IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Свилоза АД (3MZ / SVIL)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Хубаво е , че компанията е с визия за развитие. Доколкото имаме инфо е логично да се инвестира в мощности за нови продукти - все пак някакъв затворен цикъл и по-висока добавена стойност. При положение , че един от основните проблеми е дървесината вдигане на капацитета за целулоза изглежда глуповато, още повече като се вземе предвид и себестойността на големите в сектора.
    Мисля ще е интересно тук следващите години.
    Не е препоръка

Коментар

• Първоначално изпратено от abc Разгледай мнение

Е, че не е изпълнителен директор на Свилоза Кр Дачев, не е , но това да им е проблема на economic
      Иначе, въпреки престоите в началото на годината заради липсата на суровина и в последните месеци заради присъединяването на новата подстанция, капацитетът от 110 хил.тона по комплексно разрешително ще бъде изпълнен и тази година, най-вероятно .Т.е Свилоза произвежда вече 4-та година устойчиво толкова, колкото и е разрешено!
      Та ще е интересно дали ще се заложи на увеличаване на капацитета на предприятието или на инвестиране в мощности за производство на хартия...
      А защо не и на двете?!

П.п. Има едно интересно прехвърляне на едни 52 млн. от Общи резерви , с които се изчиства Непокрита загуба и силно се увеличава Неразпределена печалба. Каква ли е идеята на тази счетоводна операция? Обикновено движението е обратно - от печалбата се прехвърля в резервите?
      абе да решават вече какво ще строят и да пускат онази подстанция че трябваше да е готова още лятото
      destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby

Коментар

• Първоначално изпратено от Black and white cat-foot Разгледай мнение
        http://www.economic.bg/bg/news/7/try...-surovina.html
        За Вас предстоят ли нови инвестиции и проекти?

Ние инвестираме непрекъснато. Подготвяме голям проект, но предстои да решим точно какъв продукт ще произвеждаме. Искаме да интегрираме производството на хартия в завода за целулоза. Не искам да продължавам да съм „бананова република” на тези около мен и да правя само един продукт. Ще интегрираме производството на един, два или три различни вида хартия. Ние събираме проекти, сравняваме ги и който е най-пазарен, ще тръгнем от него. Ние решаваме бъдещето на хиляди хора, на един цял регион. Аз лесно мога да взема решение, но тук са свързани и съдбите на много хора, за които трябва да се помисли. Надявам се до Нова година да имаме решение, но се правят още пазарни и енергийни анализи, анализ на съществуващо производство, на инвестицията и възвращаемостта. В началото бях много оптимистично настроен, защото бързо отговориха от Европейската инвестиционна банка, които бяха готови да ни подкрепят. Но това са решения, които не трябва да се взимат бързо.

Колко нови работни места ще открие новото производство?

Все още не мога да кажа. От 50 до 500. Но тук е въпросът за принадената стойност, който никой не поставя – как да се увеличи принадената стойност от една единица суровина. Затова добивната промишленост е много развита, а преработвателната не. Ние трябва да преработваме, а не да изнасяме суровини. Държавата не се интересува дали изнасяш суровина или краен продукт. Всеки, който е ангажиран с нашата държава трябва да мисли по въпроса как да се увеличи принадената стойност от единица суровина, която добиваме в тази страна.

Българските закони формално са хармонизирани с eвропейското законодателство, но подзаконовите нормативни документи са обърнати на 180 градуса. Давам пример със Закона за енергетиката, който недвусмислено казва, че доставчикът на високо и средно напрежение трябва да изгради мощностите за присъединяване, но какво става на практика. В утвърдените наредби е точно обратното. Изградили сме подстанция за 10 млн. лв. и държавата ни казва, че за да ни даде ток, трябва да й я подарим. И ни късат една фактура за 10 млн. лв. – такса присъединяване. Тя не е обоснована с нищо и никъде, ако ми струваше 1 млн. лв. щяха да ми скъсат фактура за 1 млн. лв. Още по-голямата несправедливост е, че освен че им я подаряваш на следващия ден аз започвам да плащам втори път, защото плащам надбавките на доставката на ток, която те ще ми дадат. Този маниер и принцип на работа се възприе от всички частни дружества.
        Е, че не е изпълнителен директор на Свилоза Кр Дачев, не е , но това да им е проблема на economic
        Иначе, въпреки престоите в началото на годината заради липсата на суровина и в последните месеци заради присъединяването на новата подстанция, капацитетът от 110 хил.тона по комплексно разрешително ще бъде изпълнен и тази година, най-вероятно .Т.е Свилоза произвежда вече 4-та година устойчиво толкова, колкото и е разрешено!
        Та ще е интересно дали ще се заложи на увеличаване на капацитета на предприятието или на инвестиране в мощности за производство на хартия...
        А защо не и на двете?!

П.п. Има едно интересно прехвърляне на едни 52 млн. от Общи резерви , с които се изчиства Непокрита загуба и силно се увеличава Неразпределена печалба. Каква ли е идеята на тази счетоводна операция? Обикновено движението е обратно - от печалбата се прехвърля в резервите?

Коментар

• http://www.economic.bg/bg/news/7/try...-surovina.html
          За Вас предстоят ли нови инвестиции и проекти?

Ние инвестираме непрекъснато. Подготвяме голям проект, но предстои да решим точно какъв продукт ще произвеждаме. Искаме да интегрираме производството на хартия в завода за целулоза. Не искам да продължавам да съм „бананова република” на тези около мен и да правя само един продукт. Ще интегрираме производството на един, два или три различни вида хартия. Ние събираме проекти, сравняваме ги и който е най-пазарен, ще тръгнем от него. Ние решаваме бъдещето на хиляди хора, на един цял регион. Аз лесно мога да взема решение, но тук са свързани и съдбите на много хора, за които трябва да се помисли. Надявам се до Нова година да имаме решение, но се правят още пазарни и енергийни анализи, анализ на съществуващо производство, на инвестицията и възвращаемостта. В началото бях много оптимистично настроен, защото бързо отговориха от Европейската инвестиционна банка, които бяха готови да ни подкрепят. Но това са решения, които не трябва да се взимат бързо.

Колко нови работни места ще открие новото производство?

Все още не мога да кажа. От 50 до 500. Но тук е въпросът за принадената стойност, който никой не поставя – как да се увеличи принадената стойност от една единица суровина. Затова добивната промишленост е много развита, а преработвателната не. Ние трябва да преработваме, а не да изнасяме суровини. Държавата не се интересува дали изнасяш суровина или краен продукт. Всеки, който е ангажиран с нашата държава трябва да мисли по въпроса как да се увеличи принадената стойност от единица суровина, която добиваме в тази страна.

Българските закони формално са хармонизирани с eвропейското законодателство, но подзаконовите нормативни документи са обърнати на 180 градуса. Давам пример със Закона за енергетиката, който недвусмислено казва, че доставчикът на високо и средно напрежение трябва да изгради мощностите за присъединяване, но какво става на практика. В утвърдените наредби е точно обратното. Изградили сме подстанция за 10 млн. лв. и държавата ни казва, че за да ни даде ток, трябва да й я подарим. И ни късат една фактура за 10 млн. лв. – такса присъединяване. Тя не е обоснована с нищо и никъде, ако ми струваше 1 млн. лв. щяха да ми скъсат фактура за 1 млн. лв. Още по-голямата несправедливост е, че освен че им я подаряваш на следващия ден аз започвам да плащам втори път, защото плащам надбавките на доставката на ток, която те ще ми дадат. Този маниер и принцип на работа се възприе от всички частни дружества.
          destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby

Коментар

• Първоначално изпратено от znae6t Разгледай мнение
            А къде следите цените на целулозата колеги. Става все по-трудна тая работа
            http://fibria.infoinvest.com.br/enu/...l_December.pdf

слайд 14 има цените до 22 ноември за фибрия в европа
            цената пада от 671 през q3 до 656 за q4, но трябва да се има предвид че и долара е по-силен

слайд 16, фибрия очаква силно изпреварващ ръст на търсенето спрямо пускането на нови мощности, съотношение 1.75

от друга страна, фибрия имат планове да увеличават цените в европа поне веднъж през 2017
            http://www.reuters.com/article/fibri...-idUSE6N1BY00N

слайд 29, фибрия без non-recurring effects са на загуба през деветмесечието и силния реал им влияе много зле

слайд 78, hardwood търсенето се увеличава далеч по-бързо от softwood търсенето
            от сайта на свилоза:
            Svilocell EAD's main product is bleached hardwood kraft pulp. A natural product is used for raw material - wood derived from local tree species: beech, poplar, cerris oak and acacia.

“Know what you own, and know why you own it.” – Peter Lynch
            Last edited by Black and white cat-foot; 06.12.2016, 14:16.

Коментар

• А къде следите цените на целулозата колеги. Става все по-трудна тая работа

Коментар

Да, прав си, Свилоза използва твърда дървесина за производство на целулоза, а не мека.
                Но има корелативна връзка между цените им, а аз за тенденции говорех.

https://fred.stlouisfed.org/series/WPU0911
                А, това че цената на евкалипта продължава да пада? И почти е на нивото на произвежданата от Свилоза, при много по добри показатели?

Коментар

• Първоначално изпратено от znae6t Разгледай мнение
                  Ето последния документ, който пуснаха фибриа. Има доста интересна информация, особено в края на документа. Предвид и докъде стигна цената на bhkp (до дългосрочната средна) мисля че е логично да очакваме промяна в тренда.

http://secfilings.nasdaq.com/filingF...=6-K&View=orig
                  Мислиш ли ? Аз не съм толкова сигурен че няма да видим и по ниски котировки на целулозата.
                  Заформя се май свръхкапацитет на хоризонта.Идната година в началото на апп в индонезия влиза в експлоатация, хоризонте2 на фибрия към края на годината, 2018-19 на елдорадо ли беше също огромна мощност почва работа.
                  Е може би някои ще затворят поради неконкурентоспособност, ма не е сигурно, за целта и bhkp трябва да падне повечко.
                  Не изглеждат особено розови нещата средносрочно, ръста на търсенето не е голям и главно е от ЕМ, на другите спада или поне на едно ниво седи.

Коментар

• Ето последния документ, който пуснаха фибриа. Има доста интересна информация, особено в края на документа. Предвид и докъде стигна цената на bhkp (до дългосрочната средна) мисля че е логично да очакваме промяна в тренда.

http://secfilings.nasdaq.com/filingF...=6-K&View=orig

Коментар

• Първоначално изпратено от Наивник Разгледай мнение

Свилоза произвежда BHKP, не NBSK.
                      Да, прав си, Свилоза използва твърда дървесина за производство на целулоза, а не мека.
                      Но има корелативна връзка между цените им, а аз за тенденции говорех.

https://fred.stlouisfed.org/series/WPU0911

Коментар

• Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение

Има си я и е доста добра корелацията между другото, дори и за по големи времеви периоди.
                        Но в долари може да те обърка, по добре погледни чартовете в реали и левове.

Иначе аз направих за 2 месеца едни добри 30% в $ и тъкмо се канех вчера да ги кеширвам и цъфнаха над 6% на червено...
                        Май доста са решили като мен....
                        btw фибрия си е добър залог за слабост на реала, не случайно дъното и лятото съвпадна с дъното на зеления към реала.

ПС Те и старите човеченца не бяха голяма стока, ма тия верно са си отврат отвсякъде....
                        Мда ....върнала е леко фибрията,явно доста са решили да разкешат,но посоката ми изглежда нагоре. По важното е че днес при нас днес имаше някакво раздвижване ,ако задържи така седмица може и да сме формирали и ние вече дъното !

Коментар

След известен спад през пролетта и лятото, целулозата възстанови цена на международните пазари, която е устойчива в последните месеци.

http://www.bdm.insee.fr/bdm2/afficha...bank=000852059
                          Свилоза произвежда BHKP, не NBSK.

Коментар

• След известен спад през пролетта и лятото, целулозата възстанови цена на международните пазари, която е устойчива в последните месеци.

http://www.bdm.insee.fr/bdm2/afficha...bank=000852059

Коментар

• Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение

Има си я и е доста добра корелацията между другото, дори и за по големи времеви периоди.

Иначе аз направих за 2 месеца едни добри 30% в $ и тъкмо се канех вчера да ги кеширвам и цъфнаха над 6% на червено...
                              btw фибрия си е добър залог за слабост на реала, не случайно дъното и лятото съвпадна с дъното на зеления към реала.

ПС Те и старите човеченца не бяха голяма стока, ма тия верно са си отврат отвсякъде....
                              Във финвиз ли ги гледаш? А как беше кода на тяхната целулоза, bpch ли?? - нещо подобно на този код си спомням

Коментар

• Първоначално изпратено от спекуланта Разгледай мнение
                                Тук доскоро се спрягаше някаква корелация между Фибрия и Свилоза,днес гледам първата 10 долара скоро ще прехвърли ,а нашите се ослушват още.....целулозата ли се качва ,фондамента на фибрия ли се подобрява.....някой да коментира!?

Коментар

Working...
                                X