IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Свилоза АД (3MZ / SVIL)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от pepe1234 Разгледай мнение
    изглежда доста хора точат лиги тук, мислех да продам малко, но ще изчакам да видя отчета

жалко, че няма дивидент, аз поне се надявах...
    Време е да усещаш, че когато някой кандидат-милионер се напъне неестествено в някой момент и понабалончи цената, след което се сети че е постъпил неудачно може би и после .. не му остане друго та току започне да списва, колко е хубава ракетата, как ще се рее из космоса и как хубаво е да се набаби човек точно там. )) Имаше дори такава тема - "Защо когато някой се набабани в някоя избушена акция започва да я хвали във форума?" - авторa беше Sofix )
    http://www.investor.bg/forum/showthread.php?t=12253
    пс. Ти пък дивидент ! Откъде ти дойде на ума това - космонавта с дивидент !???
    Не е препоръка... !!!
    "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

Коментар

• изглежда доста хора точат лиги тук, мислех да продам малко, но ще изчакам да видя отчета

жалко, че няма дивидент, аз поне се надявах...
      Last edited by pepe1234; 10.07.2015, 13:15.

Коментар

• Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
        Моите очаквания са печалбата за 2015 да е три пъти над тази за 2014 година.
        От къде тези очаквания?

А относно липсата на дивидент. Все си мисля, че за компания в момента е по-добре да се погасяват кредитите, отколкото да се раздават дивиденти.

Коментар

• 4Д , нормално е да имаме различно виждане.Аз очевидно съм много повече лъган от българските мажоритари.Относно доверието към Краси..всичко е възможно..Аз не приемам вече имагинерни обещания и цифри, без да видя желания за споделяне на успеха.За пример Енерго про какви уникални показатели имаха и как ги отписаха, а и само те ли през годините..За мен акцията е балониран балон и не бих писал, ако не се прекалява с хвалбите без покритие..Никога няма да заприлича нито на МЦХ ,нито на ТРЕЙС - да станат предпочитани от фондовете ..Това ти го гарантирам
          От ХДПАТ съм на печалба при балонирането над 12000, но никога не съм вярвал на Божков..

Коментар

• Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
            Виждали сме много по- големи майстри и на отчети и на обещания и даже акции по 42000 лева..Известно е как завърши това..
            Имам изключително добри спомени от въпросната акция. Когато беше 300-350 лева я бяхме забелязали само няколко човека. Във форума си пишехме с Bsetrader, Znaest i Nikola. Тогава си бях взел 11 бройки, но по-късно ги махнах. На няколко пъти влизах и излизах и след като продадох последната боройка на 21 000 не съм купувал. По-добре щеше да държа бройките от 300 до 21000 но аз от време на време си ходех, което доста сви печалбата. Та това ми е коментара за цената. Тя има значение.
            Виждаме света по различен начин. Аз възнамерявам да продам в рамките на година след първият дивидент а ти би купил тогава. Имаме ли дивидент капитализацията ще мине тази на М+Ц защото само след година баланса на Свилоза ще изглежда значително по-добре. Та така. Не разбирам защо трябва да имам от надути акции. Явно съм по-рисков, защото не се притеснявам да си репна точно бройките Свилоза. Ползвам малък ливъридж и понеже не възнамерявам да продавам преди цената да стане двуцифрено число ...
            Та да се върнем на важните неща. Възможно ли е доверието към мажоритаря да намалее спрямо текущите нива? Според мен само може да расте или да остане същото. При значително подобрение на резултатите, то и цената трябва да се повиши. Ти предлагаш покупки при съчетание на върхови резултати и доверие в компанията. Тази стратегия не ми харесва. Както и да е отплеснах се.

Коментар

• Първоначално изпратено от abc Разгледай мнение
              Собственик и мениджмънт, които успяха за последните 5 години да увеличат продажбите в натурални показатели 2 пъти!!! и имат намерение да сторят същото и през следващите 5 години, са достойни за уважение, мисля.
              Ти си чети твоите школи и си изчислявай каквото и както си искаш, но когато фактите говорят и хейтърите трябва да замълчат.
              Имам акции и увеличавам, но нищо не препоръчвам , разбира се!
              Обожавам когато ми заковават епитети.
              И аз имам малко тука,няколко стотици на 2.5лв, колкото за спек спорта.

Но да видим какво говорят фактите все пак..

Sales Per Share (T4Q) 2010 3.49лв
              Sales Per Share (T4Q) 2014 3.40
              1Q 2015 3.16

P/S (T4Q) 2010 0.47
              P/S (T4Q) 2014 0.82
              P/S 1Q 15 0.89

P/S средно за 5г 0.5. Тоест търгува се с почти 80% премия в момента, което предполага че почти двойно увеличение на продажбите вече е калкулирано в цената. Същото се отнася и за другите мултипъли.
              А дали ще го има..?

Та такива ми ти неща, недооценена от пазара казвате.....

Коментар

• Алхимик, може да извадиш СФАРМ от списъка едва когато Краси Ви даде поне един дивидент.Засега сте извън класацията , а тя е много по дълга от изброените.За мен е важен факта, че мажоритаря не уважава миноритарите и не иска да дели успехите си с тях. Виждали сме много по- големи майстри и на отчети и на обещания и даже акции по 42000 лева..Известно е как завърши това..Проблема си е ваш, аз само констатирам..Може ли да Ви попитам - с какво например Арома е по лоша от ракетата на Краси, а е много по евтинаЧетете книгата на Краси, аз вече го направих- много е велик, а дивиденти няма

Коментар

• Киро, цената винаги е проблем А от тези дето изброи Сфарм май не трябваше да е вече в тая листа след последните превъплъщения на мажоритаря там.
                  Нещо като намек към невярващите тук - двама от колегите, пишещи по-долу мисля че могат да ви споделят доста интересни неща от ОС - но и да не го направят ще ги разбера. Мога да пусна интересни линкове към инфо за пазара на целулоза, тишу, прогнози за цени и други такива, но виждам, че това едва ли ще направи невярващите вярващи - те така или иначе чакат да се убедят по други начини.
                  Успех на всички така или иначе.
                  ПС: притежавам относително голямо количество акции от Свилоза и който чете мнението ми трябва да има в предвид този факт
                  Last edited by Alhimik; 10.07.2015, 08:50.

Коментар

• Не ,въпроса е , дали това изобщо ще стане..Цената не е проблем, тогава акцията ще се съизмери и конкурира с Монбат, МЦХ, Трейс, СФАРМ, сега за мен е балонирана..

Коментар

• Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                      Когато Краси даде първия си дивидент ще започна да забелязвам акцията му, засега е в игнора ми.
                      Въпроса е на каква цена ще я забележиш?

Коментар

• Няма човек , който не е мечтал за космоса.Когато Краси даде първия си дивидент ще започна да забелязвам акцията му, засега е в игнора ми..Вече един го направи- Луканов и Арома

Коментар

• Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
                          ПС Не познавам акцията добре
                          .

Коментар

• Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
                            Мислиш ли ?
                            Освен ако няма скорошна смяна на върха, една 5-10 годишна история доста добре показва колко струва даден мениджмънт и какъв му е потенциала за в бъдеще.
                            Дори има школи, които изчисляват PEG въз основа на 5г.отминал ебитда растеж, а не на ефимерен бъдещ такъв. И изглежда доста резонно даже.
                            Човек боя си не може да надскочи.
                            Вълкът козината си (отчетите) мени, ала нрава си - не.

ПС Не познавам акцията добре ( по никой критерий не ми пасва та да я опознавам), говорих по принцип.
                            Дано да направиш някой лев, успех.
                            Собственик и мениджмънт, които успяха за последните 5 години да увеличат продажбите в натурални показатели 2 пъти!!! и имат намерение да сторят същото и през следващите 5 години, са достойни за уважение, мисля.
                            Ти си чети твоите школи и си изчислявай каквото и както си искаш, но когато фактите говорят и хейтърите трябва да замълчат.
                            Имам акции и увеличавам, но нищо не препоръчвам , разбира се!

Коментар

• Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
                              Гледаш далечното минало а не близкото бъдеще. Така винаги ще бъдеш изненадан. .
                              Мислиш ли ?
                              Освен ако няма скорошна смяна на върха, една 5-10 годишна история доста добре показва колко струва даден мениджмънт и какъв му е потенциала за в бъдеще.
                              Дори има школи, които изчисляват PEG въз основа на 5г.отминал ебитда растеж, а не на ефимерен бъдещ такъв. И изглежда доста резонно даже.
                              Човек боя си не може да надскочи.
                              Вълкът козината си (отчетите) мени, ала нрава си - не.

ПС Не познавам акцията добре ( по никой критерий не ми пасва та да я опознавам), говорих по принцип.
                              Дано да направиш някой лев, успех.

Коментар

• [QUOTE=pipbel;1059843018]С нещо освен с общи приказки способен ли си да подкрепиш твърденията си ?

Не ми се влиза в дълбока полемика, но съм чел твои стойностни мнения и ще отговоря:

Ако беше обърнал внимание на бизнеса преди джуркането на коефициенти би следвало да забележиш:

- Компанията едва не фалира преди години поради криза, липса на суровина поради лошо снабдяване не без уастието и на малоумна наредба по търговете за дървесина. Сега това изглежда преодоляно.
                                - Завършиха инвестиционна програма, която сваля себестойността на основния продукт
                                - Опитват да оползотворят отпадъците през спомагателен продукт.
                                - Предоговориха мащабно за компанията финансиране при добри лихвени нива.
                                - По спомен последните 2-3 години намалиха кредитната експозиция с 15-20млн.
                                - Пазарите са добре диференцирани при стабилно търсене и цени.

С цел по - обективно мнение трябва да се отбележи, че компанията все пак е уязвима за всички рискове в региона и малко по-прозрачно поведение ще бъде от полза.
                                Моля, за извинение ако има не съвсем точно цитирани неща, но това е картинката която имам за Свилоза и не си я опреснявам ежедневно.
                                За мен горните аргументи са достатъчни за втора по тежест акция в портфейла. И понеже съм добре зареден не препоръчвам никому нищо освен да мислите и да се пазите.
                                Успех на всички в инвестициите

Коментар

Working...
                                X