If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Бетер трейсианците станахте. Когато се появи човек, който да ви върне малко на земята, като ви каже няколко цифрички къде се търгува компанията ви му се нахвърляте, все едно съм ви минал жените. 90% от вас си нямат представа колко струва тази компания и не знаят къде да продадат, което е от ключово значение в инвестирането. Просто се гледа, какво купуват фондовете и се пишат стихотворения във форума на инвесттор.бг, като акцията с качи малко.
Да беее, добре че си ти, иначе ще продължаваме да скачаме от клон на клон и сутрин, обед и вечер да ядем само банани.
Не се вживявай и не си вярвай толкова много.
Ми дай таргет и време. Аз ще продам на 22-25 до края на месеца. Кажи си твоя таргет и време на неговото постигане.
Виждам, че си увеличил таргета си от 22 на 25 лв.
На 22 трябваше да продаваш още понеделник, вторник.
Ще ти отговоря следното:
Моят таргет е много висок. Очаквам от Енемона по-голям ръст отколкото направи и ще продължи да прави Монбат.
Коментар
Anton Chigurh
Първоначално изпратено от profix
Първоначално изпратено от Nikola
Бетер трейсианците станахте. Когато се появи човек, който да ви върне малко на земята, като ви каже няколко цифрички къде се търгува компанията ви му се нахвърляте, все едно съм ви минал жените. 90% от вас си нямат представа колко струва тази компания и не знаят къде да продадат, което е от ключово значение в инвестирането. Просто се гледа, какво купуват фондовете и се пишат стихотворения във форума на инвесттор.бг, като акцията с качи малко.
Да беее, добре че си ти, иначе ще продължаваме да скачаме от клон на клон и сутрин, обед и вечер да ядем само банани.
Ми дай таргет и време. Аз ще продам на 22-25 до края на месеца. Кажи си твоя таргет и време на неговото постигане.
Коментар
Anton Chigurh
Закъснели сте, изтръскването се състоя първите дни. Дори в условията на спад по други позиции Енемона расте, това е супер за нас. Някои хора редом с кухите чужденци разпродадоха лекомислено акция с уникален фундамент, но не искам да съветвам никой. Аз изобщо не обмислям да продавам тука. Успех
Аз не мисля така, profix - но затова хората са различни Не мисля, че тук има сценарии за 10,50, даже и при дълбока корекция А ако не си разбрал другото - здраве да е, има време Лека нощ
10,50 го казах като майтап, защото 18,50 ми звучи като същия майтап.
А за стръскване на презрелите круши още е много рано да се говори.
Успехи.
Аз не мисля така, profix - но затова хората са различни Не мисля, че тук има сценарии за 10,50, даже и при дълбока корекция А ако не си разбрал другото - здраве да е, има време Лека нощ
Ръста в цената на акциите на Енемона вече е 22% спрямо емисионната им стойност и може би наближава времето на операцията по стръскването на презрелите круши - много пъти във форума сме коментирали тази важна част от играта
Въпреки това, при толкова много позитивни прогнози и очаквания тук не мисля, че без сериозни негативни новини и нова борсова паника е вероятно слизане на цената под нива 18,50 Но пазара и времето винаги имат последната дума
Щеше да прозвучи по същия начин ако вместо 18,50 беше казал 10,50.
Как проиграх половината от парите си, отделени за борсова търговия
Никола КРЪСТЕВ, Ню Йорк
Едно от ключовите правила в търговията с акции е да си определиш допустимите граници на загуба. И, разбира се, да настроиш съответно своята програма - все пак става дума за електронна търговия през интернет. Допустимите граници, също както и търговията с акции като цяло, се определят от психологическите характеристики на търгуващия. Някои хора не са склонни да поемат висок риск и ще поставят границата за "продавай" на 5 процента под цената, на която са купили. Други са по-авантюристични и преценяват че могат да понесат 15, че дори и 20 процента минус. Трети както автора на настоящия текст постъпват по толкова ирационален, безразсъден начин, че след това се чудят откъде им е дошло. Става дума за онези, които не си определят допустими граници на загуба. И поради това загубите, описани в случая по-долу, могат да се окажат жестоки. Не се спирам на фактора горна граница на печалба, която също може да се фиксира електронно, защото ми се струва маловажен. Нали победителите не ги съдят?
Определям себе си като краткосрочен трейдър. Тоест такъв, който държи определени акции за кратко - от няколко дни до няколко месеца. Познанията ми за търговия с акции са хаотични. Нямам система и често се осланям на интуиция, което през декември 2007 - януари 2008 се оказа възможно най-лошият вариант за взимане на решения. Търгувам с акции, които се предлагат на трите основни американски борси - NYMEX, NASDAQ и AMEX. Използвам електронна платформа с ниски комисиони, операциите обикновено са извършват в рамките на секунди.
Преписвам в момента от записките за търговия, водени, когато поставях капаните за
Моето собствено борсово падение
Усещането е не толкова на яд или досада за загубените пари, колкото за безсилие. Безсилие срещу собствения си наивитет, погрешна преценка и безхаберие. Няма върху кого да прехвърлиш отговорността или да я споделиш. Съзнаваш го точно така, както виждаш всичките си физически предимства или по-често недостатъци, когато след душ се изправиш гол пред огледалото. Дейвид Денби, филмовият критик на "Ню Йоркър", великолепно го е описал в книгата си American Sucker ("Американски загубеняк") - неговото собствено пътуване през набъбващия интернет балон и последвалото му спукване през март 2000. Денби оприличава финансовия пазар на съвършеното огледало - разголва те до последния косъм и изкарва на повърхността всичките ти кусури. На открито, на ярка дневна светлина.
На 9 ноември 2007 купих 1000 акции VNDA - спекулативна фармацевтична компания, по 8.50 долара на парче. Защо го направих? Причините са две: едната е, че през 2007 VNDA рязко се беше понижила от над 30 долара през януари до споменатите вече 8.50 през ноември. Това ме караше да мисля, че скоро е възможно да настъпи обрат. Другата е, че мой познат, който работи във фармацевтичната индустрия, ми разказа как VNDA разработва ново лекарство и че нещата скоро ще тръгнат нагоре. Акциите действително скоро тръгнаха. В точно обратната посока. Използвах едно от често прилаганите в такива случаи правила - купих още 1000 акции, но вече на по-ниска цена, в случая 8.14 долара. Обосновката е, че ако вярваш, че нещата скоро ще сменят посоката - допълнително купуване на по-ниска цена понижава общата стойност на всички акции и потенциално увеличава печалбата. През декември VNDA продължи да върви надолу с ускоряващо се темпо. На 20 декември направих още един залог на VNDA - коледен подарък, явно - още 1000 акции вече по 7 долара.
Междувременно реших да увелича портфолиото си с още един кандидат - ZUMZ - компания за продажба на спортни стоки. Защо? Горе-долу поради същите фактори, заради които купувах VNDA. ZUMZ беше купен на 6 декември - 500 парчета по 25.40 долара - направих си подарък за именния ден.
Това, което поддържа тръпката
в един очевидно свиващ се финансов пазар, е неговата непредсказуемост. В отделни моменти тази непредсказуемост граничи с абсурдното. Тъй като VNDA е компания с малка капитализация - по-малко от 200 милиона долара, тя е лесно уязвима за манипулации от страна на сериозни дей-трейдъри - такива, които боравят с поне няколко милиона долара в сметките си. По времето, когато държах акциите на VNDA, на два пъти възникна рязко и необяснимо (за мен) покачване, те стигнаха за кратко (15 мин. в единия случай и 10-ина в другия) до нива над 9 долара, явно в резултат на манипулация на подобни играчи. Спокойно можех да изляза и в двата случая от позицията си с около 1200 долара печалба. Наблюдавах бързо променящите се зелени числа на компютърния екран и размишлявах. В крайна сметка надделя не здравия разум, а алчността. Спомняйки си за цената на VNDA през януари 2007, си казах: "Ще се качи още!"
Сходна ситуация се получи и със ZUMZ. От 25 и нещо ZUMZ бързо отиде на 27 и нещо. Можех (после се оказа, че е могло само в рамките на този един ден - 26 декември) да продам с около 1000 долара горница. Можех... Това са досадните самооправдания на онези, които в САЩ ги наричат has been (бивш).
През целия декември VNDA уверено се движеше надолу - всеки ден. ZUMZ се включи в руската рулетка малко преди Нова година. Шампанско! През първите няколко дни на 2008 и двете - VNDA и ZUMZ, започнаха да падат средно с по 7 до 10 процента на ден. Наблюдавах огромните червени индикатори на лавинообразно увеличаващите се загуби, мълчах и се опитвах да не се поддавам на паника. Справих се, защото успоредно с борсовите ми "попадения" бях изправен пред задълбочаващ се личен проблем, липсата на работа и стремително намаляващи доходи. С колкото и гънки да е, един мозък може да побере само определено количество психическо натоварване. След това просто изключва.
Ликвидирах и двете позиции на 18 януари - VNDA - с 8.070 долара на червено, ZUMZ - с 5.146. В пристъп на
Яд и импулсивност
реших същия ден да се реваниширам с DUG и TWM - акции, залагащи на падането на определени индустриални сектори. В рамките на три часа пропилях още 1700 долара. Равносметката за два месеца борсови игрички беше чиста загуба от почти 15 хиляди долара - половината от всичките ми пари, отделени за борсова търговия. Нали казват, че човек се учи от грешките си? Не казват обаче, че за някои грешки се плаща в брой. И то много.
Всъщност много или малко са относителни понятия. Познавам борсови играчи в България (за Америка е излишно да говоря), които губят повече в рамките на един ден и не им пука. Отиграват го за седмица, може би две. За тях е така. За мен остава парещото усещане на has been, очуканото самочувствие и ясното осъзнаване, че не ставам за трейдър. Или че най-малкото трябва още доста неща да понауча.
Продажбата на VNDA се оказа правилно решение, отървах се на 5.20. Седмица по-късно VNDA се търгуваше на нива около 4.50-4.60. Продажбата на ZUMZ се оказа класическа грешка, допускана от начинаещи трейдъри - паника при рязък спад и продажба на много ниско ниво. Освободих се на 15.10, а още на следващия ден ZUMZ отлепи като ракета и за пет сесии достигна ниво над 19. Това е за любителите на силни усещания. И аз съм сред тях, но само когато влакчето върви нагоре. Остатъка от парите сложих в банка на 5 процента годишни. Гарантирани.
Ръста в цената на акциите на Енемона вече е 22% спрямо емисионната им стойност и може би наближава времето на операцията по стръскването на презрелите круши - много пъти във форума сме коментирали тази важна част от играта
Въпреки това, при толкова много позитивни прогнози и очаквания тук не мисля, че без сериозни негативни новини и нова борсова паника е вероятно слизане на цената под нива 18,50 Но пазара и времето винаги имат последната дума
На Смерчугата, Никола и оная шамандура, която се появи и ги подкрепя, мога да заявя, че онова, което смятат, че ще се случи, НЯМА ДА СЕ СЛУЧИ.
Смерчи, винаги съм знаел, че не си наред, но сега вече съм твърдо убеден в това.
А кака Мони люшка и клати балкони.
Спокойно бе и теб ще те изклати ама ще е временноТи си як не продаваш и няма от какво да се плашиш.
На Смерчугата, Никола и оная шамандура, която се появи и ги подкрепя, мога да заявя, че онова, което смятат, че ще се случи, НЯМА ДА СЕ СЛУЧИ.
Смерчи, винаги съм знаел, че не си наред, но сега вече съм твърдо убеден в това.
А кака Мони люшка и клати балкони.
Спокойно бе и теб ще те изклати ама ще е временноТи си як не продаваш и няма от какво да се плашиш.
Коментар