If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
ТБ Първа инвестиционна банка (5F4 / FIB) - архив до 08.09.11
SStoilov, много добре помня твойте "притеснения", тук сме от доста отдавна!!!!!!! Oт как те помня все се "притесняваш", само оня Асенчо с пиците не се е появявал..... да почне и той да се "притеснява"
Аз лично като данъкоплатец съм заинтересуван от отговора - са ли тези фирми "икономически свързани лица" ?
Както се каза, вложителите (поне до определена сума) не носят риск.
Ти за банкова търговска тайна не си ли чувал? Не може да се изнася подобна информация, банката може да реши да работи какти реши за добре, на теб никой не ти дължи никакво обяснение. Интересувал се бил той ...
ЗАКОНИТЕ и НАРЕДБИТЕ са за това за да се спазват от всички.Това ,че някои ги заобикалят ,рано и ли късно ще си понесат последствията!!После се чудете защо няма чужди инвеститори .
Така е, обаче в случая явно има подкрепа от горе, така че явно всичко е наред.
Иначе, какво предлагаш? Да се глоби банката или да се премахне гаранцията на влоговете ѝ заради прекомерните рискове на експозициите?
По-добре да си мълчим и да си трае, нека да не питаме и да не се месим там където явно ние нямаме никаква работа.
tuj-to , ти къф си бранител на наредбите на БНБ?
и точно кой проблем ще ти се реши от тоя отговор?
Проблема на ПИБ е твърде много кредити към свързани лица
освен тия 316 милиона, сигурно има още над 100 към надин, още 200-300 към фирми на цеко, меко и компания, и още 100-200 ковачки, 50-100 божков
и то какво излезе - 1 милиард лева?
Ето тва е проблема.
Затова никой не искаше да я купува тая банка на парите които искаха.
Да не мислиш че някой ще обръща внимание на маловажни закони и наредби при това условие?
Аман вече от много питащи.
ЗАКОНИТЕ и НАРЕДБИТЕ са за това за да се спазват от всички.Това ,че някои ги заобикалят ,рано и ли късно ще си понесат последствията!!После се чудете защо няма чужди инвеститори .
Благодаря за разяснението ,но имам и още един въпрос който възникна на база твоя отговор и той е е как така банката дава кредити на икономически обвързани ф-ми който е повече от лимитът 110 млн лв??Това не е ли нарушение??
Абе стига си питал за тъпи неща. Какво искаш да ти се каже?
Ти не разбра ли че дори Трайков е доволен и подкрепя сделката? Да не мислиш че някой ще обръща внимание на маловажни закони и наредби при това условие?
Аман вече от много питащи.
clearly написа:
От Наредба 7 която е постната по долу чета
,,5) Експозицията към едно лице или икономически свързани лица не може да надвишава 25 на сто от собствения капитал на банката или банковата група.''
Тъй като не съм запозната ме интересува , колко е собственият капитал на ПИБ според годишния й консолидиран отчет и колко е лимитът и в млн.лв за кредитиране??Благодаря предварително ако някой ми отговори.
капитала им е около 420 милиона + 40 милиона скоро привлечени на 12.75% лихва, това значи, че на 1 (или група свързани) лица може да дадат до 115 милиона, колкото са дали на лъчо. отделно той е 'финансиран' с още 200 милиона, които са взети на заем пак от ПИБ от надин и там каквото е наречена другата фирма. в резултат на това, целия риск на банката към заема за кремиковци е около 68% от капитала и, а лимита според БНБ трябва да е 25%.
но троловете тук се опитват да заглушат диалога по тази тема с политически глупо-излеяния
Благодаря за разяснението ,но имам и още един въпрос който възникна на база твоя отговор и той е е как така банката дава кредити на икономически обвързани ф-ми който е повече от лимитът 110 млн лв??Това не е ли нарушение??пп
1"Икономически свързани лица" са две или повече лица, които са носители на общ риск, тъй като са финансово (делово) обвързани по такъв начин,че ако едно от тях има финансови проблеми, включително при
финансиране или погасяване на задълженията си, има вероятност другото или всички останали също да изпитат затруднения при финансиране на дейността или при изпълнение на задълженията си. Такива са и две или повече лица, свързани по един или
по няколко от следните начини:
а) съпрузите и роднините по права и по съребрена линия до втора степен;
б) лицата, едното от които участва в управлението на другото или на негово дъщерно дружество;
в) лицата, в чийто управителен или контролен орган участва едно и също юридическо или физическо лице, включително когато физическото лице
представлява юридическо лице;
г) дружество и лице, което притежава повече от 10 на сто от дяловете или акциите, издадени с право на глас в дружеството;
д) лицата, едното от които упражнява контрол спрямо другото;
е) лицата, чиято дейност се контролира от трето лице или от негово дъщерно дружество;
ж) лицата, които съвместно контролират трето лице или негово дъщерно дружество http://www.fibank.bg/uploads/Docs_do...elatedness.pdf
Коментар