Мисля си, че тука бяха тръгнали да надуват, но междувременно явно нещо излезе при ИХЛБЛ и там се рададоха акциии, на ухо и по телефон - за наши хора, вече си казаха дори. Може би там прехвърлиха играта. Ако не си вътре на БФБ, си отвън играта.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Неохим АД (NEOH)
Collapse
X
-
Относно емисиите - от тази година безплатните са намалени до 60% от реално генерираните, преди бяха според капацитета на инсталациите.
По мои сметки за тон амоняк са около 160лв по цени за 1кю, почти 100лв.безплатни, 60лв.влизат в себестойноста на тон амоняк.
За тон амоняк изразходват над 1100 м3 природен газ(повече от конкурентите), това е около 11.6 МВтч, купували са на цени над 31лв за МВтч
С останалите разходи (фрз, в.услуги, енергия и др.) себестойността на 1т. амоняк вероятно е около 480лв.за първо трим.
Произвели са вероятно около 90 - 97 хил. т. амоняк.Това е над проектния капацитет на инсталацията от 40т. за час.
Продали са доста амоняк и по тази причина инсталациите за азотна киселина и АН са работили при ниско натоварване, вероятно под 70%, което повишава себестойността на продукцията.Освен това в началото на годината бяха с празни складове(по отчет) и с аванси за почти 15-20 дни работа.
Цената при търговците към 25 януари бе все още под 420лв, ако тогава са получили аванси от клиент с добър нюх
Относно дивидента - едва ли ще е над левче. Имат амбициозна инв.програма за следващите две години, почти 70млн., а и пресата от поскъпваща суровина и сезонно поевтиняващ продукт не предполага да са разточителни.
За полит. амбициите - може би желае по-бърза писта от конкурентите, които са купили изгодно инсталация, но сертификат клас А не означава по-малко бюрокрация:
https://www.bloombergtv.bg/a/17-v-ra...a-protsaftyava
Добър платноход е Неохима, но вятърът стихна и надеждата е цените на техн.култури- царевица и слънчоглед, да останат високи поне година - за тях е нужно доста повече тор.Връзката с Гърция и въглеродния данък за стоки от трети страни също може да помогне.
Преди изнасяха за Индия и Украйна, може това да е причина за по-ниския резултат тази година, освен поскъпналия транспорт.
Нямам акции към момента, разпръснал съм се като пиян сапьор в други 17.Надявах се на печалба над 20млн. за да продам в диапазона 40-45лв, защото около 20 април цената на Неоферт при търговците бе с 15лв надолу, а два дни преди отчета с над 70лв. по-евтино от мартенските нива и девненци ги последваха.Вносителите поне засега не свалят и това може да помогне да се вдигнат продажбите.
Всички сметки са правени на коляно и не би трябвало да се вземат насериозно
- 12 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от margen Разгледай мнение
И аз си мисля нещо в тази посока и си обяснявам намаления капацитет точно с въглеродните емисии. Възможно е да са седнали и да са посмятали нещата, при което да се е оказало, че от един момент нататък работата им генерира загуби. За производството на амоняк ползват природен газ, и по тази линия са длъжни да купуват въглеродни квоти, отвъд тези които получават безвъзмездно от държавата. За един тон амоняк изразходват приблизително по два тона въглеродни емисии, които когато трябва да плащат ги вкарва сериозно в червеното, особено при настоящите цени. Амонякът съответно ползват за производството основно на селитрата и продават директно като суровина. В някакво интервю бях чел, че получават, поне към тогавашния момент, 400 хил. тона квоти безвъзмездно от държавата, след което си ги купуват от свободния пазар - грубо още толкова. На теория е възможно да се случва нещо такова преосмисляне на бизнеса, което да стабилизира печалбата дори и при намалени продажби. Или просто е пожелателно мислене... Въпросът е защо ако има нещо, каквото и да е, просто не я оповестят тази информация, или каквато и да е причината за намаления капацитет и от там продажби.
Коментар
-
Първоначално изпратено от margen Разгледай мнение...Въпросът е защо ако има нещо, каквото и да е, просто не я оповестят тази информация, или каквато и да е причината за намаления капацитет и от там продажби.
- 5 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнениеБлагодаря на колегата от Интер -явно са намалили капацитета си (може би нещо с разходите за въглеродни емисии, знам ли), но печалбата си е печалба, така че чакаме инфото за ОС и дивидента, ако се окажа прав в очакванията си.
Мненията ми не са препоръка за търговия.
- 5 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
Изтърка се като половия орган на жрица от непостроеното Околовръстно на Варна с този лаф. Ей на, заради вас 15 акции на Халтурко взех, отгладувах си ги, че аз такава сума не съм виждал в живота си накуп, и кво - пак хейтър съм бил, където съм влизал - падало и т.н. Що не се срина Спиди, ми качи 60% за година и дивидент даде? Абе що ли се занимавам - шокирай се и бъди рахат, както казва видния жител на село Дръндар, Варненска околияНе е препоръка
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Агресивен бик Разгледай мнениеНе помня паролатаNever argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от shokova terapia Разгледай мнениеОт яхтата видяхме силен стронг сел сигнал с качването на Груйката в позицията
... и оставихме да ни купи хартиите.Поне ще спокоен, че няма да делим дивидента, хаирлия да му е
Last edited by X_Y; 10.05.2021, 15:01.Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
Коментар
-
Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение
Болката му е голяма на момчето и се чуди какви финтове да измисли, та белким измъкне малко инфо или подсказка.. Но безплатните позсказки вече му се изчерпаха, казах му го многократно
Голям карък, голямо чудо! Къде взе че купи тук.. така хубаво си вървеше акцията
... и оставихме да ни купи хартиите.Поне ще спокоен, че няма да делим дивидента, хаирлия да му е
Не е препоръка
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Агресивен бик Разгледай мнениеГруйче, ама ти акциите на база мнения във форума ли ги купуваш? Анализи не правиш ли?
Е, с разводняването на форума и появата на десетки многникови, работата става по-трудна, но това е положението. Ти що не си върнеш ника Софикс?Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение
Болката му е голяма на момчето и се чуди какви финтове да измисли, та белким измъкне малко инфо или подсказка.. Но безплатните позсказки вече му се изчерпаха, казах му го многократно
Да питаме ли пак Скоти Пипън как са те спасявали във Варна - не се научи да си мълчиш и това е. Прави си там врътките, лъжи шаранчетата и позлвай лафчетата тип - безплатно инфо не давам (все едно аз ходих да снимам тировете в Димитровград. за да манипулирам във форума) или любимото ми - тоя е карък, където влезе, акцията пада, пък ние сме профи инвеститори и сме номер 1.
Апропо, глей си халтурата, че и там иде видов ден, а ревът ще е уникален. И въпросът не беше към теб, а към 000, ма нали все обичаш като другоят "патрон", дето сега си мълчи гузно в Трейдинга, да "блеснеш" в някоя "умна" мисъл...Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от 000 Разгледай мнениеСтрашен си.Толкова много полуистини написа,само за да не кажеш-сбърках с покупката на тези нива.
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от 000 Разгледай мнениеСтрашен си.Толкова много полуистини написа,само за да не кажеш-сбърках с покупката на тези нива.). Кажи сега кои са полуистините в писанието ми.
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
- 3 Харесвания
Коментар
Коментар