If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
E , Тони помагнах малко и на Севто до 1,313, с около 3кила, чух гласове ;- почти деседневка Фармата не мръдна и реших да атакувам през задния двор , дано не съм избързал
Добре дошъл и успех!
аз преди няколко дена питах не е ли по-удобно да се влиза във Сфарм през Севто - ама никой не коментита.
E , Тони помагнах малко и на Севто до 1,313, с около 3кила, чух гласове ;- почти деседневка Фармата не мръдна и реших да атакувам през задния двор , дано не съм избързал
За Софарма има и оптимисти с пари, които купуват.
Сега ще прегледам назад анализите на колегите ...... на кого бобът е бил верен и на кого звездите са му говорили правилно - и на кого не !!!
УСПЕХ на всички, които споделят оптимизма по тази позиция
успех и на г-н Донев
Колега, чета с интерес постовете ти щото има много логика в тях. Тук обаче нещата не се връзват. При положение, че мога да си сложа парите на 8.5% лихва, да коментираме, че WACC от 13-14% е ок практически погледнато е малко смешно. Гледам го от инвеститорска гледна точка. Всичко под 20% не върви в момента. Просто рисковете са прекалено много, асиметрични, и взаимно-допълващи и увеличаващи ефектите си.
Отношението към риска е индивидуално. За някой 10% са ок, за друг и 30% са малко. Това което е ключово за пазара е средното ниво на риск. Или по-скоро преобладаващото. Това и използвам. Хората които по-висока толерантност към риск за това нормално са прекалени аптимисти, защото за тях риска не тежи много. Също както стремящите се да избягват риска са по-консерватнивни и всъщност не обичат много много да инвестират в акции - особено на дъното.
Въпроса е че и двете крайни мнения реално не въздействат на пазара. Защото по предпазливите така и ката нямат акции, пък и не искат да купуват, а по-рисковите така и така са в акции и пак едва ли ще купуват много. Това което движи пазара са тези които са на границата. Те влизат и излизат от позиции и реално те движат пазара. Както добре се вижда настоящата цена на софарма отразява близки до моите измерения на риска. Което всъщност е лесно защитимо и от теоретична гледна точка, разглеждано в дългосрочен период.
Новото ценообразуване е за сега все още само предложение за ново ценообразуване. Надявам се в процеса на обществено обсъждане да се прецизират някои въпроси особено по отношение на непазарните и нелогични дейтвия,като намесата в ОТС пазара и обвързването на генеричните медикаменти с цената на оригинала. Смятам, че е разумно да има сриктна регулация само по отношение на сегмента заплащан с публичен финансов ресурс, за останалите цени конкуренцията е достатъчен механизъм за справедливо ценообразуване. Бихме искали да видим и по-добър избор на референтни държави, в момента Гърция е в спсъка с референтните държави, а там цените са свалени с правителствен акт като част от общите мерки за икономии. С две думи очакваме да видим как ще протекат и приключат дискусиите. А какво е Вашето мнение?
Мисля, че няма друга държава в Европа в която да подлежат на регулация цени на медикаменти освен на тези които се заплащат от държавата.Обратното е характерно за държави като Гърция изпаднали в дълбока финансова криза или за "плановите" икономики в Куба или С.Корея... Колкото до референтните държави е редно да се сравняваме с тъй наречените страни от COMECOM , бившия соц.лагер, защото процесите и пътя по който вървим си приличат.
Политическата обстановка в България е непредсказуема в близко бъдеще и всякакви груби извън пазарни намеси на държавата в икономиката могат да доведат до големи щети на българското производство.И това важи не само за фармацията - защото не правителствата създават работни места и ръст на икономиката , а частният производител. Колкото по-малко пипат, толкова по-добре.
Аз мисля че новият завод ще увеличи много производствените мощности. Нали не мислиш че ще е 1:1 (старо:ново) Но трябва и да има по агресивно продаване извън БГ
Какво от това като ги увеличи, като сега продукцията от старите не могат да пласират!?
Aко може и аз да задам един въпрос за новия завод - нови мощности или заместване на остарели такива?
Може и някой от племенниците на "чичо Оги" да ми отговори?
Аз мисля че новият завод ще увеличи много производствените мощности. Нали не мислиш че ще е 1:1 (старо:ново) Но трябва и да има по агресивно продаване извън БГ
Коментар