IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Машстрой АД (4MO / MSTRY)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Никой не иска да продава на тези нива

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Brain
      Първоначално изпратено от nns
      Заглавието на темата какво има предвид - че и тук ще има мноо излъгани камилчета или , че просто цената ще падаааа ?!
      Темата беше именувана при по-различни пазарни условия, а заглавието очаквам скоро пак да е актуално. Ако беше следил новините от послените месеци щеше да ти е по-ясно.
      С тая мизерна ликвидност освен прът за папагали друго не виждам аз.

      Коментар


      • Има ли новости около MSTRY ?
        странности кьоравият забелязва...
        ???
        ЗАЩО ДА ВЪРВИШ ТАМ КЪДЕТО МОЖЕШ ДА ЛЕТИШ ?

        Коментар


        • По-подходящото заглавие при сегашите пазарни условия май е
          "2006г. - MSTRY>ZMMSL"

          Коментар


          • Първоначално изпратено от nns
            Заглавието на темата какво има предвид - че и тук ще има мноо излъгани камилчета или , че просто цената ще падаааа ?!
            Темата беше именувана при по-различни пазарни условия, а заглавието очаквам скоро пак да е актуално. Ако беше следил новините от послените месеци щеше да ти е по-ясно.

            Коментар


            • Заглавието на темата какво има предвид - че и тук ще има мноо излъгани камилчета или , че просто цената ще падаааа ?!

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Tera
                Първоначално изпратено от znae6t
                Пропускаме и едно участие на Машстрой в едно дружество, което ще бъде златна кокошка съвсем скоро.
                Ха, познайте кое е това дружество ?!!
                ПРИВАТ ИНЖЕНЕРИНГ

                Коментар


                • Ей най-сетне някой да разбере тънката ми мисъл, не че е нещо сериозно за Машстрой, но златната кокошка си е златна кокошка.

                  Коментар


                  • В момента ме мързи да ровя, но можеш да споделиш ;-)

                    Thx

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от znae6t
                      Пропускаме и едно участие на Машстрой в едно дружество, което ще бъде златна кокошка съвсем скоро.
                      Ха, познайте кое е това дружество ?!!

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от znae6t
                        В началото на октомври казах в някоя от темите, че ЗММСЛ е за продаване, тъй като Машстрой е значително по-подценено, тогава първото беше над 20лв. а Машстрой около 7лв. Продължавам да мисля, че машстрой си заслужава много повече на тези цени, още повече след 9-месечните отчети. Успех
                        Колеги , хвърлихте ли един поглед на това??
                        от последняи капитал....
                        споменава се и троян


                        Трите най-перспективни сфери според Deloitte са:

                        Високи технологии, аутсорсинг, машиностроене и електроника

                        „Deloitte България“ препоръчва на българското правителство да фокусира маркетинговите си усилия за привличане на чуждестранни инвестиции в три основни сфери - информационните и комуникационните технологии (ИКТ), аутсорсинга (трансфер на бизнес процеси) и машиностроенето, електротехниката и електрониката.

                        Информа-ционните и телекомуника- ционните технологии (ИКТ)

                        са традиционно силна област на икономиката, която би могла да се повлияе благоприятно от допълнително прехвърляне на дейности от Западна Европа, пише в доклада. Отбелязва се, че България е предпочитано място пред Индия в това отношение заради местоположението и, сходните часови зони и факта, че в страната се говорят не само английски, но и други европейски езици. „Много се говори, че голяма част от специалистите са напуснали България. В нея обаче продължава да има специалисти на световно ниво и това е известно. Този бизнес продължава да е силно развит“, казва Анатоли Белчев. Някои по-малки европейски IT фирми са навлезли на пазара, като са се възползвали от ниските разходи. Има около дузина големи български софтуерни компании и 200 по-малки. Това означава, че в перспектива съществува добър потенциал за ПЧИ чрез сделки за сливания и придобивания, пише в доклада. Същите фактори, които определят конкурентоспособността на България при ИКТ, я превръщат в привлекателно направление и за

                        Аутсорсинг

                        на бизнес процеси. Повечето от новите членки в ЕС са получили инвестиции в тази област. Белчев отбелязва, че и в България сега е модерно да се говори за аутсорсинг и има инвеститори, които проявяват сериозен интерес в това отношение. „Това е изключително конкурентна среда, в която компаниите търсят най-ефективния начин, по който да обслужват клиентите си. А България има добър капацитет и е много ефективна по отношение на разходите за такъв вид услуга“, казва Белчев. Има компании, част от големите международни вериги, занимаващи се с аутсорсинг, които разработват модели и дистанционно дават консултации. Да кажем, става дума за това как да се оперира с определено техническо оборудване. Някой в Германия и Австрия може да вдигне телефона и някой български инженер отсреща да му даде най-подробна инструкция за начина, по който да инсталира въпросната машина - било то по телефона, чрез телевръзка, по интернет или по друг начин.
                        Според анализатора България има сериозни предимства, които може да предложи и за услугите, свързани с т.нар. бек*офис. В банковия и финансовия сектор в България навлизат сериозни чужди инвеститори, които имат мрежа в десетки страни. Директната работа с клиентите може да остане в Германия и Австрия, но онази немалка част от дейността, свързана с обработката на документо*оборота, да бъде обслужвана в България.
                        Инвестициите в аутсорсинг обаче са твърде мобилни. Лесно е да се привлекат в една страна, но и могат бързо да я напуснат. Белчев казва, че този риск се отнася за всяка инвестиция. Той отбелязва, че в момента се наблюдава силно придвижване на големите мултинационални компании от Централна към Източна Европа. От Унгария в Румъния, от Чехия в Словакия, от Полша и Унгария в Украйна се изнася производство - цели поточни линии, за които се е приемало, че са по-малко мобилни, отколкото дейностите в сферата на услугите например. В тази връзка някои западноевропейски държави предприемат мерки, за да задържат производството на собствените си компании у дома. Тоест при тези реалности никой не е застрахован и това прави борбата за привличане и задържане на чуждестранни инвестиции ожесточена.

                        Машиностроене, електротехника и електроника

                        Много от новоприетите страни - членки на ЕС, са привлекли чужди инвестиции в машиностроителните отрасли, пише в доклада. Експертите са единодушни, че ПЧИ в областта на електротехническите и електронните продукти ще се увеличават. България е доказала своята компетентност в областта на механичната енергия, металообработващите машини, електрониката и приборостроенето, което се съчетава с относително ниски разходи на труд. Успоредно с доближаването на националната промишленост към европейските стандарти ще се наблюдава значително търсене на широка гама инженерни продукти. Списъкът на потенциалните инвестиции е голям, което прави тази икономическа област особено привлекателна.
                        Новите членки на ЕС са реализирали значителни инвестиции в автомобилната промишленост. Автомобилните производители и техните доставчици са сред първите инвеститори в страни като Чехия, Унгария, Словакия, Словения и Полша. Много производители на детайли за автомобили използват възможностите на местното машиностроително и електропроизводство. Секторът се оценява като перспективен и тъй като покрай нарастването на доходите ще се увеличи значително и местното търсене на автомобили.
                        В страната има квалифицирана работна сила с ниски разходи на труд, подходяща за развитието на тези производства. Малкият размер на пазара на страната в тази област не е отрицателен фактор, тъй като голяма част от продукцията е предназначена за износ.

                        Защо не туризмът

                        Туризмът, който според първоначалните оценки попада в групата на трите най-подходящи отрасъла, е изключен от авторите на доклада в полза на производството на машини и електрооборудване. Причините са, че в машиностроенето и електрониката има установена професионална компетентност и инфраструктура, която дава възможност да се привлекат ПЧИ в средносрочен план. Перспективите на туристическия отрасъл са много добри, но секторът вероятно ще се нуждае от допълнително регулиране и преструктуриране, преди да реализира напълно потенциала си за привличане на ПЧИ, и това го превръща в по-дългосрочна възможност.
                        Освен това производството на машини и електрооборудване в известна степен се припокрива с ИКТ, тъй като инженерната компетентност може да бъде полезна в области като проектиране и производство на компютърни продукти, полупроводници и пр. Инвестирането в определени сегменти на тези области може да окаже верижно въздействие върху останалите. Туризмът няма такъв допълващ компонент с другите целеви отрасли.
                        Белчев казва, че по негово мнение машиностроенето, електротехниката и електрониката са отрасълът, който би бил от най-голяма полза за регионално развитие на България в сравнение с останалите два сектора, тъй като в него инженерно-производственият потенциал е сравнително равномерно разпределен на територията на цялата страна. По исторически причини в по-малки градове като Троян и Самоков и в по-големи като Плевен, Стара Загора, Казанлък има потенциал да бъде развита електрониката. В Търново, Габрово от десетки години развиват такъв вид икономика, докато основните инвестиции, свързани с високите технологии и с аутсорсинга, се предполага, че ще бъдат във и около София, във Варна, Пловдив, Бургас и Русе. Защото, както казва той, в малкия град е по-трудно да намериш 100 или 200 души с немски език и инженерно-техническо образование.

                        По темата работи Боряна БЪЧВАРОВА

                        Перспективните сфери (дълга листа)

                        Добивна промишленост и селско стопанство
                        1. добивна промишленост
                        2. селско стопанство
                        Производствен сектор
                        3. преработка на селскостопански продукти (храни и напитки)
                        4. химическа промишленост
                        5 металообработка, метали и минерални продукти
                        6 шивашка промишленост
                        7. мебелна промишленост
                        8. производство на машини, електрооборудване и изделия на електрониката*
                        Сектор на услугите
                        9. информационни и комуникационни технологии
                        10. търговия на едро/дистрибуция, транспорт и логистика
                        11. аутсорсинг на бизнес процеси
                        12. туризъм
                        13. енергиен сектор * в болд са трите отрасъла от кратката листа
                        *** Lord Jeezas paid for our sins. Time to get the money's worth ***

                        Коментар


                        • е до кога така?
                          кво е станало?
                          ЗАЩО ДА ВЪРВИШ ТАМ КЪДЕТО МОЖЕШ ДА ЛЕТИШ ?

                          Коментар


                          • e що така с лошо сега...
                            ???
                            ЗАЩО ДА ВЪРВИШ ТАМ КЪДЕТО МОЖЕШ ДА ЛЕТИШ ?

                            Коментар


                            • Определено смятам, че тази позиция има голям потенциал.

                              Коментар


                              • Да така е. Покачването на долара е благоприятно за Машстрой. Наскоро хвърлих един поглед на Машстрой - предприятието е като аптека. Цари ред и дисциплина.

                                Коментар

                                Working...
                                X