IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ТБ Първа инвестиционна банка (5F4 / FIB) - архив до 08.09.11

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Michelangelo
    Първоначално изпратено от Valuator
    Момичетата попитаха простичко защо толкова време цената на акцията FIB пада и защо цената на акцията CORP се е покачила с 80% от IPO-то досега, а вие го ударихте на реклама и светло бъдеще
    Да, и аз изразих моето мнение, че причината е основно в начина на провеждане на IPO-то.
    всички казваме същото - в началото бе ... ппп-то :-)

именно там разликите бяха много
    а относно репликата ми - имах предвид по-съществени неща, например как алокираха гърците, като колко и какви гръцки инвеститори купиха и пр.подробности случили се около корп
    просто ми допадна идеята за справедливост - дали нашата гл.точка се споделя от цветан василев, примерно :-)
    иначе и при пиб можеше да се правят предварително сметки - та цената на записване не излезе от оповестения ценови диапазон

все пак водещ фактор при набирането на капитал от борсата следва да е привличане на максимално възможен ресурс, а не максимизиране на премията на записалите акциите.

Коментар

• Първоначално изпратено от Valuator
      Лолита, не давам съвети за инвестиоционни решение по форуми - по понятни причини
      Аз инвестиционното решение тук съм го взела отдавна. Благодаря за днешния диалог. Лека нощ!

Коментар

• Cave Man, българските банки вече нямат много добри алтернативи извън увеличението на депозитната база - виж какво става наоколо:

http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=395304

Сега и Мерил Линч и Сити уволниха шефовете си, а всички тези големи международни банки имаха невероятни рейтинги от Мудис, Фич и още откъде ли не

Лолита, по понятни причинине избягвам да давам съвети за инвестиоционни решение по форуми От мен толкова по тази тема - лека нощ

Коментар

• Всъщност как мислите, дали тези нива са примамили нови спекуланти или вниманието им е насочено в съвсем друга посока? Все пак всеобщите очаквания са за застой, но знае ли се...

Коментар

Пещерни човеко, в условията на сериозна международна финансова криза с увеличени лихви по междубанкови кредити и при положение, че не са част от голяма международна банкова група и не могат да си осигурят евтин ресурс от централата-майка, бързото увеличаването на депозитната база остава единственият им шанс едновременно да си осигурят необходимия ресурс за кредитиране и да покрият условията на БНБ за капиталова адекватност. На всяка цена
            И на мен в тая насока ми се върти мисълта - това може да значи две неща:
            1) Продължаващо стесняване на лихвения марж
            2) Ръст в лихвите по кредитите, което означава по-нисък ръст в кредитирането и влошаване на кредитното качество по съществуващия портфейл
            Или някаква комбинация от двете. По принцип няма да е добро влиянието на тези фактори върху резултата за 2008 г.

Коментар

• Дори оттук нататък акцията FIB да има по-голям потенциал за ръст от акцията CORP, дори и акцията FIB да влезе в SOFIX (нещо, което при толкова сериозни компании от непредставени в индекса индустриални сектори въобще не е абсолютно гарантирано), сериозно се съмнявам, че тя ще съумее да донесе такава доходност, каквато досега е донесла акцията CORP на своите индивидуални инвеститори.
              Тук мнението ми е различно. При посочените от теб обстоятелства напълно е възможно след няколко месеца да се получи и по-голяма доходност. Все пак нали не трябва да изключваме и Цар Пазар, който може да каже тежката си дума.
              Повечето спекуланти вече излязоха от позицията. Акумулират се и се очакват и нови добри новини. Работи се сериозно и със замах. Ще дойде времето и на акциите от тази сфера, така че още малко и нещата ще се променят към добро, според мен.

Коментар

Момичетата попитаха простичко защо толкова време цената на акцията FIB пада и защо цената на акцията CORP се е покачила с 80% от IPO-то досега, а вие го ударихте на реклама и светло бъдеще
                Да, и аз изразих моето мнение, че причината е основно в начина на провеждане на IPO-то.

Коментар

• Първоначално изпратено от ради
                  Първоначално изпратено от Michelangelo
                  цената при CORP беше по-справедливо определена и беше предвидена по-голяма премия за инвеститорите отколкото при FIB
                  справедливост ?
                  чакай, че ми идват и думички като свобода, равенство, братство ...
                  опитвам се да си представя как цецо крои планове как да раздаде по-големи премии ...
                  всъщност, той пък как ли е знаел като какви премии ще се получат при пиб предвид датите на двете ппп-та (направо се опелтечих :-) )
                  или е решил на сигурно да удари едно дъно, пък после да го благославят ...

мир, просто ме обзе хубаво настроение, а и не ми се вярва да ги мислиш тия работи :-)
                  има хляб в пиб-а и с това съм напълно съгласен!
                  ради, що се правиш на интересен не мога да разбера. Най-просто казано: ПИБ е по-качествената банка, но и IPO-то там бе по-рисково. Сметни си P/E и P/B при излизането на двете банки и ще видиш защо имаше по-голяма премия. А и при CORP можеше да си направиш сметките и с минималната и с максималната цена, докато при FIB това беше невъзможно.

Абе мир да има. Аз своето си го взех от CORP, сега ще си чакам и от FIB Но както нееднократно съм споменавал в тази тема, за разлика от CORP, тук съм доста по-дългосрочен.

Коментар

• Пещерни човеко, в условията на сериозна международна финансова криза с увеличени лихви по междубанкови кредити и при положение, че не са част от голяма международна банкова група и не могат да си осигурят евтин ресурс от централата-майка, бързото увеличаването на депозитната база остава единственият им шанс едновременно да си осигурят необходимия ресурс за кредитиране и да покрият условията на БНБ за капиталова адекватност. На всяка цена

Коментар

• А бе не знам, но аз съм малко изнервен тука - Защо една банка е готова да плати скъпа телевизионна рекламна кампания, в която да обяви, че е готова да плаща безумни лихви по левови депозити (6+%)? Ще се радвам някой да ми даде разумен отговор, различен от тоя дето ме стряска в момента. Просто стоя и гледам телевизора и не вярвам на очите си?!

Коментар

• Момичетата попитаха простичко защо толкова време цената на акцията FIB пада и защо цената на акцията CORP се е покачила с 80% от IPO-то досега, а вие го ударихте на реклама и светло бъдеще

Аз също харесвам FIB повече от CORP като банка и съм съгласен, че в дългосрочен план като банка тя има по-добри переспективи от CORP. Всички ние обаче купуваме акции, а не банки Мисля, че тези две банки дадоха най-добрия урок на инвеститорите за това каква е разликата между добра банка и добра акция

Дори оттук нататък акцията FIB да има по-голям потенциал за ръст от акцията CORP, дори и акцията FIB да влезе в SOFIX (нещо, което при толкова сериозни компании от непредставени в индекса индустриални сектори въобще не е абсолютно гарантирано), сериозно се съмнявам, че тя ще съумее да донесе такава доходност, каквато досега е донесла акцията CORP на своите индивидуални инвеститори.

Накрая ще спомена, че по субективни причини не участвах в IPO-то на CORP и не си купих акции след това (за разлика от BACB и FIB), което обаче не ми пречи да бъда откровен и обективен в оценката си.

Коментар

цената при CORP беше по-справедливо определена и беше предвидена по-голяма премия за инвеститорите отколкото при FIB
                          справедливост ?
                          чакай, че ми идват и думички като свобода, равенство, братство ...
                          опитвам се да си представя как цецо крои планове как да раздаде по-големи премии ...
                          всъщност, той пък как ли е знаел като какви премии ще се получат при пиб предвид датите на двете ппп-та (направо се опелтечих :-) )
                          или е решил на сигурно да удари едно дъно, пък после да го благославят ...

мир, просто ме обзе хубаво настроение, а и не ми се вярва да ги мислиш тия работи :-)
                          има хляб в пиб-а и с това съм напълно съгласен!

Коментар

Първоначално изпратено от Lolita
                            Valuator, а можеш ли да ми кажеш с няколко думи какво различава FIB от CORP, защото последната дръпна с над 80 % от цената си на IPO - то, а първата зацикли.
                            Толкова ли са различни двете банки, CORP не се ли влияе толкова от международната и вътрешна конюнктура или къде е причината за тази разлика?
                            Според мен пък причината за рязкото посъпване на CORP в сравнение с FIB е по-скоро в самия начин на проведеното IPO. При CORP имахме диапазон с максимална цена, което бе най-примамливото в случая. Неслучайно това доведе до 14 пъти презаписване, сравнено с 5,97 пъти при FIB. Още повече, че цената при CORP беше по-справедливо определена и беше предвидена по-голяма премия за инвеститорите отколкото при FIB. Също така емисията, която се предлагаше от FIB беше много по-голяма от тази на CORP.

Но според мен ако трябва да сравнявам CORP и FIB, в момента бих предпочел да имам акции от втората, защото е много по-голяма банка, много по-агресивна и с ужасно много перспективи пред себе си (да не споменавам за стотен път, че тази банка няма как да не влезе в SOFIX).
                            абсолютно си прав, а след софикса ще дойдат и сертификати, индексни фондове, структурирани депозити и т.н. все вкусотийки

Коментар

• Първоначално изпратено от Lolita
                              Valuator, а можеш ли да ми кажеш с няколко думи какво различава FIB от CORP, защото последната дръпна с над 80 % от цената си на IPO - то, а първата зацикли.
                              Толкова ли са различни двете банки, CORP не се ли влияе толкова от международната и вътрешна конюнктура или къде е причината за тази разлика?
                              Според мен пък причината за рязкото посъпване на CORP в сравнение с FIB е по-скоро в самия начин на проведеното IPO. При CORP имахме диапазон с максимална цена, което бе най-примамливото в случая. Неслучайно това доведе до 14 пъти презаписване, сравнено с 5,97 пъти при FIB. Още повече, че цената при CORP беше по-справедливо определена и беше предвидена по-голяма премия за инвеститорите отколкото при FIB. Също така емисията, която се предлагаше от FIB беше много по-голяма от тази на CORP.

Но според мен ако трябва да сравнявам CORP и FIB, в момента бих предпочел да имам акции от втората, защото е много по-голяма банка, много по-агресивна и с ужасно много перспективи пред себе си (да не споменавам за стотен път, че тази банка няма как да не влезе в SOFIX).

Коментар

Разликата е в рентабилността и переспективите Корпоративна банка (както сочи и името и) е бизнес-банка с ориентация към фирми (като BACB), докато ПИБ е универсална със сериозна ориентация към крайни клиенти (retail).

Казано много опростено, но рабираемо - CORP отпуска по-малко на брой, но относително по-големи заеми на фирми с по-малко клонове и служители (съответно с по-малки разходи), докато ПИБ отпуска много на брой, но относително по-малки заеми с голямата клонова мрежа и по-голям брой служители (което означава и по-големи разходи).

Retail-а е много переспективен в дългосрочен план, но ръстовете на доходите на хората и заемането на по-голям пазарен дял са по-инертни, отколкото трендовете в корпоративния бизнес

Поради тези причини не е много правилно FIB да се сравнява директно с CORP, по-добре е да се сравнява с други универсални банки - например BRIB и CCB. CORP да се срaвнява с BACB.

Ne iskam da se zayajdam no sa trudno sapostavimi CORP i FIB ..poglednato ot vsiaka edna tochka ..da me izvianiavat CORP no tia prilicha na edno ch..ge bur.....za razlika ot edna balkanska regionalna banka kakvata stava FIB sas sobstven kartov centar ..kartov operator v regionalen mashtab i na Diners club

viarno multiples sa dosta visoki te i na CORP ne sa mnogo po dobri

naistina malko skapo ya pusnaha (az lichno ochakvah okolo 8 da ya pusnat) ama tova si e tiahno pravo i nie da biahme na miastoto na sobstvenicite i nie shtiahme da gonim max price

sega financials v svetoven mashtab sa mnogo zle ...no vijdame golemi CONTRARIANS da vlizat v bankoviat sektor moje bi e sega momenta da vliza tochno na panikata ili barkam ?

Коментар

Working...
                                X