Били примера ти не е удачен
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Монбат (5MB / MONBAT) Архив 1
Collapse
Заключена.
X
X
-
Billy, все пак ще ти да отговор. Единствено сделки като Pliva и ДЗИ оправдават цените на SFARM и CCB. Точно това написах. Явно хората се надяват на takeover, а не да получават дивиденти или да растат бързо печалбите на компанията и т.н. Може би не си ме разбрал. Фундаментално сегашните цени са абсолтно неоправдани от гледна точка на миноритар, ако не се надяваш на takeover.
И не знам за старите броеве на Wall Street Journal. Аз казвам, че в момента S&P 500 има P/E е 17-18. Винаги когато е отивало над 23-25 е имало дълбока корекция.
Колко е P/E на Софикса в момента? Някой зне ли? Аз не съм смятал.
И още нещо от корпоративни финанси за начинаещи:
Ако една компания се търгува на 25 * печалбата и разпределя 50% от печалбата като дивидент и за инвестиции в акции дългосрочно искаш 12% доходност, то ПЕЧАЛБИТЕ (не продажбите) трябва да растат вечно с 10% всяка година.
Ако БВП расте 4% след инфлация и 8% преди инфлация, излиза, че съответната компания би трябвало да вечно да расте по-бързо от икономиката или с други думи да стане по-голяма от цялата икономика. Няма как да стане нали?
Коментар
-
Първоначално изпратено от STПо какъв начин при по ниска цена на алуминия маржа на печалбата се стеснява?
1. Приеми, че продаваш нещо което в момента струва 100 лева. Имаш марж на нетната печалба 30% - което е 30 лева. Произвеждаш 10 единици по 100 лева - 1 000 лева приходи, при нетен марж 30% - 300 лева нетна печалба.
2. Цената на продукцията ти е зависима изцяло от цената на суровината - т.е при увеличение на цената на суровината ти се увеличава и продажната цена и обратно ( справка в отчетите на ЕМКА).
3. В един слънчев ден цената на суровината и на продукцията ти съответно се увеличава със 100% ( например цената на медта при ЕМКА). В този случай при същото произвеждано количество ( 10 единици) ти ще имаш приходи от 2 000 лева, което при нетен марж от 30% ти носи нетна печалба от 600 лева.
4. Мисля, че вече можеш сам да допълниш картинката каква ще бъде в мрачния ден!!!
Коментар
-
Първоначално изпратено от LotusПървоначално изпратено от BGold1. Купения с фючърси алуминий им е скъп;
2. При по ниски цени на суровината маржа на пачалбата се стеснява.
Защо преди 2 г. когато алуминия беше доста по-евтин дружеството имаше много малка печалба.
Коментар
-
Първоначално изпратено от BGold1. Купения с фючърси алуминий им е скъп;
2. При по ниски цени на суровината маржа на пачалбата се стеснява.
Защо преди 2 г. когато алуминия беше доста по-евтин дружеството имаше много малка печалба.
Коментар
-
Зле е....поне от гледна точка на цената на обработващите суровината компании. Това в международен план. Сравнявал съм графиките на futures на алуминия и тези на големите метал.компании.....върхове и дъна съвпадат с достта голяма точност.
Та като си говорим така някой знае ли каква е еластичността на търсене на алуминия?
Б@х и офтопика стана...
Коментар
Коментар