IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

София Комерс - Заложни къщи (SCOM, SCOP)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Мечето е право. Тъкмо затуй тая акция най-трудно бих я продал. Дори и любимите си М+С и ХЕС бих продал по-лесно - може би защото те са ми са се изплатили вече само от дивиденти и мога да им взема по 1000% и 1780% печалбо, БЕЗ до отчитам дивидентът, взет досега ;-)

Но Софкомът... оооо - има още да го доя сосно... ;-)

Въобще винаги съм гледал да имам такава акция, златна кокошчичка, дето да ми носи тлъст спрямо цената дивидент - навремето това бе Шератонът (по-старите помнят, че по едно време те цакаха по десетуна горе-долу дивидент, а акцията струваше 15-20 кинта), а сега Софкомът.
    Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от Каммен
      Първоначално изпратено от ОК
      Доходността би била такава ако следващото плащане е след 1 година. Тъй като то е след 4-5 месеца, тя става малко по-висока даже.
      има два варианта:
      1. както съм го описал, като дивидентът допълнително се олихвява и се получава средно притеглен за всички години
      2. год. доходност за първата година е много голяма - сега за 3 месеца е 17.30%, но на годишна база става над 50%, но следващите години нямаме допълнително олихвяване на дивидента
      Тази акция (както и другите с дивидент - BREF) пада след раздаване на дивидента със стойността му ,а понякога и повече.
      Не е препоръка за търговия или не с акции.Имам малко.

Коментар

• Първоначално изпратено от polki
        Първоначално изпратено от мечето Йоги
        Първоначално изпратено от Каммен
        Първоначално изпратено от мечето Йоги
        Дали ще имаме още една сделчица днес на 4,30 ??
        Не е препоръка.
        като гледам днес има един купувач, всичко останало дреме около 4.00лв - ниска ликвидност само 400к бройки и тръгне ли някой да излиза бързо връща, иначе хубав дивидент, ама да не ти се налага да излизаш
        Да падне, да падне колко да падне ??? Например, ако падне на 2 кинта няма ли да избуфкаш малко кеш ... за един 36% дивидент ?? Искам да кажа, че като пада цената ... дивидента расте... а това спира падането. За разлика например от спекулантски позиции като ССБ, Еврохолд, ЗХБ, които я бяха докарали до под лев, тук това е почти невъзможно ... дивидента би станал съизмерим със 100 % при подобен сценарий ))
        Ако не ви харесва, не я купувайте. За мен е добре, да ми присъства в портфейла. Дивидентите на Хима и Енемона не ме кефят. Не е препоръка.
        така е мече - напълно право си , но разглеждаш възможността само в едната посока , ако вземе, че пада пазара ......................... но има и друга страна - я да видим тогава как са нещата
        Оооо, тогава не ми се мисли какво става ))

Коментар

• Първоначално изпратено от ОК
          Доходността би била такава ако следващото плащане е след 1 година. Тъй като то е след 4-5 месеца, тя става малко по-висока даже.
          има два варианта:
          1. както съм го описал, като дивидентът допълнително се олихвява и се получава средно притеглен за всички години
          2. год. доходност за първата година е много голяма - сега за 3 месеца е 17.30%, но на годишна база става над 50%, но следващите години нямаме допълнително олихвяване на дивидента

Коментар

• Доходността би била такава ако следващото плащане е след 1 година. Тъй като то е след 4-5 месеца, тя става малко по-висока даже.

Коментар

• ok, точни сметки:
              дивидент 0.75лв - 5%данък 0.7125лв + доп. насложена лихва 7% годишно 0.76лв,
              при цена 4.30лв + комисионни за покупка и бъдеща продажба - 4.335лв
              год доходност 17.50%
              при цена 5лв за акция - год доходност 15%
              6лв - 12.50% ,или близо 2 пъти по-висока доходност от банкови депозити.
              Или с две думи, дългосрочно погледнато за 6 години докато има гарантиран дивидент си на печалба, без да те интересува цената на акцията.
              По долу писах че това е за дългосрочна търговия, файда от спекула може да има единствено да разтовариш при наближаване на дивидента, но риска си остава дали ще можеш да купиш по-тънко. Тук рано или късно търговията съвсем ще замира заради:
              1. малкия брой акции
              2. поради осъзнаване, че на пазара на този етап, няма друга алтернативна инвестиция в това число и НИ или земеделска земя, която да носи подобен доход от наем/рента
              Или още по-просто, хипопотично, нямаш пари и дръпнеш кредит - то реално дивидентът ще ти избива инвестицията.Някой може ли да предложи нещо подобно?
              Риска тук е
              1. при фалит - много трудно, лихвари и то с опит да фалират - за разлика от банките, заложените вещи/имоти са под 50% си стойност, а последната година е само злато с цена под 50% от реалната - или имат бърза ликвидност
              2.от хипеинфлация/падане на борда/ и трицифрени лихвени проценти, каквито имаше 97г
              но на този етап - по-вероятен е започналото понижение на лихвите а от тук ефекта на годишната доходност ще се засилва
              Няма да Ви досаждам повече.
              Успехи.

Коментар

на 4.30лв за акция при дивидент 0.75лв - реалният процент е 18. 66%/ като се насложи и полученият дивидент на год. база/ - при среден годишен процент в банки - 7%, се получава доста висока год доходност,но подчертавам за дългосрочни инвеститори - не се знае, ако ти се налага да излизаш, на какви нива ще излезеш, както в момента го правят 3 месеца преди дивидента - трябва на голям зор да си.
                Истината е, че това е единствената гарантирано /ако не фалират де/ печеливша акция с гарантиран девидент в следващите 6 год и то на доста по-високи от тези нива.
                Не е препоръка за спекула, а за дългосрочна инвестиция, та в тоя ред на мисли се чудя на разните му ПФ и другите фондове !!!
                Абе и 17% да са, са си 17% (годишно), не е майтап работа при тая суша. ))

Коментар

като писах по-рано за ПФ и другите фондове - за продажба има обявени около 15к постоянно обявени акции при средна цена - грубо 4.65лв или гарантирана год доходност от 17. 20% !!! - и то без да се интересуват от цената - ей на този въпрос продължавам да не намирам отговор - как си подбират инвестициите тези фонд мениджъри ?
                  аз мога да ти кажа - гледат само сини чипове и останалото вълци (или хитреци) ги яли

Коментар

• като писах по-рано за ПФ и другите фондове - за продажба има обявени около 15к постоянно обявени акции при средна цена - грубо 4.65лв или гарантирана год доходност от 17. 20% !!! - и то без да се интересуват от цената - ей на този въпрос продължавам да не намирам отговор - как си подбират инвестициите тези фонд мениджъри ?

Коментар

• И всяка вечер - в кръчмата край плажът - наздравица се вдига за г-н Сапунджиев :-)

Коментар

Първоначално изпратено от Императорът
                        Като си купиш сега (да не говорим ако си купил веднага след емитиранетона акциите - като мене) ще ни е все едно на какви нива ще излезеш 15-а година, ако въобще излезеш ;-)
                        аз съм отскоро - от близо месец, активно следя позицията - но последните дни агресивността на разтоварващия намалява - или финишира, или ще търси по-високи нива
                        проблема тук е, че трудно се прави пакет
                        1. много са малко акциите - 400к
                        2. не са много, дето се разделят с близо 20% год доходност

И с започналото снижаване на банковите лихви .....,
                        но както и навсякъде, ако знаехме на разтоварващият, колко голям му е зора
                        много прав, затова си ги държиме и както вика императора - сека година с дивидента на море..

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът
                          Като си купиш сега (да не говорим ако си купил веднага след емитиранетона акциите - като мене) ще ни е все едно на какви нива ще излезеш 15-а година, ако въобще излезеш ;-)
                          аз съм отскоро - от близо месец, активно следя позицията - но последните дни агресивността на разтоварващия намалява - или финишира, или ще търси по-високи нива
                          проблема тук е, че трудно се прави пакет
                          1. много са малко акциите - 400к
                          2. не са много, дето се разделят с близо 20% год доходност

И с започналото снижаване на банковите лихви .....,
                          но както и навсякъде, ако знаехме на разтоварващият, колко голям му е зора

Коментар

• Като си купиш сега (да не говорим ако си купил веднага след емитиранетона акциите - като мене) ще ни е все едно на какви нива ще излезеш 15-а година, ако въобще излезеш ;-)

Коментар

• на 4.30лв за акция при дивидент 0.75лв - реалният процент е 18. 66%/ като се насложи и полученият дивидент на год. база/ - при среден годишен процент в банки - 7%, се получава доста висока год доходност,но подчертавам за дългосрочни инвеститори - не се знае, ако ти се налага да излизаш, на какви нива ще излезеш, както в момента го правят 3 месеца преди дивидента - трябва на голям зор да си.
                              Истината е, че това е единствената гарантирано /ако не фалират де/ печеливша акция с гарантиран девидент в следващите 6 год и то на доста по-високи от тези нива.
                              Не е препоръка за спекула, а за дългосрочна инвестиция, та в тоя ред на мисли се чудя на разните му ПФ и другите фондове !!!

Коментар

• из статия за маркетинг и плагиатстване в последния брой на вестник "Банкер"... започва с коментар за такситата-менте и после авторът минава на заложните къщи, преди да завърши с ИКЕА и АЙКО

"....Всъщност по-сериозният проблем не е в цената, а в начина, по който се мамят клиенти. В някои случаи копиращите нямат желанието за убийствени надценки и бърза печалба, а просто искат да привлекат повече купувачи и по-сериозен оборот. Освен че е нелоялно, подвеждането на потребителите благодарение на такъв кристален пример за икономически паразитизъм все повече започва да се превръща в основен похват за налагане на дадена марка на нашия пазар. След такситата рецидивът все по-често се среща и в редица други сфери, коя от коя по-близка до обикновения потребител.

Да вземем заложните къщи. Недолюбван заради подозрения в нечисти сделки, бизнесът с малките заеми срещу залог на вещи става все по-популярен у нас. Лидер на пазара е "София Комерс" - дружество, което има мрежа от повече от 130 обекта в повечето големи градове и е представено на Българската фондова борса. Цветовете на фирмата са зелено и жълто, а наименованието е наложено на пазара от близо десет години. Сигурно няма да се изненадате от факта, че повечето конкурентни заложни къщи в София, а и в страната също залагат на жълто-зелена цветова комбинация, а имената варират от "Евро Комерс", през "Соло Комерс", до "Елит Комерс" и "Кеш комерс". Доколко това се отразява на бранша няма как да е ясно, тъй като много от плагиатстващите заложни къщи се движат на ръба на закона и техните клиенти рядко докладват за неприятните последствия от извършените там сделки. "Приетата през миналата година Наредба за дейността на заложните къщи е сериозна крачка към регламентирането на бизнеса, но тя акцентира върху базовите положения в работата на обектите, а не върху отношението между отделните вериги и компании", коментира Вангел Вангелов, председател на Българската асоциация на заложните къщи. "Няма как да бъде ограничено копирането както в нашия бизнес, така и във всяка друга област на пазара. Всичко се отнася до морала на фирмите, а нелоялната конкуренция устоява на всякакви правни норми", допълва още Вангелов."

цялата статия на http://www.banker.bg/?Issue=872&Sect...dc963a8291c2a7

Коментар

Working...
                                X