IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Корпорация за технологии и иновации Съединение (5T3 / KRS)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Съвсем го обърка. Това дето Phoenixheart го говори е точно сплит или разделяне на акции. И добре е обяснено.

Ама КТИ не правят сплит, а правят увеличение на капитала със собствени средства. Което е малко по-друга бира.

Част от печалбата вместо да се изплаща под формата на дивиденти се дава под формата на нови акции. Ако си имал 100 акции към 28 май, след увеличението ще имаш 200 акции. Щото на една стара дават една нова. Отделно капитала им се увеличава.

То си е написано на чист български език.

Увеличението на капитала със собствени средства ще бъде двойно от 12 000 032 лв. на 24 000 064 лв. чрез превръщане на част от печалбата на дружеството в размер на 12 000 032 лв. в капитал, със записването на 12 000 032 броя обикновени поименни безналични акции, като срещу всяка една акция от старата емисия се разпределя 1 акция от новата емисия с номинална стойност 1 лев.

Последната дата за сключване на сделки с акции на КТИ Съединение АД, в резултат на които приобретателят има право на безплатни акции, е 28 май.

За миналата година КТИ Съединение обяви нетна консолидирана печалба на стойност 18,6 млн. лв. при печалба от 24,7 млн. лв. година по-рано.

Демек имат 18,6 млн печалба от там ще вземат 12 млн и ще си увеличат капитала и сега ще стане на 24 млн. собствен капитал. Останалите 6 млн от печалбата сигурно ще отидат за инвестиции някакви. И вместо 12 000 032 броя акции ще има два пъти повече. На всяка една стара акция, ще дават по една нова.

В общия случай не трябва да правиш нищо. Новите акции ще ти влязат по сметката в Централния депозитар и ако имаш Кобос и в него. Процесът ще отнеме м/у 2-3 месеца до половин година. През това време можеш да правиш всичко със старите акции, включително и да ги продаваш. А новите като дойдат тогава можеш да ги продаваш. Ако искаш след 28 май можеш да си продадеш старите и пак ще имаш право на новите и да ги чакаш тях.

Коментар

• Благодаря ти за изчерпателния отговор. Мисля, че мви стана ясно.

Коментар

• Първоначално изпратено от ewgeny
        Първоначално изпратено от Phoenixheart
        Първоначално изпратено от ewgeny
        Здравейте, от скоро се интересувам от акции на БФБ (или каквито и да е) и съм притежател на известно количество от КТИ. Мернах, че като дивидент ще се изплащат още акции от дружеството. Инжинер човек съм, който се чуди какво да си прави милионите, та бихте ли ми казали как да си прехвърля дивидента. Акциите са закупени от преди 30.04
        Как така да си прехвърлиш дивидента? Ако искаш да си продадеш акциите, но да си запазиш дивидента просто ги продай след края на месеца.
        И какво ще стане в края на месеца? Автоматично ще ме прехвърлят още акции ли? Благодаря ти м/у другото, че ми отговаряш.
        Да, ако след крайната дата за придобиване (май беше 28-ми) си ги държиш, имаш право на новите акции и ако искаш можеш да продадеш тези, които имаш, обаче сигурно цената им ще падне. С новите акции сигурно ще имаш право да търгуваш с тях до 2-3 месеца.

"Сплитът, или иначе казано раздробяването на акции, представлява решение на мениджмънта на публично търгувана компания, да увеличат броя на акциите на дружеството. При сплит цената на акциите се променя така, че пазарната капитализация на компанията не се променя, нито пък реалното разпределение на собствеността и контрола над бизнеса. Образно казано, това е като да заменим една банкнота от десет лева, срещу две банкноти от пет лева, при което нашето благосъстояние не се изменя по никакъв начин.

Най-често срещаните коефициенти на раздробяване са 2:1 (две нови акции за една стара), 3:1 (три нови акции за една стара) и 3:2 (три нови акции за две стари), но на практика всякакви подобни комбинации са възможни. Например, преди около две седмици събранието на акционерите на “Арома” АД гласува сплит в съотношение 3:1, при което три нови акции се равняват на една стара. Съществува и явлението “обратен сплит,” което представлява замяна на определен брой стари акции срещу по-малък брой нови, например при съотношение 1:5 (една нова срещу пет стари).

При сплит 3:1, цената на акциите се понижава автоматично три пъти, например от 60 лева на 20 лева. Това обаче няма никакво значение за настоящите инвеститори, тъй като вместо една акция за 60 лева, те ще имат 3 по 20 лева. Важно е да се отбележи, че те ще получат допълнително двете акции без никакъв разход за тях.

Интересно е защо мениджмънта на дадено публично дружество предлага сплит, след като подобно решение няма никакъв ефект върху пазарната капитализация или финансовото положение на акционерите.

На първо място, чрез осъществяването на сплит, мениджърите на дадена компания се надяват, че ще увеличат ликвидността на търговията с нейните акции. Чрез увеличаването на броя акции в обръщение, желаният ефект е стесняване на спреда купува/продава. При акции, търгуващи се на нива от порядъка на стотици лева, спредът може да бъде значителен.

Чрез раздробяването на акциите, мениджърите целят да привлекат и нови акционери, за които старата цена е била неприемлива за да инвестират. Тук се разчита изключително на психологически ефект, тъй като както стана ясно, няма никаква разлика дали даден инвеститор ще закупи една акция за 100 лева или десет акции по 10 лева. Раздробяването на акциите може да направи инвестирането в компанията да изглежда по-атрактивно от психологическа гледна точка, макар да няма никаква разлика от финансова такава. Бързо развиващи се млади компании често прибягват до раздробяване на акции, за да привлекат нови инвеститори, които иначе биха били разколебани от високата достигната цена на дяловете на дружеството.

Привличането на инвеститори, които не могат да си позволят да купят акцията за 100 лева, но могат да купят пет акции по 10 лева, не представляват интерес, тъй като те не биха имали силата да поместят пазара. Това не важи в пълна сила на нисколиквидния фондов пазар в България, където не рядко се наблюдават подобни феномени.

До обратен сплит пък най-често се прибягва, когато цената на акциите премине определено равнище, под което акциите не могат да се търгуват на борсата, на която са листвани. Отново, както и при правия сплит, не следва никакъв пряк ефект върху благосъстоянието на акционерите.

Една от компаниите, които никога не са прибягвали до раздробяване е Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет. Днес цената на една акция на компанията е близо 138 хиляди долара. Очевидно е, че господин Бъфет не разчита на инвеститори с плитки джобове.

Темата за сплита е широко дискутирана в академичните среди, където явлението и ефектите от него, се сочат като пример за нерационалното поведение на инвеститорите."

Коментар

• Първоначално изпратено от Phoenixheart
          Първоначално изпратено от ewgeny
          Здравейте, от скоро се интересувам от акции на БФБ (или каквито и да е) и съм притежател на известно количество от КТИ. Мернах, че като дивидент ще се изплащат още акции от дружеството. Инжинер човек съм, който се чуди какво да си прави милионите, та бихте ли ми казали как да си прехвърля дивидента. Акциите са закупени от преди 30.04
          Как така да си прехвърлиш дивидента? Ако искаш да си продадеш акциите, но да си запазиш дивидента просто ги продай след края на месеца.
          И какво ще стане в края на месеца? Автоматично ще ме прехвърлят още акции ли? Благодаря ти м/у другото, че ми отговаряш.

Коментар

• Първоначално изпратено от ewgeny

Коментар

• Здравейте, от скоро се интересувам от акции на БФБ (или каквито и да е) и съм притежател на известно количество от КТИ. Мернах, че като дивидент ще се изплащат още акции от дружеството. Инжинер човек съм, който се чуди какво да си прави милионите, та бихте ли ми казали как да си прехвърля дивидента. Акциите са закупени от преди 30.04

Коментар

• Първоначално изпратено от Zaki
                Първоначално изпратено от Shemata
                Радост за ОКОТО!!!

Днес забелязваме добро представяне на КТИ

Да и някой сложи оферта за15 000 бройки от ляво.
                схема ли си, какво си, не виждаш ли че месечния оборот е 500 лв. какви оферти, какви глупости. представянето е като спукан балон. не е препоръка.
                Аз пък го виждам на 12 000 месечния оборот.

Коментар

• Първоначално изпратено от Shemata
                  Радост за ОКОТО!!!

схема ли си, какво си, не виждаш ли че месечния оборот е 500 лв. какви оферти, какви глупости. представянето е като спукан балон. не е препоръка.

Коментар

• Радост за ОКОТО!!!

Мнението ми не е препоръка!!!

Коментар

• Първоначално изпратено от Инвеститор1
                      Радост за окото +86 %
                      Не ,наистина на нашата борса има някои обидно ниски цени!!!Но човек винаги трябва да има и едно на ум!!!Щото инвеститорската психология е интересна и спокойно може да те закопае!!!

Коментар

• Да и някой сложи оферта за15 000 бройки от ляво.

Коментар

• Радост за окото +86 %

Коментар

• Па ле изпуснааме самолетОооо!!!

Коментар

• КТИ Съединение увеличава капитала със собствени средства20.05.2009 11:37 (5T3 / KRS)

Акционерите на Корпорация за технологии и иновации (КТИ) Съединение АД са взели решение за разпределяне на дивидент под формата на акции, съобщи БФБ-София.

Увеличението на капитала със собствени средства ще бъде двойно от 12 000 032 лв. на 24 000 064 лв. чрез превръщане на част от печалбата на дружеството в размер на 12 000 032 лв. в капитал, със записването на 12 000 032 броя обикновени поименни безналични акции, като срещу всяка една акция от старата емисия се разпределя 1 акция от новата емисия с номинална стойност 1 лев.

Последната дата за сключване на сделки с акции на КТИ Съединение АД, в резултат на които приобретателят има право на безплатни акции, е 28 май.

За миналата година КТИ Съединение обяви нетна консолидирана печалба на стойност 18,6 млн. лв. при печалба от 24,7 млн. лв. година по-рано.

Дружеството има преки инвестиции в капитала на 13 дъщерни компании, 15 смесени и в 8 други дружества.

Коментар

• КОРПОРАЦИЯ ЗА ТЕХНОЛОГИИ И ИНОВАЦИИ СЪЕДИНЕНИЕ АД (5T3) източник: БФБ - София 20 Май 2009 10:58

Акционерите на КТИ Съединение АД гласуваха удвояване на капитала със собствени средства

На проведено ОСА от 16.05.2009 год. на Корпорация за технологии и иновации Съединение АД-София /5T3/ са взети следните решения:
                                - Приема доклада на управителните органи за дейността на дружеството през 2008 год.;
                                - Приема годишния финансов отчет на дружеството за 2008 год.;
                                - Приема доклада на специализираното одиторско предприятие за извършената проверка на годишния финансов отчет на дружеството за 2008 год.;
                                - Избор на регистриран одитор;
                                - Избор на Одитен комитет;
                                - Приема доклада на Директора за връзки с инвеститорите;
                                - Освобождава от отговорност членовете на управителните органи за дейността им през 2008 год.;
                                - Приема нов устав на дружеството;
                                - Приема решение за попълване на фонд Резервен с 2 034 047 лева от текущата печалба за 2008 г. за достигане на 1/10 от капитала.
                                - Увеличава капитала със средства на дружеството от 12 000 032 лв. на 24 000 064 лв. чрез превръщане на част от печалбата на Дружеството в размер на 12 000 032 лв. в капитал, със записването на 12 000 032 броя обикновени поименни безналични акции, като срещу всяка една акция от старата емисия се разпределя 1 акция от новата емисия, всяка с право на глас, право на дивидент, ликвидационен дял и номинална стойност 1 лев.
                                Право да участват в увеличението на капитала имат лицата, вписани в регистрите на Централен депозитар като акционери на 14-ят ден след деня на ОСА, или към 30.05.2009 год.
                                Последната дата за сключване на сделки с акции на това дружество на Борсата, в резултат на които приобретателят има право на участие в увеличението на капитала, е 28.05.2009 год.
                                Протоколът от ОСА на дружеството е качен в уеб страницата на Борсата на адрес: http://download.bse-sofia.bg/prospek...nie%20AD-Sofia

Коментар

Working...
                                X