Първоначално изпратено от Монти
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Софарма АД (SFA / SFARM)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Огнян Донев Разгледай мнениеНовото ценообразуване е за сега все още само предложение за ново ценообразуване. Надявам се в процеса на обществено обсъждане да се прецизират някои въпроси особено по отношение на непазарните и нелогични дейтвия,като намесата в ОТС пазара и обвързването на генеричните медикаменти с цената на оригинала. Смятам, че е разумно да има сриктна регулация само по отношение на сегмента заплащан с публичен финансов ресурс, за останалите цени конкуренцията е достатъчен механизъм за справедливо ценообразуване. Бихме искали да видим и по-добър избор на референтни държави, в момента Гърция е в спсъка с референтните държави, а там цените са свалени с правителствен акт като част от общите мерки за икономии. С две думи очакваме да видим как ще протекат и приключат дискусиите. А какво е Вашето мнение?
Един въпрос с друга насоченост,като голям инвеститор ,мажоритатор и спекулант.....
как виждате икономическата и политическа обстановка в близките няколко месеца и как това ще влияе на БФБ в цялост и в частност на групата на Софарма...
Коментар
-
Първоначално изпратено от SoHo Разгледай мнениег-н Донев, какво мислите за новото ценообразуване на лекарствата?
Коментар
-
Първоначално изпратено от SoHo Разгледай мнениеОт скоро съм в този форум, като се замисля в друг в БГ никога не съм се регистриралПо принцип цял ден се занимавам с финансови анализи и не ми е до такива в свободното време, но самият факт че г-н Донев влиза в този форум ме накара да се включа
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеВинаги можеш да си смяташ сам, а не да четеш във форуми, убеден съм, че ще се справиш много по-добре
От скоро съм в този форум, като се замисля в друг в БГ никога не съм се регистриралПо принцип цял ден се занимавам с финансови анализи и не ми е до такива в свободното време, но самият факт че г-н Донев влиза в този форум ме накара да се включа
Коментар
-
Първоначално изпратено от SoHo Разгледай мнениеИ аз до колкото знам кулите не са част от Софарма и не знам защо някои активни коментатори против Софарма не са си направили труда да проверят този факт. Тази инвестиция си е лично на г-н Донев и неговите бизнес съдружници!
Това показва колко 'добре' са анализирани финансовите данни!
Както се каза по рано 'garbage in, garbage out'
Коментар
-
Първоначално изпратено от equal Разгледай мнениеДа вметна, че Софарма Бизнес Тауърс не е проект на Софарма, а на Софарма имоти АДСИЦ. Според отчета им за 2012 г. Софарма не е сред акционерите, притежаващи над 5%.
http://www.investor.bg/novini/122/a/...-zaeti,116260/
И аз до колкото знам кулите не са част от Софарма и не знам защо някои активни коментатори против Софарма не са си направили труда да проверят този факт. Тази инвестиция си е лично на г-н Донев и неговите бизнес съдружници!
Това показва колко 'добре' са анализирани финансовите данни!
Както се каза по рано 'garbage in, garbage out'
Коментар
-
Първоначално изпратено от keizer Разгледай мнениеКолега, чета с интерес постовете ти щото има много логика в тях. Тук обаче нещата не се връзват. При положение, че мога да си сложа парите на 8.5% лихва, да коментираме, че WACC от 13-14% е ок практически погледнато е малко смешно. Гледам го от инвеститорска гледна точка. Всичко под 20% не върви в момента. Просто рисковете са прекалено много, асиметрични, и взаимно-допълващи и увеличаващи ефектите си. Къвто и риск да хванеш няма да сгрешиш:
1. политическа нестабилност.
2. Регулаторен хаос (некадърност + корупционни практики).
3. Малък и свиващ се пазар.
4. Валутен борд, демек ще го има ли?
5. Демографска катастрофа. Просто спрямо преди 15 г сме с над 1 милион по-малко.
И това са само общите рискове, да не влизам в софарма в детайли, че ще стане страшно. Едни хора се заиграха в едни игри с едни други хора и много ама много се опариха - репутация, затворени врати, слухтене, следене, арести, абе направо отрязано бъдеще ако ме питаш мен. затова бягам като дявол от тамян от таз акция - много е хубава, ама собственика и с преголямо его и си повярва, че е хванал дядо господ за шлифера. руски пазар ли? Ми нали едни хора ще звъннат на други хора и руския пазар ще стане бързо химера... затова 13% WACC за SME за централна европа може, за нас - другия път.
Коментар
-
Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнениеСъгласен съм. WACC от около 11% е напълно нормален.
Цената на собств. капитал трябва да е 13-14% средно за страна като България или Румъния. А все пак Софарма има до голяма степен exposure в страни като Украйна, Сърбия и Беларус.
1. политическа нестабилност.
2. Регулаторен хаос (некадърност + корупционни практики).
3. Малък и свиващ се пазар.
4. Валутен борд, демек ще го има ли?
5. Демографска катастрофа. Просто спрямо преди 15 г сме с над 1 милион по-малко.
И това са само общите рискове, да не влизам в софарма в детайли, че ще стане страшно. Едни хора се заиграха в едни игри с едни други хора и много ама много се опариха - репутация, затворени врати, слухтене, следене, арести, абе направо отрязано бъдеще ако ме питаш мен. затова бягам като дявол от тамян от таз акция - много е хубава, ама собственика и с преголямо его и си повярва, че е хванал дядо господ за шлифера. руски пазар ли? Ми нали едни хора ще звъннат на други хора и руския пазар ще стане бързо химера... затова 13% WACC за SME за централна европа може, за нас - другия път.Мнението ми не представлява съвет за покупко-продажба на акции, облигации и други видове ценни книжа
Коментар
-
Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнениеВсяка цена над 2лв/акция би означавала над 7х ЕБИТДА като мултипликатор, което може да е в границите на нормалното за оперативната компания Софарма АД с маржини от 23%, но не и на консолидирана база където в игра влиза и дистрибутора с маржини от 2-3%.
Няма и кой да финансира такава сделка преди да има яснота какво става с работния капитал, тъй като ЕБИТДА е доста далече от паричния поток.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеКакто казах по долу и за мен тази цена е нереалистично ниска. Личното ми виждане, без да е препоръка за нищо, е че към момента е нормално софарма да се търгува между 2 и 3 лв. заради цялостното състояние и на нашия пазар и на пазарите където всъщност се търгуват пиъри на софарма - унгария и словения.
А личната ми оценка за справедлива стойност в дългосрочен период е някъде към 4,5. Но както казва и ПЕ при положение че човек може да си купи по-евтино Кърка или Гедеон Рихтер, не може да се очаква че Софарма ще струва кой знае колко повече.
Няма и кой да финансира такава сделка преди да има яснота какво става с работния капитал, тъй като ЕБИТДА е доста далече от паричния поток.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеНе знам как го е смятал ПЕ, но мен ме интересува само дългосрочния дълг и собствения капитал. Смятам че краткосрочния дълг е част от оборотния капитал. Тогава проценитите са съответно 15% дълг и 85% собствен капитал. Което при 5,5% цена на дълга и 12% на собствения капитал прави 11% ВАК
Коментар
-
Първоначално изпратено от gunnar Разгледай мнениеНяма да спорим за 1-2%, макар че и те се отразяват на цената. И на мен ми се струва, че тоя модел е нагласен така че да изкара, колкото е възможно по-ниска цена. Както се казва garbage in-garbage out. Като цяло намирам за неправилно да се оценява фирма на консолидирана база. Най-правилно е да се оценят индивидуално Софарма и дъщерните и компании, все пак повечето са публични и не липсва информация. При положение че само Софарма Трейдинг е оценен от пазара на 68 млн. лв, т.е. делът на Софарма е за над 50 млн. Значи самата Софарма и всички останали активи струват към 140 млн. лв. Малко е...
А личната ми оценка за справедлива стойност в дългосрочен период е някъде към 4,5. Но както казва и ПЕ при положение че човек може да си купи по-евтино Кърка или Гедеон Рихтер, не може да се очаква че Софарма ще струва кой знае колко повече.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениенякъде между 12% и 15%. Според мен средното за България трябва да е към 15%.
Цената на собств. капитал трябва да е 13-14% средно за страна като България или Румъния. А все пак Софарма има до голяма степен exposure в страни като Украйна, Сърбия и Беларус.
Коментар
-
Няма да спорим за 1-2%, макар че и те се отразяват на цената. И на мен ми се струва, че тоя модел е нагласен така че да изкара, колкото е възможно по-ниска цена. Както се казва garbage in-garbage out. Като цяло намирам за неправилно да се оценява фирма на консолидирана база. Най-правилно е да се оценят индивидуално Софарма и дъщерните и компании, все пак повечето са публични и не липсва информация. При положение че само Софарма Трейдинг е оценен от пазара на 68 млн. лв, т.е. делът на Софарма е за над 50 млн. Значи самата Софарма и всички останали активи струват към 140 млн. лв. Малко е...
Коментар
Коментар