IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Захарни заводи АД (ZHZA / ZAHZA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• споре мен новината е добра - намаляват вземанията - ровишава се кеша

Коментар

• Тук почва да става интересно .
      Мнението ми не е препоръка!!!

Коментар

• ДОКЛАД
        От Управителния съвет на „Захарни заводи” АД – гр. Горна Оряховица

Относно: Предложение на Управителния съвет на „Захарни заводи” АД за сключването на договор, за прехвърляне на вземането по смисъла на чл.99 от ЗЗД – договор за цесия с дружествата „ГУ – Фарадей” ЕООД с ЕИК 123655610 ЕООД и „Ритъм – 4 – ТБ” ООД с ЕИК 123655865.По силата на договора „Захарни заводи” АД възмездно да прехвърли вземането си от „Захар инвест” АД с ЕИК 104119736 към цесионерите ГУ – Фарадей” ЕООД и „Ритъм – 4 – ТБ” ООД при условията на чл. 114, ал.1 и ал. 2, във връзка с чл. 114а от ЗППЦК.
        Конкретният случай се касае за сделка по силата на която „Захарни заводи” АД, цедент ще прехвърли вземанието си към своя длъжник „Захар инвест” АД на дружествата „ГУ – Фарадей” ЕООД и „Ритъм – 4 – ТБ” ООД, които са цесионери в предлаганата сделка. Цесионерите ще платят по 1 398 178.03 лева на цедента или общо „Захарни заводи” АД ще получи сумата от 2 796 356.06 лева, което се явява и равностойността на задължението на „Захар инвест” АД. Целта на сделката е „Захарни заводи” АД да получи равностойността на вземането си от длъжника „Захар инвест” АД, което да бъде изплатено от „ГУ –Фарадей” ЕООД и „Ритъм – 4 ТБ” ООД. По този начин дружеството ще получи дължимите му парични средства, „Захар инвест” АД ще се издължава към новите си кредитори.
        Стойността на сделката е реалната стойност на задължението възлизащо на 2 796 356.06 лева.
        На следващо място считаме, че тя следва да бъде разгледана и одобрена от ОСА, тъй като контрагенти по нея са от една страна „Захарни заводи” АД и от друга „ГУ – Фарадей” ЕООД и„Ритъм – 4 – ТБ” ООД. Дружествата могат да бъдат квалифицирани като заинтересовани лица на основание чл.114, ал.5 от ЗППЦК, тъй като дружествата притежават над 25 на сто от гласовете в общото събрание на акционерите. По – специално „ГУ – Фарадей” ЕООД притежава 2 132 088 броя акции даващи право на глас в ОСА или 25.58% от гласовете в общото събрание на акционерите. Дружеството „Ритъм – 4 – ТБ” ООД притежава 2 129 220 броя акции, даващи право на глас в ОСА или 25.54 % от гласовете в общото събрание на акционерите .
        От друга страна двете дружества са акционери в „Захар инвест” АД, където притежават по 2 523 888 броя акции всяко едно или по 49,98% от капитала на дружеството, което на свой ред е акционер в „Захарни заводи” АД с 3 579 245 броя или 42.94% от гласовете в общото събрание на акционерите в „Захарни заводи” АД.
        Също така дружествата са заинтересовани лица по смисъла на чл.114, ал.5, т.3 от ЗППЦК, тъй като членове на надзорния съвет на „Захарни заводи” АД са лицата Георги Алексиев Узунов и Руси Илчев Данев, които на свои ред са управители съответно Георги Узунов на „ГУ – Фарадей” ЕООД и Руси Данев на „Ритъм – 4 – ТБ” ООД.
        Георги Алексиев Узунов и Руси Илчев Данев като заинтересувани лица няма да участва пряко в сделката. Тя ще бъде сключена между юридически лица „Захарни заводи” АД и „ГУ - Фарадей” ЕООД и „Ритъм – 4 – ТБ ООД
        В тази връзка, съгласно изискванията на чл.114 от ЗППЦК, когато сделка между заинтересувани или свързани лица надхвърля 1/3 от балансовата стойност на активите на публичното дружество в първата хипотеза, съответно 2 на сто от балансовата стойност на активите на публичното дружество във втората, тази сделка трябва да бъде предварително одобрена от ОСА, което следва да овласти представляващите дружеството да сключат сделка от такъв вид.
        Причините за сключването на този договор именно с „ГУ - Фарадей” ЕООД и „Ритъм – 4 – ТБ ООД са:
        • Своевременното събиране на вземането;
        • Интереса на цесионерите и акционери в „Захарни заводи” АД да се събере вземането на предишния кредитор и да се сдобият с нов длъжник.
        • Събиране на средства необходими за дейността на дружеството.

В случай, че сделката бъде одобрена от ОСА, тя ще бъде сключена в полза на „Захарни заводи” АД, като по този начин дружеството своевременно ще успее да събере полагащото му се. Средствата които ще се получат, ще се вложат в дейността на дружеството, като биха послужили за погасяване на задължения към кредитни институции и доставчици или да бъдат инвестирани в търговската дейност на дружеството, закупуване на машини съоръжения ремонт и обновяване на имуществения фонда.

В случай, че общото събрание на акционерите одобри сключването на предложената сделка тя ще бъде реализирана в срок от 3 месеца от нейното одобрение.

Коментар

• Стойността на сделката е реалната стойност на задължението възлизащо на 2 796 356.06 лева.

подвежда разделянето на 2

Коментар

• Първоначално изпратено от ATILA Разгледай мнение
            Само аз ли съм недоволен от тази класическа схема на източване - отписване на "несъбираеми" взимания! И то от самия собственик!

Явно порочните практики няма кой да ги спре!

..................
            Не притежавам акции тук! Слава богу!
            как така отписване ? аз до колкото разбрах от новината "взиманията" ще се заплатят на 100%

Коментар

• Първоначално изпратено от ATILA Разгледай мнение
              Само аз ли съм недоволен от тази класическа схема на източване - отписване на "несъбираеми" взимания! И то от самия собственик!

..................

Коментар

• Само аз ли съм недоволен от тази класическа схема на източване - отписване на "несъбираеми" взимания! И то от самия собственик!

..................

Коментар

• Още веднъж мерси за инфото.

До колкото виждам имат само 6% free float от там идва и слабата ликвидност на практика тази компания не е публична..........

А относно самото Дружество, наистина има потенциал /въпреки дълга/. Като излезе годишния консолидиран ще направя простата сметка 6x EBITDA - debt, ако доближат 15 мил EBITDA ще е много добре за тях...... но пък за инвеститорите липсата на free float обезсмисля нещата

Коментар

• Данните са от Ехтри - http://www.x3news.com/?page=Company&...MESSAGE_TYPE=1

За съжаление дружеството е доста неликвидно и може би няма да влезе сред 100-те наи-търгувани дружества при новото разпределение на БФБ.

Коментар

• Благодаря ти много за инфото, но аз немога да го намеря - в кой точно документ е?

Коментар

• Първоначално изпратено от Avalanche Разгледай мнение
                        за съжаление от финансовия отчет не разбрах кой е основния предмет на дейност - тоест от къде се формират приходите - имаш ли подобно инфо?

от 2010г - отчета:
                        Икономическата група “ЗАХАРНИ ЗАВОДИ „се състои от три дружества
                        1.”Захарни заводи „АД / компанията –майка/ и дъщерни дружества
                        2.”Захар „ЕАД
                        3.”ТЕЦ Горна Оряховица” ЕАД
                        Основната дейност на дружествата от групата е производство на захар, етилов алкохол,захарни изделия,полиграфични изделия,производство на топло и електроенергия и ремонтна дейност.
                        Групата осъществява своята дейност в производствената си база в гр.Горна Оряховица.
                        Средният списъчен брой на персонала за 2009 г е 835 броя, а към датата на текущия отчет -742 броя.

По натури реализираната продукция е както следва:

2010 г 2009 г
                        Колич. Хил.лв колич. Хил.лв

Захар 65714т 68454 50359т 50050
                        Етилов алкохол 9889 х.л 13955 7517 х.л 10097
                        Захарни изделия 4686 т 15231 4724т 14936
                        Опаковки 5327 5348
                        емонтно-мех.услуги 896 1351

ОБЩО 103863 81782

Коментар

• Първоначално изпратено от vale1 Разгледай мнение
                          Най- вече предмета на дейност,а задлъжнялостта идва от инвестиции в производството
                          за съжаление от финансовия отчет не разбрах кой е основния предмет на дейност - тоест от къде се формират приходите - имаш ли подобно инфо?

Коментар

• Първоначално изпратено от PapilloN* Разгледай мнение
                            И какво ви харесва в това дружество?......аз лично не виждам нищо добро тука
                            Най- вече предмета на дейност,а задлъжнялостта идва от инвестиции в производството

Коментар

• Първоначално изпратено от dex Разгледай мнение
                              Мен от едно време ми харесва дружеството, а и мениджмънта опитва нови неща...

... но дружеството има доста голям дълг... затова и капитализацията толкова
                              Мерси за сламката

22 мил дългосрочни + 49.6 мил = 73 мил дълг към 30 септ

Това донякъде обяснява и пазарната капитализация

Коментар

• И какво ви харесва в това дружество?......аз лично не виждам нищо добро тука

Коментар

Working...
                                X