Първоначално изпратено от EquityPrivate
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Софарма АД (SFA / SFARM)
Collapse
X
-
-
Първоначално изпратено от Огнян Донев Разгледай мнениеЗагубих както пари, така и престиж, но постигнах нещо важно, поне за мен.
По стечение на обстоятелствата съм се виждал един път с Даниел Руц преди години, но определено го познавам много бегло.
Още тогава той имаше репутацията на човек, който буквално си продава името - плаща му се хонорар, за да бъде лице на определен проект и да придава oпределен имидж на сделката. Той навсякъде обявява, че бил инвестиционен банкер, но определено не прави такова впечатление, а и не си спомням да е работил в инвестиционна банка, a по-скоро в няколко малки инвестиционни фирми без особена репутация.
Репутацията му по-скоро бе нa нещо като на лобист отколкото на инвеститор. Не съм сигурен обаче, че точно такъв елемент сте търсили за сделката.
После като прочетох, че в сделката освен него бил и Карл фон Хабсбург нямаше как да не се засмея, защото беше ясно каква е целта на цялото начинание. Липсваше само Фиона Сваровски или някой от семейство Майер-Мелнхоф, за да може комедията да е пълна.
Извинете за въпроса, ама свързвайки се с такива хора, защо очаквахте друго развитие на нещата?
Вие не знаехте ли и не проверихте ли с кого ви "вкарва в леглото" Христо Грозев?
Предполагам той е архитекта на цялата трупа, заради връзката с Altelys и по-конкретно с Австрия. Той мисля живее във Виена.
Коментар
-
Чичо Оги е стар хитрец и от години трейдва за собствена сметка докато се заиграва с ентусиазираните почитатели на могъщата фабрика. Като листнаха Софарма във Варшава беше обявил, че ще спре да го прави, защото там не се гледало с добро око на подобна търговия, но явно сърце юнашко не трае дълго като се открие добра възможност, а и подкрепата си има своя цена.Last edited by Valuator; 23.03.2013, 22:27.
Коментар
-
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнениеНоември-януари Равлов продаде 9,7 мил акции, нещо не си в час пак.
А за какви финансирания на купувачи от банки пишеш??? Да не си дал ти кредита??? От някое УР в някоя банка!!!
Говоря за транзакцията конкретно в средата на януари когато се продадоха малко над 4.0м акции и бяха моментално изкупени 2.9м от заинтересовано лице, така че само 1.1м реално бяха поети от пазара. Естествено част от тия 2.9м после пак дойдоха на пазара, ама ви ги сервираха на малко по-висока цена.
Аз за това казвам евала на изпълнението!
Коментар
-
Първоначално изпратено от LuckyYou Разгледай мнениеТова, което наистина ме озадачава е, че всичките ти анализи са базирани на минали събития и минали отчети. Ок за счетоводител си супер, но проблемът е друг - финансистите правят анализите си на база бъдещи събития, а ти продължаваш да говори за минали отчети.
2 - това, че не можеш да шортираш абсолютно не е вярно, при желание вече можеш да го направиш, проблемът е, че едно е да си влезнал в позиция и да говориш, друго е да седиш и просто да си анализираш и храниш.
ПС. Аз също нямам, но се точа да влизам, при няколко бъдещи събития, които очаквам...
.
Анализите ми винаги са били за бъдещ период! Просто миналото дава добра представа какво може да се очаква в близко бъдеще.
Като пример мога да дам работния капитал и паричния поток на фирмата през изминалата година. Ами не може през 2012 едвам да са се добрали до нулата нa оперативно ниво, а 2013 да генерират огромен паричен поток! Просто няма промяна в конюнктурата и икономическата ситуация, която да доведе до такова развитие.
Ако пък искаш да четеш розови анализи, които ти казват че цената трябва да е 6лв/акция, то винаги можеш да прочетеш глупостa сътворена от Елана.
Колкото до шортването - могат да са шорт ритейл инвеститори като теб, които да продадат късо 100-200 акции. Институционален инвеститор не може да е шорт 3-4 млн акции, защото няма кой да му затвори позицията. Това не е истински шорт, защото пазара не се състои от ритейл инвеститори, които да си играят с 200 акции, или поне не би трябвало.
П.С. След като нямаш акции, не би трябвало толкова да те занимават моите виждания. Приеми ги като контра-аргумент на тези, които от години пишат фантасмагории за дейноста на фирмата, които естествено не са базирани на финансовите резултати, и чакат акцията да се качи над 5лв.
Коментар
-
Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнениеНе съм ти видял въпроса.
На кратко - не съм шорт.
В България реално не можеш да си шорт.
И не знам защо когато не възпявам "могъщата фабрика" непременно трябва да съм против фирмата. Аз просто показвам някои от нещата, които тези с дитирамбите няма как да са видяли.
Относно Елана - не знам колко близко си до пазара, за да ти говоря в повече детайли, но в момента няма акция от сектора на Софарма, която да търгува на 14х EBITDA 2013!
Реално анализът на Елана предполага такъв мултипликатор при цена 6лв на акция, а той е далеч от реалноста.
Това ясно показва, че си нямат представа за какво говорят, тъй като си мислели, че новата фабрика щяла да увеличи съществуващите вече мошности с 92%, а тя реално просто ще ги замени с по-нови.
Това от тяхна страна граничи с престъпна небрежност!
Гледам си писал нещо и за оправяне от кризата и как акциите щяли да се качват!
Акциите всъшност са на исторически връх в Америка и З. Европа. Това не се дължи толкова на икономиката, колкото на ликвидноста наливана от Фед и националните банки.
Икономиката продължaва да си буксува, а безработицата е все още висока. Според мен в един момент след няколко месеца голяма част от инвеститорите ще се усетят, че са напомпали индексите до рекордни нива (по-високи от 2007), а че икономиката въобще не отразява това развитие на пазара. Подобно нещо стана през август 2011 и индексите паднаха с 20% за няколко месеца.
Честно казано не мисля, че акциите има много още къде да се качват.
Това написаното по-горе естествено не отразява нещата у нас. В България ситуацията е доста по-различна, защото няма кой да налива пари в икономиката, а безработицата е рекордна за последните години. Тук пазара няма как да расте, а ще продължaва да преживява от малките обеми търгувани от ритейл инвеститорите с обеми от по BGN 50-100хил. на ден за цялата борса!
Относно пакетите на Л. Павлов - от продадените над 4.0м акции от него през януари 2013, О. Донев е купил 2.9м! На това му се вика backstop! Нали ти е ясно какво можеше да стане с цената ако на пазара бяха изсипани реално всичките 4.0м акции, а не 1.1м? На по-умните им е станало ясно и за това са купили тези 2.9м акции, за да не сринат пазара и през следващите няколко месеца голяма част от тях леко и тихо отново могат да бъдат продадени, но без големи сътресения в цената. Евала на купувача и на банката, която e финансиралa покупката!
А ти продължaвай да вярваш че имало голямо търсене на акции и пазара бързо бил абсорбирал количеството.
Прав си че на пазара има умни и можещи и глупави и незнаещи. Да, вторите са много по-голямата част от пазара и определено го движaт в посоката посочвана от собствената им глупост и незнание. Това е факт не толкова за България, колкото за Америка където разни домакини, шофьори на таксита, келнери и какви ли не също са инвестирали на борсата без да разбират нищо от финанси или фундаментален анализ.
Въпросът обаче е не кой какъв е, а кой ще успее да направи пари.
90% от хората на борсата губят парите си, за да може другите 10% да ги спечелят.
Бих спекулирал, че вероятноста знаещите и разбиращите да са голяма част от тези печеливши е значително по-голяма!
А за какви финансирания на купувачи от банки пишеш??? Да не си дал ти кредита??? От някое УР в някоя банка!!!Last edited by fortiss; 24.03.2013, 04:27.
Коментар
-
Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнениеНе съм ти видял въпроса.
На кратко - не съм шорт.
И не знам защо когато не възпявам "могъщата фабрика" непременно трябва да съм против фирмата. Аз просто показвам някои от нещата, които тези с дитирамбите няма как да са видяли.
Относно Елана - не знам колко близко си до пазара, за да ти говоря в повече детайли, но в момента няма акция от сектора на Софарма, която да търгува на 14х EBITDA 2013!
Реално анализът на Елана предполага такъв мултипликатор при цена 6лв на акция, а той е далеч от реалноста.
Това ясно показва, че си нямат представа за какво говорят, тъй като си мислели, че новата фабрика щяла да увеличи съществуващите вече мошности с 92%, а тя реално просто ще ги замени с по-нови.
Акциите всъшност са на исторически връх в Америка и З. Европа. Това не се дължи толкова на икономиката, колкото на ликвидноста наливана от Фед и националните банки.
Икономиката продължaва да си буксува, а безработицата е все още висока. Според мен в един момент след няколко месеца голяма част от инвеститорите ще се усетят, че са напомпали индексите до рекордни нива (по-високи от 2007), а че икономиката въобще не отразява това развитие на пазара. Подобно нещо стана през август 2011 и индексите паднаха с 20% за няколко месеца.
Това написаното по-горе естествено не отразява нещата у нас. В България ситуацията е доста по-различна, защото няма кой да налива пари в икономиката, а безработицата е рекордна за последните години. Тук пазара няма как да расте, а ще продължaва да преживява от малките обеми търгувани от ритейл инвеститорите с обеми от по BGN 50-100хил. на ден за цялата борса!
Относно пакетите на Л. Павлов - от продадените над 4.0м акции от него през януари 2013, О. Донев е купил 2.9м! На това му се вика backstop! Нали ти е ясно какво можеше да стане с цената ако на пазара бяха изсипани реално всичките 4.0м акции, а не 1.1м? На по-умните им е станало ясно и за това са купили тези 2.9м акции, за да не сринат пазара и през следващите няколко месеца голяма част от тях леко и тихо отново могат да бъдат продадени, но без големи сътресения в цената. Евала на купувача и на банката, която e финансиралa покупката!
А ти продължaвай да вярваш че имало голямо търсене на акции и пазара бързо бил абсорбирал количеството.
Прав си че на пазара има умни и можещи и глупави и незнаещи. Да, вторите са много по-голямата част от пазара и определено го движaт в посоката посочвана от собствената им глупост и незнание. Това е факт не толкова за България, колкото за Америка където разни домакини, шофьори на таксита, келнери и какви ли не също са инвестирали на борсата без да разбират нищо от финанси или фундаментален анализ.
90% от хората на борсата губят парите си, за да може другите 10% да ги спечелят.
Бих спекулирал, че вероятноста знаещите и разбиращите да са голяма част от тези печеливши е значително по-голяма!
Не е ли именно това, че чуждите борси са на исторически връх (аз не мисля, че това е балон, а че зад това стои сериозен фундамнет и реални бъдещи очаквания, които мисля ще се сбъднат за по-добра икономика), точно да е тригера за БФБ да се размърда? И на мен не ми харесва отчета на Софарма, няма ли нещо читаво според теб от Софикс да кажем по текущи цени?Ръстттттттттттттттттттттт ттттттттттттттттттттттттт
Коментар
-
Това, което наистина ме озадачава е, че всичките ти анализи са базирани на минали събития и минали отчети. Ок за счетоводител си супер, но проблемът е друг - финансистите правят анализите си на база бъдещи събития, а ти продължаваш да говори за минали отчети.
2 - това, че не можеш да шортираш абсолютно не е вярно, при желание вече можеш да го направиш, проблемът е, че едно е да си влезнал в позиция и да говориш, друго е да седиш и просто да си анализираш и храниш.
ПС. Аз също нямам, но се точа да влизам, при няколко бъдещи събития, които очаквам...
.The best things in life are free. The second best things are very expensive!
не е препоръка
Коментар
-
Първоначално изпратено от LuckyYou Разгледай мнениеEquityPrivate така и не пожела да коментира моя пост и да ми отговори на въпроса - с колко акции е шорт в Софарма като е убеден, че ще пада?
На кратко - не съм шорт.
Коментар
-
Първоначално изпратено от LuckyYou Разгледай мнениеПич, най-интересното при инвестирането в акции е, че всеки вижда и интерпретира един счетоводен отчет, както на него му е изгодно и както той иска да го види. Ако иска да го види в негативна светлина, ще го види в негативна светлина, ако иска да го види в положителна - съответно ще го види в положителна. Защо Елана или там които бяха правят анализ и виждат цена на акцията 6лв ?! Защо ти го виждаш на 1.30 !?! Всичко е субективно, всичко може да бъде нагодено. Аз обаче мога да ти кажа кое е много важно в инвестирането в една компания - Настроението на инвеститорите. Когато инвеститорите наливат пари, когато пазарът не спира да расте, когато дума криза в другите държави леко по леко отшумява, тогава и най-големите песимисти не могат да спрат тълпата. Ордата от хора, които са склонни да си набият паричките могат да вдигнат цената на акцията на една фирма до невиждани размери (както се случи до 2008), въпреки че няма фундаментални виждания за това. Не забравяй - един финансист не анализира вече готов отчет. Той използва готовия отчет, за да има база и на база вижданията си за бъдещ период, той прави нов финансов отчет, който ползва за да прави анализите си и от там да търси цената на акцията! Когато излезе отчетът, който той е предвиждал - на базата на това състояние той прави корекции са следващите си прогнози и съответно решава какво да прави с инвестицията си ! Но дори и той е повлиян от макроикономически данни, от настроенията на инвеститорите. Така че аз не виждам защо тази акция да е по-различна от другите. Ако биковете са повече, а аз като гледам въпреки че някой не спира да продава големи пакети, те се купуват като топъл хляб, никой не може да спре повишението в краткосрочен, до средносрочен план. Това е от мен. Не забравяй - настроението на инвеститорите движи пазара (т.е. прогнозните отчети), а не отчетите, които вече са излезнали.
ПС. Освен това, никога не трябва да забравяш, че на пазара няма само и единствено финансисти. Има абсолютно всякакви инвеститори, има и хора които дори нямат средно образование. Те обаче също купуват и продават акции, съответно на базата на техните емоции също се определя цената на акция. Мисълта ми е, че цената на една акция е както обективно, така и много субективно понятие. Финансите не са точна наука, няма и да бъдат, защото икономическите модели все още не могат да пресметнат как бай Пешо си смята цената на акцията, а най-вероятно и никога няма да могат да го направят! Това е от мен, успех
ПС2 - Като толкова гласуваш против тази акция, кажи ми с колко акции си шорт, нали си убеден, че ще пада ?!The best things in life are free. The second best things are very expensive!
не е препоръка
Коментар
-
Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнениеМалко бъркаш ми се струва понятията. Няма значение дали фирмата ти е платила дивидент от ликвидните си средства и след това е взела кредит, за да компенсира или е станало в обратен ред.
Важното е че работния капитал е "изял" (образно казано) оперативният кеш и фирмата е взела допълнителен заемен ресурс за инвестициите и да плати дивидентите.
Ако бяха взели кредит само колкото им трябваше за инвестиции и пак бяха изплатили BGN 10.8m дивидент, то сега ликвидните средства щяха да са само BGN 3.8m, а г-н Борисов не е CFO от вчера и не би оставил само такъв малък буфер в баланса.
Коментар
-
Първоначално изпратено от iezuita Разгледай мнениеКолко време ще се радвате, година две три, ами ако и на другите им писне от ниските цени и решат и те да се махнат !?
Коментар
-
Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнениеами какво.... радваме се на ниски цени!http://www.youtube.com/watch?v=9-mDA1vRHOA&feature=related
Коментар
-
Първоначално изпратено от iezuita Разгледай мнениеНикаква тенденция все още/ Току виж пъпката извадил още няколко милиона хартии от ръкава и какво правим
Коментар
-
Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнениеe тенденция за нагоре айде!http://www.youtube.com/watch?v=9-mDA1vRHOA&feature=related
Коментар
Коментар