IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

София Комерс - Заложни къщи (SCOM, SCOP)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от 15- Разгледай мнение

Къде отиде ти - обвинявали сме, демократична държава, мажоритарни дялове, погрешни прогнози ... Компанията е супер, впечатлен съм от ръста на печалбата, виждам, че и вземанията се увеличават /и то с 2,2 млн само за това тримесечие/, което гарантира бъдеща доходност. Въобще има 100 плюса и един /според мен/ минус. Казвам го този минус като обратна връзка, за каквато много компании плащат пари. Все пак не сме сектанти, които нямат право да мнение, нали? И да, бих си взел привилегии, но тук не се предлагат такива. Точно това предложих - ако смятат, че повече кеш ще донесе повече доходност - да издадат. Между другото, тук преди години имаше привилегии и аз си ги държах до вливането им в обикновени. Ако издадат нови при приемливи нива - отново ще си купя.
    Да уважавам и разбирам позицията ти. И аз мисля, че компанията се справя чудесно.

Коментар

• Първоначално изпратено от m_nedev Разгледай мнение
      Ако бъдем честни, компанията вече изплати паричен дивидент тази година. Това, че някои инвеститори са очаквали повече, е проблем за тях. Ако някой иска редовни дивиденти да си купи привилегировани акции или да събере мажоритарен дял в някое дружество, тогава ще си гласува какъвто дивидент иска. Просто не обвинявайте другите за проблемите, породени от погрешните ви прогнози, все пак България е демократична държава и всеки има свободата да взима решения, стига да не нарушава закона. И аз съм привъженик на редовното изплащане на дивиденти (между 20 и 50% от печалбата), но приемам реалностите такива, каквито са.
      Къде отиде ти - обвинявали сме, демократична държава, мажоритарни дялове, погрешни прогнози ... Компанията е супер, впечатлен съм от ръста на печалбата, виждам, че и вземанията се увеличават /и то с 2,2 млн само за това тримесечие/, което гарантира бъдеща доходност. Въобще има 100 плюса и един /според мен/ минус. Казвам го този минус като обратна връзка, за каквато много компании плащат пари. Все пак не сме сектанти, които нямат право да мнение, нали? И да, бих си взел привилегии, но тук не се предлагат такива. Точно това предложих - ако смятат, че повече кеш ще донесе повече доходност - да издадат. Между другото, тук преди години имаше привилегии и аз си ги държах до вливането им в обикновени. Ако издадат нови при приемливи нива - отново ще си купя.

Коментар

Лошото за мен конкретно е, че не искам да продавам, а по-скоро да увеличавам дела си в един предвидим и растящ бизнес. В тази връзка от цената на акцията се интересуват само спекуланти, които идват тук, за да изкарат едни бързи проценти. Няма лошо в това което правят и са полезни, но аз не съм сред тях. Допускам, че виждат възможности за разрастване на бизнеса, за което им трябва свеж кеш и заради това гледат да не излиза от тях и се чудя защо не направят увеличение на капитала /ако е така, разбира се/.
        Не мисля, че е това, годишната печалба им е 30-40% от кредитният портфейл, а той няма как да нараства с такива темпове, така че колкото е нужно отива за разрастване, останалото- за дивидент. Аз се радвам за всеки лев, който не разпределят през годината, защото той означава по-висок дивидент в следващите.

Коментар

• Ако бъдем честни, компанията вече изплати паричен дивидент тази година. Това, че някои инвеститори са очаквали повече, е проблем за тях. Ако някой иска редовни дивиденти да си купи привилегировани акции или да събере мажоритарен дял в някое дружество, тогава ще си гласува какъвто дивидент иска. Просто не обвинявайте другите за проблемите, породени от погрешните ви прогнози, все пак България е демократична държава и всеки има свободата да взима решения, стига да не нарушава закона. И аз съм привъженик на редовното изплащане на дивиденти (между 20 и 50% от печалбата), но приемам реалностите такива, каквито са.
          Last edited by m_nedev; 30.04.2025, 08:49.

Коментар

Лошото за мен конкретно е, че не искам да продавам, а по-скоро да увеличавам дела си в един предвидим и растящ бизнес. В тази връзка от цената на акцията се интересуват само спекуланти, които идват тук, за да изкарат едни бързи проценти. Няма лошо в това което правят и са полезни, но аз не съм сред тях. Допускам, че виждат възможности за разрастване на бизнеса, за което им трябва свеж кеш и заради това гледат да не излиза от тях и се чудя защо не направят увеличение на капитала /ако е така, разбира се/.
            Мдаааа, май е нещо като жътва в момента тук. Всяко левче, което остане в бизнеса, носи сосец и то доста. Затова аз не им се сърдя за некешовия дивидент тази година. А ми се струва по мои сметки, че до края на годината, ако се запазят подобни резултатите, ще видим и още един сосов дивидент тук.
            Last edited by oil_coil; 30.04.2025, 08:30.

Коментар

Така правят дивидентната си политика непредвидима. Едната година дават примерно 50% от печалбата, после 10, третата - 0. Това мен ме отбълсква много защото както те искат да менажират паричния си поток, така и аз искам да контролирам своят. Сега като съм си заложил за тази година планирани приходи оттук, а ги няма, трябва да продавам акции. Това се случва на практика, а едва ли това е целта им /дългосрочните им инвеститори да намаляват дела си/..
              Абсолютно съм съгласен и подкрепям мнението! Понеже мениджмънта чете форума, добре е да се създаде един не много сложен документ наречен дивидентна политика, където да се каже, че дивидент се разпределя в размер на до ХХ% от реализираната печалба. И да е малко по-ясно за миноритарните акционери какво да очакват. Изненадвам се, че не успях лесно да намеря подобен документ за това дружество, за което изплащането на дивидент е традиция толкова много години.

Коментар

• Първоначално изпратено от m_nedev Разгледай мнение

Е, в началото на годината дадоха за ток, сега ще трябва да продадем, ако искаме още пари. И в двата случая може да излезем на печалба, при добро стечение на обстоятелствата.
                Да де, но като продадем, ще намалим дела си. Това е огромната разлика между дивидента и капиталовата печалба. Може да е нано-дял, но тук специално мен това ме интересува - дали се увеличава или намалява.

Коментар

• Така правят дивидентната си политика непредвидима. Едната година дават примерно 50% от печалбата, после 10, третата - 0. Това мен ме отбълсква много защото както те искат да менажират паричния си поток, така и аз искам да контролирам своят. Сега като съм си заложил за тази година планирани приходи оттук, а ги няма, трябва да продавам акции. Това се случва на практика, а едва ли това е целта им /дългосрочните им инвеститори да намаляват дела си/..

Коментар

Аз съм разочарован от този модел, а и противоречи на страхотния им девиз "Цената е мнение, дивидента е факт". За мен е абсолютно еднакво дали ще държа 2 акции със стойност 5 лева или 4 акции със стойност 2,50. Виж с дивидента мога да си платя тока например.
                    Е, в началото на годината дадоха за ток, сега ще трябва да продадем, ако искаме още пари. И в двата случая може да излезем на печалба, при добро стечение на обстоятелствата.
                    Last edited by m_nedev; 29.04.2025, 18:53.

Коментар

• Първоначално изпратено от Zdravko74 Разгледай мнение

Разбирам те напълно ! Аз също бих предпочел разпределяне на дивидент. Но от друга страна ако погледнем след последния сплит какво се случи с цената на акцията, не бих имал нищо против да се развият по същия начин нещата !

Коментар

Аз съм разочарован от този модел, а и противоречи на страхотния им девиз "Цената е мнение, дивидента е факт". За мен е абсолютно еднакво дали ще държа 2 акции със стойност 5 лева или 4 акции със стойност 2,50. Виж с дивидента мога да си платя тока например.
                        Разбирам те напълно ! Аз също бих предпочел разпределяне на дивидент. Но от друга страна ако погледнем след последния сплит какво се случи с цената на акцията, не бих имал нищо против да се развият по същия начин нещата !

Коментар

• Аз съм разочарован от този модел, а и противоречи на страхотния им девиз "Цената е мнение, дивидента е факт". За мен е абсолютно еднакво дали ще държа 2 акции със стойност 5 лева или 4 акции със стойност 2,50. Виж с дивидента мога да си платя тока например.

Коментар

• Първоначално изпратено от oil_coil Разгледай мнение

Ако могат да дублират капитала за сметка на НРП с бонус акции вместо дивидент, аз няма да им се разсърдя
                            Май ще стане твоята работа

София комерс-заложни къщи АД
                            Вътрешна информация по чл. 17, §1, във вр. с чл. 7 от Регламент №596/2014 на ЕП и на Съвета
                            17:04
                            УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,
                            При отчитане на финансовите резултати на Дружеството, макроикономическите показатели и стратегическите цели в средносрочен план, ръководството на „СОФИЯ КОМЕРС-ЗАЛОЖНИ КЪЩИ“ АД има намерение Дружеството да разпредели „дивидент в акции“ на своите акционери след изготвяне на шестмесечния отчет за първото полугодие на 2025 г. и при наличие на законовите предпоставки за това.
                            В тази връзка, на 29.04.2025 г. Съветът на директорите взе решение в дневния ред на предстоящото редовно годишно общо събрание на акционерите на Дружеството за 2025 г. да бъде предложено с част реализираната печалба за 2024 г. да бъде попълнен Фонд „Резервен“ до неговия законоустановен минимум, а остатъкът от печалбата да бъде отнесен като неразпределена печалба.
                            След кумулиране на достатъчно средства от неразпределена печалба и при наличие на достатъчно текуща печалба за първото шестмесечие на 2025 г., ръководството възнамерява да предложи на следващо извънредно общо събрание увеличаване на капитала на „СОФИЯ КОМЕРС-ЗАЛОЖНИ КЪЩИ“ АД със собствени средства при съотношение 1:2 (издаване и разпределяне на всеки от акционерите на дружеството по 1 нова акция за всяка негова акция).
                            СОФИЯ КОМЕРС-ЗАЛОЖНИ КЪЩИ“ АД ще информира своевременно своите инвеститори при спазване на регулаторните изисквания.
                            Прикачени файлове: Уведомление

Коментар

• E. Печалба след облагане с данъци (Д - V) 2-0454 1 759 1 157

Красота ! Над 50% ръст на печалбата за тримесечието !

Коментар

• Първоначално изпратено от oil_coil Разгледай мнение

Ако могат да дублират капитала за сметка на НРП с бонус акции вместо дивидент, аз няма да им се разсърдя
                                Да биха могли, така цената на акцията ще стане по-ниска и ще има по-голям интерес. Ще се спестят и средства, които иначе държавата ще прибере като данък. Въпросът е дали това би удовлетворило мажоритарите.

Коментар

Working...
                                X