If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Osiris
за н-ти път ти правя забележка за т.нар. ти български
еми като не го владееш пиши направо на английски
владея го
мерси за поправката все пак, грешките ми идват от бързане
Коментар
Anton Chigurh
A ne mislite li che postroeniq ot KCM zavod za prerabotka na akumulatorna skrab shte okaje negativno vliqnie na marginite? Tova razbira se e retorichen vupros.
Заложил съм EV/EBITDA 2009 multiple от 12.5х, който е стандартен за българския пазар (ИПО-то на Каолин беше на такива параметри) и това дава еquity value 918.7 млн. лв и цена на акция 46.50
P/E 2009 17.0x дава еquity value 993.4 млн. лв и цена на акция от 50.95лв.
Мнението не е препоръка, а само с аналитичен характер.
защо толкова висок мълтипъл? да взимаш среден мълтипъл на нашия пазар ми се струна нелогично, погледни хисторъкилс и тогава аплайвай съответния мултипъл...колко излиза EV на 12,5x? Предполагам добавяш дълга и вадиш кеша....?
DCF чевидно показва доста близки стойности до мултипъл valuation-a
Много негативни настроения напоследък се събраха на борсата ,като цяло. Оттърсвайки се от емоциите заслужени поздравления трябва да отправим към Монбат, неговите ръководители и служители. Положителните неща у нас не са толкова много, компании като Монбат също. Първият пост ,когато започнах да пиша, беше в тази тема - тогава казах ,че компанията е доста подценена- търгуваше се на 9 - 9 и нещо.
Някои ми се смяха тогава. Сега казвам същото.
Не очаквам спад аз лично. Прогнози за цената няма да правя, но според мен ще има сериозен глад за акции и сериозен пореден вот на доверие към дружеството.
Браво на фирмата. Критиците само да видят как Монбат преизпълняват всичките си прогнози.
Бяха прогнозирали оборот от малко на д 131млн лв. за 2007, а направиха 142млн.
Освен това и чистата печалба е ~ 2млн. лв по-висока от прогнозите и EPS се вдигна на 1.00лв за 2007 от 0.39лв за 2006. За 2008 очаквам ново преизпълнение и оборот от мин. 200млн. лв и чиста печалба от над 34млн. лв. (EPS 1.77лв)
DCF моделът дава стойности между 44.00лв и 50.00лв като справедлива цена сега, базирано на различни задавани параметри на ръстеж на паричните потоци (2% - 3%)
Направих и бенчмарк анализ на EBITDA и P/E ниво, за да видя дали стойностите са реалистични.
Акцията до края на годината ще започне да търгува на база fwd-looking multiples от 2009, за това базирах анализа за този период (октомври - декември 2008), тъй като тогава се предполага че борсата ще се е стабилизирала и компаниите ще бъдат оценявани на база фундамент, а не на други неикономически фактори като сега.
Заложил съм EV/EBITDA 2009 multiple от 12.5х, който е стандартен за българския пазар (ИПО-то на Каолин беше на такива параметри) и това дава еquity value 918.7 млн. лв и цена на акция 46.50
P/E 2009 17.0x дава еquity value 993.4 млн. лв и цена на акция от 50.95лв.
Отново да повторя - тези цени теоритично трябва да бъдат достигнати до края на годината, според моите изчисления.
Мнението не е препоръка, а само с аналитичен характер.
Би ми било интересно сега да чуя аргументите на някой хора които решиха че акцията заслужава да падне с 35% и да се разпродава на 20,40 лв. Какво точно във фундамента, перспективите и мажоритара не им хареса?! Както пише и в дебелите буквари - Емоциите са най-лошия съветник. В билзко време пазарните сили ще покажат как трябва да се оценява компания с подобни темпове на развитие - "Приходите на Монбат за 2007 г. се увеличават с 83%, печалбата – със 120%"
п.п. Няма да мога да присъствам на пресконференцията затова искам тук да изкажа своите Поздравления за отличните резултати на целия екип на Монбат АД! Заслужихте си напълно премиите, а и доверието и уважението на акционерите си!
Коментар