IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Софарма АД (SFA / SFARM)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Не мисля че правя каквото и да било грешка. Това че при смятане на един конкретен коефициент се взимат едни дългове не означава нито че този начин на оценка е единствен, нито пък това че дадено дружество се търгува на даден коефициент и друго трябва да се търгува на същия при положение че стратегията им за продажби е тотално различна.

Това че си си наумил, че Софарма трябва да се търгува на дадена цена не означава че твоята цена е реална, още повече след като тази компания не се е търгувала на подобна цена и при много по-неразвит пазар и при много по-лоши резултати от настоящите.

В същото време правата корелация която въвеждаш между оборотен капитал и оценка на компания е наистина абсурдна. Точно заради проблемните вземания казвам че е нормално да има дисконт. Но тези проблемни вземания са много далеч от това което ти изваждаш от цената. А нормалната ситуация каква е. СОфарма продава на отложено плащане до 180 дена, обаче съвсем нормално разходите по това си вървят, както за материали така и за ДДС и така нататък. Тя взима кредити от банки за да финансира това отложено плащане, като по този начин реално служи като посредник на болниците. Вместо те да взимат дългове, тя ги взима. Болниците в последствие се издължават.

Съвсем нормално е краткосрочния и дълг да нараства, ако приходите и нарастват или пък към повече клиенти използва разсрочено плащане. В отчетите на софарма си е казано направо какви обезпечения или на какви условия трябва да отговоря този който иска разсрочено плащане.

Така че реално огромната част от кратсорчоните и задължения са покрити с бъдещо плащане.

Пробема както казвам са само тези които не може да събере. За тях както казах е нормално да се сложи дисконт говорех.

Между другото в България са ми около 10% от активите и от години предимно търгувам в чужбина. Като и там основния ми начин на търговия се основова на това да чета оценки на компании които някой друг прави, да му намирам грешки в допускания и да играя срещу тези грешки. И смея да кажа че този начин се оказва доста добър. Защото за всяка по-рискова компания, грешките или по-скоро не достатъчно аргументирани допускания правят и Голдмън и ДжПморган и Сити и която и да било друга компания.

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
      Аз това и правя - и очевидно цената на пазара отговаря на моето виждане, а не на твоето виждане че обортния капитал е основната променлива в оценката на дружеството. Което действително е брутално смешна позиция.
      Грешката ти идва от това, че говориш за БФБ наистина като за пазар, което би предполагало, че повечето участници тук са добре информирани и съзнават какво правят.
      На един такъв пазар всяка фирма на теория би търгувала на справедливата си цена. Такива пазари реално няма, но най-близко до това понятие биха били големите световни борси и по-ликвидните компании на тях. БФБ и фирмите на нея са много далече от това понятие! Тук дори няма институционални инвеститори (в смисъла на такива каквито има на борси дори като Варшава).
      Тук някакви ритейл инвеститори движат цялата борса със смешни обеми от по 100хил. лв на ден! Повечето никога не са отваряли отчет на фирма, а чакат обикновенно някой да им каже/напише основните параметри на фирмата и да ги посъветва безплатно дали да купят.
      Правят обикновенно някакви пари по време на бул маркет, което ги кара да се чувстват като някакви инвестиционни корифеи, за да ги загубят после до стотинка опитвайки се да хващат падащи ножове още в началото на беър маркет или пък финансова криза.
      И ти ми споменаваш цената, която такива хора могат да напомпат с налудничавата си непросветеност като някаква меродавна цена определена от НВ Пазара?!

Само от интерес бих те попитал дали беше на борсата когато ставаше дилистването на БТК преди 6 години или пък когато един инвестиционен посредник направи "техническа грешка" и купи на ненормална цена дялове от Холдинг Варна?
      Ако си бил, значи би трябвало да си наясно с какво точно седи зад понятието "пазар" в България.

Относно дълговете - Софарма предоговаря краткосрочните задължения всяка година. Тези задължения към момента са 222.5млн. лв и са дължими от Софарма на банките в следващите до 10 месеца! Хубаво е да се знае кой реално е длъжника и с чие оборудване и активи са обезпечени тези заеми когато решаваш да не смяташ някакъв вид дълг. Защото това не са болниците, а е Софарма и активи принадлежащи на фирмата.
      Питаш дали можело болница да фалира и с това да доведе до неприятности на Софарма с банките. Предполагам е малко вероятно, но е много вероятно болница да ти каже, че няма да ти плати дължимото на време, а когато тя сметне, че може да посрешне такова плащане. Просто държавата в лицето на болниците също има проблеми с ликвидността и разплащнията. Така че стоиш и чакаш да решат да ти платят.
      В баланса на Софарма търговските вземания са общо 183млн. лв. (това не вкл. предоставените аванси). От тях 31млн. лв са класифицирани като просрочени, но необезценени, още 13млн. лв като просрочени и обезценени и 4млн. лв като несъбираеми. Тук бих добавил и тези почти 6млн. лв с възраст от 6 мес. до 2 години, защото не е нормално някой да не може да ти върне парите толкова време. Общата сума така става над 53млн. лв или 29% от общите търговски вземания.
      Според мен има голям риск несъбираемите да станат повече, а освен това едно забавяне на икономиката може допълнително да направи срока на погасяване към Софарма значително по-дълъг и това да представлява сериозен риск за ежегодното рефинансиране на такъв огромен дълг.
      Друг проблем е че всяка година фирмата зависи от банките при определянето на лихвения процент на предоговорения кредит и ако има някакво забавяне на плащанията към Софарма от контрагентите й, то фирмата може да трябва да плаща по-висока лихва поради по-лош вътрешен кредитен рейтинг породен от влошена ликвидност на кредитополучателя.

Реално въобще и не може да става дума да не взимаш краткосрочния дълг в предвид като правиш оценка на фирмата, дори и само поради това, че той има огромен негативен ефект върху паричните потоци (плащането на лихвите и главниците), но и пряко засяга всеки един инвеститор поради дивидентните плащания, които могат да бъдат направени само когато първите две условия са изпълнени. Дори и не засягам темата, че над някакво ниво на дълг банките реално могат да ти наложат на фирмата да преустанови плащането на дивиденти, ако няма достатъчно парични потоци за покриване на плащанията към тях.

Ясно ми е защо някой ще иска 222.5млн. лв дълг да не се смятат, оцобенно ако е акционер, и може да се каже, че е в синхрон с това, което съм се нагледал като инвестиционни похвати на БФБ при оценка на фирми и парични потоци.
      Дерзай!

Коментар

• Нищо не се променило - Грешката при оценката на вливането на Севто беше спряна от КФН. Резултатът е реми - 1 : 1 Очаквам продължението.

До голяма степен проблемът е концепсуален - мажоритарят, брокерите и аналазаторите смятат дъщерните публични дружества за ДЪЩЕРНИ, докато дребните инвеститори ги смятат за ПУБЛИЧНИ.
        Инвеститорите приемат де юре ситуацията - компанията е обща и трябва да се третира като самостоятелна единица, докато мажоритарите де факто приемат че щом като са купили с публична компания друга публична тя реално вече не е публична, а само помощна подчинена компания, тоест всички ползи от съществуването и функционирането на дъщерната компания са в благодарение и за благото на компанията майка...
        Last edited by BigBear; 04.06.2013, 17:01.
        Мненията ми не са препоръка за покупко продажба на акции.

Коментар

• BigBear, навремето беше написал това по повод вливането на Севто:
          Пазарът даде един жълт картон заради непремереното изказване за дивидента на Софарма и сега това вливане ще е лакмусът по който пазарът ще разбере дали Донев си е разбрал грешката...
          Какво мислиш сега за мажоритаря тук?

Коментар

• EquityPrivate,

Колко силна е корелацията на изменението на WC / работен капитал / с борсовата цена на акциите на компанията, дори и с някакъв лаг? Защото тук мнозинството печелят от изменението на борсовата цена. Фундаментът има значение при сделката за цялата компания, но таймингът и настроенията са по-силни фактори за правене на пари с миноритарни пакети...
            Мненията ми не са препоръка за покупко продажба на акции.

Коментар

• Първоначално изпратено от DidoDinev Разгледай мнение
              Абе кво да ти кажа, май основно самата Софарма влиза тука, а можем да се досетим и кой излиза, така че хич не е показателно за нищо... Аз наблюдавам акцията как се представя на Варшавската борса и си правя нЕкои изводи...
              Не е препоръка.
              Ако влиза, съответно се отразява на тренда.

Коментар

• Първоначално изпратено от vembata Разгледай мнение
                Дано, дано некой влизаме други излизат
                Абе кво да ти кажа, май основно самата Софарма влиза тука, а можем да се досетим и кой излиза, така че хич не е показателно за нищо... Аз наблюдавам акцията как се представя на Варшавската борса и си правя нЕкои изводи...
                Не е препоръка.

Коментар

• Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнение

Писал си и някакви небивалици за дълга на фирмата дето не трябало да се смятa като дълг (защото според теб бил краткосрочен и не бил важен). Това си е валиден дълг (краткосрочен или не), който Софарма тряба да плаща в някакъв момент. А състоянието на българските болници няма да се подобри в следващите 2 години, така че Софарма още дълго време ще имат доста големи вземания в баланса си, които ще им товарят работния капитал. Изменението на WC не е било положително от години (с изкл. мисля на Q3 2012 когато пък им пада оборота с няколко процента), така че не знам от къде ти идват тия мисли, но те просто не отговарят на реалноста.
                  Брутният дълг на фирмата към момента е над 297млн. лв и това е обема, който банките трябва да си получат обратно!
                  Ти ако искаш си го смятай за по-нисък и си представяй, че някаква част от този дълг реално го няма и не трябва да се връща.
                  Аз това и правя - и очевидно цената на пазара отговаря на моето виждане, а не на твоето виждане че обортния капитал е основната променлива в оценката на дружеството. Което действително е брутално смешна позиция.

Коментар

• Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
                    какво стана бре?
                    г-н еЛ.Пи. да не би да излиза на 3лева вече?
                    Дано, дано некой влизаме други излизат

Коментар

• какво стана бре?
                      г-н еЛ.Пи. да не би да излиза на 3лева вече?

Коментар

• Цената на Севто си е доста висока в момента не бъдете прекалено нахални Да не обърне Софарма гръб че тогава ще броите стотинките

Коментар

• И само Севто не разпределя дивидент , при печалба от ~ 18 ст.

Коментар

• Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнение
                            Ще отговориш ли и от кое точно не си съгласен от активите на Софарма?
                            Не ти прави чест, ако просто оставиш този форум без реплика...
                            15%,

честно казано не ми се влиза в спорове с хора, които търсят някакво внимание или дребно заяждане, а по-скоро пиша във форума гледната ми точка по определена позиция и дискутирам с други хора, които също излагат гледната си точка по някакъв професионален за финансовата индустpия начин.

Отговорих ти по-долу какви според мен са рисковете и мисля, че бях изчерпателен. Съжaлявам ако отговорът ми не е бил достатъчен за теб и търсиш още нещо.
                            Не съм писал, че имам проблеми с активите на Софарма и лаконично ти отговорих по-долу, че нямам забележки кам подписания от одиторите баланс.
                            Не знам защо си останал с впечатление за нещо друго, но се надявам написаното сега да сложи край на съмненията ти.

Коментар

• Отдавна го споделих, че реално акционерите минотари в Севто сме прихванати от съакционера си МАЖО , пускайки на пазара през Трейда притежаваните от Севто затиска цената до изгодният за него коефициент спрямо Софарма и акумолира кеша от Севто , СРЕДСТВАТА СА ОПРАВДАНИ ОТ ЦЕЛТА !!!;- предположението ще има ли подкрепа ?

Коментар

• noker.bg, каква ти е далаверата да бълваш безсмислици, като понякога дори заблуждаваш, че наистина нещо казваш, като сайта ти никакъв не се появява в Гоогле?

Коментар

Working...
                                X