If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Та не мога да схвана защо издават акции с гарантиран дивидент, а не напр. облигации? Акциите с фиксиран дивидент се разглеждат именно като дълг, но как да купя, като номиналът ще ми се върне през дивидента, евентуално, едва след 7 години, и няма да имам capital gain?
Първо ми кажи коя облигация ти връща инвестицията през купона за 7 години, а след това ми обясни защо смяташ, че няма да имаш capital gain.
Не ми става ясно какъв е този 15 % гарантиран дивидент. По принцип, гарантираният дивидент /на Запад/ може да бъде както такъв, който се плаща ако има печалба - т.е. с предимство пред останалите, така и такъв, който се плаща безусловно - в който случай прилича на лихвите по облигации /и затова често се нарича тази акция се "хибриден инструмент"/. У нас ТЗ допуска и двата вида, но урежда, бегло и неуспешно, само първия. При него, ако дружеството има печалба, но не го плати, акциите придобиват глас, но до изплащането.
Та не мога да схвана защо издават акции с гарантиран дивидент, а не напр. облигации? Акциите с фиксиран дивидент се разглеждат именно като дълг, но как да купя, като номиналът ще ми се върне през дивидента, евентуално, едва след 7 години, и няма да имам capital gain?
Коментар
Bobi75
ама не излезе при търсенето
та:
здравейте,
знаете ли какво си мисля аз. Практикатата показва, че на привилегерованите акции цената не расте особено - разчита се на дивидента.
Какво мислите за София Комерс - ще расте ли цената или по-скоро не?
На мен пък ми е интересно как се гарантират тези дивиденти. Ами ако дружеството догодина не направи достатъчно голяма печалба могат ли да кажат "еми сори ама печалбата е малка и дивидента ще е 10 ст. а не 75, стискайте палци за догодина"?
Да се прочетат и проверят директивите на ЕС за този вид бизнес и чак тогава да се мисли за инвестиране.
Тия са Химимпорт 2! Големите мутри се облажиха, сега и малките мутри искат да лапат на шведската маса!
Коментар
Bobi75
Магнус, в щатите заложните къщи се считат толко значими, колкото и операторите на кредитни карти. И процентите са им баснословни.
Abe mnogo smeshni hora ste vie, kupuvate akzii na Himimport, puk na edna zalojna kusta buznesa i ne bil pochten )) Kude e razlikata?
Sega e momentapichove, prezapishete imisiata
Бизнесът на заложните къщи, макар и миризлив (според някои) е всъщност твърде доходен, когато се прави с ум (парите както знаем не миришат). А такъв изглежда е случая тук. И тъкмо защото не подценявам интелектуалните качества на хората замогнали се от това си мисля: с влизането в Европа дали няма да се "усложнят" условията за този тип дейности и реалните, до момента резултати да се превърнат в недостижима химера. Какъв по добър момент да продадеш (изгодно) доброто минало за да си осигуриш светло бъдеще? А и пазара ще се радва...
Напротив, стоката мирише отвратително / в къщи аз хвърлям боклука/, но парите от бизнеса му не миришат.
Искам да кажа, че за разлика от производството, където се създава нова /принадена / стойност, на борсата има само един механизъм - парите твои да станат мои, тук нови неща не се създават. И на нас са ни необходими едни хора дето ходят някъде и с нашите пари правят повече, като заделят достатъчно за нас. Ние няма да питаме къде са ходили, ще им гледаме балансите и документите и ще си прибираме дохода. Иначе и оръжейния бизнес и боклука и заложните къщи и оня австралийски публичен дом дето се регистрира на борсата в Австралия преди време, ще те тормозят, ако много знаеш как точно са изкарани нашите печалби. Това обаче /да се тормозиш/, според мен не е много професионално.
Коментар