Първоначално изпратено от unsworth
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Софарма АД (SFA / SFARM)
Collapse
X
-
Дълго време се въздържах да пиша в тази тема (за разлика от четенето й) но гледам, че "феновете" на позицията са на път да изгонят и малкото хора, които са склонни да правят аргументирани изказвания. Коментарът ми ще изглежда като защита на ЕП - целта му обаче не е такава. Навремето имаше един много хубав израз, който ползвахме - оставяш чувствата си на прага на вратата, влизаш и почваш да търгуваш - повярвайте ми, приложим е и за много други ситуации от реалния живот. Пренебрегването му ми е донесло през годините доста разочарования - та в тази връзка хубаво ще е колегите Фортис, Сохо и Тони ( без лоши чувства към нито един от тях) да се опитат да го приложат по отношение на Софарма ( ако вече не са го правили). Цифрите на ЕП, които дава от отчета, може да не ви харесват но са верни - допусканията, които прави ( какво стои зад тези цифри ) също са резонни - и те имат за цел да ви обърнат вниманието към това, че има какво да буди съмнение и ако не друго поне гледайте как вървят нещата по тези проблемни области в следващите отчети. А относно DCF, WACC и пиърите - субективизъм винаги има - дори и вие правите субективни допускания за вашите анализи. Разсъждения от рода - Софарма е голяма фармацевтична фирма на нашия пазар, син чип, била е х лева - значи пак ще стане - са доста ограничени - затова са пиърите. Друго на което искам да ви обърна внимание - от изказванията на ЕП си личи че има доста инфо, защото най-вероятно е на едно по-друго ниво - на хората, които вземат и/или предлагат решения, къде може/ си струва да се инвестират сериозни суми пари от чужди инвеститори. Дори и да не сте съгласни с това, което пише - поне го прекарайте през вашите глави и ако събуди тук таме съмнение и почнете пак да гледате своите цифри и да мислите - ще е +. Може и още неща да се напишат но стига толкова. И пак казвам - без лоши чувства към засегнатите в моя пост колеги. Имам акции на Софарма - купувани са на 2,09 - не голямо за моите разбирания и портфейл количество.Успех
Коментар
-
Първоначално изпратено от SoHo Разгледай мнениеА за това пък че съм бил хейтър или критикНещо ги бърка понятията
Аз вече казах че съм акционер и вярвам в Софарма, и за мен в този форум хейтър е този който пише против Софарма и то особенно със слаби анализи
P.S. Хванал си се се като за сламка на някаква цена от преди повече от 5 години.
Да, грешна била! Надявам се това да те прави по-весел. По-богат на тази цена едва ли.
Коментар
-
Първоначално изпратено от SoHo Разгледай мнениеА за това пък че съм бил хейтър или критикНещо ги бърка понятията
Аз вече казах че съм акционер и вярвам в Софарма, и за мен в този форум хейтър е този който пише против Софарма и то особенно със слаби анализи
А той от воя страна е критик а труда на управляващите групата Софарма.
Ти къде ще ходиш да си говорите? Да дойда ли и аз?
Коментар
-
Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнениеПриятелю ЕП ама ти май много си се засегнал щом до 1 ам си писал обяснения
Не се коси бе човек майтап да става. Аз не съм такъв анализатор като тебе, ЕБИТДА, Геодеон Рихтер и т.н. и Викаш дойде някаква си криза и някакъв си с мустак и направиха на пух и прах числата ти. Това се опитах да покажа че нищо не е само сухи сметки и таблички!!!
Или дето ти каза чичо Оги наскоро :"Защо ли пак не си прав"
та сега викаш цена 1,6, а?
Успех!
Аз му бях предложил след като не е акционер в Софарма, а влага толкова много време да я анализира, да направи подобен анализ и на аптеки Субра, ама той даде заето.....
Коментар
-
Приятелю ЕП ама ти май много си се засегнал щом до 1 ам си писал обяснения
Не се коси бе човек майтап да става. Аз не съм такъв анализатор като тебе, ЕБИТДА, Геодеон Рихтер и т.н. и Викаш дойде някаква си криза и някакъв си с мустак и направиха на пух и прах числата ти. Това се опитах да покажа че нищо не е само сухи сметки и таблички!!!
Или дето ти каза чичо Оги наскоро :"Защо ли пак не си прав"
та сега викаш цена 1,6, а?
Успех!
Коментар
-
Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнениеЧетох преди време един много хубав разказ за един, който мечтаел да стане писател. Бил обаче некадърен, писането не му се отдавало и произведенията му не се харесали на читателите.
Седнал той да мисли какво да прави и решил да стане критик!
Пишел критика за труда на другите и винаги намирал за какво да се хване.
Иначе спор няма - прогнозата от преди над 5 години очевидно не е била правилна. Положението е било доста по-лошо от колкото съм мислел.
А и не споделям оптимизма ти, че фирмата била по-добре от преди 5 години. Не знам дали си отварял отчетите, но ги има качени дори и на страницата на фирмата.
Отвори този от 2007 и годишния от 2012 и сравни паричните потоци и ела пак да говорим.
Този разказ и аз го четох. И си мислех за критика, който винаги намираше за какво да се хване - не на паписаното, а на за съградения от друг бизнес !!!!! веднага се сетих за теб....
не с лошо, но за теб се сетих....
къде да дойда, за да си говорим?Last edited by fortiss; 17.04.2013, 07:07.
Коментар
-
Първоначално изпратено от SoHo Разгледай мнениеЗа мен отчетите са доста по добри от началото на 2008, така че остават само очакванията които явно са били много големи за теб в началото на 2008Прогнизите които правиш като вкарваш някакви измислени таргети за 2013-2018 влошават оценката която даваш за реалната пазарна цена. И аз съм чел някоя друга книга
Подобен модел на твоя няма да кача защото няма смисъл да си измислям таргети които е малко вероятно и от Goldman Sachs да познаят
Очакванията са ми доста по скромни от тези които си имал през 2008!
Боба ти си го хвърлял 2008 когато си казвал цената от 6.90 лв през Януари 2008 и тя е паднала до 2 лв през Декември 2008 това е спад от 70%!
Ти прогнозираш цена която пада с 70% през 2008!!!
Това се казва слаба прогноза!!!
Седнал той да мисли какво да прави и решил да стане критик!
Пишел критика за труда на другите и винаги намирал за какво да се хване.
Иначе спор няма - прогнозата от преди над 5 години очевидно не е била правилна. Положението е било доста по-лошо от колкото съм мислел.
А и не споделям оптимизма ти, че фирмата била по-добре от преди 5 години. Не знам дали си отварял отчетите, но ги има качени дори и на страницата на фирмата.
Отвори този от 2007 и годишния от 2012 и сравни паричните потоци и ела пак да говорим.
Коментар
-
Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнениеИ двамата споменавате тези "няколко години", но нека си го кажем, че става въпрос всъшност за повече от 5 години! Това никак не е малко като инвестиционен хоризонт. Apple за по-малко от 4 години си качи пазарната кап. над 8х (при цена 700 долара от преди няколко месеца).
И за какви 6.90 и 1.60 говориш като първата цена е към януари 2008, а другата към април 2013!!! Погледни как е изгледала фирмата и икономиката тогава и сега!
А прогнози за 5 или 10 години се правят с цел да се дисконтират потоците към ДНЕШНА дата. Предполагам си го чел в някои книжки. Като прогнозирам напред това не означава, че ти показвам колко би струвала фирмата след 5 години, а сега!
От това, което си написал за разликите в очакванията ми тогава и 5 години по-късно оставам с впечатлението, че това не ти е станало ясно.
Не знам дали времето ще покаже дали ти си бил по-точен. От теб анализ защо очакваш определена цена не съм видял.
Може би хвърляш боб при определянето на цената.
Иначе е лесно човек все да е против и да е хейтър, но аз съм единствения тук направил си труда да пусне материал за дискусия. Повечето само знаят да твърдят, че акциите били подценени. И тая плоча я въртят от 2008 и все другите им били криви.
За мен отчетите са доста по добри от началото на 2008, така че остават само очакванията които явно са били много големи за теб в началото на 2008Прогнизите които правиш като вкарваш някакви измислени таргети за 2013-2018 влошават оценката която даваш за реалната пазарна цена. И аз съм чел някоя друга книга
Подобен модел на твоя няма да кача защото няма смисъл да си измислям таргети които е малко вероятно и от Goldman Sachs да познаят
Очакванията са ми доста по скромни от тези които си имал през 2008!
Боба ти си го хвърлял 2008 когато си казвал цената от 6.90 лв през Януари 2008 и тя е паднала до 2 лв през Декември 2008 това е спад от 70%!
Ти прогнозираш цена която пада с 70% през 2008!!!
Това се казва слаба прогноза!!!
Коментар
-
Първоначално изпратено от SoHo Разгледай мнениеОчакванията са едно, а резултатите много чeсто съвсем друго
Доста си краен в оценките си! от 6.90 на 1.60 в рамките на няколко години, каква точност 1:1 та това е много голяма разликаРазбирам да си 20-30 % на грешната страна ама над 50%
Спекулациите около евентуално поглъщане на Софарма се вижда вечe чe са били много надценени
Както са според мен големи разпродажби и спад под 2 лв на този етап. Времето ще покаже дали аз съм бил по точен, но вечe споменах какви са ми очакванията за тази година няма да се повтарям. Просто като правиш прогнози за 6 години напред ми става смешно
За мен Софарма си остава подценена на тези нива! Не е препоръка!
И за какви 6.90 и 1.60 говориш като първата цена е към януари 2008, а другата към април 2013!!! Погледни как е изгледала фирмата и икономиката тогава и сега!
А прогнози за 5 или 10 години се правят с цел да се дисконтират потоците към ДНЕШНА дата. Предполагам си го чел в някои книжки. Като прогнозирам напред това не означава, че ти показвам колко би струвала фирмата след 5 години, а сега!
От това, което си написал за разликите в очакванията ми тогава и 5 години по-късно оставам с впечатлението, че това не ти е станало ясно.
Не знам дали времето ще покаже дали ти си бил по-точен. От теб анализ защо очакваш определена цена не съм видял.
Може би хвърляш боб при определянето на цената.
Иначе е лесно човек все да е против и да е хейтър, но аз съм единствения тук направил си труда да пусне материал за дискусия. Повечето само знаят да твърдят, че акциите били подценени. И тая плоча я въртят от 2008 и все другите им били криви.
Коментар
-
Очакванията са едно, а резултатите много чeсто съвсем друго
Доста си краен в оценките си! от 6.90 на 1.60 в рамките на няколко години, каква точност 1:1 та това е много голяма разликаРазбирам да си 20-30 % на грешната страна ама над 50%
Спекулациите около евентуално поглъщане на Софарма се вижда вечe чe са били много надценени
Както са според мен големи разпродажби и спад под 2 лв на този етап. Времето ще покаже дали аз съм бил по точен, но вечe споменах какви са ми очакванията за тази година няма да се повтарям. Просто като правиш прогнози за 6 години напред ми става смешно
За мен Софарма си остава подценена на тези нива! Не е препоръка!
Коментар
-
Просто обичам да чета какво сте говорили преди години, когато не съм знаел какво е БФБ. Не съм коментирал - само копирах, ЕП извинявай щом съм те засегнал толкова много!
Значи сега викаш 1,6 с нараснали рискове
п.с. ама е готино че си се радвал на 3х по висока от настоящата цена и то само преди няколко години!
Успех и без лоши чувства!!!
Коментар
Коментар