Първоначално изпратено от EquityPrivate
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Софарма АД (SFA / SFARM)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнениеАз ще се радвам ако моят бизнес като акционер в групата Софарма върви добре през годините. За това не е задължително цената да се повишава !!!!
Бих пожелал на всички колеги /акционери в групата и не акционери/ добре да им вървят нещата!!
Коментар
-
http://www.capital.bg/politika_i_iko...se_uskoriavat/
Мисля че новите правила ще са доста положителни за Софарма
Извадка от статията в Капитал:
Болниците и доставчиците
Срокът от 60 дни за разплащане между клиниките и доставчиците до момента е бил почти непосилен за първата страна и вероятно ще създаде проблем. В момента болниците в България (държавни и общински) имат около 600 млн. лв. дългове, като 148 млн. лв. от тях са просрочени. Клиниките се снабдяват по Закона за обществените поръчки с консумативи, медикаменти, храна, поръчват различни стоки и услуги – апаратура, пране, ремонти, и стандартно дължат немалки суми за електро- и топлоенергия и вода. Основните приходи на клиниките са от здравната каса и те би трябвало да вместят дейността в тях. Проблемът обаче са наследените задължения на клиниките към доставчиците им. Най-големите чакащи плащания са към дистрибуторите на медикаменти и медицински изделия. Досегашните договори с тях се сключваха по ЗОП и един от основните критерии на болниците беше отложеното плащане, като в някои случаи то е за над една година. Сега клиниките ще трябва да се пренастроят да сключват нови договори и да се издължат в рамките на 60 дни.
Проблемът с дълговете обаче има отворена врата в новите текстове на Търговския закон. Според юристи става въпрос за текста, според който болницата трябва да плати, ако получи покана. Така например, ако до момента доставчикът не е претендирал за просрочените си задължения и го направи, според новия текст те стават дължими веднага. Същото се отнася и ако задължението не е просрочено, но доставчикът реши да си иска парите в 60-дневен срок, смятат юристи. В момента по данни от доставчиците средната обръщаемост на вземанията е 230-240 дни.
Коментар
-
Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнениеЧестно казано не разбирам за какво точно си го пуснал това.
Отчетите ги попрочитам разбира се, ама и там в междинния доклад има картинки та се разсейвамдругия път да сложат чешмата.
През 2012 година СФАРМ имаше мнооого по-добър резултат от 2009 и 2010година, НО бфб показа че цифрите и сравненията на ЕБИТДА не са всичко, нали? То ако беше така и КАО щеше да е на 15лева(толкова ли му даваше)!
чакам с интерес твоите топ 3 на бфб и може там малко цифрички да сложиш от това как му викаше........ а отчета да!
Коментар
-
Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнениеНова тв
Поздравления - хубаво интервю е станало.
Умерен сте както винаги.
Когато отговорихте за цените на медикаментите мисля че можехте да обясните още по разбираемо - аз бих казал например, че е нормално някои медикаменти, които се произвеждат във завода в Сърбия да са малко по-евтини в тази страна. Или бих дал пример с фирмата за хляб Симид, която продаваше хляба в северна България на 30стинки за да заеме пазарен дял(защото е от южна Б-я и се разрастваше) - ама там никой нищо не каза. Е нормално е когато СФАРМ влиза в Турция да настъпва с по-ниски цени. Това е като цените на бананите при отварянето на Карфур в Бургас, когато счупиха вратите че да вземат евтинко.
Също така браво че споменахте за 12 500 служители и работници, за да видят срещу какво плюят и какво искат да смачкат враговете на СФАРМ! Ама трябваше и да добавите че нито един от тях не работи на минимална заплата(надявам се)!
Коментар
-
Първоначално изпратено от SoHo Разгледай мнениеАз лично питах г-н Донев за влошеният оперативен паричен поток но не получих отговор. Може и да не ми е видял въпроса от толква хора във форума. Мисля че до голяма степен влошеният оперативен паричен поток се дължи на увеличаването на необезценените търговски вземания. Но твоите цифри не са точни до колкото виждамНеобезценените търговски вземания над 180 дни са нагоре с около 10 млн а не 20 млн. Аз мисля че голяма част от просрочените вземания са държавни а сега управляващите говорят за по бързо разплащане с бизнеса. Аз лично очаквам оперативният паричен поток значително да се подобри особенно сега когато го няма Дянков да забавя плащанията
За другият червен флагтова е предимно инвестицията в ДОВЕРИЕ ОБЕДИНЕН ХОЛДИНГ АД. Тази инвестиция е около 80% от тези инвестиции за продажба. Ами тук заедно със свързаните фирми на Софарма се държи доста голяма част от компанията така че те определят цената
Дано скоро да вземе тази инвестиция да носи печалби
А кой не чете отчетите? да си признае
По темата за Доверие - да, 80% (BGN 16m) от тези инвестиции реално са акциите в Доверие и Медика. Но това е ликвиден актив и не може да си го държaт на цена на придобиване и да не се интересуват от пазарната цена. Ако на Софарма й се наложи да продаде тези акции в някакъв диапазон от месец-два, то тогава няма да вземат BGN 16m, а доста по-малко!
Това е все едно някой институционален инвеститор купил акциите на Софарма през 2007 още да си ги държи на цена от 9 лева.
Друг е въпроса защо производител на генерика ще държи акции на холдинг като Доверие. Това е купено с парите на акционерите и е редно те да попитат дали Софарма смята да бъде фирма производител или хедж фонд печелещ от спекулации с акции.
Относно вземанията - фирмата има редовни търговски вземания от BGN 116m.
Те са се качили с малко над BGN 7m от 2011, но са си квалифицирани като редовни, макар и BGN 4m от тях да са над 180 дни.
Аз говорех за просрочените такива. Те са се качили с BGN 20m през миналата година до BGN 35m. Ти предполагам говориш само са част от тях над 180 дни, която се е качила с BGN 10m. Те по принцип всичките са квалифицирани като "просрочени", така че дори и тези от до 90 дни реално не са изплатени когато им е бил падежa.
Като си говорим за червени флагове в отчетите на фирмата, някой дали видя одиторите как са сложили в отчета за паричните потоци, че Софарма е получила и после изплатила 1.8 млрд. лева краткосрочен заем! Предполагам е грешка и става въпрос за 1.8 милиона, а не 1.8 млрд., но интересното е че О. Донев, Б. Борисов и главната счетоводителка са подписали документа.
Ако пък е вярно, бих искал да знам коя точно банка е дала 25х ЕБИТДА в краткосрочно финансиране.
Коментар
-
Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнениеДобро утро!
Под коректни имаш предвид мнения, които да не посочват потенциалните подводни камъни за инвеститорите в тази позиция, а такива където се пускат снимки на някакви чешми в цветовете на Софарма и така да оценяват фирмата като страхотна?
Такива тук има бол, така че не виждам какъв е проблема.
Аз предпочитам да не пускам картинки, а да оставям цифрите да говорят.
Мога да се басирам, че повечето инвеститори тук не са отваряли отчета на фирмата, иначе щяха да забележат много промени към по-лошо от 2011 в основната дейност на фирмата.
Може би нямаше да им убегне факта, колко са се вдигнали просрочените търговски вземания на групата и специaлно несъбраните над 180 дни. Вдигнали са се с над BGN 20m за последната година и сега са над BGN 35m. Имат над BGN 8m вземания, които са по-стари от една година. Голяма част от тях са на над две години! И въпреки това фирмата е решила само частично да ги отпише и са увеличили общата обезценка от 2011 с още BGN 600К!
Друго интересно "червено флагче" би било отказа да правят директен mark-to-market оценка на инструменти, които се търгуват на борсата! Софарма има над BGN 20m в т. нар. инвестиции за продажба, но понеже борсовите цени на много от акциите не ги устройват (не били индикативни според тях, бел. ред.), решили да използват друг подход - оценители направили сравнителен анализ с аналози и така дали "коригирани борсови цени". Предполагам всеки може да се досети коя от цените е по-висока.
Всичко това е много хубаво на хартия (даже са си записали по-висока оценка с BGN 600К от миналата година), но ако реално тези инструменти трябва да се продадат през борсата, то цената няма да е на оценителя, а ще е пазарната!
Те така и Merrill Lynch и UBS държаха CDO-тa в кая на 2007 на някакви си тяхни цени (mark-to-model го наричаха), пък после отписаха доста активи, защото пазара много не се интересуваше каква стойност точно са си моделирали финансистите.
Та вместо да се възползват от случая, че г-н Донев е така добър да отговаря на въпроси свързани с фирмата в този форум и да го попитат защо в отчетите на Софарма има повече червени знаменца от първомайско митинг-шествие в Пхенян, повечето инвеститори тук се интересуват кога ще им дадат шапки с логото на фирматa, ще може ли и пред тях в междублоковото пространство да се построи чешма на Софарма като от снимката на tony1975 и дали на следващото събрание ще раздават безплатно аналгин и Трибестан!
Аз лично питах г-н Донев за влошеният оперативен паричен поток но не получих отговор. Може и да не ми е видял въпроса от толква хора във форума. Мисля че до голяма степен влошеният оперативен паричен поток се дължи на увеличаването на необезценените търговски вземания. Но твоите цифри не са точни до колкото виждамНеобезценените търговски вземания над 180 дни са нагоре с около 10 млн а не 20 млн. Аз мисля че голяма част от просрочените вземания са държавни а сега управляващите говорят за по бързо разплащане с бизнеса. Аз лично очаквам оперативният паричен поток значително да се подобри особенно сега когато го няма Дянков да забавя плащанията
За другият червен флагтова е предимно инвестицията в ДОВЕРИЕ ОБЕДИНЕН ХОЛДИНГ АД. Тази инвестиция е около 80% от тези инвестиции за продажба. Ами тук заедно със свързаните фирми на Софарма се държи доста голяма част от компанията така че те определят цената
Дано скоро да вземе тази инвестиция да носи печалби
А кой не чете отчетите? да си признае
Коментар
-
Който иска да гледа интервюто с г-н Донев от тази сутрин:
(след 45-та минута от предаването)
http://play.novatv.bg/play/302964/?autostart=trueLast edited by SoHo; 16.03.2013, 14:18.
Коментар
-
Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнениеЧестно казано не разбирам за какво точно си го пуснал това.
Очаквах по-скоро коментар, а не пак картинка.
P.S. Не си я пуснал правилно и излиза само десен горен ъгъл на това, което реално си искал да ни покажеш. Ако ти е трудно, пусни просто пак снимка на чешмата.
ти май бъркаш ляво с дясно, ама няма нищо не ти се сърдя и други неща си омотал така че да звучат негативно!
Бъди жив и здрав и все още не си казал по твоите прословути анализи кое си струва на БФБ, кое не си струва според теб знаем
Коментар
-
Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
Специално за ЕР:
-Не съм казал коя е компанията;
-Не съм дал линк
-Не съм посочил за къде са продажбите,
ама съм сигурен че ще се сетиш!
жив и здрав и не се пали толкова!
Очаквах по-скоро коментар, а не пак картинка.
P.S. Не си я пуснал правилно и излиза само десен горен ъгъл на това, което реално си искал да ни покажеш. Ако ти е трудно, пусни просто пак снимка на чешмата.
Коментар
-
Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнениеНадявам се да видим повече коректни и не толкова манипулативни(като на ЕР) анализи.
Под коректни имаш предвид мнения, които да не посочват потенциалните подводни камъни за инвеститорите в тази позиция, а такива където се пускат снимки на някакви чешми в цветовете на Софарма и така да оценяват фирмата като страхотна?
Такива тук има бол, така че не виждам какъв е проблема.
Аз предпочитам да не пускам картинки, а да оставям цифрите да говорят.
Мога да се басирам, че повечето инвеститори тук не са отваряли отчета на фирмата, иначе щяха да забележат много промени към по-лошо от 2011 в основната дейност на фирмата.
Може би нямаше да им убегне факта, колко са се вдигнали просрочените търговски вземания на групата и специaлно несъбраните над 180 дни. Вдигнали са се с над BGN 20m за последната година и сега са над BGN 35m. Имат над BGN 8m вземания, които са по-стари от една година. Голяма част от тях са на над две години! И въпреки това фирмата е решила само частично да ги отпише и са увеличили общата обезценка от 2011 с още BGN 600К!
Друго интересно "червено флагче" би било отказа да правят директен mark-to-market оценка на инструменти, които се търгуват на борсата! Софарма има над BGN 20m в т. нар. инвестиции за продажба, но понеже борсовите цени на много от акциите не ги устройват (не били индикативни според тях, бел. ред.), решили да използват друг подход - оценители направили сравнителен анализ с аналози и така дали "коригирани борсови цени". Предполагам всеки може да се досети коя от цените е по-висока.
Всичко това е много хубаво на хартия (даже са си записали по-висока оценка с BGN 600К от миналата година), но ако реално тези инструменти трябва да се продадат през борсата, то цената няма да е на оценителя, а ще е пазарната!
Те така и Merrill Lynch и UBS държаха CDO-тa в кая на 2007 на някакви си тяхни цени (mark-to-model го наричаха), пък после отписаха доста активи, защото пазара много не се интересуваше каква стойност точно са си моделирали финансистите.
Та вместо да се възползват от случая, че г-н Донев е така добър да отговаря на въпроси свързани с фирмата в този форум и да го попитат защо в отчетите на Софарма има повече червени знаменца от първомайско митинг-шествие в Пхенян, повечето инвеститори тук се интересуват кога ще им дадат шапки с логото на фирматa, ще може ли и пред тях в междублоковото пространство да се построи чешма на Софарма като от снимката на tony1975 и дали на следващото събрание ще раздават безплатно аналгин и Трибестан!
Коментар
Коментар