Много взехте да го пазите Дачев, а това е подозрително. Дано такова внимание има и за други теми, иначе е манипулиране. А Краси да ви се отблагодари с дивидент за безкритичната тема
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Свилоза АД (3MZ / SVIL)
Collapse
X
-
Ооо, нет, не предполагах че ще ти липсва пубертетския хумор който беше нацвъкан в темата. Обърнах се към модератор и той го затри, може би не е преценил добре колко икономическа и финансова логика и фактология съдържа
А за другото няма кво да коментирам, колегата долу го е описал добре. Ще очаквам и отговора ти на въпроса как точно Дачев ще ми изхарчи парите??
Коментар
-
Първоначално изпратено от netware5 Разгледай мнениеСамо не разбрах, какъв е потребителя Батя и с какво е по-различен от другите. Не му харесват коментарите за любимата му хартия и хоп - модераторите веднага се намесват.
А бе Батя, дали ти харесва или не, мажоритарят на Свилоза направи гаф преди години и това ще си остане вовеки. Добре че сме на БФБ, щото в нормална държава приказките му за космически полети щяха съвсем да го съсипят. Акционерите ненавиждат дори и намек за безсмислено харчене на парите им. По цял свят мажоритарите много внимават колко и за какво харчат именно по тези причини. Само у нас виреят подобни индивиди: кой "космонавт", кой се принудил заради кризата да си ползва Бентлито, щото самолетът му станал скъп и т.н. и т.н. парвенюшки изцепки.
На такъв индивид не бих поверил даже джобните си пари, пък ако ще и "златна" да ми я излъска акцията.
които си правят оборота само с вътрешни сделки , но както и да е ...
Коментар
-
Само не разбрах, какъв е потребителя Батя и с какво е по-различен от другите. Не му харесват коментарите за любимата му хартия и хоп - модераторите веднага се намесват.
А бе Батя, дали ти харесва или не, мажоритарят на Свилоза направи гаф преди години и това ще си остане вовеки. Добре че сме на БФБ, щото в нормална държава приказките му за космически полети щяха съвсем да го съсипят. Акционерите ненавиждат дори и намек за безсмислено харчене на парите им. По цял свят мажоритарите много внимават колко и за какво харчат именно по тези причини. Само у нас виреят подобни индивиди: кой "космонавт", кой се принудил заради кризата да си ползва Бентлито, щото самолетът му станал скъп и т.н. и т.н. парвенюшки изцепки.
На такъв индивид не бих поверил даже джобните си пари, пък ако ще и "златна" да ми я излъска акцията.He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.
Коментар
-
Първоначално изпратено от XY Разгледай мнениеХа, пазарната капитализация на целия холдинг е доста близо до тримесечните продажби
не е препоръка
Коментар
-
Коментари за отчета?
За мен е добър. Продължава ръста на приходите, печалбата е по-малка, но спрямо очакванията за "много по-ниска печалба" мисля че си е супер.
Очаквам с подобренията в Агенцията по горите, по новия закон, доставките и цената на дървесината да се развиват в благоприятна посока, което директно ще повлияе и на рентабилността на завода.
Отделно напоследък се забелязва покачване в цената на целулозата
Успешна!
Коментар
-
Едва днес видях интервюто на Дачев в Банкеръ. Казвайте ги по-рано тия неща ако забележите
От интервюто:
......................
Споменавате малките фирми, а как точно се отрази кризата върху вашия бизнес?
- Изключително тежко, но най-вече благодарение на "мъдростта" на държавата. Още през 2008-а предупредихме предишното правителство, че се задават сериозни проблеми, но ми отговориха, че сме били остров на стабилността. И какво се случи - Германия намали цените на държавните суровини, а България ги увеличи, с мотива, че защитава националния интерес. Само че заради това редица предприятия фалираха. Чуждестранните инвеститори пък, като видяха, че няма разбиране от страна на държавата, затвориха и си заминаха. Ние една година стояхме и лапахме мухите. Общо за 2008-а и 2009-а натрупахме 40 млн лв. задължения. И вместо миналата година да покрием загубите и да започнем да плащаме данъци върху печалбата, пак спряхме работа за няколко месеца. Но не поради липсата на поръчки, а заради недостига на дървесина.
Доколкото знам, "Свилоза" отчете над 20 млн. лв. печалба за миналата година...
- Значи ли това, че трябва да се радваме, при положение че можеше да имаме 40 млн. лв. печалба и да покрием загубите? Държавата има интерес от това, тъй като събира данъци, но не прави нищо, за да не спира заводът работа. Работата в горските стопанства е така организирана, че за няколко месеца през годината просто не може да си купиш необходимата суровина.
Как се справяте с този проблем?
- Търсим алтернативни доставки от чужбина. За нас е лесно, тъй като сме на Дунава. Може да докараме дървесина от Украйна на цена от 9 долара за тон, докато същото количество от Варна излиза 28 лева. Въпросът е защо трябва да се внася нещо, което у нас го има в достатъчни количества. Трябва само някой да го събере. Заместник-министърът на земеделието Георги Костов е правил изследване, според което за да се гарантира устойчиво развитие на българските гори, те трябва да се прочистват с 12-13 млн. куб. м на година. Сега обаче се режат само по 4.5 млн. куб. м. и се крадат още 1.5 млн. кубика.
...............
Да се върнем на финансовото състояние на "Свилоза". Предвид трудностите планирате ли някакви по-крупни инвестиции през тази година?
- Разбира се. Непрекъснато работим по въпроса, тъй като в противен случай няма да сме конкурентни. Сега предстои пускането на цех за калциев карбонат. Работим и върху една подстанция, за която сме отделили близо 10 млн. лева. Освен това предвиждаме изграждането и на когенерация с мощност 40 мегавата, както и фабрика за хартия.
А как стои въпросът с екологията? Преди време често ви обвиняваха, че замърсявате района около Свищов.
- В тази сфера инвестирахме над 12 млн. евро. "Свилоза" е единственият български завод за целулоза, който има разрешение да изнася за целия свят - именно благодарение на екостандартите, които покриваме.
В такъв случай би трябвало да имате и квоти за продажба на емисии на СО2?
- Така е, спестили сме над 100 хил. тона, но все още се чудя дали да ги пуснем за продажба.Last edited by Батя; 13.05.2011, 09:53.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнениеКакто бях писал и по-долу тук май се пече нещо. Разбирам че Дачев напоследък обикаля по срещи из Европа, според ДВИ било свързано с бъдещи проекти на Свилоза.
А днес в "Капитал" чета това:Реалната част на всяка кратна нула на дзета-функцията е ½.
Коментар
-
Председателят на управителния съвет на свищовския химически комбинат “Свилоза” Красимир Дачев награди най-големите доставчици на дървесина за целулозното производство на компанията с коли, моторни триони и задгранични екскурзии, пише вестник „Янтра днес“.
Държавното горско стопанство в Горна Оряховица е получило“Лада Нива”. Лесничейството e доставило 10 222 тона дървесина от октомври 2010 г. до февруари 2011 г. Моторни триони са взели горските стопанства в Търговище и Омуртаг.
Три фирми в качеството си на доставчици и спедитори на дървесина за комбината за целулоза са поощрени със 7-дневни почивки на остров Кипър.
През периода са платени 564 919 лева бонуси на доставчиците за увеличение на количествата.
Чрез основното си дъщерно дружество “Свилоцел” ЕАД, предприятието е единственият производител в България на сулфатна избелена целулоза и продукти от нея. “Свилоза” има структуроопределяща роля в българската целулозно-хартиена промишленост и е пазарен лидер на Балканския полуостров, припомня вестникът.
Преди да започне технологичната реконструкция на комбината през 2007 г. в “Свилоцел” годишно се преработваха по 240 000 тона дървесина. След обновлението са необходими по 600 000 тона технологична дървесина. През миналата година са доставени 437 351 тона дървен материал.
Коментар
-
Както бях писал и по-долу тук май се пече нещо. Разбирам че Дачев напоследък обикаля по срещи из Европа, според ДВИ било свързано с бъдещи проекти на Свилоза.
А днес в "Капитал" чета това:
Красимир Дачев, собственик на "Свилоза" - Свищов, също е потърпевш от цената на суровината и това бе една от причините дружеството да затвори през 2009 г. Дружеството обаче отчита успешна 2010. "Изнасяхме за Китай и в Саудитска Арабия заради силния долар. Това ни позволи да диверсифицираме риска. В резултат на реконструкцията "Свилоза" увеличи три пъти капацитета си. Успяхме да запазим традиционни пазари и се оглеждаме за нови", разказа Дачев. Компанията изнася за Турция, Гърция, Румъния и основно за Италия, където е силно развит пазарът със специални хартии. "Ние произвеждаме борсова стока. Нашите продажби са въпрос на цена, а не на пазари. След земетресението в Япония дори има търсене на още 2 млн. тона хартия в света. Аз съм махленски играч, но за мен важат правилата на борсата. Няма значение къде си, всичко зависи от котировките. За нас няма екзотика в износа, има само разлика в обемите. Светът се измъкна и работи на пълни обороти", казва Красимир Дачев. И съобщава, че готви нови инвестиции - ще изгражда подстанция, когенерация и фабрика за хартия.
Коментар
-
Първоначално изпратено от prodigal Разгледай мнениеЗа 555 път поне, чакат отчета (консолидирания), може би, че да има какво да коментират.
Ти имаш ли коментар, акции или таргет
Някаква идея що се навърташ да дадеш, не че е важно, но ми е интересно.
Коментар
Коментар