IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Софарма АД (SFA / SFARM)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнение
    По груби сметки това дава 50% от сегашната цена на акцията или малко над 1.60лв.
    Не знам какви точно са сметките на тези, които смятат че 3.20лв/акция е малко и продължават да купуват.
    Похвално е, че си отстояваш позицията дори и при сегашната цена на акциите!
    Защо купуват на такива нива: Може би има нов играч? Може би вече има твърде много свободен кеш, който трябва все някъде да отиде? Може би хората сме инертни и когато цената пада ние продаваме, когато се вдига купуваме? Може би на фона на останалите компании на БФБ, тази се ползва с известен респект? Тук отиваме повече на психология, която за съжаление според мен има огромен дял по финансовите пазари. Хората си представяха, че след кризата ще се затворят фабриките ли, представяха си, че няма да има повече безалкохолни, техника, застраховки, лекарства ...... и т.н.
    Last edited by 15%; 23.06.2013, 21:59.
    Пътека се прави камък по камък!

Коментар

• Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнение
      Т.1. Много трудни сметки за мен, но като обща препоръчителна сума на дълговете и аз мисля подобно.
      Т.2. Не бъркам реда на плащане, добре знам, че кредиторите са преди нас и даже след държавата. Ти допускаш, че кредиторите биха били доволни, ако си вземат парите по начин, различен от регулярни вноски от печалбата. С това нещо, аз не съм съгласен и вярвам, че няма да се стигне до там! Иначе и аз не мисля, че "нашата" част струва 400 млн. над дълговете плюс лихвите.
      Т.3. Аз не казвам, че Софарма има свободни пари. Смятам/х, че ти призоваваш за подобно нещо, което за мен не е конструктивно за никоя компания. Явно не сме се разбрали по тази точка.
      Относно т. 2, аз специално в момента не слагам толкова голяма тежест на паричните потоци, защото и аз се надявам новата фабрика да е била успешна инвестиция и да покачи профитабилноста на компанията, а от там и паричните потоци.
      Към сегашния момент според мен ЕБИТДА ще е около 73-75млн. лв за 2013 и аз на този резултат слагам мултипликатор от 6.25х (все пак става въпрос за миноритарен дял, където няма премия за контрол) и това е ~470млн. лв. Като извадиш нетния дълг от 272млн. лв и получаваш ~200млн. лв като стойност на собствения капитал. Бих прибавил и едни 15млн. лв от инвестициите с цел продажба. Въпреки че според мен фирмата изкуствено надува тяхната стойност, все пак тя може да ги ликвидира и да получи някакви пари, макар и не веднага, тъй като това не са много ликвидни активи.
      По груби сметки това дава 50% от сегашната цена на акцията или малко над 1.60лв.
      Не знам какви точно са сметките на тези, които смятат че 3.20лв/акция е малко и продължават да купуват.

Коментар

Обикновенно кредиторите гледат
        Т.1. Много трудни сметки за мен, но като обща препоръчителна сума на дълговете и аз мисля подобно.
        Т.2. Не бъркам реда на плащане, добре знам, че кредиторите са преди нас и даже след държавата. Ти допускаш, че кредиторите биха били доволни, ако си вземат парите по начин, различен от регулярни вноски от печалбата. С това нещо, аз не съм съгласен и вярвам, че няма да се стигне до там! Иначе и аз не мисля, че "нашата" част струва 400 млн. над дълговете плюс лихвите.
        Т.3. Аз не казвам, че Софарма има свободни пари. Смятам/х, че ти призоваваш за подобно нещо, което за мен не е конструктивно за никоя компания. Явно не сме се разбрали по тази точка.
        Last edited by 15%; 23.06.2013, 21:07.

Коментар

• Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнение
          ЕП, това за тези заеми не го знаех и действително е лоша "новина". За съжаление това явно е стандарт за нашите компании /за чуждите не знам/, защото имам акции от едно друго уважавано дружество, което си дава по същия начин заеми за по 2% лихва!
          Искам да те попитам няколко неща:
          1. Какъв е размера на здравословните заеми на Софарма при сегашното и положение - активи, печалба и т.н.
          2. Не мислиш ли, че убеждавайки хората във форума за лошата платежоспособност на Софарма, всъщност спориш с всички финансисти на няколко банки - тези, които отпускат ежемесечно кредитите и то на подобни лихвени нива и които едва ли са бакшиши, стругари и т.н.?
          3. Не мислиш ли, че в която и да е дейност е глупаво да се държат свободни пари, само за да убедиш някого в надеждността си при положение, че институциите, от които ти зависи финансирането ти вярват и без да си завързал една сума да пасе?
          Обикновенно кредиторите гледат паричните потоци на т. нар. recurring basis. Това биха били паричните потоци на Софарма след пускането на новата фабрика и достигането на някакво оптимално натоварване на мощностите.
          В някакъв такъв момент, Софарма би генерирала паричен поток от около 30млн. лв (оперативни 55млн. лв - капиталови разходи от 25млн. лв). Банките обикновенно дават 6.0-6.5х паричния поток и искат до края на заема (те обикновенно са 5 или 6 годишни) да си на под 2.0х, за да можеш без проблем да се рефинансираш.
          Това би означавало, че оптималния дълг на фирмата трябва да е 180-190млн. лв, а той е 100млн. лв повече и според мен още ще расте до края на годината.

При т. 2, според мен бъркаш реда на плащане и слагаш акционерите в категорията на кредиторите. Те не са. Първо кредиторите си получават тяхното и чак тогава идва ред на акционерите.
          Аз не споря, че банките ще си получат дадените 292млн. лв кредити с лихвите. Споря че капитализацията от 400млн. лв над стойноста на този дълг е нереална към дадения момент и финансовите резултати за тази година.
          Та финансистите на кредитиралите банки съм сигурен, че са си свършили работата и са взели достатъчно залог, за да са сигурни, че няма да загубят пари ако Софарма не си плати дължимите лихви и главници. Въпросът е вашата част на акционерите дали струва 400млн. лв отгоре.

т. 3, Софарма не генерира пари от няколко години насам. Кеш позицията в баланса им нараства само и единствено защото взимат нови дългове. Ако например сравниш края на декември 2012 и март 2013, ще видиш реално нарастване на кеша от 9млн. лв, но взети нови дългове от 23млн. лв за тримесечието (т.е. нетната позиция е намаляване на кеша с 14млн. лв). В края на 2012, фирмата завършва годината с кешова позиция от 15.8млн. лв и просто нямаше да може да си позволи в края на март да остане с под 2млн. лв в баланса. За това за взели нов револвиращ заем през този период.
          Та, Софарма няма такива свободни пари, за които ти пишеш. Парите им са кредити от банките, които трябва в някакъв момент да се връщат.

Коментар

Интересно е че това решение би било против теб и твоите интереси като миноритар, но ти веднага като един Матросов се хвърли на амбразурата да го браниш.
            ЕП, това за тези заеми не го знаех и действително е лоша "новина". За съжаление това явно е стандарт за нашите компании /за чуждите не знам/, защото имам акции от едно друго уважавано дружество, което си дава по същия начин заеми за по 2% лихва!
            Искам да те попитам няколко неща:
            1. Какъв е размера на здравословните заеми на Софарма при сегашното и положение - активи, печалба и т.н.
            2. Не мислиш ли, че убеждавайки хората във форума за лошата платежоспособност на Софарма, всъщност спориш с всички финансисти на няколко банки - тези, които отпускат ежемесечно кредитите и то на подобни лихвени нива и които едва ли са бакшиши, стругари и т.н.?
            3. Не мислиш ли, че в която и да е дейност е глупаво да се държат свободни пари, само за да убедиш някого в надеждността си при положение, че институциите, от които ти зависи финансирането ти вярват и без да си завързал една сума да пасе?
            Last edited by 15%; 23.06.2013, 20:01.

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
              това го пише в докладите от доста години
              ама който го е прочел де
              аз нали не чета, ама точно него съм го мернал и го знаех за разлика от теб
              Кредитите към свързани лица и предприятия ги има от години в отчетите. Това никой не го е пропуснал, дори е коментирано тук дори и в началото на тази година когато излезе неконсолидирания.
              Това което си писал не дава обаче отговор защо ще ти го дават да го гласуваш сега като акционер и защо КФН го е спряло преди ОСА ако се е отнасяло за минали периоди!

Интересно е че това решение би било против теб и твоите интереси като миноритар, но ти веднага като един Матросов се хвърли на амбразурата да го браниш.

Коментар

• Първоначално изпратено от markov Разгледай мнение
                Колега пишеш много, използваш вносни думички за да изглеждаш компетентен , но много често сам си противоречиш. И на нас простите момченца от село ни е трудно да схванем гениалността ти.
                Хайде да се обзаложим тогава за размера на приходите , разходите и печалбата на Софарма за 2013 г.

Доколкото разбрах от писанията ти приходите ще са на равнището на 2012 а разходите с поне 25-30 милиона горница . Тоест печалбата за 2013 ще е наполовина че и по-надолу от тая за 2012 според писанията ти.

Ако заставаш зад тези си думи даи да се обзаложим
                Няма проблеми, ще ти го кажа тогава с по-прости думички, за да ти е по-лесно да го разбереш!
                Моето виждане е че финансовите резултати в ОПР-то нямат голямо значение, както си пролича от първото тримесечие на тази година.
                Софарма могат изкуствено да си надуват продажбите според как точно решат да букват приходи (дори и да не са получили реално плащане за продуктите), както и да си играят с амортизационните отчисления, така че ЕБИТДА-та им да изглежда по-висока към определен период. Освен това си повишават изкуствено активите държани с цел продажба по някакви вътрешни изчисления, а не по пазарни цени и това повишение (то не е кешово) пак си го прибавят към печалбата.
                Миналата година ЕБИТДА за първата половина на годината е била над 41млн. лв., а през втората половина на 2012 - само 27млн. лв.
                Тази година тенденцията е подобна, съдейки по резултатите от първото тримесечие. Предполагам за първата половина на годината ще покажат ЕБИТДА към 48-50млн. лв, а в края на годината ще завършат най-много със 75млн. лв.
                Аз не виждам някаква конкретна сезоналност в бизнеса на фирмата, така че предполагам тези упражнения в надуването на балони през първите 6 месеца може да са свързани с това кога фирмата трябва да дава доклади за оперативната си дейност на банките и към какъв момент се мерят ковенантите.
                Общо взето това е малко като надуването на цената на акцията преди ОСА, за да може да сте доволни като се видите с мениджмънта. Пък след това вече няма значение!

Но да се върнем на въпроса за финансовите резултати. Софарма единствено не може да лъже в реалния кеш, който генерира, защото това е много трудно. В момента фирмата генерира много малко кеш и реалната кешова позиция в баланса е единствено положителна поради взимането на нови заеми.
                Според мен и тази година Софарма ще е на същото дередже като миналата година - т.е. много малко генериран реален кеш, с който най-много да платят лихвите по заемите, да платят нетно 15млн. лв главница за годината и да заделят 1.5млн. лв за дивиденти.

Иначе ЕБИТДА могат и да я надуят малко, в зависимост какъв им е ковенанта. Познавайки как работят българските банки, бих казал че е ковенанта е на 4.00х или 4.25х ЕБИТДА, т.е. ако приемем брутния дълг към края на годината да е 320млн. лв, значи че Софарма трябва да покажат на банките ЕБИТДА от поне 80млн. лв!
                Това е голям скок от 67млн. лв през 2012г, а и икономическата ситуация нито в България (25% от продажбите), нито в Русия (35-40% от продажбите), нито пък в Украйна (12-15% от продажбите) ще се е подобрила значително, просто счетоводителите и одиторите ще са станали по-креативни. Така че няма да се изненадам на някакъв фантастичен оборот и ЕБИТДА тази година, ще се изненадам много ако Софарма успее да генерира свободен паричен поток от 50млн. лв!

Коментар

Ако приемем, че става въпрос за минал период, защо тогава са го спряли сега? И защо Софарма решава да каже това сега на акционерите си?
                  Като оставим настрана факта, че излиза че са си раздали кредити на себе си в някакви минали периоди, не те ли притеснява факта, че главните акционери се финансират на твоя сметка и след известно време решават да ти го съобщят?
                  това го пише в докладите от доста години
                  ама който го е прочел де
                  аз нали не чета, ама точно него съм го мернал и го знаех за разлика от теб

Коментар

• Колега пишеш много, използваш вносни думички за да изглеждаш компетентен , но много често сам си противоречиш. И на нас простите момченца от село ни е трудно да схванем гениалността ти.
                    Хайде да се обзаложим тогава за размера на приходите , разходите и печалбата на Софарма за 2013 г.

Доколкото разбрах от писанията ти приходите ще са на равнището на 2012 а разходите с поне 25-30 милиона горница . Тоест печалбата за 2013 ще е наполовина че и по-надолу от тая за 2012 според писанията ти.

Ако заставаш зад тези си думи даи да се обзаложим
                    Last edited by markov; 23.06.2013, 17:36.
                    Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

Коментар

В.Преса не е източник от последна инстанция за Софарма. Ако беше слушал внимателно на ОС, щеше да знаеш, какво се е целило с това.
                      Не може да се позоваваш на такъв източник и от там да правим новина, а след нея и безспирни коментари. Просто няма какво да обсъждаме.
                      Ако приемем, че става въпрос за минал период, защо тогава са го спряли сега? И защо Софарма решава да каже това сега на акционерите си?
                      Като оставим настрана факта, че излиза че са си раздали кредити на себе си в някакви минали периоди, не те ли притеснява факта, че главните акционери се финансират на твоя сметка и след известно време решават да ти го съобщят?

Коментар

според мен разходите за персонал няма да нараснат повече отколкото през последните месеци, новите хора отдавна са назначени и обучени вече, нали ще работят квалифицирана работа???

обидите ги пропускам, нека колегите си правят сами изводи за теб
                        Новите хора (предполагам дори не всичките) са назначени в последните няколко месеца. Фабриката и машините до скоро не бяха готови за експлоатация.
                        2млн. лв са допълнителните разходи за персонал за 2013 според мен.
                        За нивото на работния капитал може да се спекулира. Не знам какво ще е първоначалното натоварване на новите мощности, но предполагам допълнително едни поне 25млн. лв до края на годината.

Коментар

• Първоначално изпратено от markov Разгледай мнение
                          Това че КФНето са го спрели е правилно. Всички сделки със свързани лица ми оставят едно такова неприятно чувство........

Обаче твоята логика за пореден път ми се губи .......

Преди няколко поста твърдеше че компанията е страшно задлъжняла и дори ще се наложи Софарма да търсела смешните за мащабите си 2 милиона защото нямала от къде да покрие разходи по въвеждането на новите си мощности. Дори ще махнела дивидента.
                          Сега правиш завои на 180 градуса като казваш че някои ще точел 79 милиона от Софармата. Обърках се вече ...... нали тия пари ги нямаше , как ще ги точат бе

Дай малко по сериозно сега и си избери една теза:

- или има пари и мажоритаря си облизва пръстите като бърка в меда.
                          - или пари няма щото са на банките

и двете е несериозно , едвали О.Д иска да си фалира флагмана щоот така ще прецака дребните миноритари

Аз не твърдя нито едно от двете неща, за които ти пишеш. Едното е моето лично виждане за това как ще се развият нещата сега след пускане на фабриката. И не става въпрос за 2млн. лв, а за поне едно 25-30млн. лв (главно работен капитал). Другото не е мое виждане, а е препратка към факт станал известен днес и публикуван в пресата.

Относно парите - Софарма всяка година рефинансира краткосрочните си заеми (това е по-голямата част от тези 292млн. лв обща задлъжнялост) и взима нови такива. За това и краткосрочната задлъжнялост от години расте!
                          Тези заеми са обезпечени пред банките с активи, а предполагам и с акциите на акционерите. Парите са отпуснати на фирмата с някаква конкретна лихва, която е премерена спрямо пазарния риск на фирмата. Индивидуалните акционери зад фирмата биха имали коренно различен рисков профил.

Ако акционерите сами отидат да искат 80млн. лв кредит от банка, може да нямат обезпечение (тъй като активите им под формата на акции вече са заложени), а и сигурно няма да могат да ги вземат на такива преференциални условия като Софарма (ниските лихви за голям корпоративен клиент vs. друг по-малък такъв). Друг въпрос е че банките може просто да решат да не им дадат никакви пари!
                          Предполагам ти става ясно защо някой би взимал кредити чрез фирмата и после да си ги отпуска на свързани лица (реално на себе си).
                          Първо, на миноритарите не им се дължи обяснение за обезпачението на кредита (може даже въобще да не е обезпечен или да има някакво минимално фиктивно покритие). Те са екзалтирани от наскоро надутата цена на акциите и ще гласуват по сектантски каквото им се каже.
                          Второ, за лихвите пак не даваш обяснение, а казваш че ще са "пазарни" без да посочваш конкретна ставка. Ами като даваш кредит на себе си, едва ли ще се прецакаш сам ако можеш да минеш акционерите. Възможно е лихвата да съвпада с тази на Софарма и ти реално да финансираш на ниски лихви някакви много по-рискови собствени начинания.

Най-интересен е сценария, при който едно от трите свързани дружества или и трите заедно не могат да си върнат кредитите на Софарма, а после Софарма (вие, акционерите) трябва да върнете тези пари на банките или съответно да се разделите с активите под залог. Така става че всички акционери солидарно ще платят нещо, което само малцина ще са ползвали.
                          Обратното също е вярно - ако трите дружества спечелят пари, те просто ще върнат кредита на Софарма, която пък на своя страна ще си върне кредита на банките. Печалбата обаче остава не за Софарма, а за другите три дружества и тяхните акционери.
                          Въобще от тази операция вие като акционери на Софарма нямате печеливша карта, само можете да загубите заедно с мажоритаря.
                          Това нямаше да ви попречи от глупост да гласувате това решение. В това поне съм сигурен.

Коментар

Пуснал съм линк към вестника, така че статията може всеки да я прочете и там ясно пише, че става въпрос за кредити, които тепърва да се отпуснат на свързани лица. Никъде не става въпрос за кумулативни кредити от някакви минали периоди. За това и са и искали да пуснат предложението на ОСА, а КФН с право са го спряли като защитен механизъм за малките акционери. Така де, ти ако поискаш Софарма да ти отпусне заем (примерно 5млн. лв и не кажеш какви активи даваш в залог и кога ще върнеш кредита), според теб дали ще ти дадат?

И пак си го ударил на дискредитиране на в. Преса!
                            По-скоро се надявах да коментираш решението на КФН, а не кой точно ти е предоставил информацията.
                            Да, може Т. Тошев да не се харесва с О. Донев, но спряното предложение от КФН е факт и е редно да се разгледа какви са им доводите, както и да стане ясно как някои мажоритари гледат на малките акционери. Не конкретно този главен акционер, а въобще. Мисля, че този вид държание е типичен въобще за БФБ, където мажоритарите искат да се финансират чрез борсата, но гледат после на инвеститорите като на някакви досадници, с които трябва да се занимават и да им дават допълнителна информацията. Просто са много далече от идеята, че фирмата реално е публична, а не лично тяхна. Иначе да си я делистнат и да си правят каквото искат!
                            В.Преса не е източник от последна инстанция за Софарма. Ако беше слушал внимателно на ОС, щеше да знаеш, какво се е целило с това.
                            Не може да се позоваваш на такъв източник и от там да правим новина, а след нея и безспирни коментари. Просто няма какво да обсъждаме.

Коментар

Мислех да ти кажа да прочетеш отново какво точно съм писал, но мисля че си го направил вече и просто гледаш да опростиш написаното с някакви глупости и профанизъм. Може би това ти е лимита.
                              Просто ще кажа, че ясно съм написал своята теза защо разходите (нетните) за персонал ще се качат, както и защо работния капитал ще доведе до нови огромни дългове, тъй като Софарма няма как да си финансира работния капитал освен с още кредити от банки.
                              Ако ти имаш конкретни доводи защо ще стане обратното, моля изложи ги. Ще се радвам да стане дискусия.
                              Все пак това е инвестиционен форум, а не някаква платформа за кретении изложени на някакъв уличен език.
                              според мен разходите за персонал няма да нараснат повече отколкото през последните месеци, новите хора отдавна са назначени и обучени вече, нали ще работят квалифицирана работа???

обидите ги пропускам, нека колегите си правят сами изводи за теб

Коментар

ААА, не.....
                                Точно както го е напитал ЕР се прави. Бумкаш 75 мил лева в нов завод, хакваш нови 400 човека от борсата да бачкат, старите ги оставяш администрация и ставаш пръв приятел на правителството и синдикатите.
                                ЕП май си е написал статията за в.Преса. В негов стил е - да дращи такива неща.
                                Все пак бирата си остава !!!!
                                Мислех да ти кажа да прочетеш отново какво точно съм писал, но мисля че си го направил вече и просто гледаш да опростиш написаното с някакви глупости и профанизъм. Може би това ти е лимита.
                                Просто ще кажа, че ясно съм написал своята теза защо разходите (нетните) за персонал ще се качат, както и защо работния капитал ще доведе до нови огромни дългове, тъй като Софарма няма как да си финансира работния капитал освен с още кредити от банки.
                                Ако ти имаш конкретни доводи защо ще стане обратното, моля изложи ги. Ще се радвам да стане дискусия.
                                Все пак това е инвестиционен форум, а не някаква платформа за кретении изложени на някакъв уличен език.

Коментар

Working...
                                X