If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Траданца, мирише ми на нов бас: Аз казвам след 12 години, или 2020, БСТР няма да е на 300 кинта!
Мече, ела в моя лагер и да оберем до шушка този шарлатанин!
Залога -> бира и цаца на корем и разбира се, по една годишна застраховка "Тухла" в ЗПАД по избор! :-)
Е то и аз си мисля така. Няма да е на 300 кинта 2020 година. Някъде около 100 лева ще е в тези години. Давай точни цифри За цацата съм съгласен
Рано е още. Защо да купувам нещо по 50 лева, след като след месец ще струва по 35 ?
не е препоръка !
Tradanza , и на 40 бих си купил една стотица...... е ако има кой да ми я продаде....
Акцията пада защото застрахователите са под удар.... , но това няма да продължи дълго ....... ако всичко е наред при майката ....
Траданца, мирише ми на нов бас: Аз казвам след 12 години, или 2020, БСТР няма да е на 300 кинта!
Мече, ела в моя лагер и да оберем до шушка този шарлатанин!
Залога -> бира и цаца на корем и разбира се, по една годишна застраховка "Тухла" в ЗПАД по избор! :-)
BULL MARKET -- A random market movement causing an investor to mistake himself for a financial geniu
Има ли признаци трусовете от САЩ и Европа да въздействат върху стабилността на нашия застрахователен сектор?
Все още не, защото поглеждайки отчетите на застрахователните дружества само една малка част записват финансови рискове. Имам предвид някакви кредити или финансови гаранции за това, за което са лицензирани. Но ако нещо по-сериозно се случи и в България, отражение ще има. В една среда на неспокойствие, на финансова нестабилност, застрахователите първо могат да пострадат от това, че те трябва да изпълняват финансови ангажименти по повод на други институции и това ще е доста тежко. Второто е, че при такава криза са възможни опити за застрахователна измама. Като нямаш кеш, се опитваш да вземеш от застраховка, а за да го вземеш, трябва да предизвикаш събитие. Засега такива опити за измама няма.
Може ли да очакваме в бъдеще фалити на местни застрахователни компании?
Можем да очакваме, но не по тази причина. Който не си управлява добре къщата, може да му се случи подобно нещо. Това важи за всеки, но не заради това, че в момента има финансови сътресения. Това е вносно явление. Както навремето си внасяхме дънките, така сега си внасяме финансовата криза от Америка. Европа си ги внася, европейската общност си ги внесе, еврозоната - също. Мисля, че изказванията до момента са много коректни, че от нас не зависят много неща, а ние зависим от много неща.
Очаквате ли случилото се да се отрази на регулацията?
Ние сме все още развиващ се пазар. В интерес на истината действащият кодекс на застраховането създава добри предпоставки за регулация. Разбира се има неща, които според мен все още липсват като трайно явление. Все още има неща, които не са валидни за всички. Например, начина по който се калкулират застрахователните резерви на дружествата. Очевидно има какво да се направи в тази посока, тъй като застрахователната дейност е част от финансовия сегмент и би следвало много голяма част от правилата да са еднакви за всички на пазара. За да могат и финансовите отчети, които се произвеждат в края на годината, да бъдат четивни и съпоставими. В момента имате финансови отчети на застрахователни дружества, в които има осезаемо присъствие на външни акционери, има и такива, в които още няма. Има съществена разлика в отчетите.
Какво според Вас изигра тази лоша шега на застрахователите в САЩ?
Една голяма част от този сегмент има характер на осигуряване и става дума за големи пари. На годишна база премийният приход от застрахователните дружества, като имате предвид, че над 60% са застраховки живот, е 2.500 млрд. евро. Представете си какви резерви са натрупани, които в момента се обезценяват, както при застрахователни дружества, така и в здравноосигурителни компании и в пенсионни фондове. Там е голямата загриженост на осигурителния сектор. В Америка една немалка част от доходите на населението директно се отчислява и отива във взаимни фондове или в осигурителни схеми и когато се случи нещо подобно, много хора стават потърпевши. А когато засегне много обикновени хора, няма как да няма криза. Тя става неуправляема. Можеш ли да кажеш на един пенсионер да не отива в банката и да не си тегли спестяванията и че всичко е спокойно. Как да стане? Засега кризата не се движи с огромна скорост, но в Америка повече от година имаше признаци, че има проблеми. Тя засегна първо имотния сектор, там където са ипотеките и полека лека ситуацията се втвърди и засегна почти всички сегменти, които имат отношение към това голяма богатство и изведнъж се показа че го няма. После се прехвърли на фондовата борса.
У нас всички ни успокояват, че криза няма, но тя в момента най-много се усеща на капиталовия на пазар. Вие като публично дружество как виждате и оценявате случващото се на Българската фондова борса?
Аз не бих се ангажирал да правя аналогия със ЗАД Булстрад, защото на БФБ-София се търгуват 3% от акциите му. Първо 3% не могат да бъдат показател и второ тези акции са на борсата, не защото самото дружество има такава необходимост. Другите акции на дружеството не се търгуват, те се държат от един акционер и това е Ти Би Ай Ейдж. Търговията по-скоро през това време е била спекулативна, инвестиция във финансова институция, която заема място на нашия пазар. Не знам колко хора са правили анализ на финансовите отчети на дружеството, но в един момент акциите ни стигнаха от 350 лв. на 60 лв.
Справедлива ли е тази цена?
Какво значи справедлива? Сигурно за този, който продава, тя не е справедлива, защото не знам на каква цена ги е купил. Според мен най-неправилната цена на нещо излиза, че се определя на борсата. Защото е много произволно. Ето, в условия на криза в момента, в който хората започнат да продават, за да търсят ликвидност, за каква цена можем да говорим. Не само за акции на застрахователи и на банки. Това е в резултат на паника, тоест за цена не можем да говорим. Има много други методи, по които може да се определи пазарна цена и оттам - по обратен път стойност на една акция. Но в крайна сметка е важно ако тя ще е елемент на търговия, дали ще има кой да я купи. Тоест диапазонът е много голям и сигурно истината е някъде между тези 50-60 лв. и следващите 200-250 лв. В този диапазон всичко е справедливо.
Вие мислили ли сте за отписване от публичния регистър?
Не. Според мен ако в световен мащаб най-добрите икономисти кажат, че фондовите борси са една измишльотина и е добре те да бъдат затворени, очевидно ще се отпишем. Засега не съм чул някой да каже такова нещо. Трябва да има причина това да стане. На този етап такава причина няма. В Булстрад големият акционер притежава 96% от капитала. Той не е такъв тип инвеститор да печели от цената на акциите си на борсата.
А за увеличаване на free float-а?
Това е решение на акционерите, а това няма да се направи в сегашните условия. Защото веднага ще се намерят много хора, които ще искат да купят евтино акции. Не мислете, че в България няма хора, които да чакат удачния момент. Уорън Бъфет беше казал: 15 години чакам момента да започна да купувам. Тези, които имат кеш и са на ликвидни позиции, също чакат този момент. Тези, които са се набълбукали с кредити, няма как да купуват в момента.
Оттук насетне какво очаквате да се случи?
Зависи. Ако настъпят по-тежки времена, спадане на вътрешния икономически ръст, това би довело до намаление на продажбите на автомобили, на жилища. Намалените обеми ще се отразят и на ръста, който застрахователите отчитат. В момента ръстът на застрахователния пазар е далеч по-голям от този на БВП. Няма пряка корелация между БВП на годишна база и ръст на застрахователния пазар. В момента застрахователният пазар се развива четири пъти по-бързо. Ако приемем, че ръстът на БВП е 4-5%, ръстът на застрахователния пазар е 20-23%, ако падне с 2-3% можем да очакваме, че ръстът на застрахователния пазар няма да е 20% а може би ще е 8 или 10%. Все още застраховането има да наваксва на фона на това, което е в Европа. Застраховането е по-скоро носител на спокойствие, отколкото на проблем или на криза.
В България сме преживели какво ли не. Оцелели сме и ще се опитаме да се оправим и сега. Колко ще е трудно, мисля че още никой не знае. Аз гледам оптимистично. България вече е член на европейската общност. Не че това ни дава някаква тежест, но ако в европейската общност големите държави намерят решение на проблема, това ще е решение и за нас. Ако в Европа не намерят решение на проблема и ние ще пострадаме. Тук е истината. Мисля, че в Европа ще намерят начин, защото много категорично се каза, че населението не бива да пострада от това. Това е криза, която не е създадена в Европа, тя е пренесена през океана.
Коментар