IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Чугунолеене (59C / CHUG)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от neo
    ...Това че се търгува на цена/EBITDA 3.5...
    Za vtori pat chuvam za takava glupost P/EBITDA. Predishniat pat beshe v analis na Elana. Sigurno ste poseshtavali ednakvi kursove po finansi

Price se otnasia za equity value, a EBITDA sudurja v sebe si equity i debt elementi ("I"-to v EBITDA e za interest payment).
    Ta ne moje da ima P/EBITDA. Ne samo e greshno, no e i bezsmisleno.
    Ia sega da vidim i dali shte mojesh da si otgovorish zashto P/EBITDA e 3.0x.

Коментар

• Просто е доста подценено, а и клиента на елана, който влезе на 44 излезе на 25 (на дъно). Подценен е на база ebitda.
      не е препоръка

Коментар

• Нещо се раздвижи последните дни позицията без да има новини и въпреки лежерното състояние на пазара.Някакви идеи за причината?

Коментар

• Те и Кремиковци не плащаха на НЕК и им спряха тока ..... и така няколко пъти. Без да имам преки впечатления обаче, мисля, че ръководството на Чугунолеене си играе картите по-успешно, особено през последната година. Не вярвам да се докарат до положението на Кремиковци, защото е явно, че от НЕК не се шегуват. А така и трябва да е! То без стара техника няма как, защото не може постоянно да се модернизира оборудването. И все пак, компанията прави инвестиции и то сериозни. Това дето коментирате, че няма аналог на Балканите, не знам, но ако е така, значи още повече може да се вярва на компанията.

Коментар

• ЧЕТЕЙКИ ПОСТИННГИТЕ ВИ , СМЯТАМ , ЧЕ И ДВАМАТА ИЗТЪКВАТЕ
            ДОБРИ ДОВОДИ В СВОЯ ПОЛЗА !

ВЯРНО Е , ЧЕ БАНКОВИТЕ ЗАЕМИ ТЕЖАТ МНОГО НА ЛЕАРНАТА .
            НО И ВЯРНО Е , ЧЕ ТЯ НЯМА АНАЛОГ НА БАЛКАНИТЕ , УВЕЛИЧАВА ПРИХОДИТЕ СИ И ВЕЧЕ Е ... НА ПЕЧАЛБА .ИНДУСТРИЯ КОЯТО БЪЛВА ПРОДУКЦИЯ И Е ОБРЕЧЕНА ДА ПЕЧЕЛИ !

ОТ ТУК НАТАТЪК НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО ПАЗАРА Е НА ХОД !
            Tova e BFB , zasega e taka !

Коментар

• Орка, тъй като спазваш добрия тон и се опитваш да вадиш все пак някакви аргументи, ще ти отговоря.
              Аз не съм рекламен агент на фирмата и не съм пристрастен по какъвто и да било начин, но:

Положителните парични потоци от над 6.6М лева през последните 2 години ги насочват към погасяване на дългосрочни задължения и щом правят това такива са им приоритетите в момента.Това е тяхно решение и е вероятно съвсем обмислено.
              За задълженията към НЕК е съвсем резонно да нарастват при растящо производство и спирането на доставката на електричество е свободна твоя интерпретация.А пък дали има растеж във физически обем мисля, че няма нужда да коментирам при 4 пъти нараснали приходи от производство.
              Холандеца не го познавам, но ти ако си пиеш кафето с него редовно ми направи услуга и ми се обади и аз да се запозная.Ще ми е интересно.
              А сега по същество-никой не казва, че пред предприятието няма предизвикателства, но най тежките му години са в историята и тазгодишната печалба го доказва убедително.
              Това че се търгува на цена/EBITDA 3.5 е предостатъчен дискаунт за риска които поема инвеститорът в него.За пример ще съм ти благодарен ако можеш да ми дадеш една фирма от BG40 която се търгува на горното съотношение под 7.А пред всички фирми има рискове в развитието повярвай ми, защото аз съм собственик на такава.
              Един SWOT анализ си поръчай и ще ти се поизяснят перспективите пред фирмата.
              Само да ти обърна внимание, че това "остаряло" оборудване няма да има конкуренция в региона в средносрочен план, защото изграждането му на зелено ще струва няколко десетки, а може би и стотици милиони евро.

Коментар

• Очевидно резервите са им намалели с 6 млн.лв., защото с толкова е намаляла и непокритата загуба.Не виждам нищо лошо в това да забавят плащанията си към доставчици и НОИ с цел да погасяват задълженията си по банкови заеми.При ръста на продажбите от 34% за 2007 година, очевидно за драматична липса на оборотен капитал е малко несериозно да се говори.Апропо ръста в материали и незавършено производство е над 2 млн.лв.Ако нямаш пари едва ли ще купуваш повече от необходимите ти материали. За остарялите машини може да се види, че през последните 5 години са вложени повече средства отколкото е капитализацията на дружеството.Ръста на производството е показателен за успеха им.Непрекъснато усвояват и нови производства и разширяват броя на клиентите си. Накратко, слуховете за смърта на Чугунолеене са силно преувеличени. Краткосрочното движение на цената ме интесесува единствено ако спадне значително, в което се съмнявам, така че и горните разсъждения не са препоръка за нищо повече от по-внимателно вглеждане в отчетите и дейността на Чугунолеене.

Коментар

• Първоначално изпратено от neo
                  Тук некви орки и друга подобна сган се упражнява по словоблудство.Явно нямате познания по управление на предприятия и си мислете, че всичко ви е ясно.Само че в бизнеса чудеса не стават и това което прави Чугунолеене е близо до чудо при наследството което има от онези не много далечни години....
                  Тук не коментираме чудеса, а цифри. Не съм сигурен, че дружество, което за да си плаща на доставчиците, не плаща на НОИ и НЕК струва толкова. И въпреки че чудеса стават то първо трябва да чуем от този чудесен според теб мениджнънт откъде ще извади 2.2 млн за да си плати на НОИ, така че да не му запорират сметките, как се справя с поскъпването на тока и много много повече информация за някой интересни движения по фиансовия отчет.

Първоначално изпратено от neo
                  ...На някой показатели ще ви обърна внимание пък всеки да ги интерпретира както си знае.
                  За 4 години приходите от продажба на продукция се увеличават 4!!!!!!!! пъти от 9245 хлв. през 2003 до 36005 хлв. през 2007 средно 41.5% годишен растеж като темпа е относително устойчив и не се забелязва забавяне...
                  Не споря за ръста в продажбите но ако коригираш с ръста в цената то физическото производство не е нараснало толквоа много. И понеже не обръщаш внимание ще ти кажа защо - няма оборотен капитал и още по-важно е че няма парички да смени машини на по 20 и повече години. Ако с тези машини се натовари на 100% тогава НЕК ще го затвори...

...Паричните потоци са устойчиво положителни в последните 3 години и това се отразява положително на ликвидността.С тези постъпления се намаляват дългосрочните заеми, а не потъват в дълбоките джобове на мажоритаря, който е холандец и нямам основания да се съмнявам в методите на управлението му..
                  Паричните потоци за положителни защото не плаща там където си мисли че може да не плаща.... махни 2,2 млн задължения към НОИ и тогава пак тегли чертата. А за холандеца.... по-добре дорбо или нищо, така че нищо. Честно казано едва ли някой си спомня кога за последен път е идвал да си види инвестицията. А и е известно че той не е вкарал пари в дружеството а в продавача му...

...Предприятието е вече рентабилно и растежа на продукцията ще се отрязява все по-положително на печалбата поради икономиите от мащаба и по-ефективно производство при по-голямо натоварване на мощностите.Тези мощности нямат аналог в страната и работят на 25-30% от капацитета си.
                  Предприятието има шанс да покрие цената си ако намери начин да намери свеж дълъг капитал - увеличи капитала си през борсата или мажоритаря му да го финансира примерно. Това че не са го направили досега значи че или не могат или не могат
                  http://imoti.start.bg
                  http://pravo.start.bg
                  [url]http://zakoni.start.bg[/url

Коментар

• Тук некви орки и друга подобна сган се упражнява по словоблудство.Явно нямате познания по управление на предприятия и си мислете, че всичко ви е ясно.Само че в бизнеса чудеса не стават и това което прави Чугунолеене е близо до чудо при наследството което има от онези не много далечни години.На някой показатели ще ви обърна внимание пък всеки да ги интерпретира както си знае.
                    За 4 години приходите от продажба на продукция се увеличават 4!!!!!!!! пъти от 9245 хлв. през 2003 до 36005 хлв. през 2007 средно 41.5% годишен растеж като темпа е относително устойчив и не се забелязва забавяне.Паричните потоци са устойчиво положителни в последните 3 години и това се отразява положително на ликвидността.С тези постъпления се намаляват дългосрочните заеми, а не потъват в дълбоките джобове на мажоритаря, който е холандец и нямам основания да се съмнявам в методите на управлението му.Предприятието е вече рентабилно и растежа на продукцията ще се отрязява все по-положително на печалбата поради икономиите от мащаба и по-ефективно производство при по-голямо натоварване на мощностите.Тези мощности нямат аналог в страната и работят на 25-30% от капацитета си.Това предприятие е уникално за страната и макар, че на някой им се иска да открие петрол на площадката си то ще се отблагодари на акционерите си така или иначе.
                    Сега се търгува на 3.5 P/EBITDA, който разбира да анализира.

НЕ Е ПРЕПОРЪКА ЗА ПОКУПКА, А ОЩЕ ПО-МАЛКО ЗА ПРОДАЖБА!

Коментар

• а видяхте ли на ред 1-0616 задължения към осигурителни предприятия - ръст от 1 439 до 2 242 хил лв!

Тези хора не плащат никак задълженията си към НОИ и с това са формирали мизерната си ликвидност.
                      Очевидно имат проблем с оборотни средства, очевидно имат проблем с резервите си от преоценки, които са намалели с 6 млн, и очевадно имат проблем с НОИ.
                      Виждам и че задълженията към НЕК са се увеличили с 157 000 лева за тримесечието...
                      Печалба по-ниска от прогнозираната... немя нужда от комент

Картинката погрознява а ако НОИ запорира сметктите ще трябва да смятаме ликвидационна стойност май....
                      http://imoti.start.bg
                      http://pravo.start.bg
                      [url]http://zakoni.start.bg[/url

Коментар

• Защо бе? Добре си е отчета, въпреки че доста хора очакваха повече.

Коментар

• ЛОШО ГОШОО !
                          СЛАБИЧКОО !

КРАДЕ СЕ В ЛЕАРНАТА КАТО НА АФРИКАНСКООО
                          ПЪРВЕНСТВООО !
                          Tova e BFB , zasega e taka !

Коментар

• Най-вероятно цената ще се движи в диапазона 25-30 до следващия отчет, ако няма бурно движение на индексите.Р/Е е около 20 и е малко високо, но това се компенсира от счетоводната тойност на акция - над 20 лева.Ако продължи да повишава печалба и се запази ръста на продажбите ще расте и ще видим отново нива над 40 лева.

Коментар

• Първоначално изпратено от Esperanza
                              Sega se setih neshto drugo- toya zavod stoq na zaguba, a akciata axa da udari 50 kinta. Mn e interesno kvo sledva
                              Ти тези печалби и загуби ) от инвестора ли ги гледаш ) , та пишеш небивалици )
                              Печалбата на дружество се смята динамично ) /на база междинни отчети/ а не статично и аз ти твърдя, че когато излязох около 40лв )
                              тя бе по-висока отколкото излезе годишната )
                              Умереният риск винаги печели ! ))))))

Коментар

• Super. I sega kakvo pravim? Dano horata reshat 4e PE 20 na taya akcia e ok, che pone da zadarjim cenata. Ochakvania?
                                Sega se setih neshto drugo- toya zavod stoq na zaguba, a akciata axa da udari 50 kinta. Mn e interesno kvo sledva

Коментар

Working...
                                X