...,че според мен компанията е достатъчно добре позиционирана в своя пазарен сегмент. Ако някой познава дейността в този бизнес следва да знае, че компанията няма нужда от големи капиталови инвестиции както компаниите от производството или да кажем банките. Дали и как ще се движи цената на акцията в бъдеще ще зависи от обема който ще остане в дребните като нас. Аз съм акционер в ЗПАД"Алианц България" още преди да я отпишат от БФБ. Капитала на компанията е 12 милиона и въпреки, че няма търговия с акициите на 2-3 години се дават дивиденти около 70-90% което си е супер. Така виждам аз нещата. Акцията не е за спекуланти ...но аз да си призная не виждам истински спекуланти на БФБ такива каквито имаше до 2009-2010 год.. Спекулации с 10 - 30 000 лв. са нищо, а въпреки всички приказки. Само ако сравним капитализацията на компаниите и оборота за последните 7-8 год. виждаме колко крехък и непредвидим е пазара, независимо от фундамента и т.н.Така, че моето мнение е ЗА компанията и вероятно ако не за 2016 год. то със сигурност за 2017 год. ще има дивидент а ако тази няма ще си купя и обикновени. За сега съм само с привилегии.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
София Комерс - Заложни къщи (SCOM, SCOP)
Collapse
X
-
И аз мисля: най-добре - редовен дивидент. Апропо при цена на акцията под четири кинта, 20 стинки хич не е символически дивидент. Разбира се - 28 стотинки (напримерно) - по-добре и съвсем посилно за Жабокът.Last edited by Императорът; 06.01.2017, 12:08.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнение
Според мен гледаш нещата твърде краткосрочно. Да, ако бизнесът се развива добре или поне както досега, дивиденти би трябвало да има, но не и за 2016 г. Все пак през нея изплатиха лихвите и главниците по облигациите, а също така изплащаха голям % на старите привилегии.
Това мисля че ще бетонира цената на акцията.Този който е безпристрастен вижда безпределното , който е пристрастен вижда пределното - дао дъ дзин
Коментар
-
Първоначално изпратено от dao.dy.dzin Разгледай мнение
Ако няма дивидент кой би си купил?
Нали владетелите искат ликвидност , че дори и мм са наели.Пътека се прави камък по камък!
Коментар
-
Според мен дивидент по обикновените акции няма да има за 2016 г. /т.е. платим през 2017/. Ако дадат такъв, бих бил много озадачен и разочарован /за 2-ри път/, въпреки че имам малко обикновени акции.
За прогнозата относно цена на акция - стреляй пръв.
Мнението ми не е препоръка за покупка или продажба на акции!
Нали владетелите искат ликвидност , че дори и мм са наели.Този който е безпристрастен вижда безпределното , който е пристрастен вижда пределното - дао дъ дзин
Коментар
-
Според мен дивидент по обикновените акции няма да има за 2016 г. /т.е. платим през 2017/. Ако дадат такъв, бих бил много озадачен и разочарован /за 2-ри път/, въпреки че имам малко обикновени акции.
Мнението ми не е препоръка за покупка или продажба на акции!
Цена на акцията мисля около 4.5
Не е препоръка.Този който е безпристрастен вижда безпределното , който е пристрастен вижда пределното - дао дъ дзин
Коментар
-
Първоначално изпратено от dao.dy.dzin Разгледай мнениеТъй като е модерно да се дават прогнози за цени на акции на пролет , някой би ли се наел за прогноза на хартията преди дивидента , ако има такъв и за цена ако няма?
Мнението ми не е препоръка за покупка или продажба на акции!Last edited by 15%; 06.01.2017, 01:51.Пътека се прави камък по камък!
Коментар
-
Първоначално изпратено от JaG Разгледай мнение
Тук обсъждаме позицията, а не портфейла ми. Ако искаш да ми обсъждаш портфейла отвори тема за това
Първоначално изпратено от JaG Разгледай мнение.....Но ако в момента имаш >5k портфейл....
Първоначално изпратено от fantasy_gt...ако имаш ">5k портфейл"...
Първоначално изпратено от JaG Разгледай мнениеДа съм писал някъде че не мога да си продам бройките или нещо друго свързано с МОЯ портфейл?
Първоначално изпратено от JaG Разгледай мнение....ако в момента имаш >5k портфейл няма кой да ти го купи.....Първоначално изпратено от JaG Разгледай мнениеОбсъждаме ликвидността и това че маркет мейкъра сам по себе си няма да вдигне оборота по позицията.
Първоначално изпратено от JaG Разгледай мнениеТук взехте чак да се обиждате на тема ликвидност. Разбирам че положението тук не е розово и може да изнервя някои колеги държачи на акцията, но не съм аз проблема тук и никъде не съм се оплаквал че няма кой да ми купи бройките.
А и не съм аз този, който оценява ликвидността като хипотезира какви количества акции не могат да бъдат продадени. Аз посочих факти - има маркет-мейкър и всеки който иска да продаде или купи е свободен да го направи, без значение от размера на позицията си тук. По правилата на борсата, маркет-мейкъра е длъжен да върне котировка за каквото и да е количество акции, купува или продава, при това в рамките на 2 (две) минути от искането. На каква цена би купил/продал въпросното количество е друг въпрос, но задължението си е задължение.
Коментар
-
Първоначално изпратено от fantasy_gt Разгледай мнение
Маркет-мейкъра и той душа носи - работи за печалба и не е длъжен да ти прави такава на теб. Но, предложи му някакво количество през брокера си и той ще ти върне котировка веднага. Задължен е по правилата. Иначе, ако имаш ">5k портфейл", какъв ти е проблема да го обявиш за продажба? Може и да ти го вземат.
Обсъждаме ликвидността и това че маркет мейкъра сам по себе си няма да вдигне оборота по позицията. Тук взехте чак да се обиждате на тема ликвидност. Разбирам че положението тук не е розово и може да изнервя някои колеги държачи на акцията, но не съм аз проблема тук и никъде не съм се оплаквал че няма кой да ми купи бройките.
Коментар
-
И така да е... Размислите ми остават в сила, сметни си го с 2.5% в двете посоки ако искаш, ако искаш с 1%, както ти оценяш нещата. Но ако в момента имаш >5k портфейл няма кой да ти го купи, а ако стане такъв оборот тук направо ще счупи рекордите по позицията.
Така че със или без маркет мейкър нещата не се променят особено тук.
Коментар
-
Първоначално изпратено от 4f4 Разгледай мнение
Мисля че грешиш по отношение на маркет-мейкъра! Почти съм сигурен че той котира със спред от 5% максимум, а не 5% в двете посоки от последна цена! Виж котировката, ясно го показва!
Така че със или без маркет мейкър нещата не се променят особено тук.
Коментар
-
маркетмейкъра ще купи на 5% под пазарната цена да може да купи и цялата емисия и да закара цената на под левче, ако има кой да му я продаде
Това че има маркет мейкър не значи че има ликвидност, не значи и че лесно ще продадеш каквото и да било. Това което значи е, че в момента при пазарна цена 3,85 маркет мейкъра трябва да държи оферта купува на 3,658 (минимум) и оферта продава на 4,043 (максимум). Никой не ти предлага ликвидност, само те разкрачват малко в спреда
Ако ти му продадеш днес на 3,658 и това са единствените сделки за деня, утре или дори днес по-късно нищо не му пречи на маркет мейкъра да се нагоди на 5% отдолу и 5% отгоре и новите му оферти да са 3,475 купува и 3,84 продава.
Не искам да продавам на 5-6 лева искам да са случва просто нещо тук. Ти как си оценяш накрая на месеца портфейла тук? на 3,85, на 3,50, na 3лв или нещо друго? Всички оферти купува на тезгяха в момента са има няма 5000лв. Оборота за 3 месеца е 11000 и още си говорим за ликвидност? Тук само хвалби се чуват, приемете и малко критика, дори от съакционерин
Коментар
-
Първоначално изпратено от fantasy_gt Разгледай мнение
Предлагане на тази цена няма. Ако искаш да продадеш или купиш голямо количество, какво ти пречи сега, когато позицията има дори маркер-мейкър? Той е длъжен да котира през цялата сесия, така че, поне на теория, може да купи/продаде цялата емисия.
Е, ако искаш да продадеш на 5-6 лева при пазарни цени от 3,7-3,8 лв., това не е липса на ликвидност, а на благоприличие.
Това че има маркет мейкър не значи че има ликвидност, не значи и че лесно ще продадеш каквото и да било. Това което значи е, че в момента при пазарна цена 3,85 маркет мейкъра трябва да държи оферта купува на 3,658 (минимум) и оферта продава на 4,043 (максимум). Никой не ти предлага ликвидност, само те разкрачват малко в спреда
Ако ти му продадеш днес на 3,658 и това са единствените сделки за деня, утре или дори днес по-късно нищо не му пречи на маркет мейкъра да се нагоди на 5% отдолу и 5% отгоре и новите му оферти да са 3,475 купува и 3,84 продава.
Не искам да продавам на 5-6 лева искам да са случва просто нещо тук. Ти как си оценяш накрая на месеца портфейла тук? на 3,85, на 3,50, na 3лв или нещо друго? Всички оферти купува на тезгяха в момента са има няма 5000лв. Оборота за 3 месеца е 11000 и още си говорим за ликвидност? Тук само хвалби се чуват, приемете и малко критика, дори от съакционерин
Коментар
Коментар