SFARM към 7.00 лв. - следваща цел!
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Софарма АД (SFA / SFARM)
Collapse
X
-
Anton Chigurh
-
Софарма" купува 50% от "Сърболек" за 20 млн. евро
Огнян Донев
Българската фармацевтична компания "Софарма" се готви да закупи 50 на сто от акциите на белградската "Сърболек", научи "Монитор" от компанията, оглавявана от Огнян Донев.
Кандидат-купувачът предлага 20 млн. евро инвестиции и сто нови работни места, в случай че бъде приета офертата му. "Софарма" планира да построи нова фабрика в Сърбия, която ще задоволи европейските стандарти, с цел да пласира стоките си в Европейския съюз. Досега фармацевтичните компании в Сърбия не са прилагали тези стандарти, каза директорът на "Софарма" Огнян Донев, цитиран от Би Би Си.
Инвестицията е част от стратегията на "Софарма", като водеща фармацевтична компания в България, да засили своето присъствие в региона, в Сърбия, Турция и Румъния. От дружеството коментират, че чрез българската инвестиция в "Сърболек" могат да върнат лидерските позиции на белградската компания на фармацевтичния пазар в Сърбия и Черна гора.
Ръководството, синдикатите и Сдружението на акционерите на "Сърболек" на пресконференция в Белград подкрепиха предложението на "Софарма" да се превърне в техен стратегически партньор. Те апелираха акционерите да не продават своите акции на борсата, а да ги депонират в "Софарма", която предлага не само най-добра цена, но и инвестиционна и социална програма. Предварителният договор с българската компания предвижда и изграждане на бизнес център в сърцето на сръбската столица.
Коментар
-
Здравей Kosta,
Искам да ти кажа, че както нямам акции от цитираното от тебе дружество, така и никой не ми е нареждал да пиша за него. Хората които ме познават могат да потвърдят, че в над 10 годишната ми кариера не съм писал неща под нареждане - това е против принципите ми.
Само като пример - когато излязоха новините за едно друго дружество- за сделка в големи размири, всички писаха за него, но никои не възропта, а сега изведнъж на толкова хора им се струва странно, че се пише за друго дружество - има повод пише се.
Винаги ще има недоволни, трудно може да се угоди на всички, но ние в Инвестор.БГ се стараем да отразяваме безпристрастно всяка от публичните и непубличните компании.
С уважение към всички читатели: Р. С.
Коментар
-
Пропуснах да отбележа - трябва да има критерии за определяне на акция на седмицата. Ако ги няма, днес мога да намеря поне 5 повода да пиша отново и отново за една или друга компания. Например 1 повод - развивам новината от чужбина, какво съобщават в Сърбия вестници, радио, телевизия, саит 2 повод - правя материал въз основа на коментари в страниците на инвестора - как дребните акционери приемат новината 3-повод - търся брокери за коментари. 4 повод - реакции в Софарма - напоително интервю с някой 5 повод -аналогични случаи на покупки и сливания. (Впрочем този сценарии се развива всеки ден в радиото, телевизията и вестниците у нас) Веднъж жанрът е информация, втори път - коментар, трети-интервю, четвърти, текст под снимка, пети - анализ и т.н. Други мнения???
Коментар
-
Аналгин, ужасно вярно нещо казваш, но не можеш да промениш редакционната политика. Хубавото на забележката ти е, че обръщаш внимание на по-бавно загряващите да се опитват да четат между редовете. А господина Соколов може би е само един изпълнител, нещо като репортер в медия. Той пише това, което му наредят и излиза в сайта това, което еса поискали началниците му. Това е истината. Не му се карай повече! Освен, ако не е башбос, това обаче аз не зная! С най-добри чувства и към двамата.
Коментар
-
имам въпрос - на времето при 1те бонови книжки играх и си спечелих по някоя акция от софарма и нефтохим . не съм си търсил акциите оттогава , даже нямам такива , тогава струваха доста
въпроса е - как се процедира и дали онези акции са равни на сегашните , има ли девиденти и въобще каква е процедурата
ако някои ми отговори ще съм признателен
Коментар
-
Г-н. Соколов, точно защото се подписвате отдолу затова зная, че имате акции на Софарма. Това което ме дразни е че последните две-три седмици се случват доста интересни неща около Пампорово ( инвестиционния проект за който вече споменах, ремонта на пътя, х-л.Орловец, новите писти, раздвижването на цените и т.н.), а вие един ред не драснахте, но гледам пак в обзора на деня Софарма, та Софарма - единия ден 0.5% нагоре, другия 0.47% надолу при "невероятен обем" за пазарната капитализация на дружеството.
Обърнете малко внимание и на дружествата, в които вие и целият ви екип не сте акционери.
Коментар
Коментар