If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Не знам тигър, но поне за последните години показва стабилитет на който може да завидят и доста от големите компании, а за тези с капитал с техните размери не знам кой друг на БФБ се държи така стабилно. Не съм специалист, а просто търся мнения за жабока от хора които са тук от много години.
Това хубаво, но по-лошо може да е само, ако точно на хейтАрите продадеш главницата с два кинта под емисионната))))
Преди много години някъде прочетох, една мисъл на не си спомням кой от големите играчи....звучеше приблизително така" Човек трябва да играе на борсата с толкова колкото е готов да загуби, т.е. не трябва да става зависим и да рискува повече от възможността си да отпише.." Така, че не трябва трусове на системата да вкарват в паника и ужас...особено непрофесионалните играчи, лаиците като мен. Това което се случва в момента с "популярните каси" е ярък пример за това. Да сложиш всичките си пари в такава "каса" е ... не знам как да го нарека освен ПРОСТОТИЯ. След пирамидите , КТБ и т.н.....
Здравейте, никой нищо не пише за новата емисия?! Няма ли никакъв интерес?!Толкова много инвеститори и играчи, а тази позиция сякаш не представлява интерес за никого...?!
Благодаря, че ми отговорихте. Имам последен въпрос, това че се обръщат от прив. в обикновени - това вливане в обикновените не довежда ли до спад на цената на обикновените акции(ако не е така защо)?
Няма определена формула или зависимост. Според мен, най-важното в случая за цената ще бъдат 2 неща: каква печалба ще генерират през този период и какво ще бъде отношението на мажоритаря към нас - дребните /дали ще пуска дивиденти и за обикновените, дали ще хитрува като купува или продава активи със свързани фирми например и други тарикатлъци в БГ стил./. Ако имаш отговори на тези въпроси, проблемът с преобразуването не би трябвало да ти е съществен .
Благодаря, че ми отговорихте. Имам последен въпрос, това че се обръщат от прив. в обикновени - това вливане в обикновените не довежда ли до спад на цената на обикновените акции(ако не е така защо)?
Винаги ли прив. акции се конвертират в обикновените?
Искам да попитам гарантиран дивидент от 12% спрямо емисията ли е или спрямо цената на акцията - в смисъл ако емисията е 5 лв, а 12% са 60 ст. т.е. всяка година прив. ще взимат по 60 стотинки?
Също така какво става когато изтече периода на прив. акции - обръщат се в обикновени и на каква цена? Ако има 1 мил. обик. акции и 1 мил. прив. акции се обърнат в обикновени т.е. ще има 2 милиона акции, цената на обикновените акции ще стане ли на половина при вливането?
- всяка година до падежа прив. ще взимат по 60 стотинки
- на падежа задължително стават обикновени в съотношение 1:1, освен ако междувременно не е имало събитие, имащо разводняващ ефект върху стойността на обикновените акции, или пък е имал сплит/обратен сплит и др.
Искам да попитам гарантиран дивидент от 12% спрямо емисията ли е или спрямо цената на акцията - в смисъл ако емисията е 5 лв, а 12% са 60 ст. т.е. всяка година прив. ще взимат по 60 стотинки?
Също така какво става когато изтече периода на прив. акции - обръщат се в обикновени и на каква цена? Ако има 1 мил. обик. акции и 1 мил. прив. акции се обърнат в обикновени т.е. ще има 2 милиона акции, цената на обикновените акции ще стане ли на половина при вливането?
Ако запишеш от акциите /1 бр. струва 5 лв./ ще взимаш по 60 ст. дивидент на година без значение цената на акцията.
Когато изтече периодът на привилегиите, те автоматично се превръщат в обикновени. Това, на каква цена ще се търгуват те след 5 г. го определя пазара и никой от нас простосмъртните не го знае. Зависи от печалбите им, от отношението към миноритарите, от обстановка в БГ, от външна среда и т.н. и т.н.
Коментар