If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Корпоративна ТБ (6C9 / CORP) (архив до 17.10.2014 г.)
Кефи пича :-) Най-после един смел банкер!
Ако не друго поне ще се сгромолясаме с гръм и трясък, ако прогнозите се издънят.
цитат:
... В проспекта си пишете, че до 2009 г. ще управлявате активи за над 2.2 млрд. лв., а към 31 март 2007 г. те са около 1.1 млрд. лв. Това е 100% увеличение. Не са ли много смели тези прогнози?
- Напълно реални са. Заложили сме растеж, малко над средния за цялата банкова система, което е малко повече от 30%. Не само е постижимо, но аз смятам, че дори ще надхвърлим заложените числа. Ако досега не сме били точни в нещо, то това са прогнозите за ръста на активите, които винаги са изпреварвали очакванията ни.
изразеното мнение не представлява препоръка за покупка или продажба на ЦК.
Интервю: Цветан Василев, председател на надзорния съвет на Корпоративна търговска банка
Цветан Василев: Оставам собственик на Корпоративна търговска банка
Не изключвам стратегическо партньорство с голям чужд трезор, твърди председателят на НС на Корпоративна търговска банка
Гoсподин Василев, част от специалистите са на мнение, че акциите на КТБ, които ще се търгуват на предстоящото първично публично предлагане, имат добра цена, но в нея са калкулирани и очакванията за растеж на банката. Как ще коментирате това твърдение?
- Всеки може да тълкува посвоему формирания ценови интервал. Цените ни са базирани на много изчисления и модели и смятаме, че са напълно коректни. В крайна сметка икономическата система е динамична и отворена - всеки сам може да си прави оценки.
Как точно формирахте ценовия диапазон от 45-58.50 лв. за акция?
- Направихме го на базата на сравнителен анализ. Естествено бяха взети предвид и показатели като възвръщаемост, печалба на акция, възвръщаемост на собствения капитал. Крайните числа са резултат от сериозно комплексно проучване.
Гладът за нови ценни книги на борсата е много голям. Какви са очакванията ви за движението на акциите след IPO?
- Правили сме редица проучвания и анализи както у нас, така и на сродни капиталови пазари, които се намират в подобна фаза на икономическо развитие. Аз очаквам повишение на цените на акициите на КТБ след стартиране на търговията. За много кратко време може да се достигне и до 50% увеличение, при това без наличието на данни за текущите финансови резултати на банката, а те са много силни.
Смятате ли, че струпването на няколко IPO в толкова кратък срок може да ви изиграе лоша шега?
- Може да изиграе лоша шега на някой друг, който се е надценил. На нас едва ли...
В проспекта си пишете, че до 2009 г. ще управлявате активи за над 2.2 млрд. лв., а към 31 март 2007 г. те са около 1.1 млрд. лв. Това е 100% увеличение. Не са ли много смели тези прогнози?
- Напълно реални са. Заложили сме растеж, малко над средния за цялата банкова система, което е малко повече от 30%. Не само е постижимо, но аз смятам, че дори ще надхвърлим заложените числа. Ако досега не сме били точни в нещо, то това са прогнозите за ръста на активите, които винаги са изпреварвали очакванията ни.
Как си представяте развитието на банката в бъдеще - като универсална или по-специализирана?
- Корпоративна търговска банка е по-специален тип банка. Разбира се, на пазар като България всеки трезор има нужда от по-широко ветрило от услуги. Затова ние предоставяме продукти, които са характерни за универсалните банки, но на тях отделяме много по-малко внимание и тежест. Базираме се най-вече на по-нестандартния и индивидуалния подход към клиента. Ние сме банката на българския бизнес.
На българския бизнес само?
- Преобладаващата част от нашите клиенти са български фирми. Има и компании, които се управляват от чужди капитали, но те са по-малки. Причината за това е съвсем проста. Компаниите с чужд капитал имат насоки за финансирани, зададени от компаниите майки. Малко вероятно е едно базирано в Италия дружество, което работи у нас, да не предпочете италианската банка пред нас.
На пазара има над 30 банки, вероятно ще има и нови, а пазарът не е много голям. Изпитва ли трудности една по-специална банка, каквато е вашата?
- Не мога да кажа, че е лесно. От друга страна, резултатите ни и развитието до момента показват, че за нас определено има място.
Вероятно до края на годината активите ни ще достигнат стойности над 1.15 млрд. лв. Печалбата след данъци според нашите предвиждания ще надмине 20 млн. лв.
Това е над 3 пъти увеличение на финансовия ви резултат спрямо 2006 г.
На какво се дължи?
- Да, ръстът е сериозен, но напълно заслужен. Динамиката през миналата година ни накара да бъдем много внимателни при управлението на ликвидността, защото имахме огромен ръст на активите.
Това наложи да разширим кредитния си портфейл. Оттам е и заложена по-голямата печалба, която очакваме. Всъщност това е вече факт. За първото тримесечие положителният ни финансов резултат е над 5.2 млн. лв.
В банковите среди се говори, че ще продавате банката и предстоящото IPO цели вдигането на цената. Водят ли се някакви разговори в тази посока?
- Много хора говорят много неща. Истината е, че от години към банката има голям интерес. Аз не изключвам възможността за стратегическо партньорство, но за евентуална продажба не може да става и дума. Към днешна дата намеренията ми са да остана мажоритарен собственик.
Вярно ли е, че в момента се водят преговори с Gazprombank да влезе в банката?
- Мога да ви уверя, че този въпрос не е на дневен ред.
А някоя друга банка?
- Не изключвам нищо. Не само че има голям интерес към нас, но и консолидацията е една нормална тенденция в световен мащаб. Не смятам, че Корпоративна търговска банка ще е някакво изключение. Но към днешна дата няма нищо такова.
В момента КТБ няма международен кредитен рейтинг. Какви са намеренията ви?
- Нямаме не защото не е бил даден, а защото не е бил поискан. До края на годината банката ни ще има международен кредитен рейтинг и той ще бъде много престижен.
Какво е съотношението на лихвените и нелихвените приходи в крайния резултат?
- Лихвеният доход преобладава в печалбата, но това е характерно за всичко банки в България. Стремим се да увеличим приходите от такси и комисиони, и то в условията на остра конкурентна борба за тяхното намаляване. Това означава, че залагаме на един много сериозен обем от транзакции, който е факт - в момента среднодневният оборот на банката е над 60 млн. лв. Целта ни е тези приходи да покриват административните ни разходи, така нетният лихвен спред се превръща в чиста печалба.
При определяне % на удовлетвореност при пазарните поръчки, еднакъв ли е за всички участници , защото "ВСЕ НЕ СЪМ РАЗБРАЛ" или се гледат и други фактори като време на подаване на заявката и др. Благодаря предварително ако някой ми отговори, а на който му е досадно да чете въпроса ми просто да ме подмине.
За участването и аз ще участвам. Проспекта е ясно, че трябва да се прочете. После влязох да видя сайта на банката. Той обаче е много дървен! Да бяха погледнали сайтовете на конкуренцията поне. Да се бяха сетили малко да го обновят. Пиша това не заради друго, но детайлите са важни ако искаш да си вчас.
Въпроса хич не е глупав. При CHIM трябваше да се внесат всички пари и после връщаха. При MONBAT се плащаха после - за колкото акции си записал. Тук не знам. Нещо не ми е ясен този момент. Чета точка 10.2.10. от проспекта: "Условия, ред и срок за плащане на записаните, съответно закупени,
книжа и за получаване на удостоверителните документи за направените вноски" и както я тълкувам заплащането става от ИП след записването.
На втория работен ден след провеждане на търга се сключват сделки между
инвестиционните посредници, чиито поръчки са одобрени и “ОББ” АД.
Но като подаваш поръчка към ИП предполагам, че той ще иска да имаш парите по сметка при него за да е сигурен че той ще може да заплати. Прав ли съм колеги?
Поръчката ти към ИП е във вид на договор за:............................. (следват конкретни параметри, които сте договорили предварително). След като ти класират поръчките от ОББ, твоят ИП получава инфо, след което ти дава да разбереш, че неговите задължения по договора са изпълнени. Остава да преведеш сумата в предвидените за това срокове.
Всичко е ясно. Мисля, че евентуално неизпълнение на договорните отношения на която и да било от страните не е дискусионен въпрос тук.
Успех!
"Погледната със страстно око, действителността се превръща в приказка!" П.Пикасо
Въпроса хич не е глупав. При CHIM трябваше да се внесат всички пари и после връщаха. При MONBAT се плащаха после - за колкото акции си записал. Тук не знам. Нещо не ми е ясен този момент. Чета точка 10.2.10. от проспекта: "Условия, ред и срок за плащане на записаните, съответно закупени,
книжа и за получаване на удостоверителните документи за направените вноски" и както я тълкувам заплащането става от ИП след записването.
На втория работен ден след провеждане на търга се сключват сделки между
инвестиционните посредници, чиито поръчки са одобрени и “ОББ” АД.
Но като подаваш поръчка към ИП предполагам, че той ще иска да имаш парите по сметка при него за да е сигурен че той ще може да заплати. Прав ли съм колеги?
Извинявам се за глупавия вапрос,но това ми е парвото IPO.При пускането на пазарна поръчка,трябва ли да имаш парите в сметка при посредника или след класирането си плащаш за колкото са ти одобрени.
какви са тези смешни тълкувания?
хората са казали - за лимит ордерите минимума е 25 акции
за пазарните е 1 125 лв., това е, повече няма какво да се умува
естествено ако пуснеш поръчка за 1500 лв. и има презаписване 3 пъти ще получиш акции за 500 лв.
А, например пусна пазарна поръчка за 3000 лв, но се изпълни за 1000. Тогава акциите, които мога да запиша ще са по-малко от 25. Означава ли това, че ниама да мога да запиша?
Ами не ти се чете проспекта - разбирам - 170 стр. ама поне прочети цитирания параграф - не можеш да направиш поръчка за 1050 лв., трябва да е минимум за 1125 лв. - ебаси
Въпроса е принципен , нямам елка в момента . Ще го задам по друг начин . Ако направя поръчка за 1250 лв. а цената на 25 акции излиза 1450 лв./ горно ценово ограничение/ ще получа ли някакви акции.
Не бе пич, както дид каза - разбира се, че няма да получиш нищо. Трябва да отговаряш на условието за минимум 25 броя и няма да ти стигнат парите, за да ги купиш.
На мен ми е по интересно условието за 25 000те хиляди таван (не че се напъвам да го прескоча ), но очевидно не им трябват ортаци с над Ѕ % ?!
Очертава се да има бая акционери и смятам че това ще е една от доста ликвидните позиции.
След като каолинчето днес привлече такъв ресурс тука ще се тупнат 300млн. и презаписване от 5 пъти. Вече ги няма хубавите големи ipo-та като монбат и хим.
Коментар