If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Мисля, че първата работа на алгоритъма е да провери броя на заявените акции - ако са по-малко от минимума (884 493 акции), мача приключва. Може би за това Мартинов каза, че е по-добре да се пускат лимитирани поръчки в случая.
Сделки се сключват и приключват за колкото и акции да са заявени. Ако не достигнат обявения минимум, увеличението се обявява за неуспешно и парите се връщат на записалите. Не знам какъв е технологичния срок за това.
Дано Болерон имат успех с емисията, заради продукта, който предлагат.
Участието с лимитирана поръчка е препоръчително точно за да не се ангажира излишен ресурс, който при пазарната е на максималната цена от 9,95 лв., а при лимитираната всеки сам избира на каква цена (и започва чуденето). Така или иначе пускането на пазарна поръчка в случая е същото като лимитирана на 9,95, като е възможно при някой платформи дори да има проблем с изчислението на нужната сума и да се ангажира ресурс още повече от разумното.
Например ситуацията може да се окаже следната:
- Обща сума на поръчките: 6 млн.лв.
- 30% от поръчките участват с пазарни поръчки и ангажират ресурс на цена 9,95 лв.:1 800 000/9,95=180 905 заявени акции.
- Останалите 70% лимитирани поръчки са със средна цена 6,00 лв. - цена под средната на диапазона. Техния ангажиран ресурс от 4,2 млн.лв. ще е за 700 000 заявани акции (4 200 000/6=700 000).
- Общото количество заявени акции ще е 880 905. Така въпреки че участниците са заделили 6 млн.лв., които на цената на която ще се случи аукциона - минималната 3,32 са 1 807 229 акции емисията ще е неуспешна.
Мисля, че първата работа на алгоритъма е да провери броя на заявените акции - ако са по-малко от минимума (884 493 акции), мача приключва. Може би за това Мартинов каза, че е по-добре да се пускат лимитирани поръчки в случая.
Кой го е*е за простотиите, които ти се мътят в главата. Каква стойност има мнението ти? Като няма да участваш мълчи си, не изпадай в ситуацията на смотан хейтър.
само добро или нищо, а? искаме echo chamber. и съм готин хейтър, надушвам ги тези неща
#395 out of 27,994 Financial Bloggers #676 out of 36,714 experts
Според мен това е сбъркано ИПО. Идеята, продукта, приложението им ми допадна, проблема е в това което първо се набива на очи - широкия ценови диапазон. Аукциона е така устроен, че тези широки граници вероятно ще доведат до това, че участващите няма да могат да похарчат сумите, които желаят да вложат, а емитента няма да получи максимално възможното финансиране, като дори е възможно предлагането да е неуспушно, въпреки заявяването на значителен паричен ресурс от участниците.
Например ситуацията може да се окаже следната:
- Обща сума на поръчките: 6 млн.лв.
- 30% от поръчките участват с пазарни поръчки и ангажират ресурс на цена 9,95 лв.:1 800 000/9,95=180 905 заявени акции.
- Останалите 70% лимитирани поръчки са със средна цена 6,00 лв. - цена под средната на диапазона. Техния ангажиран ресурс от 4,2 млн.лв. ще е за 700 000 заявани акции (4 200 000/6=700 000).
- Общото количество заявени акции ще е 880 905. Така въпреки че участниците са заделили 6 млн.лв., които на цената на която ще се случи аукциона - минималната 3,32 са 1 807 229 акции емисията ще е неуспешна.
Този аукцион не работи добре в такъв голям диапазон на цената, още по-малко постига интереса на емитента да привлече максимален ресурс. Така се пилеят средствата на желаещите бъдещи акционери в борба с алгоритъма на аукциона, вместо да отидат по предназначение. Ако предлагането е успешно, то ще е много неефективно.
Този диапазон обърква инвеститорите, които не знаят как да подходят за да похарчат оптимално парите си, което ще отблъсне и част от желаещите.
Нямам представа защо са решили така да проведат записването, въпреки опитите за обяснение, но не вярвам това да е наложено от основателите, защото те вече са се разделили с голяма част от дела си в дружеството, като притежават под 10% всеки (общо 35%). Поради това не предполагам, че са имали толкова против по-ниска цена и съответно по голям дял за новите акционери. Още повече че основателите са тези които най-много искат дружеството да продължи да се развива, а им е ясно че затова трябват не малко пари. А когато очакват разрастване в пъти през следващите години е глупаво да рискуват съществуването на компанията.
Както посочи BB50 по-долу изглежда се нуждаят от пари, а участие от досегашните акционер е заявил само ИмВенчър за 196 хил.лв. и друг път за развитие не е посочен.
Разходите по емисията и на мен не ми допаднаха, но обясняват защо Бенчмарк ми звъняха и изпращаха писма за предлагането - явно са подплътени с допълнителни комисионни от емитента да ангажират клиентите си. Не мисля, че тази тактика ще е по-успешна от една ясна и привлекателна цена. Оставам с впечатление, че предлагането е направено за посредниците, а не за емитента и новите акционери.
Не ми допадна и свързаността на Спас Русев с най-големия сегашен акционер, но обяснява взаимоотношенията с Виваком.
Кой го е*е за простотиите, които ти се мътят в главата. Каква стойност има мнението ти? Като няма да участваш мълчи си, не изпадай в ситуацията на смотан хейтър.
Първоначално изпратено от Black and white cat-footРазгледай мнение
Някой връзва ли им се на прогнозите на тея? On a lighter note, отляво надясно "усмивката ми е естествена като на Зук" "big dick energy" "заголила съм ръкава за да се изфукам с часовника" "гледал съм по телевизията че изглеждаш умен ако скръстиш ръце и гледаш сериозно"
Аз им вярвам, така че да си пожелаем успешно IPO на Болерон АД
Някой връзва ли им се на прогнозите на тея? On a lighter note, отляво надясно "усмивката ми е естествена като на Зук" "big dick energy" "заголила съм ръкава за да се изфукам с часовника" "гледал съм по телевизията че изглеждаш умен ако скръстиш ръце и гледаш сериозно"
destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby
Виждам едни свръхоптимистични прогнози, и въпреки това положителна ЕБИТДА чак през 2027. А дотогава пари откъде? Според тяхната прогноза ще имат около 4 млн.евро отрицателна ЕБИТДА за следващите 3 години. Освен това, ако продължават да капитализират разходи като през последните години това ще са още около 3 млн.лв отрицателен паричен поток за инвестиции. Тоест за да оцелеят според техните прогнози, ще им трябват поне 11 млн.лв през следващите 3 години, за да покрият отрицателния паричен поток. Затова и не разбирам какво ще стане, ако не съберат тези пари? Досегашните инвеститори обещали ли са им няколко милиона? Казаха ли в презентацията? Прави ми лошо впечатление че комисионната за посредничеството е между 6% и 7.7% от брутните постъпления. Това говори за голямо отчаяние.
Виждам едни свръхоптимистични прогнози, и въпреки това положителна ЕБИТДА чак през 2027. А дотогава пари откъде? Според тяхната прогноза ще имат около 4 млн.евро отрицателна ЕБИТДА за следващите 3 години. Освен това, ако продължават да капитализират разходи като през последните години това ще са още около 3 млн.лв отрицателен паричен поток за инвестиции. Тоест за да оцелеят според техните прогнози, ще им трябват поне 11 млн.лв през следващите 3 години, за да покрият отрицателния паричен поток. Затова и не разбирам какво ще стане, ако не съберат тези пари? Досегашните инвеститори обещали ли са им няколко милиона? Казаха ли в презентацията? Прави ми лошо впечатление че комисионната за посредничеството е между 6% и 7.7% от брутните постъпления. Това говори за голямо отчаяние.
Коментар