IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Софарма АД (SFA / SFARM)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Форти, кога сме на ОСА бре - че отпуска трябва да планирам?
    ей ги Медика имат вече дата и дивидент от 10стинки са планирали!

п.с. Дано да не е май месец!

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
      Докато някъде по света се инвестира и работи, тук се чудим как да регулираме всичко и всички, и съответно да пречим.
      В повечето случаи политиците незнаят какво правят, в останалите работят за себе си.
      Очаквам откриването на завода !!!!
      От твоята уста в инвеститорските уши

Коментар

• Докато някъде по света се инвестира и работи, тук се чудим как да регулираме всичко и всички, и съответно да пречим.
        В повечето случаи политиците незнаят какво правят, в останалите работят за себе си.
        Очаквам откриването на завода !!!!

Коментар

• Първоначално изпратено от Огнян Донев Разгледай мнение
          Новото ценообразуване е за сега все още само предложение за ново ценообразуване. Надявам се в процеса на обществено обсъждане да се прецизират някои въпроси особено по отношение на непазарните и нелогични дейтвия,като намесата в ОТС пазара и обвързването на генеричните медикаменти с цената на оригинала. Смятам, че е разумно да има сриктна регулация само по отношение на сегмента заплащан с публичен финансов ресурс, за останалите цени конкуренцията е достатъчен механизъм за справедливо ценообразуване. Бихме искали да видим и по-добър избор на референтни държави, в момента Гърция е в спсъка с референтните държави, а там цените са свалени с правителствен акт като част от общите мерки за икономии. С две думи очакваме да видим как ще протекат и приключат дискусиите. А какво е Вашето мнение?
          Мисля че прекалената намеса на държавата пречи на бизнеса и затова подкрепям това което казвате. Последните години държавата срина бизнеса и това е във всички сектори на икономиката с малки изключения. Политиците явно не разбират (най вероятно не им пука) че стабилноста на държавата зависи от фирмите които инвестират в България. С тази политика скоро май наистина ще има обяви че се търсят работодатели.

Ако не се лъжа другият месец е откриването на най модерният завод в България

Коментар

• Първоначално изпратено от Монти Разгледай мнение
            Господин Донев ,
            Един въпрос с друга насоченост,като голям инвеститор ,мажоритатор и спекулант.....
            как виждате икономическата и политическа обстановка в близките няколко месеца и как това ще влияе на БФБ в цялост и в частност на групата на Софарма...
            Непредсказуема ... съжалявам за лаконичния отговор

Коментар

• Първоначално изпратено от Огнян Донев Разгледай мнение
              Новото ценообразуване е за сега все още само предложение за ново ценообразуване. Надявам се в процеса на обществено обсъждане да се прецизират някои въпроси особено по отношение на непазарните и нелогични дейтвия,като намесата в ОТС пазара и обвързването на генеричните медикаменти с цената на оригинала. Смятам, че е разумно да има сриктна регулация само по отношение на сегмента заплащан с публичен финансов ресурс, за останалите цени конкуренцията е достатъчен механизъм за справедливо ценообразуване. Бихме искали да видим и по-добър избор на референтни държави, в момента Гърция е в спсъка с референтните държави, а там цените са свалени с правителствен акт като част от общите мерки за икономии. С две думи очакваме да видим как ще протекат и приключат дискусиите. А какво е Вашето мнение?
              Господин Донев ,
              Един въпрос с друга насоченост,като голям инвеститор ,мажоритатор и спекулант.....
              как виждате икономическата и политическа обстановка в близките няколко месеца и как това ще влияе на БФБ в цялост и в частност на групата на Софарма...

Коментар

• Първоначално изпратено от SoHo Разгледай мнение
                г-н Донев, какво мислите за новото ценообразуване на лекарствата?

Коментар

От скоро съм в този форум, като се замисля в друг в БГ никога не съм се регистрирал По принцип цял ден се занимавам с финансови анализи и не ми е до такива в свободното време, но самият факт че г-н Донев влиза в този форум ме накара да се включа
                  Ето, значи няма нужда да разчиташ на чужди

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
                    Винаги можеш да си смяташ сам, а не да четеш във форуми, убеден съм, че ще се справиш много по-добре

От скоро съм в този форум, като се замисля в друг в БГ никога не съм се регистрирал По принцип цял ден се занимавам с финансови анализи и не ми е до такива в свободното време, но самият факт че г-н Донев влиза в този форум ме накара да се включа

Коментар

И аз до колкото знам кулите не са част от Софарма и не знам защо някои активни коментатори против Софарма не са си направили труда да проверят този факт. Тази инвестиция си е лично на г-н Донев и неговите бизнес съдружници!

Това показва колко 'добре' са анализирани финансовите данни!

Както се каза по рано 'garbage in, garbage out'
                      Винаги можеш да си смяташ сам, а не да четеш във форуми, убеден съм, че ще се справиш много по-добре

Коментар

• Първоначално изпратено от equal Разгледай мнение
                        Да вметна, че Софарма Бизнес Тауърс не е проект на Софарма, а на Софарма имоти АДСИЦ. Според отчета им за 2012 г. Софарма не е сред акционерите, притежаващи над 5%.

http://www.investor.bg/novini/122/a/...-zaeti,116260/

И аз до колкото знам кулите не са част от Софарма и не знам защо някои активни коментатори против Софарма не са си направили труда да проверят този факт. Тази инвестиция си е лично на г-н Донев и неговите бизнес съдружници!

Това показва колко 'добре' са анализирани финансовите данни!

Както се каза по рано 'garbage in, garbage out'

Коментар

• Първоначално изпратено от keizer Разгледай мнение
                          Колега, чета с интерес постовете ти щото има много логика в тях. Тук обаче нещата не се връзват. При положение, че мога да си сложа парите на 8.5% лихва, да коментираме, че WACC от 13-14% е ок практически погледнато е малко смешно. Гледам го от инвеститорска гледна точка. Всичко под 20% не върви в момента. Просто рисковете са прекалено много, асиметрични, и взаимно-допълващи и увеличаващи ефектите си. Къвто и риск да хванеш няма да сгрешиш:
                          1. политическа нестабилност.
                          2. Регулаторен хаос (некадърност + корупционни практики).
                          3. Малък и свиващ се пазар.
                          4. Валутен борд, демек ще го има ли?
                          5. Демографска катастрофа. Просто спрямо преди 15 г сме с над 1 милион по-малко.

И това са само общите рискове, да не влизам в софарма в детайли, че ще стане страшно. Едни хора се заиграха в едни игри с едни други хора и много ама много се опариха - репутация, затворени врати, слухтене, следене, арести, абе направо отрязано бъдеще ако ме питаш мен. затова бягам като дявол от тамян от таз акция - много е хубава, ама собственика и с преголямо его и си повярва, че е хванал дядо господ за шлифера. руски пазар ли? Ми нали едни хора ще звъннат на други хора и руския пазар ще стане бързо химера... затова 13% WACC за SME за централна европа може, за нас - другия път.
                          Не става въпрос за WACC, a зa Cost of Equity 13-14%! Аз дори съм по-bullish от теб

Коментар

• Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнение
                            Съгласен съм. WACC от около 11% е напълно нормален.
                            Цената на собств. капитал трябва да е 13-14% средно за страна като България или Румъния. А все пак Софарма има до голяма степен exposure в страни като Украйна, Сърбия и Беларус.
                            Колега, чета с интерес постовете ти щото има много логика в тях. Тук обаче нещата не се връзват. При положение, че мога да си сложа парите на 8.5% лихва, да коментираме, че WACC от 13-14% е ок практически погледнато е малко смешно. Гледам го от инвеститорска гледна точка. Всичко под 20% не върви в момента. Просто рисковете са прекалено много, асиметрични, и взаимно-допълващи и увеличаващи ефектите си. Къвто и риск да хванеш няма да сгрешиш:
                            1. политическа нестабилност.
                            2. Регулаторен хаос (некадърност + корупционни практики).
                            3. Малък и свиващ се пазар.
                            4. Валутен борд, демек ще го има ли?
                            5. Демографска катастрофа. Просто спрямо преди 15 г сме с над 1 милион по-малко.

И това са само общите рискове, да не влизам в софарма в детайли, че ще стане страшно. Едни хора се заиграха в едни игри с едни други хора и много ама много се опариха - репутация, затворени врати, слухтене, следене, арести, абе направо отрязано бъдеще ако ме питаш мен. затова бягам като дявол от тамян от таз акция - много е хубава, ама собственика и с преголямо его и си повярва, че е хванал дядо господ за шлифера. руски пазар ли? Ми нали едни хора ще звъннат на други хора и руския пазар ще стане бързо химера... затова 13% WACC за SME за централна европа може, за нас - другия път.
                            Мнението ми не представлява съвет за покупко-продажба на акции, облигации и други видове ценни книжа

Коментар

• Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнение
                              Всяка цена над 2лв/акция би означавала над 7х ЕБИТДА като мултипликатор, което може да е в границите на нормалното за оперативната компания Софарма АД с маржини от 23%, но не и на консолидирана база където в игра влиза и дистрибутора с маржини от 2-3%.
                              Няма и кой да финансира такава сделка преди да има яснота какво става с работния капитал, тъй като ЕБИТДА е доста далече от паричния поток.
                              Според мен ти силно надценяваш дълга. Т.е. взимаш при изчисленията си реално оборотни кредити, които поне по мое мнение нямат работа в ЕВ. Те ще се върнат от самия оборот, и не виждам причина ЕВ да се надува с тях. Ако се вземе само дългосрочния дълг, и нещата си заспиват

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
                                Както казах по долу и за мен тази цена е нереалистично ниска. Личното ми виждане, без да е препоръка за нищо, е че към момента е нормално софарма да се търгува между 2 и 3 лв. заради цялостното състояние и на нашия пазар и на пазарите където всъщност се търгуват пиъри на софарма - унгария и словения.

А личната ми оценка за справедлива стойност в дългосрочен период е някъде към 4,5. Но както казва и ПЕ при положение че човек може да си купи по-евтино Кърка или Гедеон Рихтер, не може да се очаква че Софарма ще струва кой знае колко повече.
                                Всяка цена над 2лв/акция би означавала над 7х ЕБИТДА като мултипликатор, което може да е в границите на нормалното за оперативната компания Софарма АД с маржини от 23%, но не и на консолидирана база където в игра влиза и дистрибутора с маржини от 2-3%.
                                Няма и кой да финансира такава сделка преди да има яснота какво става с работния капитал, тъй като ЕБИТДА е доста далече от паричния поток.

Коментар

Working...
                                X