IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Монбат (5MB / MONBAT) Архив 1

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Колега Abritus, според мен тази "новина" не е никак нова и пазара отдавна я е отчел в цената на Монбат.

Коментар

• Има ли информация някои защо при такава на пръв поглед добра новина от финализирането на супер изгодна сделка за Монбат пазара реагира така. Или просто цената се манипулира с няколко не особено големи пакети. При всеки нормален пазар новината за сключването на подобна изгодна сделка изтрелва акцията с повече от 10%, а тук наблюдаваме спад. Ама както се казва в България какво е нормално, че и пазара да е нормален.
      Виж например скока на цената на HES там се прави преоценка на ДМА, което по никакъв начин няма да се отрази на текущата, нито на бъдещата печалба, както и на приходите в бъдеще. Тук се закупува компания с P/E от 4.5 и предполагам при инвестирането на средства приходите и печалбите да скочат още. Тоест с тази инвестиция също увеличаваме активите, но и увеличаваме и бъдещите приходи и печалби. А това за мен е много по-важно от увеличаване на активите.

Коментар

• Нещо, което ми направи добро впечатление. Видях хубава здрава торба, на която от едната страна имаше реклама на Монбат, от другата на Метро. PR-а на Монбат определено работи. Не съм виждал торбички Химмипрот дори.

Коментар

• Уточнението ти е много уместно ! Няма смисъл да разсъждаваме,кога и как е купен Добричкия завод. А съгласно показателите на "СТАРТ" се налага едно единнствено заключение : ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ХОД НА МЕНИДЖМЪНТА НА МОНБАТ, СТРАХОТНА СДЕЛКА, КОЯТО НЕСЪМНЕНО ЩЕ ДОНЕСЕ В СРЕДНОСРОЧНА ПЕРСПЕКТИВА СЕРИОЗНИ ПОЗИТИВИ НА ДРУЖЕСТВОТО !

Успех на всички !!

Коментар

• Хосе, за да бъдем точни ще имат 67 % от БАТ холдинг, който държи над 90 % от Старт. С предстоящото увеличение на капитала на БАТ процента на Монбат ще нарасне до 82 % - въпроса е колко ще платят за новите акции. Иначе сделката е просто "златна".

Коментар

• Или пък тия от Добрич да не са знаели за колко могат да се продадат...

Коментар

• Може и това да е отговора на въпроса - компанията да е дефакто купена по рано...
                Мненията ми не са препоръка за покупко продажба на акции.

Коментар

• Първоначално изпратено от Poncho
                  "Стойността на договора е 4 133 000 лева. Съгласно неодитирания баланс на «Старт» АД приходите от продажби на дружеството през 2006 г. възлизат на 6 650 000 лева. Общо приходите за 2006 г. са 6 663 000 лева, а разходие за периода 5 740 000. Годишната счетоводна печалба възлиза на 923 000 лева."

Това ми се стори интересно.
                  Даа, много интересно. Как са успели да напрявят такава изгодна сделка. Купуват Старт на Р/Е 4,50!!! Може би нещо не ни е известно. Прекалено изгодно е. Впрочем те реално ще държат 67% от Старт, но въпреки това сделката е много издогдна.
                  Вярно че и ние пазарихме акции на БФБ при такива коефициенти, но тава беше преди 4-5 г.

Коментар

• И аз вярвам, че дружеството има переспективи. В дългосрочен план е добро. Предпочитам да пълня когато другите продават . Щом има фундамент няма страшно. Под 8,50 не вярвам да върне. риска еда се загубят 7-8% а може да се спечели много повече.

Коментар

• Първоначално изпратено от netware5
                      Първоначално изпратено от devils
                      Има отчет ! Някой да даде повече инфо ,моля ?????
                      На пръв поглед няма голяма разлика с неконсолидирания.
                      Засега освем Монбат в консолидирания присъства и ново учреденото MONBAT PLC ДОО РЕПУБЛИКА СЪРБИЯ, което все още няма дейност, така че не влиае значително на отчета. След закупуването на Старт Добрич и изграждането на заводите в Сърбия и Румъния, този отчет ще е доста различен от неконсолидирания.

Коментар

• Печалбата е 7 599 000 лв......

Коментар

• Първоначално изпратено от devils
                          Има отчет ! Някой да даде повече инфо ,моля ?????
                          На пръв поглед няма голяма разлика с неконсолидирания.
                          He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.

Коментар

• "Стойността на договора е 4 133 000 лева. Съгласно неодитирания баланс на «Старт» АД приходите от продажби на дружеството през 2006 г. възлизат на 6 650 000 лева. Общо приходите за 2006 г. са 6 663 000 лева, а разходие за периода 5 740 000. Годишната счетоводна печалба възлиза на 923 000 лева."

Това ми се стори интересно.

Коментар

• Има отчет ! Някой да даде повече инфо ,моля ?????

Коментар

• Първоначално изпратено от gogo361
                                Първоначално изпратено от Abritus
                                Ако имаш над 60% от даден пазар можеш да печелиш повече, монополите винаги имат висока норма на печалба.
                                Главното е, че получават нови производствени и пазарни възможности на доста приемлива цена. Мисля че тази покупка лесно ще се впише в плановете за експанзия.
                                Имат висока норма на печалбата и ниска мотивация за растеж...
                                Мисля че бъдещето на компанията е да продават в Европейския съюз. Там има толкова голям пазар, че когато станат монополисти и там, аз вече ще съм милионер от акциите си тук
                                Иначе сериозно - при монопол по-високата печалба за монополистите е за сметка на потребителите. Не смятам обаче че за пазара на акомулатори в България ще може да се говори за монопол в класическия смисъл на думата даже и Монбат да държат примерно над 70% от пазара. Просто защото клиентите винаги ще имат възможност да си закупят друг акумолатор от друга фирма, ако Монбат вдигне цените на продукцията си. По скоро смятам, че ползата ще е намаляване на разходите за дистрибуция на единица изделие, както и възможност за значително увеличаване на производството. Както се казва чрез сделката ще се цели да се реализира "икономия от мащаба". Това е целта на над 90 % от сделките по сливания и придобивания по света. Някои от тях са неуспешни, но повечето от тях са успешни. Все пак ако нямаше полза от сливанията, нямаше да се наблюдава постояното увеличаване на броя им през годините.

Коментар

Working...
                                X