IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Зърнени Храни България (ZHBG)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• леко оптимисти,да видим.....
    6 месеца от ипо ))))
    Само,че сънуваната цена от 6.50лв нещо е само сън....

не е препоръка...

Коментар

• Първоначално изпратено от ivan61
      Тук май ще се разочаровам! Май ненапразно продаваха 217.
      Не е редно. Тук се купуват хамбари.След месец ще се пълнят.А есента и зимата...?!?,имаше една басня за щуреца и мравката..:-) На 217 ако тук им се вижда трудно..?? може да им по-харесва на магистралата. :-) Демокрация.

Коментар

• Тук май ще се разочаровам! Май ненапразно продаваха 217.

Коментар

• Като гледам как тръгнаха днес нещата, мисля, че тези от 217 не са от категорията на най-умелите играчи.

Коментар

• Георги Костов: Капиталовият ни пазар е емоционален
            ZHBG
            Татяна Димитрова, 30 май 2008 08:25
            Георги Костов: Капиталовият ни пазар е емоционален

Нов доклад на Организацията на икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/ и Организацията на ООН по прехрана и земеделие /ФАО/, оповестен вчера сочи, че световните цени на хранителните продукти ще спаднат спрямо сегашните им рекордни равнища, но все пак ще останат значително над средните нива. Докладът излиза на фона на зачестилите коментари през последните месеци, че храните в световен мащаб поскъпват застрашително. В същото време това лято се очаква по-добра реколта, което пък води до извода, че цените ще се снижат в сравнение с тези на добивите от 2007 година. Едновременно с това все повече се говори за навлизането на пазара на биогоривата, суровината за които са основни култури като рапица, пшеница, царевица. Този факт внася песимистична нотка в коментарите, че храните ще поевтиняват. Някои експерти съзират в близко бъдеще доходността от отгрлеждането на енергийни култури да стане конкурент на тази от добива на петрол.През август публичната компания Зърнени храни България АД се очаква да даде старт на производството на биодизел. За перспективите пред него на фона на поскъпването на храните разговаряме с Георги Костов, изпълнителен директор на дружеството, което направи SPO през декември.

- Очакваше се да стартирате производството на биодизел тази пролет. Докъде стигна изпълнението на този проект?

- В момента специалисти от нашия доставчик на оборудване провеждат хидравлични изпитания. След това предстои държавно приемане и получаване на комплексно разрешително. Има и други процедури, защото става дума за стока, освободена от акциз, и трябва да регистрираме акцизен склад. Би трябвало в средата на август да сме изминали целия път.

- Кои ще са клиентите ви у нас?

- На българския пазар всички големи дистрибутори на петролни продукти. В момента има недоверие между тях и производителите на биогорива. Но ние сме способни да го преодолеем. Изградили сме и е в ход на лицензиране лаборатория за биодизел, където по всички компоненти ще се правят анализи в хода на производството.

- Каква се очаква да е цената?

- Към момента биодизелът е по-скъп, цената му се влияе от пазара на сурови масла. Очакваме в скоро време да има раздвижване и нормализиране на този пазар. Но всичко зависи от цената на петрола. Ако продължи възходящата тенденция при него с темповете, на които сме свидетели от началото на годината, ценовите нива в хранителния сектор сигурно няма да се променят.

- И ще станете по-конкурентоспособни..

- И в двата случая ще сме конукернтоспособни. И да паднат цените на суровите масла, които са в основата и на храните, и на биогоривата - също ще бъдем конкурентоспособни спрямо цените на петрола. Ако той се повиши, това ше рефлектира и върху нашите цени. Този вид бизнес като всеки е свързан с международната конюнктура. Такива са реалностите. Ние сме направили всичко възможно да бъдем максимално гъвкави.

- Как се оценява перспективността на подобно производство?

- Поскъпването на храните се дължи на неблагоприятните реколти няколко години назад и също нарастване покупателната способност в страни, които до неотдавна имаха по-нисък стандарт на живот. Това беше очаквано, макар че се говори от скоро. Всички специалисти го предвиждаха. Това са неизбежни неща. Както поскъпването на петрола, така и на храните. Друг е въпросът, че ние очакваме, че темповете на нараставне от миналата година ще спаднат и ще има технически корекции. Но глобално погледнато трендът ще е възходящ.

- Появиха се анализи, че има вероятност доходността от отглеждане на земеделски култури да започне да конкурира тази на добива на петрол?

- Това за мен е малко несеризно, но не знам каква е рентабилността на петролните компании. За производството на енергийни земеделски култури се изискват доста вложения и реколтата зависи много от климатичните условия, което води до много рискове. Това, че някоя година е много добра за земеделските производители не значи, че и следващите ще са такива. Имало е години, в които земеделските производители са били на ръба на оцеляването, независимо от цените на продукцията.

- Има ли вероятност акценът при производството на зърнени култури да се измести от „има ли достатъчно да изхранване на населението” към „ще стигне ли за нуждите на индустрията”?

- Мисля, че до няколко години и производството на биогорива, и на храни ще намери равновесната точка. Тоест, моето разбиране и желание е да видим това. Ако цените на петрола растат с бързи темпове, много трудно е да се правят някакви прогнози. А за изхранването на населението - все пак страните, особено в Европа, имат доста потенциал. Да не забравяме, че определена територия от ЕС периодично беше изключвана от сеитбооборота заради излишъци. У нас 30% са необработвамите площи. Добивите са ни все още ниски. Има много варианти и поле за работа

- Тоест очаквате да се увеличи производството на зърнени култури...

- Сегментът на биогоривата е лимитиран. Никой не очаква биогоривата да заместят минералните. Тези, които се произвеждат от рапица, слънчоглед, пшеница и царевица /тук включвам и биоетанола/ не се очаква да заемат повече от 3-4% от пазара на горива. Очакваме обаче тази силна конкуренция да доведе до голям ръст на селското стопанство, до нови технологии, повишаване на добивите – където има какво да се направи в България. Има много развити региони, но има и такива, където нещата са далеч от желаното. Така че да обявяваме криза за изхранването – да, ние не бяхме подготвени за този скок, но има много неща, които могат да се направят.

- На този етап не очаквате производството на биогорива да изяде хляба на населението образно казано?

- Това ми се струва доста преувеличено твърдение на този етап. Трябва да се направят много други съпки преди да конфронтираме отделни бизнеси. Най-лесно е да се спре производството на биогорива, но тогава ще се върнем на един етап, когато България имаше свръхпроизводство и нямаше къде да реализира маслата си. Много често сме оставали с масла за следващата година и тогава цените бяха ниски, земеделските производители много трудно се развиваха. Просто други пътища трябва да се намерят. И когато те се изчерпят, което ми се струва, че ще стане в близките 10 години, тогава да се правят равномески на тази тема.

- Какъв у нас смятате, че може да е делът на биогоривата?

- Силно се надяваме, че ще срещнем разрибане и от страна на правителстовоти от дистрибуторите на горива и реално 2 % от горивата биха могли да бъдат биогорива – не само нашите, а на всички производителви, които могат да достигнат до качеството, което се изисква.

- Как оценявате представянето си на капиталовия пазар след старта?

- За съжаление нашият дебют на Българска фондова борса беше едновременно с разразилата се криза на финансовите пазари, което оказа силно влияние върху резултатите ни. За мен няма фундаментални причини, които да определят сегашните котировки. Разбира се, в такъв момент има много слухове и догадки. Свидетели сме на по-скоро емоционални, отколкото рационални действия. Така че за мен като изпълнителен директор на компанията е важно, че ние си изпълняваме нашите бизнес планове, всичко си е както сме го обявили при борсовия ни дебют. Всеки може да следи развитието ни и да си преценява дали да инвестира при нас или – не. Моята работа не е да давам препоръка, а да си върша работата.

* Материалът не е препоръка за взимането на инвестиционно решение

Коментар

• Здравей, Ташунко със сапа! Добре де, тези от 217 са много умни. А тези, които им купуваха, те глупави ли са?

Коментар

• Тук май ще се разочаровам!

Коментар

• Първоначално изпратено от diletant
                  Този от 217 няма умора. Трети ден продава ли, продава. Или знае нещо, което никой друг не знае, или пък е ...............!

Бледолики да знайш че не ша да е прост тоя 217.Напрайха ората едни бързи 50 % що да ни ви ги пробутат сега вий да са наиграйте.Ма то вашто няма да е игра ами рев пак .... кат всеки път.Не сте кат нас червенокожите предпазливи и умерени.Алчността ва заслепява и не усещате заплахата.Ей алчно и страхливо племе сте ша знайте

Коментар

• .....на някои прави ли му впечатление че ZHBG<опс пардон това е губещата компания,T43 исках да кажа> е в relationship с CHIM

......а нагласите CHIM-ко от днес нямат нужда от коментар хихих

Коментар

• Този от 217 няма умора. Трети ден продава ли, продава. Или знае нещо, което никой друг не знае, или пък е ...............!

Коментар

• ей Факушке на каква база си правиш прогнозите,щото на база корпоративен анализ и на база фундаментален няма да е..
                        И се обаждаше когато гърците продаваха яко, а другите чакаха и гледаха като попарени и не са кординирани нали....
                        Ако тука цената е висока както казваш при агрия трябва да е космическа.

не е препоръка...... >>>>

Коментар

• ей Факушке на каква база си правищ прогнозите,щото на база корпоративен анализ и на база фундаментален няма да е..
                          И се обаждаше когато гърците продаваха яко, а другите чакаха и гледаха като попарени и не са кординирани нали....

Коментар

• att -че ей какво говориш дай си агументите и на мен ми се иска поне ипо цена,но
                            какво казваш всъщност..... и пак бла бла....
                            Това,което съм писал са истини ако не ти понасят .....>>>>

Коментар

• Първоначално изпратено от Факушка

Опазил ме господ да се сравнявам с такива като теб.
                              Разликата не е само в мненията - ако твоите приятели бяха следвали препоръките на такива като мен, нямаше да бълбукат сега, презаписали яко на ипото.
                              Явно не те пази! Какво да те пази, ти се натискаш.

А дано Господ ме опази от приятели, които не мислят и не носят отговорност за решенията си, а следват на някой препоръките!

Коментар

• Първоначално изпратено от pink panther
                                Искаш да се сравняваш с мен! :lol: Избивай си комплексите в специализирани заведения. За разлика от теб, всички мой мнения не са съвет или препоръка за покупко-продажба на акции
                                Опазил ме господ да се сравнявам с такива като теб.
                                Разликата не е само в мненията - ако твоите приятели бяха следвали препоръките на такива като мен, нямаше да бълбукат сега, презаписали яко на ипото.
                                Мнението ми е препоръка за покупка или за продажба на акции.

Коментар

Working...
                                X