IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Паника на БФБ !!!

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Кой ще спечели, ако валутният борд падне?
    Последна редакция: 17.12.2007, 12:09
    Публикуване: 17.12.2007, 11:45

Автор: Найден Недялков, в. Пари

Където има много пари има и много разнопосочни интереси. България се развива изключително бързо. И не само икономически, а и манталитетът на бизнесмените се променя. Главна роля за тази промяна имаше стабилната икономическа среда. А тя дойде с въвеждането на валутния борд, на който вече десет години се радваме. И ще продължим да му се радваме до приемането на еврото. Поне така обещават управителят на БНБ Иван Искров и министърът на финансите Пламен Орешарски.

Проблемът в случая е, че има много заинтересувани това да не се случи. Ако валутният борд падне и икономиката ще изпадне в криза. Не че имаме нужда от него в сегашното положение. Това, което ни дава той е сигурност и стабилност в очите както на българите, така и на чуждите инвеститори.

Ако не вярвате, тогава запитайте се, за какво й е на една скандинавска банка да прави негативни доклади за развитието на региона? В последното си "проучване", изводът им е направо катастрофичен за страната, за прегряването, за балона, за дисбаланса на финансите. Звучи толкова достоверно, че ако човек не познава наистина положението в България би се хванал. И тук най-странното е, защо една банка, която не вижда перспектива в региона е инвестирала над 100 млн. EUR последните години?

Много хора се опитват да разклатят валутния борд. В икономиката нещата са като скачени съдове - когато някой губи, друг печели. Последно време във финансовите среди дори се говори, че шефове на няколко от най-големите хедж-фондове са се срещнали в Лондон и са поставили това да разклатят бордовете в източна Европа. И ако успеят да го направят ще спечелят милиарди.

Какво им трябва, за да успеят? Паника. Хората трябва да престанат да вярват на банките, на икономиката и на лева като валута и в един момент всички да искат евро срещу парите си.

България не е първата страна, която е подложена на подобна атака. На 23 октомври 1997 г. Хонг Конг бе жертва на масивен спекулантски натиск, който искаше да унищожи борда в страната като срине доверието в местната валута. Междубанковите лихви се повишават до трицифрени числа, а едномесечните лихви преминават 50%. Въпреки атаките страната овладява положението. В резултат на атаките производството намалява с над 5% през следващата година.

Регионът е под прицел. Прибалтийските страни вече преживяха няколко атаки. Преди две седмици в Латвия хората се редяха денонощно пред банките и чейнджбюрата за да обменят парите си в евро. След непрестанните уверения на централната банка, че повод за паника няма, нещата постепенно се възстановяват. Дали това обаче не е сигнал за нас да се подготвим за подобни спекулантски атаки?

Коментар

• Първоначално изпратено от metala
      Първоначално изпратено от Facts
      Първоначално изпратено от takiteasy
      Първоначално изпратено от kif
      Фактс, днес ти е ден)
      Всеки ден до края на тази година ще е така!
      А после :-):-):-)
      Аз си мисля най-добре е да се пълни в края на корекция...а кога е края, кооой ще ми каааже?
      Ами аз ще ти кажа... Най-рано края на Февруари!
      страхотен човек,всичко знае!горд съм,че съм твой съвременник!
      Абсолютно
      Life won't wait for you.

Коментар

• Помните ли онзи понеделник който нарекохте черен и бяхте решили да си печатате едни тениски? Ами още тогава ви казах, че много рано се радвате. То е ясно че догодина ще има подаръци, въпроса е кога? - март, май, август.....
        това не е препоръка за каквото и да било.

Коментар

• Първоначално изпратено от Facts
          Първоначално изпратено от takiteasy
          Фактс, днес ти е ден)
          Аз си мисля най-добре е да се пълни в края на корекция...а кога е края, кооой ще ми каааже?
          страхотен човек,всичко знае!горд съм,че съм твой съвременник!

Коментар

• А най-късно? :-)
            А дали нема да подскочат индексите още януари? :-)

Коментар

• Който дигна таз тема най отгоре, оназ работа да не му се дигне по празниците. ( ама като забърше нещо чуждо).

Коментар

• Първоначално изпратено от takiteasy
                Фактс, днес ти е ден)

Коментар

• Нема да се пуашите! Ето един вариант за подобряване на насторението http://www.youtube.com/watch?v=yjnvSQuv-H4
                  Скоро ще задуха и северняка

Коментар

Фактс, днес ти е ден)
                    използвай тогава максимално минутите си за слава ;-)

между другото май вече се досещам кой седи зад тоя ник - имаш доста червендалесто лице :-)
                    Всеки може да спечели от борсата, но не всеки може да печели от борсата

Коментар

Фактс, днес ти е ден)

Коментар

• Първоначално изпратено от kif
                        Фактс, днес ти е ден)

Коментар

• Също както при кризата от Четвърта година, и сега се повтаря феноменът "Медика". Когато всичко качествено пада, тази акция се изстрелва... ;-)
                          Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

ако го направиш - кажи къде ще продаваш, че ми дойде един кеш изневиделица )))
                            Като гледам как падат цените на "ракетоносни" акции още много неща ще ти дойдат изневиделица?
                            Фактс, днес ти е ден)
                            като гледам с какъв патос обикаляш от тема на тема - чувствам че днес най-накрая ще стигнеш до оргазъм
                            пълно психо
                            Всеки може да спечели от борсата, но не всеки може да печели от борсата

Коментар

• Първоначално изпратено от Kosto
                              Първоначално изпратено от siko13
                              Преди малко се зачетох в темата за TRACE и като видях каква еуфория е там, се върнах няколко месеца назад и разгледах "юни FIB";"юли LOMSKO" и "септември DEVIN", после разгледах и графиките им към днешна дата и се запитах за какво се радват толкова на TRACE. Дали след няколко месеца и графиката на TRACE няма да бъде подобна?
                              А, виж каква хубава идея като за начало. Значи стигаме до извода, че не всяко IPO си заслужава и не всяка акция си струва.
                              togava naglasite su6to bjaha leko negativni vupreki
                              prezapisvaniata.

Коментар

• Първоначално изпратено от kif
                                ако го направиш - кажи къде ще продаваш, че ми дойде един кеш изневиделица )))
                                Като гледам как падат цените на "ракетоносни" акции още много неща ще ти дойдат изневиделица?

Коментар

Working...
                                X