Интересното е дали ще успеят да привлекат някой "независим" телеком(не като Виваком) за бизнеса.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Болерон АД (BLR1)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Slg Разгледай мнениеОчаквах по голям интерес, но хубавото е, че има на къде да расте. Ако бяха казали по-ниска горна граница, щяха да съберат повече пари. Аз от заделените средства за това ИПО похарчих 1/3.
От една страна ми беше ясно, че хората няма да могат да си похарчат парите, което е плюс за растежа при вторичната търговия. Риска да не се запише цялата емисия, което да се тълкува като неголям интерес -останали са свободни акции, от друга страна ще откаже много бъдещи купувачи в краткосрочен план, а дългосрочния резултат го виждаме по други БЕАМ емисии. Отегчението от чакане на резултати води само до едно. Отделно неуспеха на емисията щеше да ми блокира неизвестно време парите, а има и други възможности. Предпочетох да пасувам.
Както писах, за мен това е сбъркано ИПО на компания с потенциал.
Искрено желая успех!
- 5 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от cymru Разгледай мнение
Пончо се е аргументирал - ти ми говориш за часовници и ръкави.destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Slg Разгледай мнение
Мисля, че първата работа на алгоритъма е да провери броя на заявените акции - ако са по-малко от минимума (884 493 акции), мача приключва. Може би за това Мартинов каза, че е по-добре да се пускат лимитирани поръчки в случая.
Дано Болерон имат успех с емисията, заради продукта, който предлагат.
Участието с лимитирана поръчка е препоръчително точно за да не се ангажира излишен ресурс, който при пазарната е на максималната цена от 9,95 лв., а при лимитираната всеки сам избира на каква цена (и започва чуденето). Така или иначе пускането на пазарна поръчка в случая е същото като лимитирана на 9,95, като е възможно при някой платформи дори да има проблем с изчислението на нужната сума и да се ангажира ресурс още повече от разумното.
- 4 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Poncho Разгледай мнениеНапример ситуацията може да се окаже следната:
- Обща сума на поръчките: 6 млн.лв.
- 30% от поръчките участват с пазарни поръчки и ангажират ресурс на цена 9,95 лв.:1 800 000/9,95=180 905 заявени акции.
- Останалите 70% лимитирани поръчки са със средна цена 6,00 лв. - цена под средната на диапазона. Техния ангажиран ресурс от 4,2 млн.лв. ще е за 700 000 заявани акции (4 200 000/6=700 000).
- Общото количество заявени акции ще е 880 905. Така въпреки че участниците са заделили 6 млн.лв., които на цената на която ще се случи аукциона - минималната 3,32 са 1 807 229 акции емисията ще е неуспешна.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Black and white cat-foot Разгледай мнение
само добро или нищо, а? искаме echo chamber. и съм готин хейтър, надушвам ги тези неща
#395 out of 27,994 Financial Bloggers #676 out of 36,714 experts
https://www.tipranks.com/experts/bloggers/gold-panda
няма какво да добавя стойностно, Пончо го е разписал супер какво са проблемите. този човек е прекалено добър за да се занимава с бфбНе-заслужил инвеститор
- 5 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от cymru Разгледай мнениеКой го е*е за простотиите, които ти се мътят в главата. Каква стойност има мнението ти? Като няма да участваш мълчи си, не изпадай в ситуацията на смотан хейтър.
#395 out of 27,994 Financial Bloggers #676 out of 36,714 experts
https://www.tipranks.com/experts/bloggers/gold-panda
няма какво да добавя стойностно, Пончо го е разписал супер какво са проблемите. този човек е прекалено добър за да се занимава с бфбdestroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Bobi_vu Разгледай мнение
Аз им вярвам, така че да си пожелаем успешно IPO на Болерон АДdestroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby
- 2 Харесвания
Коментар
-
Според мен това е сбъркано ИПО. Идеята, продукта, приложението им ми допадна, проблема е в това което първо се набива на очи - широкия ценови диапазон. Аукциона е така устроен, че тези широки граници вероятно ще доведат до това, че участващите няма да могат да похарчат сумите, които желаят да вложат, а емитента няма да получи максимално възможното финансиране, като дори е възможно предлагането да е неуспушно, въпреки заявяването на значителен паричен ресурс от участниците.
Например ситуацията може да се окаже следната:
- Обща сума на поръчките: 6 млн.лв.
- 30% от поръчките участват с пазарни поръчки и ангажират ресурс на цена 9,95 лв.:1 800 000/9,95=180 905 заявени акции.
- Останалите 70% лимитирани поръчки са със средна цена 6,00 лв. - цена под средната на диапазона. Техния ангажиран ресурс от 4,2 млн.лв. ще е за 700 000 заявани акции (4 200 000/6=700 000).
- Общото количество заявени акции ще е 880 905. Така въпреки че участниците са заделили 6 млн.лв., които на цената на която ще се случи аукциона - минималната 3,32 са 1 807 229 акции емисията ще е неуспешна.
Този аукцион не работи добре в такъв голям диапазон на цената, още по-малко постига интереса на емитента да привлече максимален ресурс. Така се пилеят средствата на желаещите бъдещи акционери в борба с алгоритъма на аукциона, вместо да отидат по предназначение. Ако предлагането е успешно, то ще е много неефективно.
Този диапазон обърква инвеститорите, които не знаят как да подходят за да похарчат оптимално парите си, което ще отблъсне и част от желаещите.
Нямам представа защо са решили така да проведат записването, въпреки опитите за обяснение, но не вярвам това да е наложено от основателите, защото те вече са се разделили с голяма част от дела си в дружеството, като притежават под 10% всеки (общо 35%). Поради това не предполагам, че са имали толкова против по-ниска цена и съответно по голям дял за новите акционери. Още повече че основателите са тези които най-много искат дружеството да продължи да се развива, а им е ясно че затова трябват не малко пари. А когато очакват разрастване в пъти през следващите години е глупаво да рискуват съществуването на компанията.
Както посочи BB50 по-долу изглежда се нуждаят от пари, а участие от досегашните акционер е заявил само ИмВенчър за 196 хил.лв. и друг път за развитие не е посочен.
Разходите по емисията и на мен не ми допаднаха, но обясняват защо Бенчмарк ми звъняха и изпращаха писма за предлагането - явно са подплътени с допълнителни комисионни от емитента да ангажират клиентите си. Не мисля, че тази тактика ще е по-успешна от една ясна и привлекателна цена. Оставам с впечатление, че предлагането е направено за посредниците, а не за емитента и новите акционери.
Не ми допадна и свързаността на Спас Русев с най-големия сегашен акционер, но обяснява взаимоотношенията с Виваком.Last edited by Poncho; 15.02.2024, 10:05.
- 21 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Black and white cat-foot Разгледай мнениеНякой връзва ли им се на прогнозите на тея? On a lighter note, отляво надясно "усмивката ми е естествена като на Зук" "big dick energy" "заголила съм ръкава за да се изфукам с часовника" "гледал съм по телевизията че изглеждаш умен ако скръстиш ръце и гледаш сериозно"
Коментар
-
Някой връзва ли им се на прогнозите на тея? On a lighter note, отляво надясно "усмивката ми е естествена като на Зук" "big dick energy" "заголила съм ръкава за да се изфукам с часовника" "гледал съм по телевизията че изглеждаш умен ако скръстиш ръце и гледаш сериозно"
destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby
- 2 Харесвания
Коментар
Коментар