първоначално, а 25 %.
                      аз очаквам цена между4,30 и 4,80 лв.
                      Всеки може да спечели от борсата, но не всеки може да печели от борсата

                      Коментар


                      • Потвърди проспект за публично предлагане на емисия акции на от „Зърнени Храни България” АД в размер на до 42 696 000 броя акции и за допускане до борсова търговия на 170 785 600 броя акции с номинална стойност от 1 лв. всяка, представляващи съдебнорегистрирания капитал на дружеството. „Зърнени Храни България” се вписва като публично дружество.
                        Основната сфера на дейност на „Зърнени Храни България” АД е свързана с пазара на зърно и маслодайни култури, както и производството на растителни масла. Емитентът притежава зърнобази, съоръжения за маслодобив, рафинерия и е в процес на изграждане на инсталация за биодизел.
                        Основен акционер на дружеството е „Химимпорт” АД с 53.96% от капитала, а заедно с акциите, притежавани от свързани лица (включително ПОАД „ЦКБ Сила” АД, ПОАД „Съгласие”, ЦКБ) – пряко и непряко притежава около 66% от капитала на „Зърнени Храни България” АД.
                        „Зърнени Храни България” АД е с двустепенна система на управление. Членове на Надзорния съвет са „Химимпорт” АД, „ЦКБ Груп асет мениджмънт” АД, „Финанс консултинг” АД. В управителния съвет влизат Любомир Чакъров, Райна Кузмова, Георги Костов, Чавдар Трифонов, Христо Чираков. Изпълнителни директори на дружеството са Георги Костов и Чавдар Трифонов.
                        Водещ мениджър на емисията е „ЦКБ” АД

                        Коментар


                        • Идва ред и на тази позиция Да видим кой как ще си изиграе картите тука Подтвърждавам прогнозата си за рейндж 4.5 - 5.5 лв.

                          Коментар


                          • според мен диапазона ще е 3 до 4 лв...след това става скъпотия

                            Коментар


                            • http://dnevnik.bg/show/?storyid=401986

                              Ето това правят в цивилизованите държави. А вие тук се бутате да давате хляба в ръцете на мафията.

                              Коментар


                              • Re: Зърнени Храни България

                                Първоначално изпратено от Super Стар
                                Колеги смятам че тази ново възникваща компания заслужава отделна тема

                                Моето предвиждане е че това ще бъде една от основните акции на БФБ през следващите години. Пожелавам успех на всички който ще се включат в тази позиция
                                Да.
                                Хем ако на някой му останаха пари
                                след като е купил мнооого Енемона,
                                да не се чуди къде е доброто място.

                                Коментар

                                Working...
                                X