IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ТБ Първа инвестиционна банка (5F4 / FIB) - архив до 08.09.11

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Няма да е лошо до поизчака 14 - ската , тъкмо обмислям едно кредитче специално за тази позиция, че все някък си, ми се мисли " абе тази цена не е ли промоционална ? "

Коментар

• много се мъчи на тая 14-ка

На 107 дали наистина му се продават тези 11т?
      Не е препоръка за покупко продажба!!!

Коментар

• Първоначално изпратено от ggogggo
        извинявам се за лаишкия, сигурно, въпрос, но какви са тези 100 парчета @ 17.485?
        в смисъл - защо му е на някого да купува на 17, като има оферти продава на 14?
        Да не мислиш че е искал да ги купува на 17, или пък другия дето е продал на 12 :-D

От лакомия и незнание на правилата на борсата така става.

Коментар

• извинявам се за лаишкия, сигурно, въпрос, но какви са тези 100 парчета @ 17.485?
          в смисъл - защо му е на някого да купува на 17, като има оферти продава на 14?

Коментар

• Благодаря за отговорите, бяхте доста изчерпателни.

Коментар

• Moshito, ще се опитам да ти обясня като ....лаик на лаик))
              Респект към IT специалистите, но не всички сме такива...
              А интернет е навсякъде, банкови карти, кеш на много места по света вече се гледа с подозрение, дори е невъзможно плащането....
              ...в България нишата е голяма и непрекъснато се запълва, вкл. и от държавните институции - само опитайте да вземете болнични или майчински, или други обезщетения от НОИ - навсякъде карти....паралелно, навлиза и удобството на е- банкирането...

За phishingа, netware5 ти е обяснил....но в основни линии
              Никъде ПИБ не е посочвала, че не общува с клиенти по е-mail, не и в договорите, не и до скоро...напротив, при попълванена на договора посочваш и мейл за връзка...Дали пък и някой не се е възползвал от тяхната база данни...
              Не съм пострадала, но имам приятели на които се случи.Да, не са специалисти, имат си добра защитна програма... но ...иначе са си интелигентни хора
              При мен, днес проблемът беше, че по никакъв начин не успявах да вляза в сметката.След като се свързах с Виртуалния клон....обясненията не ми помогнаха за проблема, но разбрах, че има промяна/рестрикции/ в използването на базата данни и се минава по някакви заобиколни процедури, за да достигнеш до сметката на ...контрагента си....дребен кахър....тия дни ще го видя как е))
              Разходих се до клона, за да си наредя превода и си поговорих с ...хората там), първо, днес от клиенти научили за подобни списъци със сметки и второ са на същото мнение, че такова чудо не м може да просъществува....

това е накратко))

п.п.Нестор, имам сметка в Прокредит с тан-кодове.Неудобството е, че трябва Листа с кодовете да ти е подръка, т.е. ако си мобилен трябва и него да го мъкнеш....)

Коментар

• Мисля, че бях достатъчно изчерпателен.
                Много даже, цялата тази комбинация никога нямаше да ми дойде на ум дори.
                Затова моето интернет банкиране е с тан кодове, няма сертификат.
                Чувал съм, че не било удобно. На мен лично ми е много удобно , личното ми е по този начин и служебното също. Счетоводството ми пишат , например всичките платежни за осигуровките, които са доста видове, и аз само ги изстрелвам, на който и компютър да съм. До сега в обслужващата ме банка не е имало каквито и да било електронни гафове.

Коментар

• Първоначално изпратено от Moshito
                  Някой би ли обяснил на лично какъв е бил проблема с интернет банкирането, що е то фишинг и т.н. а може и тук ще е полезно за по-неграмотните като мен
                  Ами всъщност няма никакъв проблем с интернет банкирането на ПИБ. Проблемът е в задклавиатурното устройство, сиреч тъпият потребител

"Phishing" е хакерски метод, който съчетава социално инженерство с различни хакерски софтуерни и хардуерни умения. Социалното инженерство е "хакерска наука", която се занимава с това как да преметнем така някой тъпанар, че той сам да си даде паролата и всичко останало.

Значи получаваш e-mail уж от твоята банка, в който ти казват, че обновяват базата данни и ти посочват линк на който да отидеш и да свършиш работата. Ако си достатъчно тъп (банките никога не пращат такива e-mail-и и постоянно го набиват в главите на клиентите си) ще отидеш на тоя линк и там чака едно хубаво копие на сайта на банката. Карат те да си въведеш името и паролата, и си готов за трето място в класацията за балъци

Ако тъпотата ти се отличава от тази на обикновените тъпанари, следва опит да заемеш второ място в класацията за балъци...... пробутват ти някакъв троянски кон, който се инсталира в компютъра ти и се опитва да ти открадне сертификата. Това е доста трудно, да не кажа невъзможно, но явно някои големи майстори го могат. Честно казано нямам идея как биха могли да го направят, доскоро това се смяташе за невъзможно. Може конят да ти следи клавиатурата за да гушне паролата на сертификата и после да пусне "remote desktop" и да експортира сертификата, знам ли.... Твоята тъпота би го улеснила, ако не си сложил парола за достъп до инсталирания сертификат. На този етап вече (когато са откраднали сертификата) могат да ти източат банковата сметка.

За да заемеш първото място в класацията за балъци вече се иска особено голяма тъпота. Тогава ти сам експортираш сертификата във файл и им го пращаш по e-mail-а, като си мислиш, че го пращаш в банката (тя горката ти е загубила сертификата и си го иска пак). Не мога да си представя колко трябва да си тъп за да направиш такова нещо, но явно се намират и такива хора, които спестяват на хакерите писането на троянски коне - виж предишната стъпка.

Те това е. Мисля, че бях достатъчно изчерпателен. Удивително е какви тъпанари имат достъп до интернет банкиране, пък после банките им били виновни и т.н. И сега заради такива идиоти свестните клиенти ще трябва да си усложнят живота, щото банката не може да си позволи проблеми със сигурността на банкирането. Мен ако питаш банките трябва да разрешават интернет банкиране само на хора, доказали достаъчно ниво на интелигентност и знания за компютри и интернет.....
                  He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.

Коментар

• Електронните подписи безплатни ли са? Аз ползвам интернет банкирането на ПИБ и може да се възползвам ).

Коментар

• Някой би ли обяснил на лично какъв е бил проблема с интернет банкирането, що е то фишинг и т.н. а може и тук ще е полезно за по-неграмотните като мен

Коментар

• Вярно, че всичко е заради хорската тъпотия. И на жена си не мога да обясня, защо трябва да използва сертификат.

Считам себе си за повече от IT специалист и въпреки това съм горял. Веднъж, през 1997г.. Откраднаха ми акаунда към "Цифрови системи", заради моята глупост! Все пак сме хора и грешим.

Току що се връщам от плевенския офис на ПИБ. Не знаят какво да направят и ми връчиха брошурка с телефоните на централния офис. Информацията на netware5 е точна и ясна. Приветствам решението за електронен подпис и то във варианта със смарт карта и четец. Просто да изчакаме няколко дни.

Още един чифт тиранти на мъжките ни гащи няма да навреди.

Коментар

• Първоначално изпратено от съни(тя)
                          PRAKTIKA, проблем с електронното банкиране на ПИБ има и да твърдиш, че е заради хорската тъпотия не е коректно.Запознай се как стоят нещата и тогава коментирай.
                          Най-добрият вариант за ползвателите в момента е да си извадят електроенен подпис....но не ми се мисли каква лудница ще е тези дни...

Това, което все още не проумявам е копираното снощи от netware5 от сайта на ПИБ
                          .......
                          • Като допълнителна мярка за повишаване сигурността на вашето банкиране ви молим от 4 юли 2007 г. да заявявате писмено имената на всички нови получатели на плащания, които ще извършвате чрез Виртуалния банков клон Това може да направите във всеки удобен за вас клон на Първа инвестиционна банка.

Предварително молим да ни извините за причиненото неудобство, но сигурността в банкирането е наш основен приоритет.

От ръководството на Първа инвестиционна банка
                          в 21-ви век при електронно банкиране?!
                          Днес говорих с хората от Виртуалния клон. После говорих и с един от изпълнителните директори. Значи тая работа със заявяването на получателите на преводи е временна, за около 3 седмици, докато всички клиенти си получат смарт картите и четците с електронния подпис. На банката и е много неудобно, че трябва да тормози клиентите си, но предпочитат да играят на сигурно. Обещават, че за клиенти, които вече са получили електронните си подписи на хардуерен носител, изискването за заявяване на получателите ще отпадне. Разказаха ми много неща, но предпочитам да не ги споделям тук, и без това са разбираеми само за IT специалисти. Само ще добавя, че явно и в други банки е имало случаи и чест прави на ПИБ, че не замита нещата под килима....

А че главната причина е тъпотията на потребителите, което се хващат на елементарни phishing номера - спор няма!
                          He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.

Коментар

• PRAKTIKA, проблем с електронното банкиране на ПИБ има и да твърдиш, че е заради хорската тъпотия не е коректно.Запознай се как стоят нещата и тогава коментирай.
                            Най-добрият вариант за ползвателите в момента е да си извадят електроенен подпис....но не ми се мисли каква лудница ще е тези дни...

Това, което все още не проумявам е копираното снощи от netware5 от сайта на ПИБ
                            .......
                            • Като допълнителна мярка за повишаване сигурността на вашето банкиране ви молим от 4 юли 2007 г. да заявявате писмено имената на всички нови получатели на плащания, които ще извършвате чрез Виртуалния банков клон Това може да направите във всеки удобен за вас клон на Първа инвестиционна банка.

Предварително молим да ни извините за причиненото неудобство, но сигурността в банкирането е наш основен приоритет.

От ръководството на Първа инвестиционна банка
                            в 21-ви век при електронно банкиране?!

Коментар

• Електронното банкиране не се компрометира от банките, а от клиентска тъпотия. Все едно да обвиняваш банка, че са те ограбили, ако си изтеглил пари от същата тази банка, сложил си ги в сейф и си оставил ключа на видно място в циганската махала, като при това на всеослушание си обяснил къде е сейфът и какво има в него.
                              А не изключвам спекулации и фалшив рев, защото се знаеше, че има такива атаки към електронното банкиране на много банки. И сега е моментът да се пишеш жертва на измама.

Коментар

• FIB bi trqbvalo da mogat dale4 po-dobre da se predstavqt ot segashnite niva. kato 4ete 4ovek finasovite novini, qvno shte mogat da opravdaqt doverieto na klientite i investitorite si.
                                a stigne li se sled vreme do edna potencialna prodajba ili slivane, to tova shte e edna ot nai-pe4alivshite banki, listvani na bfb!

Коментар

Working...
                                X