IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Софарма АД (SFA / SFARM)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнение
    Пуснал съм линк към вестника, така че статията може всеки да я прочете и там ясно пише, че става въпрос за кредити, които тепърва да се отпуснат на свързани лица.
    Това че КФНето са го спрели е правилно. Всички сделки със свързани лица ми оставят едно такова неприятно чувство........

Обаче твоята логика за пореден път ми се губи .......

Преди няколко поста твърдеше че компанията е страшно задлъжняла и дори ще се наложи Софарма да търсела смешните за мащабите си 2 милиона защото нямала от къде да покрие разходи по въвеждането на новите си мощности. Дори ще махнела дивидента.
    Сега правиш завои на 180 градуса като казваш че някои ще точел 79 милиона от Софармата. Обърках се вече ...... нали тия пари ги нямаше , как ще ги точат бе

Дай малко по сериозно сега и си избери една теза:

- или има пари и мажоритаря си облизва пръстите като бърка в меда.
    - или пари няма щото са на банките

и двете е несериозно , едвали О.Д иска да си фалира флагмана щоот така ще прецака дребните миноритари
    Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
      Пак излизаш извън контескта на нещата. Това са старите кредити към акционерите, при това сумата е кумулативна за 5 години. Освен това тези кредити драстично да намалеят до края на годината.
      Това е само допълнение към твоя коментар.
      Пуснал съм линк към вестника, така че статията може всеки да я прочете и там ясно пише, че става въпрос за кредити, които тепърва да се отпуснат на свързани лица. Никъде не става въпрос за кумулативни кредити от някакви минали периоди. За това и са и искали да пуснат предложението на ОСА, а КФН с право са го спряли като защитен механизъм за малките акционери. Така де, ти ако поискаш Софарма да ти отпусне заем (примерно 5млн. лв и не кажеш какви активи даваш в залог и кога ще върнеш кредита), според теб дали ще ти дадат?

И пак си го ударил на дискредитиране на в. Преса!
      По-скоро се надявах да коментираш решението на КФН, а не кой точно ти е предоставил информацията.
      Да, може Т. Тошев да не се харесва с О. Донев, но спряното предложение от КФН е факт и е редно да се разгледа какви са им доводите, както и да стане ясно как някои мажоритари гледат на малките акционери. Не конкретно този главен акционер, а въобще. Мисля, че този вид държание е типичен въобще за БФБ, където мажоритарите искат да се финансират чрез борсата, но гледат после на инвеститорите като на някакви досадници, с които трябва да се занимават и да им дават допълнителна информацията. Просто са много далече от идеята, че фирмата реално е публична, а не лично тяхна. Иначе да си я делистнат и да си правят каквото искат!

Коментар

• Първоначално изпратено от markov Разгледай мнение
        Калега логиката ти не издържа:

Да приемем че това е просто замяна на стари мощности с нови и няма да има ръст в производството и продажбите както е твоята теза.

Принципно всяко ново производство е доста по-автоматизирано от старото и по скоро ще се наложи намаляване общата броика на персонала а не увеличаване както твърдиш ........................

Никои не инвестира милиони за да запази същия размер на производство а в допълнение да увеличи разходите за персонал.
        ААА, не.....
        Точно както го е напитал ЕР се прави. Бумкаш 75 мил лева в нов завод, хакваш нови 400 човека от борсата да бачкат, старите ги оставяш администрация и ставаш пръв приятел на правителството и синдикатите.
        ЕП май си е написал статията за в.Преса. В негов стил е - да дращи такива неща.
        Все пак бирата си остава !!!!

Коментар

• Първоначално изпратено от markov Разгледай мнение
          Абе колега това заведение ми прилича на едно крайпътно на което спирам понякога да хапвам пътуваики към Варна. Същото ли е ?
          същото е
          ако пътуваш скоро обади се - да се видим там
          нали ще ходиш за 1 юли към морето

Коментар

За да можеш да коментираш Софарма трябва единствено да си СЕО на листвана компания ли?
            Вие всички тук такива ли сте?

П.п. Надявам се да ти е ясно, че това за фирмите по-долу беше предвидено да бъде прочетено от друг човек, който да се замисли сериозно. Наясно съм че на теб тези имена едва ли ти говорят нещо.
            Е най после се издаде Аз искрено се надявам да не се стига до продажби. А ако се стигне да не използват твоите услуги

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
              Пак излизаш извън контескта на нещата. Това са старите кредити към акционерите, при това сумата е кумулативна за 5 години. Освен това тези кредити драстично да намалеят до края на годината.

А инфото е от в.Преса и да не забравяме, че неговият главен редактор - Тошо Тошев беше уволнен преди време, от когото трябва. А в.Преса е купен от някого за ДП.
              Айде успех!!!! И да не вземете да купувате акции на групата Софарма!!!!! Умната !!!!

Днес докато си пиех биричка на обяд в моя офис:

http://www.trivago.bg/%D1%82%D1%8A%D...BC%D0%BA%D0%B8

си мислех, че ЕП е от малкото хора, които се стремят да ми помагат да купувам акции от групата. Дано той все така да я кара и да натиска цената надолу, колкото може и още по-надолу!!!!! Обещавам му да почерпя в офиса ми!!!
              Абе колега това заведение ми прилича на едно крайпътно на което спирам понякога да хапвам пътуваики към Варна. Същото ли е ?

Коментар

Ми не съм написал такова нещо, просто ти така си си го интерпретирал.
                Софарма ще назначи над 400 души. Приеми го за нетното число, т.е. разликата между новите наети и уволнените стари служители.

Аз за разлика от повечето от вас съм посещавал производството на фирмата.
                Някои от вас, които са от София, могат поне да отидат да видят поне сградата на Илиенско шосе на какво прилича пък тогава нека говорим.

Факт е че част от старите мощности на фирмата ще бъдат затворени. Дори и на евтините пазари в Украйна, Молдова и руските области, а и на родния пазар, хората търсят вече качество! Това и накара фирмата да търси пари от банки, за да обнови производството си. Без инвестиции беше ясно, че е на доизживяване.
                Както съм написал по-долу, ще започне постепенно натоварване на новите мощности за твърди таблетни форми и в един момент ще заменят частично или напълно старите поточни линии. Докато това обаче стане, някой трябва да финансира работния капитал на дружеството (Софарма не може със собствени средства). Това ще доведе до допълнителна задлъжнялост на фирмата.
                Това е тезата, която съм изложил по-долу.
                Калега логиката ти не издържа:

Да приемем че това е просто замяна на стари мощности с нови и няма да има ръст в производството и продажбите както е твоята теза.

Принципно всяко ново производство е доста по-автоматизирано от старото и по скоро ще се наложи намаляване общата броика на персонала а не увеличаване както твърдиш ........................

Никои не инвестира милиони за да запази същия размер на производство а в допълнение да увеличи разходите за персонал.

Коментар

И сега какво се оказва, от акционерите се изисква да гласуват заем от 79млн. лв към основния акционер без да се дава много информация какво е обезпечението и как точно ще се връщат парите.
                  Добре че е КФН да пази миноритарите от глупостите, които сами могат да си причинят.
                  Ако го бяха допуснали да мине като предложение, няма съмнение че екзалтираната тълпа щеше да гласува ЗА отпускането на тези заеми и против своите интереси!
                  Случаят ми напомня много за Тор Бьорголфсон, бившият собственик на Актавис. Той държеше няколко дружества и една исландска банка и така си гласуваше и отпускаше заеми на себе си и правеше нови и нови инвестиции реално с чужди средства. Какво стана с миноритарните инвеститори в отделните компании е печално известно. Тор още си живее в Монако и Лондон, макар и да е доста по-беден от преди 6 години.

Преди някой сега да почне да коментира какви интереси защищавал в. Преса, нека прочетат кой и защо е спрял това предложение. Вестникът просто съобщава какви са мотивите на КФН с леко тенденциозно заглавие.

Спряха източване на „Софарма“ - http://pressadaily.bg/
                  Kомисията за финансов надзор спря опит за източване на финансов ресурс от „Софарма“. На насроченото за вчера годишно общо събрание на акционерите на компанията се планираше да бъдат одобрени заеми на стойност 79 млн. лв. Парите трябваше да се отпуснат на три фирми, свързани с Огнян Донев - „Донев инвестмънтс холдинг“, „Телекомплект“ и „Елфарма“.

В първото дружество над 96% от акциите притежава лично Огнян Донев. В „Телекомплект“ Донев държи 48,5%. А „Елфарма“ е собственост на 5 юридически лица, сред които „Донев инвестмънтс холдинг“ и „Телекомплект“. Разследване на сп. „Тема“ разкри, че през 2010 г. „Елфарма“ е отпуснала 10 млн. евро заем на „БГ принтмедия“, чийто управител е Любомир Павлов. Парите са използвани за покупката на ''Вестникарска група България''.

На вчерашното заседание най-голям заем беше предвиден точно за „Елфарма“ - 39,1 млн. лв. Към „Телекомплект“ трябваше да потекат 31 млн. лв., а към „Донев инвестмънтс холдинг“ - 9,8 млн. лв. За да се извадят толкова пари от „Софарма“, има два източника - неразпределени печалби от минали години или оборотни средства. От последния отчет на дружеството към 31 март 2013г. става ясно, че има 195,5 млн. лв. натрупани печалби и 24,8 млн. лв. кеш.

Комисията за финансов надзор обаче забрани на ръководството на „Софарма“ да гласува договорите за заем, защото има риск за интересите на по-малките акционери в компанията. Не е представена информация как е гарантирано връщането на заемите и предвидено ли е обезпечение по договорите (виж долу мотивите на КФН). С решението си финансовият надзор защити интересите на над 1000 по-малки акционери, включително и на чуждестранни, тъй като книжата на „Софарма“ се търгуват и на борсата във Варшава. Дялове от компанията притежават и пенсионните фондове на „Доверие“ и „Алианц“.

Акционерите са лишени от важна информация

Комисията за финансов надзор спря отпускането на заемите от „Софарма“ с един куп мотиви. Ето част от тях:

♦ В мотивирания доклад на Съвета на директорите липсват конкретни данни относно икономическата изгода за „Софарма“ от трите заема.

♦ Липсват основни параметри по предложените сделки, а именно: начин на определяне на лихвата, възвръщаемост и обезпеченост на заема.

♦ В доклада е посочено, че задължението ще бъде върнато „при годишна лихва в размер, съобразен с пазарната“. Така акционерите са лишени от съществена информация относно заемите.

А инфото е от в.Преса и да не забравяме, че неговият главен редактор - Тошо Тошев беше уволнен преди време, от когото трябва. А в.Преса е купен от някого за ДП.
                  Айде успех!!!! И да не вземете да купувате акции на групата Софарма!!!!! Умната !!!!

Днес докато си пиех биричка на обяд в моя офис:

http://www.trivago.bg/%D1%82%D1%8A%D...BC%D0%BA%D0%B8

си мислех, че ЕП е от малкото хора, които се стремят да ми помагат да купувам акции от групата. Дано той все така да я кара и да натиска цената надолу, колкото може и още по-надолу!!!!! Обещавам му да почерпя в офиса ми!!!

Коментар

• Спряха източване на „Софарма“

И сега какво се оказва, от акционерите се изисква да гласуват заем от 79млн. лв към основния акционер без да се дава много информация какво е обезпечението и как точно ще се връщат парите.
                    Добре че е КФН да пази миноритарите от глупостите, които сами могат да си причинят.
                    Ако го бяха допуснали да мине като предложение, няма съмнение че екзалтираната тълпа щеше да гласува ЗА отпускането на тези заеми и против своите интереси!
                    Случаят ми напомня много за Тор Бьорголфсон, бившият собственик на Актавис. Той държеше няколко дружества и една исландска банка и така си гласуваше и отпускаше заеми на себе си и правеше нови и нови инвестиции реално с чужди средства. Какво стана с миноритарните инвеститори в отделните компании е печално известно. Тор още си живее в Монако и Лондон, макар и да е доста по-беден от преди 6 години.

Преди някой сега да почне да коментира какви интереси защищавал в. Преса, нека прочетат кой и защо е спрял това предложение. Вестникът просто съобщава какви са мотивите на КФН с леко тенденциозно заглавие.

Спряха източване на „Софарма“ - http://pressadaily.bg/
                    Kомисията за финансов надзор спря опит за източване на финансов ресурс от „Софарма“. На насроченото за вчера годишно общо събрание на акционерите на компанията се планираше да бъдат одобрени заеми на стойност 79 млн. лв. Парите трябваше да се отпуснат на три фирми, свързани с Огнян Донев - „Донев инвестмънтс холдинг“, „Телекомплект“ и „Елфарма“.

В първото дружество над 96% от акциите притежава лично Огнян Донев. В „Телекомплект“ Донев държи 48,5%. А „Елфарма“ е собственост на 5 юридически лица, сред които „Донев инвестмънтс холдинг“ и „Телекомплект“. Разследване на сп. „Тема“ разкри, че през 2010 г. „Елфарма“ е отпуснала 10 млн. евро заем на „БГ принтмедия“, чийто управител е Любомир Павлов. Парите са използвани за покупката на ''Вестникарска група България''.

На вчерашното заседание най-голям заем беше предвиден точно за „Елфарма“ - 39,1 млн. лв. Към „Телекомплект“ трябваше да потекат 31 млн. лв., а към „Донев инвестмънтс холдинг“ - 9,8 млн. лв. За да се извадят толкова пари от „Софарма“, има два източника - неразпределени печалби от минали години или оборотни средства. От последния отчет на дружеството към 31 март 2013г. става ясно, че има 195,5 млн. лв. натрупани печалби и 24,8 млн. лв. кеш.

Комисията за финансов надзор обаче забрани на ръководството на „Софарма“ да гласува договорите за заем, защото има риск за интересите на по-малките акционери в компанията. Не е представена информация как е гарантирано връщането на заемите и предвидено ли е обезпечение по договорите (виж долу мотивите на КФН). С решението си финансовият надзор защити интересите на над 1000 по-малки акционери, включително и на чуждестранни, тъй като книжата на „Софарма“ се търгуват и на борсата във Варшава. Дялове от компанията притежават и пенсионните фондове на „Доверие“ и „Алианц“.

Акционерите са лишени от важна информация

Комисията за финансов надзор спря отпускането на заемите от „Софарма“ с един куп мотиви. Ето част от тях:

♦ В мотивирания доклад на Съвета на директорите липсват конкретни данни относно икономическата изгода за „Софарма“ от трите заема.

♦ Липсват основни параметри по предложените сделки, а именно: начин на определяне на лихвата, възвръщаемост и обезпеченост на заема.

♦ В доклада е посочено, че задължението ще бъде върнато „при годишна лихва в размер, съобразен с пазарната“. Така акционерите са лишени от съществена информация относно заемите.

Коментар

• Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
                      мда както казах трябва по още едно висше за него. Ама верно много бърз, на чичо Оги не знам на кой етаж му бе кабинета - буквално за секунда-две бяхме там!!!
                      Он каза - на седемнайсетият. Неголяма цифра - ама там етажите - по-високи от стандартните. Цялото София се виждаше от - сигурно вечер е супер. Честно казано с удоволствие бих живял на по-горният етаж - и с тия огромни прозорци - ау-у-у-у.

А Приватов е необходим на темата, както нечистата съвест е нужна на човекът, така че не го човръкайте ного...
                      Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

За да можеш да коментираш Софарма трябва единствено да си СЕО на листвана компания ли?

П.п. Надявам се да ти е ясно, че това за фирмите по-долу беше предвидено да бъде прочетено от друг човек, който да се замисли сериозно. Наясно съм че на теб тези имена едва ли ти говорят нещо.
                        Разбра ме много добре!
                        Кви са тия фирми - аз вчера разбрах за некви Марешки ти за Виватон ми говориш. Сигурно е някаква звукозаписна компания, а?
                        Няма как да плюеш, да плюеш, да плюеш и накрая да се надяваш "някой" да ти приема съветите. Аз бих ти сложил #ignore още като ти видя поста бе човек!
                        Та викаш сега след оса, кога да чакаме твоят математическо-финансов модел определящ цена 1,6лева да се сбъдне

Коментар

• Първоначално изпратено от gpishev Разгледай мнение
                          Хахах явно СЕО'та имат право да постват тука
                          То и администратора и СтаниМишко можехе да постват само в сайта на bsp.bg ама каква стана тя ...някой друг постна ...и затри сайта за един ден

Коментар

Хахах явно СЕО'та имат право да постват тука
                            Last edited by X_Y; 22.06.2013, 21:40.
                            Benjamin Graham's follower

Коментар

• Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
                              ама разбира се - ние само за твойте препоръки си говорихме ЦЯЛ ДЕН

п.с. добре бе човече, като толкова добре ги виждаш нещата и като си толкова добър - кажи коя е твоята компания? НЕ тези на които имаш акции, а тази която управляваш и къде е листната - та да те видим какъв си разбирач, когато става дума за твоята паничка - не за чуждите, а?

Коментар

• EquityPrivate, ти май си пишеш само това което на теб ти харесва!

Коментар

Working...
                                X