IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Софарма АД (SFA / SFARM)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
    Хвърлихте ме в дълбок размисъл.
    За какво ли щеше да ги ползва г-н Донев тези 3 мил лв ако ги беше събрал от Доверие ?????
    Щеше да си направи поредната далаверка.

Коментар

• Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнение
      Пончо, какви са тези оценки ? Не е ли коефициент там?
      Коефициента е следствие. Прави се оценка на двете дружества - по разни методи и т.н. Получава се след "сложните сметки", че към датата на договора примерно Севто струва 1,66 лв., а софарма 3,00 лв. от което получаваме коефициент на размяна 0,554. Каква е всъщност борсовата цена към конкретната дата на размяна няма значение за 1 Севто получаваш 0,554 Софарма, защото в деня на договора "умните глави" като са ги теглили на кантара така са ги претеглили.
      Какво ще се случи, ако Софарма влезе в новия договор или анекс към новата дата с по-висока оценка от тази в отказания договор, а Севто с по-малка или същата? Дори само случилите се движения в борсовите цени са достатъчни, за да се промени коефициента.

Коментар

питам го
        fortiss, хвани да прочетеш отчета!
        Софарма държеше 18.7% от капитала на Доверие Холдинг, който те оценяваха в баланса си на 15млн. лв! Продали са 3.8% от Доверие в края на април 2013 и сега държат 14.9% от капитала.
        А колкото до това кое колко струвало съм писал много пъти, че методологията на оценка на финансовите активи, които Софарма държи на баланса си, не е правилна от гледна точка на това, че не използват пазарната цена (очевидно е по-ниска), а използват "пазарни аналози", които не се знае как и защо си ги избират.
        По тяхнхата методология аз мога да оценя акциите на Софарма и на 50 стотинки и на 5лв. Обаче като тръгнеш да ги продаваш през борсата, цената за съжаление ще е пазарната, а не някаква измислена от финансовия директор.

Писал си и някакви небивалици за дълга на фирмата дето не трябало да се смятa като дълг (защото според теб бил краткосрочен и не бил важен). Това си е валиден дълг (краткосрочен или не), който Софарма тряба да плаща в някакъв момент. А състоянието на българските болници няма да се подобри в следващите 2 години, така че Софарма още дълго време ще имат доста големи вземания в баланса си, които ще им товарят работния капитал. Изменението на WC не е било положително от години (с изкл. мисля на Q3 2012 когато пък им пада оборота с няколко процента), така че не знам от къде ти идват тия мисли, но те просто не отговарят на реалноста.
        Брутният дълг на фирмата към момента е над 297млн. лв и това е обема, който банките трябва да си получат обратно!
        Ти ако искаш си го смятай за по-нисък и си представяй, че някаква част от този дълг реално го няма и не трябва да се връща.

Коментар

• ЕП, действително, от къде ги взе тези точно 3 млн.?

Ще отговориш ли и от кое точно не си съгласен от активите на Софарма?

Не ти прави чест, ако просто оставиш този форум без реплика, при положение, че си много запознат. В същото време при цена 2.30 предвиждаш, че тя ще бъде 1.60, при моментна 3 лв. Нали осъзнаваш, че ако се сбъдне мечтата на много хора за къси продажби с маржин на БФБ, къде би се намирал с подобни прогнози?
          Пътека се прави камък по камък!

Коментар

• Първоначално изпратено от Poncho Разгледай мнение
            В договора за вливане на Севто, Софарма са се самооценили на около текущите 3 лв.
            Това по мои сметки и всеки да си мисли и преценява каквото и както си иска.
            Пончо, какви са тези оценки ? Не е ли коефициент там?

Коментар

• Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнение
              ...А като гледам как сте надули цената на акцията до над 3лв ми е чудно с какви параметри боравят тия "инвеститори", които купуват на такава цена...
              В договора за вливане на Севто, Софарма са се самооценили на около текущите 3 лв.
              Това по мои сметки и всеки да си мисли и преценява каквото и както си иска.

Коментар

Хубав въпрос, но аз не съм му адвокат, редно е да питаш него!
                питам го

Коментар

• Хвърлихте ме в дълбок размисъл.
                  За какво ли щеше да ги ползва г-н Донев тези 3 мил лв ако ги беше събрал от Доверие ?????

Коментар

ако е така той от къде знае каква сума се търси?
                    Хубав въпрос, но аз не съм му адвокат, редно е да питаш него!

Коментар

Форти, в интерес на истината, ЕП не е казал че 3,9% от Доверие е струвал 3 млн. Просто каза, че е с цел набирането на въпросната сума.
                      ако е така той от къде знае каква сума се търси?

Коментар

• Първоначално изпратено от Protokol Разгледай мнение
                        Къде е Любчо бе С тая партенка някои направиха пари за баничка...
                        Все още нямам акции тук, но се услушвам - защото споделям логиката на ЕП
                        Отглежда розови пъпки на спокойствие
                        Кеф си му е тук явно и не му се мърда. Просто му трябваше малко за още една хасиенда из Океания.

И кво се ослушваш толкоз...юруш на маслинките бе.
                        Глей как здраво се купува с парите на дребните акционери. Скоро и 4 може
                        Днес се освободих от 1/3 да си намаля средната.
                        Ма пък взех допълних още откъм севтото, по на сгода ми идва за средното ниво, фифти фифти станаха двенките.
                        Ще гледаме мача и тука, има изгледи да е интересен ...

Коментар

3,9% от Доверие холдинг скоро не са стрували 3 млн. лева както посочваш
                          това може да го коригираш
                          колегите ще кажат за други неща

относно надуването на акцията - аз вдигнах до тези нива
                          Форти, в интерес на истината, ЕП не е казал че 3,9% от Доверие е струвал 3 млн. Просто каза, че е с цел набирането на въпросната сума.

Коментар

• Първоначално изпратено от Protokol Разгледай мнение
                            То и според мен на тези цени не е за ослушване, а както знаеш, ЕП е и драстично по-скептичен. Очевидно трябва търпение ........

Коментар

• Първоначално изпратено от ghettoff Разгледай мнение
                              Истината е, че по тази позиция се играе открито заедно/срещу най-големият инсайдър, който позицията може да има - собственият и мениджър. Дали е умно да се играе срещу инсайдър? Това всеки го решава за себе си. Иначе Софарма е стабилно дружество, спор няма.
                              За спекуланта е вредно да чете новини и още повече анализи .

Коментар

• Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнение
                                Съдейки по това, че фирмата продава част от акциите, които държи в други фирми (3.9% от Холдинг Доверие бяха продадени преди месец и половина с цел набирането на 3млн. лв)
                                3,9% от Доверие холдинг скоро не са стрували 3 млн. лева както посочваш
                                това може да го коригираш
                                колегите ще кажат за други неща

относно надуването на акцията - аз вдигнах до тези нива

Коментар

Working...
                                X