IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Монбат (5MB / MONBAT) Архив 1

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Уф. вече не знам какво да правя. Това е някаква лудост. Разкъсвам се между алчността и здравия разум, а Капман продължава да купува на 27.150!

P.S. Имам много акции!
    He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.

Коментар

• До г-жа Пеева

Ценя изключително високо корпоративното управление на Монбат и искам да ви поздравя за това. Въпреки това винаги може да се желае повече.
      Възможно ли е като обявявате всеки месец какви приходи от продажби и каква печалба сте реализирали, да оповестявате продажбите и в натурално изражение - продадени бройки. Ясно ми е че дружеството произвежда различни продукти и маржинът при тях е различен, но би било полезно при анализа на резултатите на компанията да можем да разграничаваме ефекта от вдигането на цените от увеличаването на продажбите в натурално изражение. Още по-полезно за нас би било ако обявявате произведени Х броя, продадени У броя.

Благодаря ви предварително!
      Успешна работа!

Коментар

• замалко да се поддам - изглеждаше примамливо цена 29 и нещо. но очаквам тази седмица да преминем тези нива...право нагоря
        Не е препоръка!

Коментар

• сигурен съм ,че пазара би удоволетворил и поръчките над 29 лв.просто не постъпиха разумно с цени под този таргет.пропуснаха ползи.

Коментар

• Просто еуфорията в ляво беше прекалено голяма.

Коментар

• интересни са ми продавачите днес.явно пазара иска висока цена на акцията,а се явиха продавачи които я натискат.кой бяга от по-висока печалба?

Коментар

• Като гледам как се редят офертите за купувачи и продавачи, очевидно днес ще е много интересна търговията тук.

Коментар

• така е
                  за да се развие една редица до 90 трябва да мине през 30 и 60
                  http://imoti.start.bg
                  http://pravo.start.bg
                  [url]http://zakoni.start.bg[/url

Коментар

• Орка, че то за 30 лв. за акция си мисля че няма да чакаме 2009та. 30 лв. се дели и на 6 и на 10 :P

Само шегичка
                    Поздрави на всички акционери!

Коментар

• Първоначално изпратено от Commentator
                      Но не съм съгласен с коментарите ти за рентабилността. Падането на ръста на печалбата през юли се дължеше именно на бързото покачване на оловото и невъзможността компанията да отрази това в цените на акумулаторите си, тъй като цените се договарят за месец напред, а оловото скачаше ежедневно. Поради това компанията не може моментално да прехвърли увеличението на цената на оловото към клиентите си, както ми обясниха от Монбат. Добрата новина е, че този механизъм работи и в обратна посока. Ако оловото рязко върне, то цените на акумулаторите подавани към дистрибуторите, няма веднага да паднат, защото те са предварително договорени за месец напред.
                      Commentator, дори да съм имал някакви съмнения в способността на компанията да пренесе увеличението на оловото в крайната цена на акумулаторите, именно примера, който ти цитираш показва, че го прави и то повече от успешно...Ако сравниш приходите за април 8.06 млн и печалбата 1.11 млн и август п-ди 10.73 и печалба 2 млн би трябвало да установиш именно това което казва Хосе - с повишаване цената на оловото се повишава рентабилността на компанията! За април цената на оловото е около 2000 долара, за юли и август около 3000.... Единствения допълнителен параметър, който трябва да отчетем е 1 месец лаг, което не променя по никакъв начин тезата му.

В този смисъл - въпреки чудесните парични потоци и евтиното банково кредитиране, ако е необходимо допълнително финансиране за ускоряване на инвестиционната програма за 91% рециклирано олово - насреща сме г-н Бобоков

А ако на всеки два месеца подобряват прогнозите си с по 3-5-7% ще ми объркат сентимент анализа и току виж 2009 цената се дели на 6 и 10 едновременно
                      http://imoti.start.bg
                      http://pravo.start.bg
                      [url]http://zakoni.start.bg[/url

Коментар

• Първоначално изпратено от Борис
                        защо се наложи да сменяш стария, издаде ли багажа
                        бях чел че при захлаждане на времето старите акумулятори кефясват и им трябва подмяна (само че не разбрах колоко силно захлаждане)

Въпроса ми е за да си изясня кога долу горе започва силния сезон в продажбите на акумулатори. На Монбат примерно Q4 на 2006 г. им беше най-силно и то при положение че мин. година беше доста топла есента и зимата.

Привет Борис, наложи се заради най-малкото захлаждане, а то се отразява сериозно на по-старите или неправилно експлоатирани акумулатори.
                        За статистиката в България ако съм запомнил добре само за 6 месеца се внесоха 250 000 бр. стари коли. Направи сметка потенциала на МОНБАТ!!!!!!! Моят беше с отстъпка защото оставих стария за рециклиране от завода - добра политика на дружеството за рециклиране на старите акумулатори.

Във връзка с новината за ръста от 300% мога да кажа само че този ръст е от продажбите през Август когато температурите бяха през нощта около 25 и нямаше проблеми с батерията. Но отсега нататък ще става по-студено и аз вече съм се застраховал с нов МОНБАТ.

Притежавам акции, но казаното по-горе не е препоръка за покупка или продажба!

Коментар

• Хосе, Монбат ми е добре известна компания още от IPO-то. Затова и продължавам да държа голям пакет, изграждан още от самото IPO.

Бях един от първите, ако не и първият, който високо оцени качеството на мениджмънта и политиката на откритост на мениджмънта, която се доближава до световните стандарти. Доста дълги коментари писах тогава по този въпрос. Даже г-н Бобоков се вслуша в някои мои предложения за оповестяване и смятам, че направиха голяма крачка напред.

Фундаментът е много силен и никога не съм се съмнявал, че цената на акциите ще расте бързо. Въпросът не е в дългосрочният тренд, а в краткосрочните колебания, които и досега се случват (като например падане от 23.50 на 21.50 и последващо изстрелване на 26 лв.). Трябва обаче да се добави и влиянието на общопазарни фактори, като непрекъснатото увеличаване на свободния ресурс във фондовете и жаждата им за космическа доходност (Капман макс има над 200% за последните 12 мес.!), привличането на много нови дребни инвеститори, които инвестират напосоки, а също така и ниската ликвидност и free float на пазара, вкл. и на Монбат.

Но не съм съгласен с коментарите ти за рентабилността. Падането на ръста на печалбата през юли се дължеше именно на бързото покачване на оловото и невъзможността компанията да отрази това в цените на акумулаторите си, тъй като цените се договарят за месец напред, а оловото скачаше ежедневно. Поради това компанията не може моментално да прехвърли увеличението на цената на оловото към клиентите си, както ми обясниха от Монбат. Добрата новина е, че този механизъм работи и в обратна посока. Ако оловото рязко върне, то цените на акумулаторите подавани към дистрибуторите, няма веднага да паднат, защото те са предварително договорени за месец напред. Тогава ще има временни пикове в ръста на печалбата. Между другото оловото отново взе да скача и е близо до рекордната си стойност от 23 юли. Това може отново временно да потисне ръста на печалбата. Явно докато оловото рипа и скача, ще трябва да свикнем с моментни пикове и спадове в ръста на печалбата, поне докато не се пуснат новите рециклиращи мощности.

Не се заблуждавай с тези 300%. Ако погледнеш внимателно, печалбата за Q3-06 е била по-слаба от Q2-06, а за август 2006 направо се е сринала спрямо предходния месец. За разлика от това, тази година август е много по-силен от юли. Оттам идва това 300%. Като гледам плачевната печалбата за септември 2006 от 452 хил. лв., то не бих се учудил, ако за септември 2007 г. имаме 400% ръст. Но това са моментни пикове поради рязко влошена база от миналата година. Би било погрешно да се правят генерални изводи от това, иначе какво да кажем за факта, че печалбата през 2005 г. е била по-ниска от 2004 г.!? Средният ръст на печалбата е около 100% на този етап. След пускането на новите рециклиращи мощности тя вероятно значително ще нарасне.

Коментар

• Утре нещата отиват към 30 лв. Който купил - купил - стават дефицитни..:-).
                            Аз моите ще ги държа като пенсионен фонд..:-)
                            Едно БРАВО и от мен на мениджмънта! Най-добрата акция!

Коментар

• Мога да кажа само супер е MONBATката, и да повторя че няма да продам поне до 2 години каквато ще е новата прогноза.
                              Не се бъзи-кай !!!

Коментар

• Първоначално изпратено от Commentator
                                При бързо развиващите се компании е трудно да се прецени колко трябва да струва акцията.

Но като добавим ниската ликвидност, кръвожадните за доходност фондове и многото дребни инвеститори, навъдили се последните месеци, си е въпрос по-скоро на психология къде ще отиде цената.
                                Приятелю Коментатор, виждам че започваш да вникваш защо цената на Монбат така се повиши, повишава се и ще продължи да се повишава. Освен текущия фундамент инвеститорите тук оценят и перфектния мениджмънт, който непресттанно се доказва с изпълнение и подобрение на собствените си прогнози.
                                Сега можеш да признаеш и че сбърка като правеше генерални изводи за спадаща рентабилност на дейността на дружеството на база на резултатите от няколко летни месеца. Ето как всичко си идва на мястото - 300% ръст в един месец и картинката е съвсем друга рентабилността не спадала, а се качвала, просто трябва време това да излезе наяве.
                                Потвърждава се и моята теза че по-скъпото олово е добре за Монбат, прави дружеството по-конкурентоспособно на европейския пазар, а от там по-печелившо и радващо акционерите си.

*не е препоръка за търговия с акции на Монбат
                                Автора има много акции от дружеството и е пристрастен в коментара си

Коментар

Working...
                                X