IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Свилоза АД (3MZ / SVIL)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
    ... За мен няма проблем да имам малки обеми от ниско ликвидни дружества с голям потенциал. Всчико е въпрос до преценка на ликвидния риск.
    Много пъти съм се чудил защо не инвестираш част от портфейла си дългосрочно. Определено няма ликвидност за спекула при товите размери. Явно е въпрос до човешка природа и светоусещане.
    Правил съм го преди. Но се оказва почти безсмислено.
    Какво би ми донесла като доходност на портфейла позиция в която бих вложил 0,2-0,3% от него?
    Нищо! Дори да се удвои или утрои приноса за портфейла ще е нищожен.
    А има и косвени разходи по това - разконцентриране.
    И все пак отвреме-навреме се изкушавам за подобни инвестиции.
    Примерно имам 9Т Арома от 27 ст.
    Но ги правя по изключение.
    Гледам като ще се занимавам с анализ на дадена акция, която после ще ме ангажира да я следя като пазарно представяне, отчети, новини и пр. да е поне 3-5% от портфейла. И тъй като той е големичък, ликвидността по доста позиции просто не успява да ги класира

Коментар

• Първоначално изпратено от p_trade Разгледай мнение
      И защо да кеширам пазара на цеулоза ли ще се срине с ъс служебното правителство .....аз ако имам такива прогнози няма изобсто да купувам на БФБ , е все пак за инвестиции над 10000 лв ликвидността е фактор но и пе4албата компенсира ...
      Ами защо на мен го обясняваш а не на ония които си хвърлят хартиите, като обезумели при най-малкия полъх на вятъра. Обстановката без правителство не е естествена, може да се случи всичко. Не ме касае изобщо цената на целулозата. Да не говорим, че както няма проблем с дървесината, така може и да има при ново правителство, както и какви ли не други мизерийки. Както се случи при чез и т.н. Естествено, че не бих купил на бфб в такова положение, особено неликвидно, особено пък хартия на космонавта със съмнителна репутация. Предполагам, че повече ми допада по-сигурен вариант в момента. Всеки си има неговия си рисков профил. Тебе те кефи хартията или просто ситуацията те е заварила с нея в джоба - ок, нямам против

Коментар

• Първоначално изпратено от Orange Ray Разгледай мнение
        a da бе да. След един месец като се хванат за косите в служебното праителство и почнете да кеширате като невидели, на 0,50 ли ще излизам
        И защо да кеширам пазара на цеулоза ли ще се срине с ъс служебното правителство .....аз ако имам такива прогнози няма изобсто да купувам на БФБ , е все пак за инвестиции над 10000 лв ликвидността е фактор но и пе4албата компенсира ...

Коментар

Еми как с търпение пусни едни 10000 бройки на 0.95 примерно и ще видиш , тук е с дебнене пускаш си ордера и това е ......
          a da бе да. След един месец като се хванат за косите в служебното праителство и почнете да кеширате като невидели, на 0,50 ли ще излизам

Коментар

• Първоначално изпратено от Orange Ray Разгледай мнение
            То ясно, че с кинти влизането лесно, ами как се излиза. Там е по-кофтия момент
            Еми как с търпение пусни едни 10000 бройки на 0.95 примерно и ще видиш , тук е с дебнене пускаш си ордера и това е ......

Коментар

Orange Ray, ниско ликвидните се търгуват с дисконт поради ниската ликвидност. Това е ясно. Идеята ми беше, че винаги може да вземеш адекватното количество бройки при което да нямаш проблем с ликвидността. Тогава дисконта се превръща в печалба за теб без да си подложен на съществени рискове. Естесвено бройките са малко, но в момента мога да исипя това което имам на пазар и да изляза на кеш при това на печалба. За мен нисколиквидните позиции с добър фундамент и подходяща цена са важна част от портфейла. Важното е да си търпелив и да не купуваш от предлагането. В противен случай ако се наложи да излезеш ще загубиш от спреда.
              То ясно, че с кинти влизането лесно, ами как се излиза. Там е по-кофтия момент

Коментар

• Orange Ray, ниско ликвидните се търгуват с дисконт поради ниската ликвидност. Това е ясно. Идеята ми беше, че винаги може да вземеш адекватното количество бройки при което да нямаш проблем с ликвидността. Тогава дисконта се превръща в печалба за теб без да си подложен на съществени рискове. Естесвено бройките са малко, но в момента мога да исипя това което имам на пазар и да изляза на кеш при това на печалба. За мен нисколиквидните позиции с добър фундамент и подходяща цена са важна част от портфейла. Важното е да си търпелив и да не купуваш от предлагането. В противен случай ако се наложи да излезеш ще загубиш от спреда.

Коментар

Не само тук е така. На тези нива никой не иска да продава. Някак си е разбираемо. Много трудно се купува. Естесвено при едно покачване на цената и ликвидността ще скочи. За съжаление никой не е склонен да направи първата стъпка. Това е рационалното поведение. В един момент на някой не му издържат нервите, цената скача и се появява ликвидност. През 2005 година го играхме този филм на много места. За мен няма проблем да имам малки обеми от ниско ликвидни дружества с голям потенциал. Всчико е въпрос до преценка на ликвидния риск.
                  Много пъти съм се чудил защо не инвестираш част от портфейла си дългосрочно. Определено няма ликвидност за спекула при товите размери. Явно е въпрос до човешка природа и светоусещане.
                  Нисколиквидните винаги са били втора цедка. Че даже и трета. Основно за спекуланти, пропуснали първата вълна при ликвидните.
                  А сега още не се знае какъв ръст на бфб имаме или нямаме със сигурност. За никой не е тайна - Растат химските хартии. Тук-там нещо друго покрай тях, но тия са си от класа на "нисколиквидните боклуци" както го спомена и Батя. Според мен той затова избяга, изобщо не е заради дървесината, тя си беше само оправдание, за пред форумо
                  A сега и при тази политическа несигурност, предстоящи избори, с неизяснен по вид кабинет (италия-2) не виждам, как ще има тука бутаница за хартии. Но може и да бъркам и да видим нови кандидат милионери
                  Ще се радвам да е така, заради другите хартии, които държа- от по-ликвидните
                  (не е препоръка)

Коментар

• Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение
                    Да, има си хляб в този бизнес модел.
                    Не случайно бях фен на акцията преди време.
                    После станаха проблемите с дървесината и аз се изнесох, като съответно много народ ме оплю. Явно според тях трябваше да стискам до край губеща позиция.

Дано сега наистина са си решили проблемите и да покажат потенциала си.
                    Аз надали ще купя пак тук, защото ликвидността е критично ниска.
                    А това е така защото имаше голям купувач който прибира и не показва повече на пазара свободните акции. От моите акции примерно, към 80-85% ги взе той.

Успех на акционерите тук!
                    Не само тук е така. На тези нива никой не иска да продава. Някак си е разбираемо. Много трудно се купува. Естесвено при едно покачване на цената и ликвидността ще скочи. За съжаление никой не е склонен да направи първата стъпка. Това е рационалното поведение. В един момент на някой не му издържат нервите, цената скача и се появява ликвидност. През 2005 година го играхме този филм на много места. За мен няма проблем да имам малки обеми от ниско ликвидни дружества с голям потенциал. Всчико е въпрос до преценка на ликвидния риск.

Коментар

Искам да споделя още някои неща от от4ета , вижда се яасно 4е като работят в непрекуснат цикъл маржина им е огромен само за декември и ноември имат около 3.5 млн лв пе4алба , на сегашните цени на цеулозата и както казват проблема с дървесината е решен се о4аква една изклу4ително силна 2013 година( 2012 3м престой). Добро впе4атление ми направи и изравняването на текущите активи с текущите пасиви и намалението на задулженята с цели 9 млн , през тази година може да се о4аква собствения капитал да покрие вси4ки задължения , което доскоро беше немислимо, в оглед на преспективите и сегашните нива на EV/ EBITDA ,P/E=3.3,P/B=0.6,P/EBITDA =1.6 ми се струва 4е може да има оптимизъм относно цената

НЕ Е ПРЕПОРЪКА
                      Да, има си хляб в този бизнес модел.
                      Не случайно бях фен на акцията преди време.
                      После станаха проблемите с дървесината и аз се изнесох, като съответно много народ ме оплю. Явно според тях трябваше да стискам до край губеща позиция.

Дано сега наистина са си решили проблемите и да покажат потенциала си.
                      Аз надали ще купя пак тук, защото ликвидността е критично ниска.
                      А това е така защото имаше голям купувач който прибира и не показва повече на пазара свободните акции. От моите акции примерно, към 80-85% ги взе той.

Успех на акционерите тук!

Коментар

• Искам да споделя още някои неща от от4ета , вижда се яасно 4е като работят в непрекуснат цикъл маржина им е огромен само за декември и ноември имат около 3.5 млн лв пе4алба , на сегашните цени на цеулозата и както казват проблема с дървесината е решен се о4аква една изклу4ително силна 2013 година( 2012 3м престой). Добро впе4атление ми направи и изравняването на текущите активи с текущите пасиви и намалението на задулженята с цели 9 млн , през тази година може да се о4аква собствения капитал да покрие вси4ки задължения , което доскоро беше немислимо, в оглед на преспективите и сегашните нива на EV/ EBITDA ,P/E=3.3,P/B=0.6,P/EBITDA =1.6 ми се струва 4е може да има оптимизъм относно цената

НЕ Е ПРЕПОРЪКА

Коментар

• Първоначално изпратено от mecka_stryvnica Разгледай мнение
                          Е значи, сега спокойно вече може да се изсули като цкб Не е препоръка
                          Връзката е голяма няма спор !!!

Коментар

• Е значи, сега спокойно вече може да се изсули като цкб Не е препоръка

Коментар

• Отли4ни резултати , направо избиха рибата при 80 дена принудителен престои а след като проблема с дървесината се реши декември представям си тази година какво ще стане

Към 31.12.2012 г. СВИЛОЗА АД регистрира на консолидирана база нетна
                              печалба на стойност 9 078 хил.лв
                              ., спрямо отчетената към 31.12.2011 г. нетна
                              печалба на консолидирана база в размер на 6 223 хил.лв. Нетната печалба на
                              СВИЛОЗА АД на консолидирана база към 31.12.2012 г. нараства с 45.88 % спрямо
                              консолидираната нетна печалба на дружеството към 31.12.2011 г.
                              Към 31.12.2012 г. EBITDA (печалбата преди облагане с данъци +амортизации,
                              намалена с финансовите приходи и увеличена с финансовите разходи) на
                              консолидирана база на СВИЛОЗА АД е в размер на 18 318 хил.лв
                              . , в сравнение с
                              EBITDA на консолидирана основа към 31.12.2011 г. в размер на 17 123 хил.лв.
                              И през двата периода, продължителните престои на работа, особено престоя
                              от 65 дни през четвъртото тримесечие на 2011 г. влошиха финансовия резултат
                              на „Свилоцел” ЕАД. „Свилоцел”ЕАД е осигурено с необходимия запас от суровини, химикали,резрвни части и други консумативи. През последните месеци на 2012 г. бепреодолян проблема с недостига на дървесина.

Коментар

• някой разбалансира системата тук
                                Ново равновесие ли търси?

Коментар

Working...
                                X