Можеш ли да ми разяснишм, тъй като очевидно не разбирам, защо само до преди няколко дена в графата "продава" имаше няколко десетки поръчки, докато сега няма нито една, а цената удря горното дневно ограничение всеки ден?
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Петрол АД (PET)
Collapse
X
-
Rozalia написа:
Кво става тука? Какво е това изкупуване, да не е излязла някоя новина?
Мажоритаря увеличава Free float-a.
Коментар
-
Първоначално изпратено от MoshitoЯвно си далеч от банковия бизнес, досегашните им кредити нямат значение тук, въпросът е в това, че всяка банка ги финансирала с радост при лихва доста под тази по облигационния заем.
Специално за цената на това финансиране можеш да бъдеш абсолютно сигурен, че е пазарна. Само ще спомена, че облигациите на Кремиковци, чийто рейтинг е само с една стъпка по-нисък (Саа1 спрямо В3) носят 12% лихва (за съжаление не знам на каква цена бяха емитирани, но едва ли е било с премия). Не знам как кредитират българските банки, както и колко банки могат да дадат 100 млн евро заем, но мисля, че грешиш за по-ниската лихва.Коментарът е с аналитичен характер и не представлява препоръка по смисъла на ЗПЗФИ.
Коментар
-
Първоначално изпратено от MoshitoКолкото и да е логична продажбата на мажоритарния пакет не вярвам сега да е моментът. Компания пред финализиране на продажбата си никога няма да се впусне в издаването на толкова мащабна дългова емисия, още повече че цената на новото дългово финансиране е крайно висока и необяснима за мен. Интересни ще са ми някакви размишления в тази насока.
Не е препоръка за нищо, само разсъждавам.Коментарът е с аналитичен характер и не представлява препоръка по смисъла на ЗПЗФИ.
Коментар
-
Колкото и да е логична продажбата на мажоритарния пакет не вярвам сега да е моментът. Компания пред финализиране на продажбата си никога няма да се впусне в издаването на толкова мащабна дългова емисия, още повече че цената на новото дългово финансиране е крайно висока и необяснима за мен. Интересни ще са ми някакви размишления в тази насока.
Коментар
-
изглежда пак съм се изказала неподготвена ops:
аз пък си мислех че скоро време ще има продажба.
ето това е от Капитал от 08/09/2006
==========================
"Петрол" е пред продажба
Васил Божков и неизвестна чужда компания са най-често споменаваните купувачи
Пазарни дялове
Най-големият дистрибутор на горива "Петрол” е пред смяна на собствеността, съобщиха няколко независими източника.
За препродажба на компанията се говори от почти две години, но този път сделката е близо до финала. Според източниците преговорите между сегашните мажоритарни акционери в "Петрол“ и бъдещия купувач са в напреднал стадий, като вече е приключило финансовото и правното проучване на компанията от страна на потенциалния нов собственик.
Преговорите са обвити в пълна секретност и по тази причина името на бъдещия нов собственик засега е по-скоро загадка. Два от източниците споменаха името на Васил Божков като купувач. "Не потвърждаваме информацията, че се водят преговори по такава сделка“, беше лаконичният коментар по този повод от пресцентъра на "Нове холдинг“. От компанията обаче и не отрекоха.
Други източници на пазара обаче са по-склонни да "заложат“, че купувачът ще е чуждестранна компания. Представител на международна верига каза, че знае за водени разговори с "Бритиш петролиум“, унгарската МОЛ и фонд за инвестиции в Източна Европа, базиран в Чехия. За никой от тях обаче няма официално потвърждение. "Продавачът иска плащането в брой и веднага. Това затруднява сделката“, смята друг източник от сектора на горивата.
От мажоритарния собственик на дистрибутора "Петрол холдинг“ не пожелаха да коментират слуховете за готвена промяна на собствеността в "Петрол“ или в холдинга. "Много инвеститори са проявявали и проявяват интерес към "Петрол“. "Пет*рол“ е публична компания и всяка промяна на собствеността преминава през сделка на борсата. Няма сделка, която би променила контрола върху "Петрол“. Така че ние продължаваме да развиваме компанията, без да губим концентрация поради евентуален интерес от различни инвеститори“, каза Орлин Тодоров, изпълнителен директор на "Петрол холдинг“. Основните акционери в холдинга Денис Ершов и Митко Събев (двамата държат по 47.5% от капитала на "Петрол холдинг“) не коментираха слуховете за продажба.
"Петрол“ е шестата по-големина публична компания у нас, с пазарна капитализация от 376.6 млн. лв. Свободно търгуваният дял е около 7%.
Война и мир с "Лукойл“
В петролния бранш припомнят, че към евентуална сделка за продажба на "Петрол“ отношение има и "Лукойл“, между които цари ту любов, ту омраза. Двете компании имат 15-годишно споразумение от 2001 г. По силата му (към момента) 70 от обектите на "Петрол“ на най-атрактивни локации се стопанисват съвместно с "Лукойл“. В договора е предвидена опция за "Лукойл“ да придобие собственост в "Петрол“. Опит за упражняването й беше направен в края на 2004 г. Тогава от дистрибутора на горива обявиха, че "Лукойл“ има опция да придобие 18.3% от "Петрол“, а в процеса на преговори руската компания е проявила интерес към мажоритарен дял. До сделка така и не се стигна. Според източници, близки до преговорите, препъникамъкът е бил високата цена (около 400 млн. лв. за малко над 90% от капитала), поискана от собствениците на "Петрол“.
В момента двете компании отново обсъждат бъдещето на тази опция, твърди източник на "Капитал“. От "Лукойл България“ не пожелаха да коментират темата с аргумента, че не са запознати с преговорите. Поради сложните отношения между двете компании на местно ниво, преговорите се водят от менид*жърите на "Лукойл“ в Москва и собственика на "Петрол“ Денис Ершов.
Неофициално източник, близък до "Лукойл България“, потвърди, че в компанията са запознати с подготвяната препродажба на "Петрол“. Запознати са и със слуховете, че страна по нея е хазартният бос Васил Божков. Но са по-склонни да вярват, че информациите за продажба се подхранват от ръководството на самия "Петрол“ с цел да се притисне "Лукойл“ и руската компания да стане по-отстъпчива в претенциите си към холдинга на Денис Ершов. По неофициална информация "Лукойл България“ е подготвила искове за неизпълнени ангажименти на "Петрол“ по договора за съвместно управ*ление на бензиностанции. Те не са заведени в съда, но се смята, че ще послужат като инструмент за натиск, когато се стигне до сделка за дистрибутора. "Не сме уведомени за претенции на "Лукойл“ по споразумението“, каза Орлин Тодоров.
Пазарна борба
Търканията между "Петрол“ и "Лукойл“ влияят и на търговската политика на двете компании, които са основни играчи на българския пазар. Последното развитие дойде на 20 август, когато от "Нафтекс петрол“ обявиха нова ценова политика и индиректно обвиниха "Лукойл“, че надува цените. "Нафтекс Пет*рол“ неведнъж е изразявало несъгласието си с практиката на некоректно и непазарно ценообразуване, която за съжаление действа от години в България, под влиянието на монополни структури, се казваше в съобщение до медиите. Коментар от "Лукойл Нефтохим Бургас“ не последва, но дни след това цените на едро на бургаската рафинерия бяха намалени с рекордните 7%. Частично основание за свалянето е и спадът на международните котировки на суровия петрол. Останалите представители на вериги бензиностанции също предпочетоха мълчанието, но веднага коригираха цените си. В резултат на силната конкуренция за последната година маржовете са паднали наполовина. Ако преди търговците на дребно са печелили по около 20 ст. на литър бензин или дизел, то сега печалбата е около 10-12 ст.
Коментар
Коментар