IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

София Комерс - Заложни къщи (SCOM, SCOP)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Привет,

най-добронамерено искам да попитам, ако някой е чел проекта да каже с 2 думи за какво точно ще се изпозлват тия ~5,5 милиона, които се цели да се съберат с допълнителната емисия ?

Четох най-общо идеята за "допълнително разширение на броя на притежаваните заложни къщи", но дали има някакви по-конкретни данни ?

Да не се окаже, че в разширението на бизнеса има и нови коли, както и "маси, офис столове и канцеларски пособия" за новата заседателна зала", както при едно друго IPO...

Мисълта ми, че вътрешното ми усещане е че този бизнес със заложни къщи си има своя потенциал (респективно клиантела), но дали може да се разширява толкова ударно.... 5,5 млн.лв. са си много пари според мен... може ли наистина да се инвестират удачно в бизнес, който според мен е на пика си в момента ?

Коментар

• Не знам какъв е спорът. След като всеки е знаел до кога дивидентът му е посочен точно. Можел е да продаде акциите си по-рано и да не приема условието, те да станат обикновени с право на глас. По обикновените не винаги е имало дивидент, а по привилегиите и облигациите той е изплащан редовно. Защо е бил по-голям и трябвало ли е да е по-голя е въпрос от компетенцията на ОС и резултатите на компанията.

Коментар

• Първоначално изпратено от wolf_15 Разгледай мнение
        Така е! Но остана лошият привкус, особенно с по-голямата сума две поредни години.
        Реално погледнато собствениците на привилегировани акции се знае че тази година стават равноправни акционери наред с големите. Има два варианта да станат собственик на х% от компания дето струва 100 пари или преди да се конвертират да се разпределят като дивидент 50 пари и тези с конвертируемите ще вземат пак х% ама от компания дето струва 50 пари. Правилно ли разсъждавам?

Коментар

• Първоначално изпратено от inta53 Разгледай мнение
          Мноооого ме радвате !
          ПрозОрливи млади хора!

Опитах се образно да Ви го поКАЖА, -"плащаш - "ЗЛАТНИ" жабоци -
          приключваш в коридора "привилегирован" - с попови ЛЪЖИчки !
          -А не усещате ли, че свиквате със сърбежа и почесването ???

-По долу писах за дата и час ;
          Времето е в нас и ние сме подвластни на времето, но от нас зависи как ще го ......./глаголи бол-свободен избор/!!!
          Нелъжички. Това ще е най-най-най-дивидентната акция на БФБ - който иска: да се включва, който не ще: да си подсмръча отстрани.
          Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от dzk Разгледай мнение
            Привилегированите акционери получават точно толкова дивидент, колкото е трябвало и са го получавали дори и тогава когато обикновените акции не са получавали дивидент.
            Това е смисъла на привилегированите акции. Обикновените акции не получават ЗАДЪЛЖИТЕЛНО дивидент, за разлика от привилегированите.
            Но според мен наистина трябваше когато се гласуваше изплащане на дивидент и на обикновените акции, да се изплаща дивидент на ВСИЧКИ акции. Както стана сега със Хима.

Мноооого ме радвате !
            ПрозОрливи млади хора!

Опитах се образно да Ви го поКАЖА, -"плащаш - "ЗЛАТНИ" жабоци -
            приключваш в коридора "привилегирован" - с попови ЛЪЖИчки !
            -А не усещате ли, че свиквате със сърбежа и почесването ???

-По долу писах за дата и час ;
            Времето е в нас и ние сме подвластни на времето, но от нас зависи как ще го ......./глаголи бол-свободен избор/!!!

Коментар

• Първоначално изпратено от dzk Разгледай мнение
              Привилегированите акционери получават точно толкова дивидент, колкото е трябвало и са го получавали дори и тогава когато обикновените акции не са получавали дивидент.
              Това е смисъла на привилегированите акции. Обикновените акции не получават ЗАДЪЛЖИТЕЛНО дивидент, за разлика от привилегированите.
              Но според мен наистина трябваше когато се гласуваше изплащане на дивидент и на обикновените акции, да се изплаща дивидент на ВСИЧКИ акции. Както стана сега със Хима.
              Така е! Но остана лошият привкус, особенно с по-голямата сума две поредни години.

Коментар

Доколкото зная няма такова (писано) правило. Мисълта ми беше, че привилегированите акционери получиха невероятна привилегия - дивидент по-малък от този на обикновенните акции.
                Нищо не препоръчвам.

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
                  Че да не би да има закон или правило дивидентите по простите акции да не могат да са по-големи от лихвите по привилегированите?
                  Доколкото зная няма такова (писано) правило. Мисълта ми беше, че привилегированите акционери получиха невероятна привилегия - дивидент по-малък от този на обикновенните акции.
                  Нищо не препоръчвам.

Коментар

• Не знам да е чак толкова голяма ама очаквам на 19.07. да видим колко от правата ще останат непродадена та да се направи приблизителна сметка на това колко ще са записаните акции. Иначе мисля, че "обикновените" заподозрени плюят и хапят по фирмата

Коментар

• голяма активност тук през последните дни

Коментар

• Първоначално изпратено от Slavi.13 Разгледай мнение
                        Тук май само вечер се появяват вълците да ръфат кокалите на компанията. През деня спят от тежкия нощен живот и събират сили за нови подвизи и лафове по-късно.
                        По-скоро щръците. Те ръфат жабешки кокъли и тракат с клюни.

Коментар

• Тук май само вечер се появяват вълците да ръфат кокалите на компанията. През деня спят от тежкия нощен живот и събират сили за нови подвизи и лафове по-късно.

Коментар

Това беше най-грозното.
                            (не е препоръка, никой не е избягал от себе си)
                            Че да не би да има закон или правило дивидентите по простите акции да не могат да са по-големи от лихвите по привилегированите? Какво странно от тая гледна точка, че простите акции бяха по-скъпи? Ами който е имал прости акции, вземал е и по-сосен дивидент... и аз в някои периоди имах прости.

Апропо - от доста време аз в Жабокът въртя едни и същи пари - и каквото съм вложил, избил съм го отдавна... затова си свиркам. И по левченце да стане акцията, пак няма как да вляза вътре.
                            Last edited by Императорът; 14.07.2016, 00:00.

Коментар

• Първоначално изпратено от zlatna treska Разгледай мнение
                              ++++
                              80 % само в мечтите, защото са за бес пари
                              много я бутат тази хартишка, но да внимават, че да не заплачат накрая
                              а ни омръзна да я гледаме вече само нея във форума. Лихварчета с капитализация 10 мил, която не се промени от 10 г,, надигаха си заплатките, купуваха си обратно само техните по обикновената емисийка, направиха си арбитражчетата с 2 кинта горница - обикновената беше 2 кинта по-скъпа от привилегированата, поддържаха я на изкуствено дишане с обратните изкупувания, а сега как така изведнъж се обърна пелачинката - привилегията по-скъпа от обикновената. - дали не затова, защото предстои записване на нови привилегии от 5 кинта ?
                              Основните държачи на дяловете какво им пречи пак да си менкат през обратни изкупувания. (Едната купуват а другата не, както им отърва) Пускаха си по едно време и по-голям дивидент по обикновените и го раздават вече голяма работа - на борсата играчи. Не играя вече с тези номера. Защо не им зададохте въпроса - ще има ли обратни изкупувания и ако има,по коя емисия ще са, за да ви светне каква ще я правят? Ама им дадоха червейче на кукичка (дивидентченце 12%) и народа гледа да го хапне. По подобен начин се подлъга и Императора на кукичка от Никито Василев в една друга компанийка, ако помните. И още един въпрос - така обезпечената със стоки втора употреба компания щом има злато, защо не теглят кредит от банка на 5-8% лихва а изуха гащите на 12% акционерен капитал? Много интересно нали, банките ли не разбират май от бизнеса или са им сложили по-голям % срещу риска, ама че лоши банки ....
                              Не е препоръка
                              Ти Императорът не го мисли. Колкото е загубил от оная другата компанийка (Никиту Василев - на салам !!!!) до 6-7 пъти е вземал от Жабокът като дивидент - и това всяка година. Направо се чудя на някои - от десет години говорите срещу Жабокът, а ние 10 години не спряхме да лапаме сосно от него - то не бяха дивиденти, не бяха лихви по баси облизвациите, а вий само мрънкате отстрани.

За бамките - явно не разбираш някои неща - например, че бамката и Жабокът са конкуренти в кредитирането - а и не знам бамка да дава заеми срещу залог: златце - и то златце, което не заключено в трезор, но постоянно в движение е.

Е - явно и занапред така ще е - едни ще цоцат по 12% годишно, други ще мрънкат отстрани.

Коментар

• Първоначално изпратено от zlatna treska Разгледай мнение
                                Пускаха си по едно време и по-голям дивидент по обикновените
                                Това беше най-грозното.
                                (не е препоръка, никой не е избягал от себе си)

Коментар

Working...
                                X