IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Оптимизъм на БФБ !!!

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Само чета
    Интервю с Радосвет Радев, председател на надзорния съвет на Доверие - Обединен холдинг
    от Магдалена Иванова, mivanova@pari.bg
    Какво мислите за т. нар. балон на борсата?
    - Когато работех като икономически репортер в държавното радио, бях поканил за събеседник един младеж, който говореше за борси - Виктор Папазов (сега председател на СД на БФБ, бел. ред.). Това беше преди 15 години и той много искаше да имаме борса. Но борса нямаше, защото просто нямаше какво да се търгува на нея. Днес има борса и от тази гледна точка тя съществува заради пазара, а не обратното пазарът заради борсата. Ако искаме да имаме наистина нормално функциониращ пазар на акции, всяка намеса и непремерена оценка, особено от хора, които участват на борсата, за мен е директна манипулация. Не приемам дефиницията, че има балон на борсата, по простата причина, че в действителност повтаряме пътя на много от посткомунистическите държави. Първо се качи стойността на активите на недвижимите имоти, следващото нещо беше покачването на стойността на активите в индустрията. Това най-ясно личи от акциите на дружествата. Според мен беше направена манипулация за рязко сваляне на цените на БФБ. За съжаление мисля, че беше употребена и Комисията за финансов надзор.
    Кой според вас има интерес от тази манипулация?
    - Вижте кой продава на най-високата цена и как след два дни купува на най-ниските. Тоест тези, които крещяха: Има балон.
    Нека пазарът да се регулира сам по механизмите на търсенето и предлагането.

    Източник: в-к Пари, 13.11.2007

    Коментар


    • Pozdravleniq romantik, ste vidish, che v nai-skoro vreme turpenieto ti ste bude vuznagradeno, zastoto tova sa estestvenite procesi, koito dvizat sveta. Turpelivite sa vinagi po-uspeli ot zaicite

      Коментар


      • Първоначално изпратено от romantik
        Имам доста средства във фондове, но няма да ги изтегля! Въпреки че съм нов и нямам борсови познания, няма да се поддам на паниката, дори за момента да загубя доста пари, защото се смятам за интелигентен и вярвам, че спадът е не толкова от приказките на Онези, а от паниката на дребните като мен. Отказвам да участвам в паниката, защото именно тя ще ни изяде парите, за които дълго сме работили. Няма да тичам до фондовете си, а ще пиша в тази тема, за да е най-отгоре. Не го препоръчвам на никого))
        Това е приказка.

        Коментар


        • Прави ми впечатление, че АДСИЦ-овете за земя почнаха да падат. Направих си съответните изводи
          He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.

          Коментар


          • Имам средства във фондове, но няма да ги изтегля! Отказвам да участвам в паниката, защото именно тя ще ни изяде парите, за които дълго сме работили. Няма да тичам до фондовете си, а ще пиша в тази тема, за да е най-отгоре. Не го препоръчвам на никого))

            Коментар


            • Optimizmut vitae vuv vuzduha, a tova ne e obiknoven optimizum, tova e REALIZUM!!!

              Коментар


              • Поздрав за всички оптимисти

                http://vbox7.com/play:3c360120

                Коментар


                • Мдаа, и аз мисля че дъното е около тези нива.

                  Коментар


                  • Vseki, koito prodade na nashiq pazar stava mechka (poradi lipsa na kusi prodazbi). No samo bichetata pravqt istinskite pari, zastoto po vreme na korekcii pulnqt li pulnqt

                    Korekciqta ste produlzi max do kraq na meseca. Dunoto e okolo tezi niva. Prodavat glavno mishki i golemi Grucki pluhove. Nema se shashkate.

                    Коментар


                    • Прасчо и водените от него отбор Ягодка и отбор Черешка днес не се обаждат сигурно са заети с покупки на борсата)

                      Коментар


                      • Кажи им го franky, аз днес като се събудих странен глас ми прошепна : "Дръж си акцииките, 'щото лошото мина - а за Коледа плазма трябва да купуваш" и реших да го послушам

                        Коментар


                        • Като гледам покупките елана и капман май си стиснаха ръцете, дано

                          Коментар


                          • Bichetata se pregrupirat i podkrepata ste e okolo nastoqstite niva.

                            Keep the faith and fundament together

                            Коментар


                            • Гнилите круши трябва да бъдат отръскани ...

                              Което вече почти приключи ...

                              После търпението ще бъде възнаградено ...

                              Зайците и дребните душици почти си тръгнаха ...

                              Май днес ще им е последният ден ...

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Nick Leesоn
                                Печалбите си отиват, оптимизмът остава

                                Червено до тъмночервено - в нюансите на този цвят завършиха в понеделник акциите на дружествата на борсата. И за непрофесионалните инвеститори е известно, че това не е добре, защото губят. За професионалистите обаче е временно явление и розовите им очаквания показват предпочитания за изплуване към зеленото. След което ще се плава в по-спокойни води.

                                Засега неоспоримият факт в тази игра на цветове е, че вчера спадът на цените на публичните дружества доведе индексите до най-ниските им стойности от месец насам. Движението надолу, което започна в края на миналата седмица, и мнението на много анализатори, че борсово търгуваните дружества са надценени, накараха все повече непрофесионалните инвеститори да си зададат въпроса какво всъщност се случва и не е ли време да изпадат в паника.

                                Фактите показват, че само по време на вчерашната сесия основните показатели (борсовите индекси) се понижиха между 2 и 3% . Въпреки че реално това е първият по-голям спад на пазара за повече от година насам и независимо от липсата на позитивни новини

                                институционалните инвеститори остават оптимисти

                                и очакват корекцията скоро да приключи, показа проучване на "Дневник". В най-негативните си сценарии анализаторите предвиждат тя да доведе до спад най-много от 20% на пазара, но след това акциите ще бъдат изключително атрактивни за покупки, включително от чуждестранни инвестиционни фондове.

                                "При повече от година ръст на капиталовия пазар е нормално той да тества нивата на подкрепа и да се види доколко може да спадне. След като те се установят, всичко ще си дойде на мястото", коментира Петко Вълков, управляващ директор на "Бенчмарк асет мениджмънт".

                                "Не бих определил понижението на цените през изминалите няколко седмици като тенденция. Според мен наблюдаваме една напълно нормална корекция след силния им ръст през лятото и есента. Предпоставки за такова движение надолу се забелязваха още в първата половина на октомври, когато имаше първи признаци на отслабване на ръста", коментира Борислав Ников, член на съвета на директорите - "Статус капитал". "Факт е, че пазарът поддържаше постигнатите нива до поредицата статии и писма, които малко или много предизвикаха смут сред някои инвеститори и бяха последвани от засилени продажби. Мисля, че няма да видим ръст на цените поне още седмица, тъй като вероятно купувачите изчакват с покупките до приключването на серията публични предлагания през следващите две седмици", допълни той.

                                Макар движението надолу да не подмина нито един сектор на борсата, най-слабо засегнати са фондовете за имоти

                                Причината е, че те се приемат като убежище за част от инвеститорите в моменти на спад на пазара. Когато корекцията приключи обаче, специалистите не смятат, че ще има сектори, които да изпреварят останалите с много.

                                Сред засегнатите оттук нататък дружества могат да се окажат тези, които планират увеличение на капитала си чрез първични публични предлагания, заяви главният дилър на Инвестбанк Минчо Минчев. Това са или публичните компании, които искат да наберат още пари, или фирми, на които им предстои тепърва да излязат на капиталовия пазар. Новите дружества на борсата - макар и да са интересни и на пазара и за тях да има свободен ресурс - дори се намират в по-неизгодна позиция, обясняват експерти. Според тях причината за това е, че цените, по които акциите им ще се предлагат, са с установени минимуми в инвестиционните проспекти и евентуални промени в параметрите биха довели до отлагане на самите публични предлагания. Въпреки това обаче прогнозите на инвестиционните посредници са за презаписване на новите емисии, които се очакват до края на годината, тъй като предлаганите активи са твърде малко в сравнение със свободния паричен ресурс.
                                ------------------

                                Петко Вълков, управляващ директор, "Бенчмарк асет мениджмънт": Нормално е пазарът да тества докъде може да спадне

                                Борислав Ников, член на съвета на директорите, "Статус капитал": Не бих определил понижението напоследък като тенденция

                                Минчо Минчев, главен дилър, Инвестбанк: Дружествата, които увеличават капитали, могат да бъдат засегнати

                                дневник.бг
                                Just a trader защо не цитира цялата статия

                                Коментар

                                Working...
                                X