IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ЕМКА АД (ЕМКА)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Никола, пак не разбрах връзката между графиките и емка. А че на първоешалонните предприятия от секторите, които посочваш, цената е ъп - има си хас да е наобратно.
    При преработвателни предприятия като емка и подобни ситуацията е малко по-различна. Техните клиенти като правило са по-резистентни към промяна на цените и е необходимо време и търпение докато се установят ценови нива, адекватни на новите цени на базовите материали, претеглени през относителният им дял в продукцията. Изобщо - колкото си по-далеч от производителя на суровината по веригата, толкова по-силно усещаш нежеланието на клиента да приеме по-високите цени. Това са добрите дни за мините, например. Впрочем това е опростено, разбира се, например не отчитаме съотношението първичен базов материал и вторично-преработен (рециклиран) базов материал, както и много други неща. Впрочем натрупването на печалба в добивната промишленост следва да доведе до ръст в инвестиционната им активност при проучване, разработване и експлоатация на нови залежи, но много се отплеснах...
    Обратно на случая. Искак да споделя несъгласието си с твърдението, че ръста на цените не се отразява на нетната печалба. Просто това отникъде не се вижда. Например ако не се договори адекватно увеличение на цената на продукцията - падат и нетен резултат и марджин. Или пък дори и такова увеличение да се договори, дружеството трябва да осигури финансиране на ръста на оборотния капитал, а това струва пари. Ефекта е толкова по-силен, колкото е по-значителна разликата например между периодите на събиране на краткосрочните вземания и този на изплащане на текущите задължения. Налагат се мерки по предоговаряне срокове на доставки и разплащания, както и на оборотни кредити с банките (дано да са приятели). На практика в такива ситуации преработвателите затягат колани и започват да изтискват условно постоянните разходи, а за някои това означава да се ослушат откъм заплати, осигуровки, често съпроводено и със закриване (макар и временно) на работни места.
    Добрата новина е когато върнат цените на материалите - има период на относително благополучие, но тогава ще откриеш колко бързи са клиентите, когато искат да им намалиш цените :-)
    Както и да е. Преди време бях в позицията и излязох с нормална печалба. После при нива около 15 се загледах отново, но не я харесах. Впоследствие при ръста се закачих, макар и за малко, но не е моята позиция емката. Ще трябва обаче да се вдигна един ден и да огледам на място. Така се изказах преди време за випом, а след като по препоръка на форума се поразчетох, изглежда нещата се променят към добро.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Арго
      .... Нещо много странно изглежда 2004загуба, 2005печалба.....
      не се заяждам, но горното твърдение звучи като "преди малко бях гладен, ама като обядвах, вече не съм" Каква трябва да е обосновката, която да отрича възможността едно дружество да има различен финансов резултат за два различни периода? Като е било на загуба, трябва ли винаги да бъде?

      П.П
      Имам някоя акция в Емка, така че съм заинтересован всички да я харесват.

      Коментар


      • Ей, не искам да засягам никой за ЕМКАта, само ми се струва, че е малко дирижирана историята преди новината. Нещо много странно изглежда 2004загуба, 2005печалба. Също предложих да продавате на 30 докато е време - май не е било зле предложението. А Ники това P/B ще стане 1,5 когато го няма Банев. СЕГА е 1/(1,5)

        Коментар


        • Арго относно полимера няма какво да ме съветваш и сега съм с по левче отгоре. а в средата на 2007 ще сме P/B= 1.5 :wink:

          Коментар


          • Kole, ne samo che sym propusnal, no i ne bih vzel izobshto. A da ne ti pripomniam, koga te posyvetvah da izbiagash Polimera - che ei go rezultata..

            Коментар


            • Аз до колкото разбрах Арго искаше да каже че разходите се двигат, което може да окаже негативно влияние върху нетната печалба, аз понеже не мисля че покачването на цените на въпросните суровини води до намаляване на нетната печалба пейстнах графики на някои random picked компании. В световен аспект за последните 8 месеца команните работещи в сектора IRON/STEEL и OIL&GAS са си подобри net profit margin-a => това оказва положително влияние на нетната печалба и от там на движението на акциите. Така мисля аз, разбира се може и да греша.

              Коментар


              • Никола, какво имаш предвид с графиките?
                Останах с впечатление, че според argo значителна част от нарастналите приходи от продажби на емка (и свързаните с това разходи) се дължи на нарастналите цени на суровините, а не на ръст на натуралните продажби. Съответно, обърна внимание и на счетоводни записи с временен характер, но със съществено влияние при формиране на нетния резултат.
                Ама той да си напише, де. Аз просто не хванах връзката с иначе любопитните графики.

                Коментар


                • Арго виждам, че си пропуснал да натовариш ЕМКА на по 10-15 лв и виждам, че се опитваш да секнеш ентусиазма на човека. Нека ти демомнстирам какво влияние оказа покачването на цените на нефта и ценните метали въху промишленостите, които ги употребяват като изходен материал:

                  Siberian Oil Co - Dep Rcpt (SBKYY) СИБНЕФТ



                  Lukoil Oil Co - Dep Rcpt (LUKOY)



                  BP Plc - Dep Rcpt (BP)



                  Mittal Steel Co NV - Dep Rcpt (MT)



                  Обърни внимание какво влияние оказва цената на цветните метали.... също така трябва да знаеш, че структурата на разходите на митал Митал голямо тегло имат разходите за транспорт. Дано съм бил убедителен. :wink:

                  PS: Всичките цени от графиките са деноминирани в $

                  Коментар


                  • Dimitrakis, chete li че цените на металите растат, същото и за нефта, а как ти се виждат разходите. За нетекущия актив исках да кажа че в този отчет го има, в другия нема да го има. (както и печалбата между впрочем. И в този прекрасен момент ще си кажем че е била рискова инвестиция, а какво ще правим с многото акции - на борсата се и продава и купува, но лошото е като се продава на ниска цена)

                    Коментар


                    • Само гледайте как и утре ще я изкупят поне до 32 лв. пък Вие си чесайте езиците

                      Коментар


                      • ЕМКА

                        АРГО. Повешението на приходите от продажби и те ли са нагласени според теб? А това че всички отчети са нагласени е одавна ясно. Сподели какво точно те притеснява все пак нали и ти ще получиш по 3 безплатни акции!

                        Коментар


                        • Явно имате предвид нагодения отчет, който хората усещат и без да го гледат. Миналата година - на загуба 200 и незнам колко хиляди, а тази година (няколко дена преди новините за сплита) - хоп 1,7 млн печалба. Растежа в актива - само от вземания от клиенти. И какво ще я правим сега тази печалба - нека си я оставим като основен капитал (то пак е форма на вземане, но с по-слаб % и за сметка на цената на акцията, нещо като танту за кукуригу) И така, както и днеска се видя -> минус 2-3 лв от вчера, а предстоят още много дни и в перспектива - Down. Ако имате акции продайте ги на 30 докато може. (На тази цена не бих ги взел. Ако исках и днес можех да го сторя)

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Bo
                            че е старо не можеш да кажеш без да си го виждал или пипнал.
                            Ново е и все по-ново ще става.

                            Коментар


                            • Защо няма да коригира - защото новини за сплит не се пропускат хей така от умните пари и винаги следва поскъпване. Акцията е подценена, а за оборудането, че е старо не можеш да кажеш без да си го виждал или пипнал.

                              Защо нямаш акции - защото добрия инвеститор не съобщава какво ще направи, а може би какво е направил. Аз не съм такъв, де, но може и да стана.

                              Защо ще продължава да скача - защото ще продължава с добрите резултати, което е от особено значение на БФБ

                              Коментар


                              • Shte pada 100%. Pechalba da, no i razhodite se vdigat i kato imash vpredvid che oborudvaneto im e staro otkudeto i da go poglednesh ne vijdam mnogo mnogo potencial pone na tozi etap. I az sum gotov na bas che shte padne cenata. Vse pak ne moje bez korekcia. Gledam che imat PE 7 v momenta no tova dalech ne e nai-vajnoto na tozi etap. Povecheto drujestva na BFB imat nisuk PE. Az imam edni broiki i ako utre mine 30lv. shte gi metna na borsata da gi kupi nekoi tuplio
                                Ae leka,
                                az otivam da spim i da smetam utre kolko para shte napravia s prodajbata na EMKA i nekoi kak shte se nabie zdravo
                                V momenta debna SFARM kato kuche sum tam i samo chakam.

                                Коментар

                                Working...
                                X